sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 03042021 - II

1

Hopihopi, rokotepihtarit

  • Ilkka Luoma 
    Kapitalismi hakee maksimaalista tuottoa sijoitetulle pääomalle, siis osakkeiden omistajille. Tällöin yhtiön tulee tehdä myös maksimaalisesti voittoa jaettavaksi osinkoina omistajille, jotka odottavat kärkkäästi joka vuosi omaa pottiaan siitä riskinotosta, kun sijoitti rahojaan.

    Rokote on kuin mikä tahansa tuote, jolle haetaan katetta, sitäkin maksimaalisesti. Rokote myös tuote, jolle syntyy | synnytetään niukkuus, mikä taas tekee sen houkuttelevaksi, jolloin sen hinta nousee, kate nousee ja yhtiö saa maksimaalisesti voittoja, jaettavaksi omistajille.

    Nyt yhteisen rahan jakajat, eli valtiot poliitikkoineen, jotka kansa useimmiten äänestää - on innoissaan täyttänyt rokoteyhtiöiden tilauskirjat, kyselemättä juuri hinnan perään, vain saatavuuden päivämääriä.

    Aina palveluvalmis ja ymmärtäväinen rokotemyyjä lupaa helposti 10 hyvää ja 100 prosenttista toimitusta, kun hintakin asettui kohdilleen ja kate nousi mukavasti, jolloin myyntipalkkiokin oli innoste lupauksille. Ehkä luvattiin liikoja tai sitten tuotannon kiihtyessä, jälkikauppa ohitti käteis- jopa etukäteissuorituksineen (Israel?) aiemmat tilaukset?

    Niukkuuden vallitessa määrää voima, raha, ja valta

    Monet valtiot hamuavat itselleen - ohi muiden rokoteannoksia, maksamalla bonuksia, voitelua kuin mutkia suoristavia toimitusvarmuusrahoja, jotta oma tilaus olisi siellä kärjessä. Tätä hamuamista saattavat poliitikot hiljaa tukea, onhan vaalien alla kiva todeta, että kansa on jo rokotettu, vaikka ne toiset (palestiinalaiset?) jäivät rokottamatta - ainakin suurin osa.

    Kehitysmaat ovat kärsijöitä, ja tässäkin piilee poliittista vetoa, onhan kiva todeta sekin, että kyllä meiltä riittää rokotteita teille - niin ja onhan se helpompi muistaa sitten, kun kehitysmaa myy sitä ainoaansa - vaikkapa litiumia tai kobolttia, jota markkinatalous taas himoiten haluaa tuottamaan jälleen tuotteita, joilla saavutetaan katetta, voittoa ja osinkoja omistajille.

    Varman kysynnän aikana kannattaa kapitalistin ylläpitää niukkuutta

2

Yritykset ymmärtävät jo ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyden, mutta Kiinan markkinoilla raha houkuttaa enemmän kuin vastuulliset teot

  • Ilkka Luoma 
    Jo yli 20 vuotta sitten läntiset markkinatalous- ja keskinäiseen kilpailuun tuskastuneet yritykset, joiden ympäristökuormakin jo tunnettiin - halusivat ymmärtää Kiinan suurena kasvumahdollisuutena - liikevaihdolle ja voitoille.

    Suomesta eräs ensimmäisistä siirtyjistä oli Kemijärvellä tuotantoa pitänyt Salcomp Oy, joka valmisti täyttä bulkkia - latureita mitä moninaisimpiin sähkölaitteisiin - lähinnä matkapuhelimiin.

    Suurin taloudellinen ja voitollinen hyötyjä oli aikansa huippuyhtiö Nokia, joka siivitti maailman suuruutensa juuri Kiinasta. Nokia valmisti valtavat määrät kännyköitä Kiinassa - niin paljon, että oli vuosi, jolloin yli 200 miljoonalla kiinalaisella oli Nokia taskussaan.

    Nokian nimikin oli kiinannettu - ollen lausumaltaan osapuilleen "nuu' tsiia - a" - tarkoittaen suunnilleen "lupaukset nousevat idästä". Käännöksen teki tuolloinen Kiina Kulosaaren suurlähetystön kaupallisen osaston päällikkö - kaupallinen neuvos herra Li Guangyun.

    Miksi läntinen yritys siirsi tuotantonsa ja suuren määrän kotimaansa työtä Kiinaan?

    Syitä oli ainakin kolme:

    1) Hyvin edullinen toveri, joka oli oppivainen, utelias ja ahkera - eikä pahemmin ominut lakkoilun voimaa, kun sitä ei ollut,

    2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali (kts. Nokia case Kiinassa) ja

    3) Alussaan lähes olemattomat ympäristölait, joka tuotti läntisen aiemman tuotantojätöksen siirron kotimaasta Kiinaan - me siis siirsimme omaa ympäristökuormaa "kiinalaisten taskuihin".

    Kiinalaisten taskujen täyttyessä on Kiinassa ympäristölait tiukentuneet vuosi vuodelta ja ollaan menossa yhteen maailman tiukummista ympäristölakikokoelmista - juuri Kiinassa!

    Moni länsiyritys vuoli yksinkertaisesti kultaa Kiinasta, kunnes oppiva ja utelias toveri suunnittelukoneistoineen oivalsi läntisen markkinatalouden lait ja nyt Kiina on maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2015) ja suurin viejävaltio, ulkomaankaupan ylijäämän ollessa viimeiseltä 20 vuodelta - yksinkertaisesti valtava.


...
Ilkka Luoma
BLOG  |  FB

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti