maanantai 22. heinäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 22072019 - XI



....
  • 1

  • Kiinan uuden teknologiapörssin ensimmäisenä päivänä nähtiin ”hulluja” kurssinousuja

    Ilkka Luoma 
    Nykymuotoisessa Kiinassa on ollut toistaiseksi vähän tämän tyyppisiä mahdollisuuksia "kenen tahansa" rikastua "tekemättä mitään". Pörssisijoittaminen tapahtuu kapitaalilla (=ostovoimalla), jota joko on omasta takaa tai sitten sitä lainataan - rikastumisen toivossa. 

    Pörssikurssit sahaavat, jopa kuplivat lännessäkin, jossa on pitkä kokemus spekulaatioista, manipulaatioista ja erilaisista keinoista vaikuttaa jopa vilpillisin tai moraalisesti arveluttavin keinoin pörssikursseihin. 

    Nyt tätä lännen herkkua tarjoillaan entistä vapaammin myös Kiinassa, jossa noin 40 vuotta siten nykyisen Kiinan vaurauden käynnistäjä Deng Xiaoping kehotti kansaansa "menemään ja rikastumaan" - ja nyt tuo pörssipelikin on mahdollista, erityisesti teknologiaosakkeilla. 

    Tosin tänään 1400 miljoonaisessa kiinalaispopulaatiossa myös mietitään mitä Deng todellisuudessa tarkoitti "rikastumiskehotuksellaan" - Nythän Kiinassa alkaa uusi suurreformi - "Vihertyvä Kiina", joka varmasti nostaa kiinalaisten omien ympäristöyhtiöiden arvonnousua - siis myös pörssissä ollen niiden kursseja. Kiina tulee korjaamaan kaikki ympäristöongelmat, jotka syntyivät viimeisen 40 vuoden aikana! 

    Tänään Kiina on myös trumppistisesti USA' n "uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiössä. Tämä ilmiö koskee erityisesti ohjelmisto- ja elektroniikan komponettivalmistajia. Onkin varmaa, että kiinalaiset oivaltavat sen, että heidän omat ohjelmisto- ja komponettiyhtiöt saavat uusia tilauksia, kun täytetään US' n pakotepolitiikan tuontityhjiötä. Ja näin on selvää ja loogista odottaa, että omilla teknologiayhtiöillä tulee menemään entistä paremmin, josta indikoituu myös odotettu pörssikurssien positiivinen kehitys. Näin Kiinassa pohditaan, joka on jo maailman suurin kansantalous (bkt/PPP - IMF) - ollen myös maailman suurin liukuhina ja vientivaltio. 

    Toisaalta kiinalaiset osatuotteet ja -komponentit teknologia-alalla ovat yhä merkittävimpiä kaikkialla maailmassa - niillä on suuri markkinaosuus ja -vaikutus - myös lännen markkinoilla!
  • 2

  • Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

    Ilkka Luoma 
    Palkka tai palkkiot, optiot sekä muut etuisuudet eivät olleet se ratkaisevin vaikute - kenraaleille, mutta nykyajan pää- ja toimitusjohtajajille nuo tuntuvat olevan kiihote - entä lattiatasolta, miten sieltä nuo johtajien palkka- ja etuisuuskehitykset koetaan? 

    Oleellista oli tehdä työnsä joukkueena, johtajana, vastuunkantajana ja esimerkkinä kunniantunnosta, jossa alaisten taistelukyky (työskentelykyky) ja hyvinvointi oli yksi päällimmäisiä tavoitteita. Tuolloin ymmärrettiin, kuinka tulos ja tavoite saavutetaan. 

    Tulos tehtiin yhdessä; kurilla, komennolla, mutta kunnioituksella ja oikeudenmukaisuudella arvostaen kunkin panosta kuten omaansa. On huomattavaa, että osa reservin kenraaleista sai vain päivärahan, tuon 75 markkaa, sianlihakilo maksoi vuonna 1939 13 markkaa per kilo. 

    ... 
    Kuinka nyt johdetaan rauhanajan 'divisioonia', omia sotilaita yhtä kuin työntekijöitä, jotka samalla tavalla tekevät joukkona sen tuloksen, mitä odotetaan omistajilta? Suurena erona on se, että ennen sodassa tämä omistaja oli kansa ja valtio. Nyt se on pääoma, tuo raha, jolla ylläpidetään kulutusyhteiskuntaa ilman kunniantuntoa ja arvostusta joukkueesta, joka lopulta tänä päivänäkin tekee sen todellisen työn päämäärän eteen. 

    Mihin on kadonnut osalta nykypäivien "upseereista" - pää- ja toimitusjohtajista kunniantunto ja aito vastuunkanto? Onko niin, että vasta suurimmat vaikeudet nostavat todelliset johtajat näkyville? 

    Herää lopuksi kysymys etujen valvonnasta, kun katsotaan vuosien takaa Fortumin optiokähinää ja Metsäliiton investointia - Äänekoskelle, pidemmässä juoksussa (nythän menee vielä lujaa). 

    Sodassa kenraalien tulokset mitattiin lähes heti - oli kyse voitosta ja tavoitteen saavuttamisesta - tai häviöstä, joka vei monen kenraalin hengen. Niin, miten on tuo oikeudenmukaisuus, vastaavuus ja kunniantunto?
  • 3

  • Britannia: Suunnitelmissa Euroopan johtamat turvajoukot Persianlahdelle

    Ilkka Luoma 
    Onko Gibraltarinsalmi kansainvälisesti tunnustettu merireitti ja -alue? Vrt. Englannin kaappaamaan/ haltuunottamaan iranilaistankkeriin joku päivä sitten. Haltuunoton syynä oli, että väitettiin/ epäiltiin iranilaistankkeriin vievän öljyä Syyriaan. EU on asettanut pakotteet öljynviennille Syyriaan. Väitettiin myös, että US olisi pyytänyt tuota iranilaisaluksen valtausta englantilaisilta - britit kiistävät US-pyynnön.
  • 4

  • Uusi jääkausi

    Ilkka Luoma 
    Trumppismi – mitä yllättävää maailma saakaan? 

    [06072018] Suomi pöydänkattajana saa maailman johtavimmat ydinasesuurvallat päämiehinään Helsinkiin – presidenttiensä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin myötä. Herrat tapaavat ensimmäisen kerran virallisesti – kahden kesken, ja käyvät molemmat vähintäänkin kohteliaisuuskäynnillä presidenttimme Sauli Niinistön luona – 

    … ehkä jopa evästäytymässä. Tämän evästäytymisen arvoa meillä ei osata vielä riittävästi arvostaa. Toisaalta Niinistön arvovalta nousee ja hänen kruunaamaton ”kekkosmainen” ulkopolitiikan hoito de facto suvereenisti jykevöityy. 

    Putin on asiantuntijoiden näkökulmasta helpommin ennakoitavissa ja hänellä on tavoite, joka on selkeä, ymmärrettävä ja yhteistoimintahaluinen – silti kansallisuutta ja venäläisyyttä suojelevaa, jopa yli rajojen – kuten ydinasesuurvalloilla on kaikkinensa tapana [1. 

    Trump sen sijaan on kiintoisa epäperinteellispoliitikko, olematta ennakoitavissa. Liikemiesdiilimäisesti yllättävä, suoraviivaisen nopea ja herkästi suuttuva -sitäkin Trump on, jos provisiot jäävät saamatta. Diili on Trumpille aamun heräämissana – sellainen olisi oltava jatkuvasti nähtävillä ja siispä hän pukee ulkopolitiikkaansa liikemiesmäisiä periaatteita – olematta liikemies?. 
    ... 

    EU-Eurooppa pelkää, että US/Trump myy heidät Putinille – ja lopettaa aseellisen läsnä- ja uhkaolonsa EU-Euroopassa, … joka muuten ei ole koko Eurooppa, jota perinnemedia koettaa kaikin keinoin rummuttaa häivyttäen todellisuutta, jossa Eurooppa jatkuu aina Venäjän Uralille asti. Tuosta kokonaiseurooppalaisuuden filosofiasta kumpuaa myös niin sanottu koko Euroopan turvallisuuspolitiikka. 

    Nyt Trumpilla on vapaat kädet ja hän käy uutterasti tärkeimmän diilinsä kimppuun – suhdeherkkyys Putiniin on jo esialkuna olemassa. Lisäksi Putinilla on kyky tehdä pitkälle meneviä päätöksiä, sillä Putin haluaa olla myös kolmen suuren joukossa, jossa ”maailman kauppapuheenjohtajan nuijaa” heiluttaa Kiinan presidentti Xi Jinping.
  • 5

  • Joillekin saksalaisille natsiaate edusti tasa-arvoa parhaimmillaan

    Ilkka Luoma 
    2 - Saksan vaiheista 1930- ja - 40-luvuilta ei ole loppuun kirjoitettuja kappaleita 

    Asioiden kaikkia puolia ei ole tuotu esille. Niitä tekoja, jotka alussa valiinnuttivat vapailla vaaleilla kansallissosialistisen järjestelmän, ei tuoda kuin verhotusti esille. Tämä puolittainen esitys - vain sen negatiivisina puolina - pitää hengissä mystiikkaa ja viehtymystä vahvuudesta, voimasta ja käsittämättömästä ihmisten hallinnasta (suurelta osin vieläpä vapaaehtoisesti) 

    Puolittaisuus antaa ajattelemisen ja kiihkottoman pohdiskelun aihetta. Mystiikat ovat aina kiehtoneet ja kiihottaneet ihmisiä. Kielletty on hedelmää, jota jo historiassa on maistettu. Oliko lähes koko tuolloinen Saksan kansa niin täysin väärässä kuin halutaan antaa ymmärtää? 

    Kolmannessa valtakunnassa oli myös tarkastelun arvoisia puolia; 

    täystyöllisyys, perhekeskeisyyden arvostus, ruumiinkultturin kannatus, mielenvahvuuteen tähtäävät terveystavoitteet, liikenneyhteydet ja ylivertainen järjestys ja toiminnallinen tarkkuus. Järjestelmän sisällä oli hyvä ja turvallinen asua - oli vain joko vapaaehtoisesti tai mukaillen hyväksyttävä valtavirta, josta järjestelmä loi yhteenkuuluvuuden ja ryhmähengen voiman kannattajillensa. 

    Urheilu, liikunta, luonto ja terveet elämäntavat olivat hyveitä, joita tosin osa puolue-eliitistä viisveisasi - "älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon" -mentaliteetilla. 

    ... 
    Ikäviäkään asioita ja tapahtumia ei saisi mstifioida, se herättää juuri sitä uteliaisuutta kysyä, miksi vain löydetään huonoa? Oliko Saksan kansa 1933-1939, niin tyhmää, että suurena enemmistönä piti yksinvaltias Adolf Hitlerin vallassa - vain pitikö Hitler kansaa vallassaan - hypnoottisella habituksellaan? Mene ja tiedä - asiat asioina, ja turha kiihko pois - kaikilta kulmilta.
  • 6

  • Joillekin saksalaisille natsiaate edusti tasa-arvoa parhaimmillaan

    Ilkka Luoma 
    Suomessa - kuten kaikkialla - on hyvin tunnettua, mitä tapahtui Saksassa 1933 - 1945. Nämä kertomukset ja kirjoitukset eivät ole sisältäneet juuri mitään sellaista, josta syntyi ennennäkemätön joukkovoima yhdistämään miltei koko kansakuntaa. 

    Kolmannen Valtakunnan järjestelmä kaikkinensa on jätetty esimerkiksi pahan akselista, jolle ei ole vertaa löytynyt. Näkökulmien syväluotaukset kiihkottomina analyyseina ovat jo julkistuneet esisanoina ja varovaisina pohdintoina - ja tässäkin äänitorviksi uskaltautuvat ensiksi "valtapolitiikasta vapaat" tiede- ja filosofiapiirit. 

    Joukkovoima ja yhteenkuuluvuuden henki 

    1930-luvulla Saksa vapaissa vaaleissa valitsi kansallissosialistisen järjestelmän, jota johti systeemi, joka ammensi alusta alkaen voimansa ryhmähengestä, samankaltaisuudesta, historian kaipuusta ja oman edustamansa ryhmän kaikkivoipaisuudesta. 

    1930 -luvun tiede etsi monin keinoin perusteluja vahvemman rooliin, epäkelpojen lopulliseen järjestykseen ja rodun arvioimiseen saavutusten pohjalta. Oli syntymässä vastakkainasettelua tuolloisella tavallansa, jota tänäkin päivänä esiintyy rasismina, reviiripuolustuksena ja pelkona, kuin myös vihana tuntematonta ja vierasta kohtaan. 

    Voiman häpeilemätön ihannointi 

    On tunnistettavissa, että monet tiedemiehet ja poliitikot omaksuivat voiton ja kansallisen voiman tiekseen, erityisesti Saksan menestyksen vuosina. Moni kirjailija innostui palavasieluisesti kuvaamaan Saksan joukkokokoontumisia ryhmähengen ja yhtenäisyyden hektisenä kiihkona. 

    Voimaa ravittiin hypnoottisesti puolifilmaattisella alitajuntavaikutepsykologialla. Kansakunta oli Saksassa saanut latauksekseen paristoituneen tunnefilosofian, jossa suuretkin ponnistusvaateet otettiin vastaan hyväksyttyinä tehtävinä päämäärän saavuttamiseksi. 

    Järkestelmä söi itsensä – kansa pysyi uskollisena 

    On tunnettua, että totalitäärisissä järjestelmissä hitaiden muuttujien seurauksena tapahtuu "ryöstäytyvää" siirtymistä itselleen arvostelukyvyttömään suuntaan.
  • 7

  • Yhdysvaltalainen sotilas joutui omiensa pommittamaksi Dresdenin tulimyrskyssä – Kotona hän kirjoitti muistoista kirjan, ja Teurastamo 5:stä tuli klassikko

    Ilkka Luoma 
    Kerrassaan herättävä kooste aikamme merkkiteoksesta - jälleen, niin kooste kuin itse teos! Tapetille on noussut ydinsodan mahdollisuus (katso US ja Venäjän suhteista HS-kirjoitus tältä päivältä) - tuli- ja säteilymyrskyineen. 

    Moni ei ole tiennyt, etä englantilais-amerikkalaispommitukset Saksan kolmannen valtakunnan kaupunkeihin vuosina 1943-45 ottivat huomattavasti suuremman uhrin kuin Japaniiin USA' n pudottamat atomipommit. Pelkästään tässä esitelty Dresdenin pommitus vei arviolta 135 000 saksalaisen hengen - lähinnä siviilejä ... voimmeko kutsua sitä jo kansanmurhaksi - rajoitetuksi kansanmurhaksi? Se oli varmaankin kosto - Saksan aloittamasta II Maailmansodasta ja sen kiistattomista rikoksista ihmiskuntaa kohtaan. 

    Tänään puhutaan ydinsodan mahdollisuudesta - rajoitettuna. Niin Dresdenkin oli rajoitettu pommitus - hirvittävästä uhriluvusta huolimatta. Kurt Vonnegut osaa pukea Vietnamin sodan vastustuksen vuosipäivistä ajattoman herätteen siviilien tappamisen mielettömyydestä. Vietnamissa kersantti Oranssi teki myös siviiliuhreja (geeniperimänä pitkäkestoisesti), kun USAF halusi tuhota vietnamilaisilta sisseiltä ja siviileiltä suojaavan viidakon. 

    Sotaahan ihminen ei voi välttää - jo luonteensakin vuoksi, mutta käytäkööt, jos on pakko käydä - nuo sodat sotilaiden kesken, ja vaikkapa kaukana avaruudessa, jopa kauko-ohjauksella tai modernisti autonomisin tekniikoin - joy-stickien varmentaessa, ettei parviäly hoksaa suojattomia siviilejä maan pinnalla!
  • 8

  • Iran käski nauhoitteen mukaan brittialusta kääntämään kurssia hetkeä ennen säiliöaluksen haltuunottoa

    Ilkka Luoma 
    Tässä tulisi muistaa lähihistoria ja edellisen US-presidentti Barack Obaman hyvä saavutus, joka jäädytti konfliktoitumisen Persianlahdella ja Iranin osalta. Mutta sitten vaihtui US-presidentti - Donald Trump aloitti trumppistisen "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikan" - testasi sitä Korean niemimaalla pohjoisen Kimiin - epäonnistui siinä ja nyt Kim on Donaldin ystävä ja ydinaseistakin ei enää puhuta niin paljoa ... näin Kiinasta Pekingin tiekartta neuvoo (?) --- 

    Kaikella on kuitenkin syyn ja seurauksen lakinsa ja historiansa, kuten tässäkin: 

    Mutta Iran, se on aivan eri koko luokan vastustaja amerikkalaisille ja paha kolo takahampaassa, kun vuosikymmenien takaa tuli häviö ystävyyden kadotessa ja panttivankejakin Iran piti yli vuoden - pahaksi henkiseksi tappioksi US' lle. Tosin US aseisti ja avusti Iran-Irak -sodassa 1980-luvulla varmuuden vuoksi molempia sotijaosapuolia - silti Irakin Saddamin ollen läheisempi US' n ystävä. 

    US Navy onnistui ampuaan alas iranilaisen matkustajakoneen Persian lahdella - kansainvälisestä ilmatilasta - 300 kuollutta. US-tunnustus ja korvaukset omaisille, mutta ei anteeksipyyntöä Iranilta. 

    Seuraavana de facto US/CIA ja Israelin Mossad iskivät Stuxnet operaationa (tietokonemato) Iranin valtion ydintutkimuslaitokseen - tuhosi ultrasentrifugit, jotka rikastavat uraania niin kaupalliseen kuin sotilaskäyttöön - tosin näyttöä Iranin sotilaskäytöstä ei ollut (?) - ainakaan julkisesti. 

    Nyt trumppismi oli noin ilmoitusluontoisesti aloittamassa jo hyökkäyksen - kunnes Donald sen perui. Oliko koko manooveri pelkkä feikki - ehkä se oli osa uhkaamisen politiikkaa ja suopeuden osoitusta, kun USAF ennusti, että olisi kuollut "liikaa" iranilaisia - mene ja tiedä. 

    Nyt Englanti kaappasi iranilaistankkerin ja otti sen haltuun epäselvässä tilanteessa - kenen aluevesillä ja minne vieden öljyä. Iran piti kaappausta vihamielisenä tekona - ilman perustetta ja lainvoimaa. Sitten iski Hammurabin laki - "tankkeri tankkerista ja nyt "matka jatkuu ..."
  • 9

  • Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

    Ilkka Luoma 
    2 - Kunnia oli arvo kentillä, jossa mies koki suurimmat tekonsa - siellä ei säästelty tai pakoiltu, vaan vastuu kannettiin viimeiseen saakka. Saksalaiset menettivät suurimman määrän kenraaleja rintamilla. Kenraali oli tuolloin divisioonansa, "yhtiönsä toimitusjohtaja" täydellä vastuulla. Vastuu ei ollut vain päämäärä, vaan myös henki, niin oma kuin alaistenkin. 

    Tämän päivän moni toimitusjohtaja useissa yhtiöissä ei itseasiassa tiedä juuri mitään yhteisestä vastuusta ja nimenomaan sen kannosta. Rintamilla vastuut kannettiin. Divisioonassa oli tyypillisesti 10.000 miestä, siis suuri 'osakeyhtiö'. Tuossa yhtiössä ei ollut yt-neuvotteluja, eikä myöskään lakkoja. Siellä oli tavoite, kunnia ja pakottava tarve menestyä tuhlaamatta omia voimia turhaan. Kaikilla oli tehtävänsä. 

    Kenraalit saivat myös palkkaa, olivathan he vakinaisessa palveluksessa nauttien myös erilaisia etuisuuksia vastapainoksi vastuulle, jonka laajuus ja paino olivat eri dekadeilla kuin rauhanajan tj-pelinappuloilla. 

    Kenraalien nykypalkka on noin 6.000 - 10.000 euroa kuukaudessa [2009], Talvi- ja Jatkosodassa palkat kenraaleilla olivat suhteessakin vähäisemmät. Suurimmat toimitusjohtajapalkkiot kaikkinensa tänään ovat luokkaa 100.000 - 400.000 euroa kuukaudessa [2009]. 

    ... 
    Neuvostoliiton armeijassa kuuluisin marsalkka, Josif Stalinin luottomies Zukov komensi suurimmillaan armeijaa, jonka kokoista yhtiötä voi maailmalta etsiä. Zukovilla oli alaisia enimmillään yli puolimiljoona. Zukov sai myös kuukausipalkkaa, tosin ilman veronmaksuvelvollisuutta. Palkka olisi tänä päivänä vastaavuudeltaan noin 30.000 euroa kuukaudessa. Zukovilla oli myös vapaa-panssariautoetu kuljettajalla, sekä esikunta sotilaspalvelijoineen. 

    Vastuu seurasi jatkuvasti kintereillä. Vastuu oli miehistä, vastuu oli saavutuksista ja vastuu oli tavasta toimia, siten, että ylipäällikön tahto toteutui. Zukov kantoi vastuunsa, ylennettiin Neuvostoliiton sankariksi useaan kertaan, sai ratsastajapatsaan ja paikan Stalinin "sydämessä" >3
  • 10

  • Iran käski nauhoitteen mukaan brittialusta kääntämään kurssia hetkeä ennen säiliöaluksen haltuunottoa

    Ilkka Luoma 
    Tässä tulisi muistaa lähihistoria ja edellisen US-presidentti Barack Obaman hyvä saavutus, joka jäädytti konfliktoitumisen Persianlahdella ja Iranin osalta. Mutta sitten vaihtui US-presidentti - Donald Trump aloitti trumppistisen "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikan" - testasi sitä Korean niemimaalla pohjoisen Kimiin - epäonnistui siinä ja nyt Kim on Donaldin ystävä ja ydinaseistakin ei enää puhuta niin paljoa ... näin Kiinasta Pekingin tiekartta neuvoo (?) --- 

    Kaikella on kuitenkin syyn ja seurauksen lakinsa ja historiansa, kuten tässäkin: 

    Mutta Iran, se on aivan eri koko luokan vastustaja amerikkalaisille ja paha kolo takahampaassa, kun vuosikymmenien takaa tuli häviö ystävyyden kadotessa ja panttivankejakin Iran piti yli vuoden - pahaksi henkiseksi tappioksi US' lle. Tosin US aseisti ja avusti Iran-Irak -sodassa 1980-luvulla varmuuden vuoksi molempia sotijaosapuolia - silti Irakin Saddamin ollen läheisempi US' n ystävä. 

    US Navy onnistui ampuaan alas iranilaisen matkustajakoneen Persian lahdella - kansainvälisestä ilmatilasta - 300 kuollutta. US-tunnustus ja korvaukset omaisille, mutta ei anteeksipyyntöä Iranilta. 

    Seuraavana de facto US/CIA ja Israelin Mossad iskivät Stuxnet operaationa (tietokonemato) Iranin valtion ydintutkimuslaitokseen - tuhosi ultrasentrifugit, jotka rikastavat uraania niin kaupalliseen kuin sotilaskäyttöön - tosin näyttöä Iranin sotilaskäytöstä ei ollut (?) - ainakaan julkisesti. 

    Nyt trumppismi oli noin ilmoitusluontoisesti aloittamassa jo hyökkäyksen - kunnes Donald sen perui. Oliko koko manooveri pelkkä feikki - ehkä se oli osa uhkaamisen politiikkaa ja suopeuden osoitusta, kun USAF ennusti, että olisi kuollut "liikaa" iranilaisia - mene ja tiedä. 

    Nyt Englanti kaappasi iranilaistankkerin ja otti sen haltuun epäselvässä tilanteessa - kenen aluevesillä ja minne vieden öljyä. Iran piti kaappausta vihamielisenä tekona - ilman perustetta ja lainvoimaa. Sitten iski Hammurabin laki - "tankkeri tankkerista ja nyt "matka jatkuu ..."
  • 11

  • Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

    Ilkka Luoma 
    Sodan ja rauhan hinta, palkka ja kunniantunto 

    Tänään keskustellaan aktiivisesti palkoista, palkkaeroista, tehdystä työstä, vastuusta ja sen kannosta. Palkkaerot ovat suurentuneet ja vastuun rajapinnat hämärtyneet kvartaalien valvontaan; mihin on jäänyt vastuu yhteiskunnasta ja sen osallisista - kansalaisista, missä on se yhteenkuuluvuuden henki, jolla vanhempamme ja isovanhempamme pelastivat tämän maan? 

    [2009] II Maailmansodassa käytiin maailmanhistorian suurimmat taistelut, joissa tulos ja vastuu olivat ehdottomia vaatimuksia. Henkilöjohtaminen oli yhteenkuuluvuuden ratkaisu. Työt tehtiin henkensä kaupalla antaen sen ainoan, mitä kullakin oli. 
    Rintamakenraali oli taistelurajapinnassa oikeasti kosketuksissa "asiakas-" tai oikeastaan viholliskuntaansa. Tämän päivän 'siviilikenraali' on tornissaan - nähden harvoin joukkojaan - niin omia, asiakkaita kuin vihollisiakaan. Kenraalilla oli johdettavanaan "yhtiössään" noin 10.000 alaista. 

    Tuloerot ovat suurentuneet 

    Ihmiset ovat todella eriarvoisia. Johtamista ei usein sen varsinaisessa merkityksessä ole. Johtamisen periaate on raha viivan alla, jos sitäkään. Johtaminen on liian usein omien etujen valvontaa. Johtajat eivät ole riittävästi rintamassa kohtaamassa asiakastansa tai vihollistaan, kuten olivat sotien kuuluisimmat johtajat. Alaiset saavat aina motivoituneisuutta yhteisen tavoitteen edessä huomatessaan, että johto panee itseään peliin myös "taistelukentällä". 

    Esimerkkejä II Maailmansodasta 

    Suomesta jalkaväen kenraali, 1. lk.:n Mannerheim ristinritari Erik Heinrichs (hän komensi Suomen kautta-aikain suurinta sotilaskeskittymää, Karjalan Armeijaa / 100.000 miestä), Karjalan kannaksen ratkaisutaistelujen komentaja, kenraaliluutnantti Karl Oesch ja kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari, 3. divisioonan päällikkö, kenraalimajuri Aaro Pajari. 
    Kenraaleiden päiväraha Talvisodassa oli 75 markkaa, kun miehistö sai 5 markkaa. Tuolloin bensiini maksoi 2,78 markkaa per litra ja naudanlihaa sai 7 markalla kilon >2

1 kommentti: