sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 18122019 - IV


      18122019

...
  • 1

  • Valtaosa suomalaisista katsoo, että Antti Rinteen ero oli perusteltu

    Ilkka Luoma 
    Merkittävä perustelu erolle oli lopputulos, jossa demarit nuorensivat hallitusjohtonsa vastaamaan kolmea muuta ministeri/puoluejohtajaa - Keskustan Katri Kulmunista Vasemmiston Li Anderssoniin.

    Moni oivalsi SDP' n tehneet huolellisen valinnan aivan uudeksi linjaksi - hyväksi havaitun hallitusohjelman toteutumiseksi. Sanna Marinin valiintuminen pääministeriksi loi aivan uutta säpinää ja odotusta, mutta se taas lisää paineita - tai sitten Sanna on valmis koitoksiin, joita kansakunta onkin jo odottanut - luottamusta politiikan hoitoon. Tässä yksi syy, miksi Antti Rinteen ero koettiin perustelluksi.

    Kun kävi ilmi, että Marin on demareiden uusi pääministeri - hälventyi Rinteen ero positiivisen puolelle, varsinkin, kun kävi ilmi Rinteen sparraus tapahtumasarjassa, joka johti maailman nuorimman pääministerin valiintumiseen hetkellä, joka oli Suomelle erinomainen.

    Nyt maata johtaa Nuorten Naisten Voima - NNV, ja onkin annettava säädyllinen sopeuma-aika, kunnes odotamme konkreettisiä tuloksia tältä johtonelikolta, jota täydentää hienosti viidentenä RKP' n puheenjohtaja - kokenut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

    Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajina on kesän 2020 jälkeen nainen, kun Sanna valitaan demareiden puheenjohtajaksi tulevan kesän puoluekokouksessa. Rinne teki jo tilaa, kuten Antti Lindtman - eivät käy ehdolle lainkaan - kumpikaan.
  • 2

  • Puurakentamista pitää edistää tarmokkaammin

    Ilkka Luoma 
    Emer.prof. Eero Paloheimo järjesteli jo yli 10 vuotta sitten EcoCity-seminaarin Kiinan Tianjinin kaupunkiin. Suomesta lähti mukaan 15 tohtoriluennoitsijaa - VTT' n vetämänä ja Paloheimon johtamana.

    Seminaari oli tuohon mennessä Suomen suurin ympäristötiedeteknologiaseminaari Kiinaan - oltiin pioneereja, ehkä liian aikaisessa? Eräs aihe oli jo tulloin ylitse muiden - puurakentaminen eli mekaanisen puunjalostuksen avaaminen moninaisille puurakenteille.

    Paloheimo esitelmöi jo tuota Kiinan seminaaria ennen puurakentamisen hiilivarasto-ominaisuudesta - Virossa on tänä päivänäkin puutaloja, joilla on ikää satoja vuosia. Puu ei ole lahonnut, vaan pitää kasvaessaan varastoimansa hiilen sisällään noissa puurakenteissa.

    Muun muassa Honkarakenteen väki kertoi ja muisti erinomaisesti Paloheimon esitykset puurakentamisen hyödyistä - myös luontoa ja hiilitasetta ajatellen. Ja jo tuolloin heräsi ajatus, ettei metsää kannata uhrata paperiksi ja vielä vähemmän selluloosaksi ja tämän päivän miljardeiksi kertakäyttöpahvilaatikoiksi, joissa kiinalaiset lähettelevät postituksiaan ympäri maailman - ollen maailman suurin verkkokauppias ja postituksen lähtörata ---

    Puu on aivan erinomainen rakennemateriaali, jopa "legomaisesti" kuutioituna päällekkäin ja sivuttain - jolloin kuution särmien sisään voidaan kätevästi rakentaa huoneita. Noita puisia blokkeja voidaan jo kasata 6-8 päällekkäin - yhdessä blokissa on kaksi kerrosta. Case: Marco Casagrande - tulevaisuuden ja jo tämän päivän puurakentamista.

    Kiina on maailman suurin betonielementtien tekijä ja päällekkäin kasaaja. Kiinassa ei ole vielä riittävästi metsiä puurakentamisen suureen kasvuun, mutta Venäjän Siperiassa puuta on. Ennen kuin Siperia parturoidaan - olisi hyvä mallintaa monin eri parametrein mitä metsän kaato puutaloiksi merkitsee - valtio voisi kustantaa excelöinnin ---
  • 3

  • Taide kommentoi natsismia

    Ilkka Luoma 
    Kerrassaan erinomaisesti laadittu kirjoitus; antaa jopa mielikuvitukselle tilaa. Varsinkin kuva "coming soon" on hätkähdyttävä, sillä se tuo kauniisti esille "kansojen vaellukset". Tänään "vaellus" tapahtuu kaupantekona ja työpaikkojen sekä työntekijöiden liikuntoina. Business hakee edullisinta paikkaa ja toveri taas työmahdollisuuksia paremmista paikoista.

    Tosiasiat: Kiina (mihin "coming soon") ertityisesti viittaa - edustaa maailmastamme osuutta 1,4/7,8 - esimerkiksi EU' n osalta britit vielä mukana on vastaavasti ~ 0,5/7,8. Onkin siis selvää, että väkirikkaimmat maat - Kiina ja Intia edustanevat jo ylihuomenna 2,8/7,8 osuudella sitä suurinta kansainvaellusten liikuntoa.

    Mutta! Kun nyt tiedämme missä "museossa" tämä coming soon sijaitsee - herää kysymys verrannosta, jossa Saksan kolmas valtakunta haki "lebensraumia" - lähinnä idästä - Neuvostoliitosta, jonne Saksa yhdessä liittolaistensa kanssa julisti peräti tuhoamissodan - piti saada tilaa valtiasrodulle!

    Kolmas valtakunta hävisi. Tuossa häviön pelissä oli vain kaksi voittajaa: USA ja vieläkin enemmän Neuvostoliitto. No, Neuvostoliitto hajosi US-presidentti Ronald Reaganin "pahan valtakuntana" ja tilalle astui Venäjä. Venäjä on osa Eurooppaa, mutta myös suuri osa Aasian manteretta - yhdessä Kiinan kanssa.

    Samaan aikaan EU-Eurooppa vaikkapa Suomena lisääntyy kantaväestönä hälyttävän vähäisesti. Sanotaan, että viimeinen blondi kuolee Ilomantsin korvessa joskus vuonna 2200. Mene ja tiedä, mutta kiinalaiset asemoituvat helposti maahan kuin maahan. He sopeutuvat - ovat siis evoluution "lempilapsia", sillä evoluution pyhin toimintakaava on sopeuma!

    Nyt USA - illassaan olevana maailmanpoliisina on sopeuttanut muuta maailmaa - vahvalla ja hyökkäyshenkisellä armeijalla. Sen tarina on päättymässä, kun US-presidentti Donald Trump olisi tuomassa sotilaansa kotiin - rakentamaan Suurta Amerikkaa. Saman aikaan Kiina ilmoittaa, ettei maailmaa voi yhdestä valtiosta määrätä. Pallomme on muutumassa moninapaisemmaksi.
  • 4

  • Australiassa oli tiistaina maan kaikkien aikojen kuumin päivä: lämpötila kohosi osassa maata lähes 50 asteeseen

    Ilkka Luoma 
    Sanotaan, että Maaemo Gaia kuumenee, pitäisikö ihmiskunnan jäähdytellä kulutustaan? Kuumentuminen johtuu ihmisperäisenä osana vain yhdestä syystä - se on kuluttaminen. Kulutamme ihmistä kohden enemmän kuin koskaan. Kulutuksemme on ollut kiihtyvää vain viimeiset noin 300 vuotta.

    Erityisiä sankareita ovat olleet ja ovat länsimaat, siis markkinatalousmaat kumuloituvan ympäristöjälkensä myötä. Meidän tulisi olla pikemminkin esimerkin näyttäjiä kehittyville maille, joissa asukkaita on paljon enemmän kuin vähemmistössä olevia meitä länsimaalaisia.

    Meitä sävyttää vapaan markkinatalouden "enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä"! Meitä huudattaa jatkuva kasvuhokema, jopa talousviisaiden taholta. Olisiko siis aika vähentää eli jäähdytellä kulutustamme?

    Pitäisikö juuri Australiasta, jonka eurooppalainen ryösti alkuperäkansalta - aboriginaaleilta, tulla se ensimmäinen todella varoittava esimerkki muulle maailmalle? Entä jos valloittaja-eurooppalainen palaisi esi-isiensä maille ja jättäisi maan heille, joille se kuuluu, vai kuuluuko?

    Onnistuisivatko aboriginaalit enää palaamaan elämäntyyliinsä, jossa elivät tuhansia vuosia - ehkä, sillä geeniperimä elää vielä "siellä"! Mekin täällä Pohjolassa olemme monin perimäosin vielä kivikaudella.

    Miksi kulutuksemme riistäytyi luonnon kestokyvyn yläpuolelle? Siksi, että elollinen ja toiminnallinen "kellotaajuutemme" erkaantui evoluution vakiokellotaajuudesta. Näyttö- ja vertailutalous teki tehtävänsä, halusimme erottua, olla parempia ja kulutuskyvykkäämpiä kuin muut.

    On maksun aika. Puolitatko kulutuksesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti