tiistai 16. maaliskuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 15032021 - I

 

1

Pekingiä kurittaa rajuin hiekka­myrsky vuosikymmeneen

Ilkka Luoma 
Peking sijaitsee suurimmaksi osaksi "maljassa" - vuorten ympäröimänä. Avaraa suuntaa on vain merelle Tianjinin kaupungin suuntaan. Sijainti on viheliäinen, kun tuulet (myrskyt) sattuvat tulemaan juuri tietyltä suunnalta, näin on käynyt usein ennenkin, mutta nyt mitä ilmeisimmin ilmastonmuutos tuottaa yhä lisääntyvää tehoa myrskyn voimalle.

Tunnetusti Pohjois-Kiinan osat kuivuvat, vaikuttaen 200 miljoonan ihmisen toimeentuloon. Maatalous kärsii veden puutteesta ja kuivuus pahenee; myös Pekingissä, jossa pohjaveden pinta on useina vuosina jo alle hälytysrajan.

Gobin autiomaa on kuiva jo historiallisesti, mutta se vähäinen kasvikunta on pystynyt sitomaan juuristoillaan hiekan ja maa-aineksen liikettä. Kun kasvikunta kuolee kuivuuteen, ei ole mitään mikä pysäyttää hiekan liikkeen, kun ilman liike vielä lisääntyy - vuodesta toiseen.

Vesi on Kiinalle kriittinen luonnonvara, sitä on toisaalla liikaa, mutta juuri liian vähän pohjoisessa, josta Pekingiä vaivaavat hiekkamyrskyt syntyvät. Ratkaisu on istutus.

Kiina Intian ohella vihertyy kuitenkin nopeimmin US NASAn satelliittikuvien mukaan. Kiinassa on meneillään kasvien ja puiden istuttamisen jättiprojekti, johon tulee "kaikkien osallistua". Kiina ei hakkaa metsiä selluloosaksi, muta muistavat suomalaisilta pyydetyn metsien istuttamisneuvot kaukaa 1960-luvulta.

Pohjoisen Kiina vesipulaan on suunnitteilla ratkaisu, alallaan maailman suurin. Idea ja suunnitelma on tuottaa makeaa puhdasta vettä Venäjän Siperian Baikal-järvestä, jossa on neljännes maailman käyttökelpoisesta makeasta vedestä. Siirtoputki olisi maailman suurin.

Peking on Kiina sielu hallinnollisesti. Onkin varmaa, että Kiinan Keskushallinto suuntaa kaikki tarvittavat voimat ja resurssit tuon vesipulan kuin lisääntyvien hiekkamyrskyjen ratkaisuksi.

Kiinan pohjoisosien metsien istutusoperaatio laajenee entisestään, entä vesi noille puille? Kiina ratkaissee kaikki omat ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä; tuolloin nykyinen Kiina täyttää 100 vuotta.
.
..
Ilkka Luoma




... | BLOG || FB | ... 

1 kommentti: