sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kansa ajattelee tunteiden logiikalla

 ( … Tasavallan presidentti Sauli Niinistö järjesti Naantalin Kultarantaan keskustelutilaisuuden yhteiskuntavaikuttajille ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – myös Natosta, jonka kansa arvioi olevan poliitikoille salailun ja kiertely-kaartelun kuuma ”kättä polttava peruna” 0] … )


Kansa ajattelee tunteiden logiikalla

Presidentti kiinnitti avauksessaan huomiota mielestään epäloogiseen ja ”asiantuntijat” hämmennyksen valtaan saattaneeseen prosenttileikkiin natokielteisyydestä Ruotsin kanssa (59% suomalaisista sanoi ei Natolle) ja ilman Ruotsia (52% ei Natolle) – kansan antama prosenttieroavaisuus noudattaa tunteiden logiikkaa ja on historiaa tutkittaessa hyvin selkeä ilmaus ymmärryksestä mitä on tapahtunut aiemmin.


1809

Tsaarin Venäjä otti ja valloitti niemen, jossa asui pääsääntöisesti suomea puhuvia arkikansalaisia – tulleina niin idästä kuin lännestä. Suomen sodassa 1]  niin moni asia meni epäilyttävästi pieleen, jotta heräsi kysymyksiä kuninkaan sitoutumisesta puolustaa itäistä maakuntaa – näin Ruotsin kuningaskunnan itäinen läänitys oli siirtynyt tsaarin alaisuuteen ja alkoi meitä monella tavalla kehittänyt suuriruhtinaskunta-aika – synnyttäen muun muassa suomalaisen identiteetin idun 2], joka johti meidät lopulta itsenäisiksi.

1810 Ruotsi jätti suomalaiset itsensä ja tsaarin väliin puskuriksi – tarkoituksella. Sotimisen kiintiö oli ruotsalaisille tullut täyteen venäläisten, ja sitä ennen novgorodilaisten 3] kanssa. Voimme myös sanoa, että kuningas jätti alamaisensa itämaakunnassa oman onnensa nojaan.


1939

Ruotsi ei valtiona halunnut mitenkään auttaa itäistä ”veljeään”, kun idän karhu Stalinin armeijoina kävi kimppuumme epäonnistuneiden maanvaihtoneuvottelujen 4] päätteeksi – oli alkanut Talvisota, jossa suomalainen duunari ja herraskainen löivät kättä kuten kaupunkilainen ja maaseutulainenkin. Ruotsi ei auttanut valtiona mitenkään – paitsi vapaaehtoiset ja lapsiemme ”vuosihoitoon otot” – kiitokset niistä.


Logiikkaa huipussaan

Kansa osaa arvioida parhaiten sellaisia seikkoja ja tapahtumia sekä tulevaisuusnäkymiä, joista se itse joutuu ottamaan täyden vastuun ja kantamaan loppu viimein sen mahdollisen verisen taakan, kun poliitikot eivät osanneet neuvotteluteitse ratkaista konfliktiuhkaa.
Nykyaikana kansaa ei voi koskaan ohittaa näin suurissa kysymyksissä kuin sotilasliitto tai yleisempikin ulko- ja turvallisuuspolitiikka, jossa myös raha puree, erityisesti idästä ja vieläkin idempää –kuten Niinistökin totesi.


Aluevaihtoneuvottelut

Neuvostoliiton yksinvaltias Josif Stalin ehdotti jo 1938 maallemme aluevaihdoksia ja maa-aluevuokrauksia syyllä, jossa haettiin Neuvostoliiton toiseksi tärkeimmälle kaupungille Leningradille puolustusvyöhykettä.

Stalinin ehdottama aluevaihtoneuvottelu sai meiltä kolme tunnettua kannattajaa, tosin heidän yli käveltiin koppavin askelin – nuo ylikävelleet olivat vastuunkantajia, jotka ottivat osaa myöhemmin ”ruumiiden pesuun”, kun politiikka oli epäonnistunut – C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi ja Rudolf Walden kannattivat alusta lukien vakavaa neuvottelua aluevaihdoista, jotka näin jälkikäteen sanoen olisivat olleet meille miellyttävät – ehkä Talvisotakin olisi jäänyt käymättä? Odotamme Kremlin arkistojen avautumista juuri näiden aluevaihtoasioiden osalta …


”Kyllä kansa tietää” –Veikko Vennamo

Todellakin tuo kansan antama ”erikoinen” prosenttipeli natokysymyksessä – liittyen Ruotsin liittymiseen tai ei – oli todellakin tässä YLE:n mielipidetutkimuksessa täyden kansalaislogiikan mukainen ja piti sisällään vahvan ymmärryksen historiasta ja menneistä tapahtumista – kansalla on joskus hyvä ymmärrys ja pitkä muisti!

Kunhan nyt päättäjämme muistaisivat, että ilman sitovaa kansanäänestystä meillä ei tehdä mitään merkittäviä turvallisuuteemme liittyviä päätöksiä.


Kunnia ja voima tavallisilta ihmisiltä

Voimme muistella niitä Talvisodan uhreja; henkensä antaneita, haavoittuneita ja terveytensä menettäneitä, kun he paikkasivat epäonnistuneiden poliitikkojen virheelliset päätökset rintamalla – kun vastassa oli ylivoimasuurvalta-armeija.

Kollaa kesti ja asevelvollisuusarmeijamme reserveineen ja kantaupseereineen olivat tehneet suuren teon Isänmaalle – vailla vertaa.


VIITTEET
0] Hivutetaanko maatamme Natoon pienen poliitikkoklikin toimesta? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142659-hivutetaanko-suomea-natoon -
2] Sibelius – Finlandia ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Finlandia_(s%C3%A4velruno)Suomi herää
3] Novgorod ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Novgorod - väkeviä suomalaisyhteyksiä?
4] Aluevaihtoneuvottelut ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisodan_tausta -  [tästä aihealueesta odotamme tältä osin avautumattomia Kremlin asiakirjoja]


EXTRA
Kansalaisten natokeskustelua laidasta laitaan – ja paljon, hyvin paljon käytynä! ~   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/apachesolr_search/nato?filters=uid%3A23 – [5856| 279 – US/P_IL]Ilkka Luoma
AL – Fb – US
BLOG 19 715 | 1 394 – IL

---16062013---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti