perjantai 18. tammikuuta 2019

HS - Zapad 2017 vääntöä ja julkaisupolitiikkaa

Harjoittaako laatumediaksi itseään kutsuva informaatiokanava manipulaatiota - West trolling manipulation -ilmiötä?

Esimerkki laatumedian (puoli)systemaattisesta valikoivuudesta ja virheiden/ kiusallisuuden "korjauksesta" --- kyseessä Helsingin Sanomat ja aiheena Venäjän sotaharjoitus - Zapad 2017, josta väännetään kättä moninaisesti, mutta tässä kommentti, jonka HS ensin julkaisi, ja sitten veti pois - tarkasti jokaista kirjainta ja välimerkkiä myöten:

" ... Asiantuntijan mukaan saksalaislehden kohu-uutisen väitteet Venäjän sotaharjoituksesta eivät pidä kutiaan.


Venäjän syyskuun Zapad (Länsi) -suursotaharjoitusta tarkkaan seurannut Venäjän asevoimien asiantuntija Michael Kofman kiistää saksalaisen Bild-lehden Suomessakin laajaa mediahuomiota herättäneen uutisen väitteet. Jutussa muun muassa väitettiin, että Venäjä olisi harjoitellut invaasiota Baltian maihin, Puolaan, Suomeen ja Ruotsiin sekä Saksan pommittamista. Saksalaislehden juttu perustui kahteen nimettömään ”länsimaiseen tiedustelulähteeseen”. ... "


 ~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitellutkaan-iskua-suomeen-nain-zapad-todellisuudessa-eteni/ -



Tässä HS' n alkuperäinen aihe:

"

Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

Vuonna 2017 järjestetyn Zapad-harjoituksen taustalla saattoi olla salainen agenda." -HS otsikointi

Julkaistu: , Päivitetty: 

Linkki juttuun ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005969170.html  - 

...

Tässä kommentti, jonka HS sen sijaan julkaisi - eikä ainakaan toistaiseksi ole poistanut:


Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

Ilkka Luoma 

Kun lukee tarkasti huomaa juuri yhden merkittävän asian - Venäjän uhan luonnin (tässä käsittelemällä vihjaavalla tavalla Zapad 2017 sotaharjoitusta*), sen ylläpidon ja jopa uhalla leikittelevän liioittelun. Aiemminkin on huomattu miten media nostaa Venäjän uhan esille ennen eduskuntavaaleja. 


Tavoitteena uhan luonnissa lienee kohentaa kansakuntamme uskoa ja toivetta Natoon ja siihen liittymiseen. Jatkuvasti vuodesta toiseen suomalaiset ovat päättäväisesti mielipidetutkimuksissa Natoon liittymistä vastaan - vieläpä suurella enemmistöllä. Kansalaisemme ymmärtävät syvällisesti olotilamme täällä idän ja lännen vedenjakajalla. 



Puhutaan, että media harrastaa tämän tyyppisissä teksteissä niin sanottua West trolling manipulation -ilmiötä. Olisi joskus hyödyllistä, jos media käsittelisi samalla intensiteetillä myös Nato-US taistelu- ja sotaharjoituksia, joilla on ollut esimerkiksi meidän pohjoisosissa (Northern Juncture**) selvä suunta - Kuolan niemimaa Venäjällä, jossa sijaitsevat muun muassa Venäjän strategisten Borei-ydinsukellusveneiden tukikohdat. 



Suomi näyttää olevan saamassa suuren amerikkalaisjohteisen taisteluharjoituksen maaperälleen tänä vuonna?***. Mikä on presidentti Sauli Niinistön suhde tähän sotaharjoitussuunnitelmaan? 



Miksi ja keiden ajamana otamme suuren riskin tuomalla suursotaharjoituksen johtajaksi sen toisen ydinasesuurvallan, US' n - sen toisen ydinasesuurvallan - Venäjän viereen, joka ei sotaisana operaationa sovi presidentti Niinistön ajamaan neuvottelupöytien kattamiseen rooliin - esimerkiksi ydinasesuurvaltojen (mahdollisten) ristiriitojen ratkaisualustoiksi. 



Nyt Venäjän uhan lietsojat neuvotteluratkaisualustojen sijasta ajavat meitä mahdollisiksi taistelualustoiksi itään - erityisesti pohjoisessa, josta tulee mieleen sotahistoriamme synkkä vuosi 1941, jolloin luovutimme koko Pohjois-Suomen Saksan kolmannen valtakunnan sotakoneen haltuun - operaatio Barbarossalle, johon osallistuimme kesähyökkäyksenä, joka tunnetaan Jatkosotana.


4 kommenttia:

  1. Avauksessa esitetty ja HS' n poistama kommentti korvattiin tällä:

    Copy - "Eikö Venäjä harjoitellutkaan iskua Suomeen? Näin Zapad todellisuudessa eteni
    KASPERI SUMMANEN | 24.12.2017
    Asiantuntijan mukaan saksalaislehden kohu-uutisen väitteet Venäjän sotaharjoituksesta eivät pidä kutiaan.
    Venäjän syyskuun Zapad (Länsi) -suursotaharjoitusta tarkkaan seurannut Venäjän asevoimien asiantuntija Michael Kofman kiistää saksalaisen Bild-lehden Suomessakin laajaa mediahuomiota herättäneen uutisen väitteet. Jutussa muun muassa väitettiin, että Venäjä olisi harjoitellut invaasiota Baltian maihin, Puolaan, Suomeen ja Ruotsiin sekä Saksan pommittamista. Saksalaislehden juttu perustui kahteen nimettömään ”länsimaiseen tiedustelulähteeseen”.
    CNA:n ja Wilson Centerin tutkija Kofman arvioi Bildin uutisen väitteitä Venäjän asevoimiin keskittyvässä Russian Military Analysis -blogissaan. Kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan myös Viron yleisradion sivuilla. Kirjoituksessaan Kofman käy läpi, miksi monet saksalaisuutisen väitteistä ovat täysin epäuskottavia sekä antaa myös lyhyen selvityksen siitä, kuinka Venäjän suurharjoitus oikeasti eteni ... " - paste. Lainattu Verkkouutiset -julkaisusta

    ... tällä, ja lähettiin moderaattorin arvioitavaksi ---

    VastaaPoista
  2. Nyt HS poisti myös toisen jo aiemmin julkaiseman lukijakommentin ---

    Tämän:

    Kun lukee tarkasti huomaa juuri yhden merkittävän asian - Venäjän uhan luonnin (tässä käsittelemällä vihjaavalla tavalla Zapad 2017 sotaharjoitusta |*, sen ylläpidon ja jopa uhalla leikittelevän liioittelun. Aiemminkin on huomattu miten media nostaa Venäjän uhan esille ennen eduskuntavaaleja.

    Tavoitteena uhan luonnissa lienee kohentaa kansakuntamme uskoa ja toivetta Natoon ja siihen liittymiseen. Jatkuvasti vuodesta toiseen suomalaiset ovat päättäväisesti mielipidetutkimuksissa Natoon liittymistä vastaan - vieläpä suurella enemmistöllä. Kansalaisemme ymmärtävät syvällisesti olotilamme täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

    Puhutaan, että media harrastaa tämän tyyppisissä teksteissä niin sanottua West trolling manipulation -ilmiötä. Olisi joskus hyödyllistä, jos media käsittelisi samalla intensiteetillä myös Nato-US taistelu- ja sotaharjoituksia, joilla on ollut esimerkiksi meidän pohjoisosissa (Trident Juncture 2018 |**) selvä suunta - Kuolan niemimaa Venäjällä, jossa sijaitsevat muun muassa Venäjän strategisten Borei-ydinsukellusveneiden tukikohdat [Kuva 2.]

    Suomi näyttää olevan saamassa suuren amerikkalaisjohteisen taisteluharjoituksen maaperälleen tänä vuonna? Mikä on presidentti Sauli Niinistön suhde tähän sotaharjoitussuunnitelmaan?

    Miksi ja keiden ajamana otamme suuren riskin tuomalla suursotaharjoituksen johtajaksi sen toisen ydinasesuurvallan, US' n - sen toisen ydinasesuurvallan - Venäjän viereen, joka ei sotaisana operaationa sovi presidentti Niinistön ajamaan neuvottelupöytien kattamisen rooliin |2 - esimerkiksi ydinasesuurvaltojen (mahdollisten) ristiriitojen ratkaisualustoiksi.[24]

    Nyt Venäjän uhan lietsojat neuvotteluratkaisualustojen sijasta ajavat meitä mahdollisiksi taistelualustoiksi |3 itään - erityisesti pohjoisessa, josta tulee mieleen sotahistoriamme synkkä vuosi 1941, jolloin luovutimme koko Pohjois-Suomen Saksan kolmannen valtakunnan sotakoneen haltuun - operaatio Barbarossalle, johon osallistuimme kesähyökkäyksenä, joka tunnetaan Jatkosotana.

    VastaaPoista
  3. III vaihe - HS lisäsi poistamansa kommenttini ...

    Ilkka Luoma
    18.1. 15:53

    Kun lukee tarkasti huomaa juuri yhden merkittävän asian - Venäjän uhan luonnin (tässä käsittelemällä vihjaavalla tavalla Zapad 2017 sotaharjoitusta, sen ylläpidon ja jopa uhalla leikittelevän liioittelun. Aiemminkin on huomattu miten media nostaa Venäjän uhan esille ennen eduskuntavaaleja.

    Tavoitteena uhan luonnissa lienee kohentaa kansakuntamme uskoa ja toivetta Natoon ja siihen liittymiseen. Jatkuvasti vuodesta toiseen suomalaiset ovat päättäväisesti mielipidetutkimuksissa Natoon liittymistä vastaan - vieläpä suurella enemmistöllä. Kansalaisemme ymmärtävät syvällisesti olotilamme täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

    Puhutaan, että media harrastaa tämän tyyppisissä teksteissä niin sanottua West trolling manipulation -ilmiötä. Olisi joskus hyödyllistä, jos media käsittelisi samalla intensiteetillä myös Nato-US taistelu- ja sotaharjoituksia, joilla on ollut esimerkiksi meidän pohjoisosissa (Trident Juncture 2018) selvä suunta - Kuolan niemimaa Venäjällä, jossa sijaitsevat muun muassa Venäjän strategisten Borei-ydinsukellusveneiden tukikohdat. ...

    VastaaPoista
  4. ~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitellutkaan-iskua-suomeen-nain-zapad-todellisuudessa-eteni/ -

    VastaaPoista