tiistai 23. heinäkuuta 2013

Känni on kemiaa ja alkoholismi kemiallinen sairaus

Kemiallinen mielentila on ainoa malli mikä päässämme vaikuttaa tekoihimme tai tekojemme suunnitteluun. Alkoholi on kemiaa, sillä on jopa tarkka ja yksiselitteinen kaava. Aivotapahtumat ovat myös kaikkinensa kemiaa, ja niillekin saatetaan esittää kaavat ja kaavastot. Olemme siis kaavojemme vankeja  - kaavoihin vaikuttavat luonnonvalinta 1], perimä ja elettävä ympäristö.

Suomalainen identiteetti on vallitsevan käsityksen mukaan heikko;
ehkä näin heidän taholta, jotka keksimällä keksivät meille tiimejä ja kadonnutta identiteettiä 2]. Kansa, joka maksaa vallassaolijoiden tekemien päätöksien laskut, niin hyvässä kuin pahassa – on taas hyvin tietoinen voimakkaasta ja kansallisesta identiteetistämme, joka vahvistuu kaavan mukaisesti ahkeroituamme lasien ja pullojen ääressä.

Suomalaisten alkoholinkulutus on noussut reippaasti
[ TIEDEmyös naiset, jopa kokeneet naiset ottavat osaa kulutuskäyrän kasvattamiseen http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/onko-alkoholista-tullut-naisille-laajempi-ongelma-t2859.html -  ]

Meillä nousuprosentti on noin 30, parissa vuosikymmenessä, kun taas perinteellisillä olut- ja viinimailla Saksalla ja Ranskalla prosentti saa toisen etumerkin – miinuksen. Me suomalaiset kippaamme reippaasti  - me myös annamme kuulua, kun olemme kännissä. Jälkikännistäkään emme ole hiljaa, emmekä kätke sitä kannen alle, vaan olemme ”ylpeitä vuosisadan kanuunasta”.

Meidän suomalaiskansallinen identiteetti kumpuaa osin melonkolisesta slaavilaisuudesta, itäisenä piirteenä – kun taas läntinen ominaisuutemme esiintyy mahtipontisuutena, usein ’ryssävihana’ (laantuvasti) ja monina muina näyttö- ja vertailutalouteen 3] liittyvinä ilmiöinä.


Miksi me juomme, kuten juomme?

Sehän on selvää; meitä kuritettiin historiassa jo kieltolailla. Meillä huikka on maksanut paljon – valtio on kuitannut verotulot, joilla ei ole edes peitetty alkoholista aiheutuvia kokonaiskuluja.  Känni on ollut ja on kansallishuvi, jota on peitelty – mutta sen kemioista nautittu.

Jotkut sanovat meidän olevan jurnuttavia hautojia; emme puhu emmekä pukahda – noinhan se osin onkin. Me teemme enemmän kuin puhumme. Haudomme asioita päässämme – emmekä aukene kuin pullon hengellä. Usein avautumiseen tarvitaan kirkasta, jonka tuloksena nauretaan,  rintarottingoidutaan, itketään ja taas ollaan nenät verellä ystäviä tai naapuri tuli tapettua – lähinnä puukolla. Näin äärilaidallaan.


Pakotie arjesta

Perjantaita odotetaan – kuten aikoinaan Irwin Goodman lauloi – ”ettei mittään” … pakenemme; itseämme, toisiamme, epäluulojamme, vihaamme, pelkoamme jopa odotuksiamme. Alkoholi kemiassaan on pakotie, joka johtaa liian usein umpikujaan. Umpikujasta piirtyy lukittu ovi, jonka avaamiseen tarvitaan kärsivällisyyden avaimet. Avaimet ovat hukassa; kunnes koputtavalle avataan. Uskosta voi löytyä lohtu, sekin on kemiaa – ja näin saattaa pako saada päättönsä – ollaan perillä, mutta missä?


Moni kätkeytyy yksinäisyydessään piirongin ääreen kaappijuopoksi –

… ei uskalleta, eikä edes haluta. Näin harjoitamme salajuopottelua, ja työmme teemme silti säntillisesti ja vastuuta kantaen. Alkoholin rinnalle on liimautunut mielenterveys- ja rauhoittelulääkkeet sekä miedot huumeet – kärytellään pilveä. Osa siirtyy voimistettuihin suonensisäisiin – kun miedommat kemiakaavat eivät riittäneetkään. Kaikki jututhan aivoissamme on pelkkää kemiaa – niin ilot kuin surut; niin – nämäkin ovat ”vain” kemiaa!.


Känni maksaa,

ei vain perhesuhteita, lapsikasvatuksen vinoutumisina ja eroina, joista usein alkaa miehisen sukupuolen syöksy siltojen ja veneiden alle 4] – vaimon ja lasten jättäessä. Syyllisyys painaa, ja päättö koittaa itsemurhana 5], kun mikään kaava ei enää tehonnut. Elämä oli näin menetetty.


Viina viisaille suotavaa ja tyhmille ei tuotavaa –

näin sanoo vanha kansa, joka lääkekonjakin hyväksyi sydänvaivoihin – kaava se oli tämäkin. Uskomus on voimakas kemia vesipitoisessa fysiikassamme. Meillä on uskomus omasta erilaisuudesta – olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla. Meissä vaikuttaa itäiset ja läntiset tavat ja perinteet.


Viina ei juomalla lopu

Me voimme loppua ennen, koska aivokaavamme menevät lopulta sekaisin liiasta alkoholin käytöstä. Osa on raivoraittiita, olemmehan usein on-off  ihmisiä, niin hyvässä kuin pahassa. Noista lähtökohdista seuraa suomalaisen ihmisen kaava, joka toimii voimakkaan identiteetin vallassa ja on kaavoittanut elämänsä ymmärrykseen ’turhapuroista’, ’pekka puupäistä’, ’eemeleistä’, ’matti nykäsistä’ ja muista kummallisista ilon lähteistä, joita oppineet ja itseään kunnioittavat kultturellit eivät piittaamisellaan ole osoittaneet.


Olemme suomalaisia, emme venäläisiä, eikä meistä ruotsalaisia saa juomallakaan –

… mutta sympatiaa koemme saksalaisuuteen – siihen voiman kaipuuseen, jota Euroopassa vain saksalaiset ja venäläiset kykenevät osoittamaan. Voimme olla ylpeitä identiteetistämme, meidän ei tarvitse hävetä – meissä on virheitä kuten muissakin – meissä on myös erinomaisia puolia, jotka tunnustetaan. Meitä on vain niin vähän, että suojelijamme meidän on aina valittava.


Kippis ja kohtuullinen kulaus – kemiaahan se lopulta on.VIITTEET

2] Suomalaiskansallinen identiteetti, hukassako? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130454-kansallinen-itsetunto-hukassa -
3] Näyttö- ja vertailutalous – ”häiriköile omat kerrostalot!” ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144726-hairikoille-omat-kerrostalot -
4] ”Keski-ikäisten miesten kiirastuli” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/keski-ikisten-miesten-kiirastuli.html -


EKSTRA

Terve, itsensä kemialla sairastutti itsemurhaan – alkoholi ja huumeet olivat tehneet tehtävänsä – toisaalla monia ylläpidetään ”toivottomassa tilassa”; hengissä – vaikka halu olisi ollut poistua täysissä järjissä … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/armollisesti-kuolema-sinut-ottakoon.html -  Ilkka Luoma
ALFb US
BLOG 21 255 | 1 712  - IL
---23072013---doc.: huikkakansa_23072013.doc  [MS-Word]709 | 6180

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti