lauantai 22. syyskuuta 2012

Kansalaisen totuustoimisto - tarua vai totta?


USA:n presidentinvaalit synnyttävät ehdokkailta runsaasti tietoa, joka ei ole kaikilta osin totta - niinpä kansalaisia varten perustettiin liiketoimintaa harjoittava "toimisto", joka kertoo niin kuin asiat ovat, vai kertooko?


[ ... iäkäs rouva kuunteli ihastuksissaan rehtinä sinipukuisena poliitikkona tunnetun, edesmenneen Harri Holkerin [Kok.] yleisöpuhetta suuren kaupungin torilla. Puheen päätyttyä rouvalta kysyttiin, mitä pääministeri Holkeri puheessaan oikeastaan kertoi ja mitä merkitsi ilmaus "hallittu riskinotto"*], rouva vastasi: "En minä tiedä, mutta pääministeri puhui niin kauniisti" ! ... ] 

Ylläoleva ei ole vitsi, se on usein totuus - poliitikon puheesta on vaikea saada selkoa, siihen on usein myös vaikea luottaa - siksi hyvin he osaavat kääntää vallitsevan tosiasian omaan ohjelmaansa ja kannattamaansa suuntaan sattumaan ja sopimaan. Arkikansalaiset tarvitsevat yksinkertaisesti "suomentajaa sekä totuustarkistajaa" - osatotuus ei ole kokototuus.


Aivan tavallinen kansalainen on tuskastunut politiikan nykymuotokieleen

Tilalle pyrkinyt ja pyrkivä soimaaminen banaaneina, meloneina, kaislikkohaukina ja kiristyvinä kypärän remmeinä ei nostane vielä äänestysaktiivisuutta - kansa odottaa politiikan hoidon ja informaation suurta muutosta - retoriikka on hauskaa, aikansa, mutta se ei poista nuorisotyöttömyyttä, ei potilasjonoja eikä luo maallemme vientitoimintaa kuin työpaikkojakaan.


Sanahelinä on pitkästyttävää -

kansa on viisaampaa kuin moni keskinäispolitiikan jargoniaan uppoutunut ja laput silmillä tilaisuudesta toiseen juokseva poliitikko saattaa edes ymmärtää. Onko tämän päivän edustajapoliitikko "kansansa iholla" - voidaan heti vastata: "Ei ole kovinkaan usein". Onko totuus poliitikolle eri kuin kansalaiselle - "Kyllä on". Arki näyttäytyy tilastokäyristä Arkadianmäen lehtilukusalissa toiselta kuin kadulla, jossa seurakuntien ruokajakelujonot kasvavat kasvamistaan ja yt- ralli ulkoistaa ja eliminoi.


Kunnallisvaaleissa kuullaan monia totuuksia, puolitotuuksia ja suoranaisia valheita -

vähintäänkin todellisuuden muuntelua, kunkin puolueen ohjelmaan sopivaksi. Kilvan kaikki huutavat, että olemme olleet vaikuttamassa siihen, että elintaso on noussut, ympäristö parantunut, työllisyys kohentunut, elinikä noussut, syntyvyys kehittynyt ja olot muutoinkin helpottuneet. Näinhän se menee.


Totuuskomissiot

Totuuskomissio perustettiin Etelä-Afrikkaan, kun valkoinen joutui jättämään pienenä vähemmistönä vallan. Valheet ja vääristely tulivat niin pahoin silmille, ettei syyllistä löydetty, koska kaikki olivat syyllisiä. Totuus on kokijan ymmärryksessä. Totuus on vaikein määre, minkä sosiaalinen ja inhimillisyyteen pyrkivä ihmiskunta tuntee. Totuutta ei voi täysin tietää, sen voi vain osana laajempaa yhteyttä hyväksyä - yleensä suurella enemmistöllä.


Politiikassa kullekkin totuus on puolueohjelma ja siihen projisoituminen
(On muistettava, että puolueohjelma on vain kannattajakuntansa päätös ajaa omia asioita - jokainenhan voi päättää mihin kuuluu) 

Totuus on myös se, että juuri meidän ohjelma ajaa meidän suosimia ajatuksia. Totuus on liian usein vesitetty puolitotuus sellaisella todisteella, jonka ympäripyöreys sovittaa kaikkiin puolueohjelmiin. Totuudelle ei ole kertojaa, on vain tuntu, mikä voisi totuudelta tuntua. Totuuksia on niin paljon kuin on arvioitsijoita - vain matematiikassa on universaali totuus - matematiikka ei ole elämää, se on sääntöjä.


Ihmiselon säännöt

Ihmiselon säännöt ovat politiikkaa ja meillä lännessä kaltaistamme demokratiaa. Demokratia on enemmistön valtaa, vaikka hallitus maassamme ei edes edusta puolta kaikista äänioikeutetuista. Kokoomus kuittasi pääministerin salkun reilu 13 prosentin kannatuksella kaikista äänioikeutetuista - se on vähän. Suurin politiikan eli yhteisten asioiden hoitamisen totuus on nukkuvissa - he ovat suurin puolue, mutta he eivät ota osaa - se on yksi ainoista politiikan hoitamattomuuden totuuksista.


Kansalaisliike arkitotuuksille

Kansa kirjoittaa, kansa puhuu - aktiivisemmin kuin koskaan. Internet, naamakirjat, blogit, palstat ja muut vuorovaikutekanavat huutavat "totuutta" - mutta vain kertojansa totuutta. Kaiken kattavaa totuutta ei ole. On vain totuus, että kansakunta on kyllääntynyt perinteelliseen politiikan hoitoon - on syntymässä totuuksien voitto, jossa täydestä totuudesta ei tiedetä paljoakaan.


Totuus on aikajanalla venyvä ilmiö, jolle on monta selitettä - aina vallitsevien tarpeiden mukaisesti.

Voisimme jättää koko totuus sanan pois, ja valita tilalle sopeutuvuuden, sellaisen mukautuman, jossa suurin osa voisi hyvällä omalla tunnolla hyväksyä, ettei totuutta voi kertoa, koska sitä ei ole. Oleellisempaa olisi oikeudenmukaisuus ja turvallisuus siitä, ettei tarvitsisi arkikansalaisena liiaksi epäillä asioidemme hoitajia. Täyttä totuutta voimme pohtia puhtaan luonnon keskellä - puulämmitteisessä rantasaunassa, arvostamiemme ystäviemme kesken.


...
*] LINKIT LAINAUKSIIN

[2005"Tämän päivän painotus on kasvu; hyvinvoinnin kasvu, talouden kasvu, vapaa-ajan kasvu ja elämän helppouden kasvu sekä eniten ihmiseen vaikuttavana tekijänä automaation kasvu. Huomisen kansalaisyhteiskunta suoravaikutteisena korostaa osallistumista, luontoarvoja, henkistä ja alueellista autonomiaa, lähialuetuotantoa, täystyöllisyyttä ja ennen kaikkea hyväksymistä kutakin soveltuvimpaan ryhmään saaden arvostusta olemassa olostaan ja osaamisestaan ..." ~


Sent
Sent: Saturday, September 22, 2012 12:09 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Totuustoimisto tarkastamaan poliitikkojen muuntelemaa totuutta
...


Totuustoimisto selkokielistämään poliitikkojen tosiasioiden kiertelyä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti