tiistai 11. syyskuuta 2012

Velvoittavuutta inhimillisten oikeuksien käyttöön


Uutisointi osasi kertoa kuinka paljon päihteet ovat osallisena terveyskeskuskäynneissä *] - tilastot yllättivät ja vahvistivat vakavaa pohdintaa oikeuksista. Tilastot yllättivät, kuinka ikäjakaumaennuste kehittyy vuoteen 2050 - Helsingissä.
 
 
[ ... perkele, ja minuunhan et käy käsiksi ja kävin itse käsiksi - syntyi tappelu, olin kännissä ja kovassa sellaisessa. Tuli lyötyä ja tultiin lyödyksi - nenä murtui ja kaatuessani löin pääni, menettäen tajun - tahto ja mieli sammuivat ja oli ambulanssikin sitten saapunut ... ]

 
Kaveri oli polttanut tupakkaa 12 -vuotiaasta lähtien. Huumeet koukuttivat hänet jo 17 vuotiaana, alkoi kierre joka päättyi ajelehtimisen ja kymmenien terveyskeskus- ja sairaalakäyntien jälkeen ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Keuhkosyöpä napsahti 45 vuotiaana, pitkän veronmaksun ja ansiokkaan työuran jälkeen - kuolema tuli nopeasti, mutta viimeiset kuusi kuukautta olivat yhtä helvettiä.
 
Narkomaani ei maksanut koskaan veroja, ei juuri edes arvonlisäveroakaan, koska kaikki tarpeellinen tuli varastettua. Linnassa sai vähän päivärahaa - siis kuluja yhteiskunnalle. Selviytymisen tietä ei enää ollut - kierre ja koukutus oli jatkunut 25 vuotta - päätyen mieliala- ja rauhoittavien lääkkeiden sekakäyttäjäksi - lasku yhteiskunnalle oli 20 henkilön kaikki maksamat verot 10 vuodelta. Tilinpäätös lähestyy - kuinka sovellamme inhimillisyyttä?.
 
 
Mihin me olemme oikeutettuja ja mihin meillä on velvollisuus?
 
Sosiaalinen inhimillisyysyhteiskunta hoivaa, turvaa ja tasoittaa. Tälle tasoitukselle on aina maksaja, se on veronmaksaja. Ensi vuonna on jälleen hitusen verran vähemmän maksajia, mutta enemmän jakajia. Vastuut ja oikeudet lyövät toisiaan korville. Taakka lisääntyy toisaalla ja kulut muualla. Kysytään kantokykyä ja vastuuta. Kansakunnan tilinpäätös lähestyy - kuinka sovellamme solidaarisuutta. 
 
 
Oikeus on saada hoitoa, mutta mitä hoitoa -
 
kaikkea hoitoa, kyllä. Kuka maksaa, jos yhteiskunnan tasaava veromekanismi yskii? Onko se vakuutus, vanhemmat, sukulaiset vai ennakkoon syötävät perinnöt? Ottaako valtio lisää velkaa? Vahvinkin on joskus heikko - pitääkö siitä rangaista, tämän inhimillisistä heikkouksista (ja kuinka kauan), olemmehan inhimillinen näyttö- ja vertailutalousvaltio. Meillä pitää mennä lajin verran paremmin kuin muilla - tai ainakin melkein. Kaikki eivät jaksa. Tilinpäätös lähestyy - kuinka loisimme jaksamista lähimmäisiimme, nousta ... .
 
 
Pitääkö itseaiheuttajan maksaa yksityistaksa?
 
Jos haluan tupakoineena keuhkosyöpäpotilaana hoitoa, maksan itse. Jos rasvamaksa poksahtaa, maksan itse. Jos aivot reistaavat huumekierteen jälkeen - maksan itse. Jos kännissä joudun terkkariin - maksan itse; 50% todellisista kuluista - jos promillet alle yksi. Yli yhden ylittäjät maksavat jo täydet 100 prosenttia todellisista kuluista - vähentäisikö tämä käyntejä terkkariin?
 
 
...
II
Väestö ikääntyy, vaurastuu ja yksinäistyy
 
Helsingin väestöennuste on häkellyttävä 1] - meitä ikääntyviä tulee kuin liukuhihnalta, mutta keskimäärin onneksi varakkaampina - lapsetkin odottavat perintöjä, jotta ylisuuri asuntovelka saadaan maksetuksi. Käykö kuitenkin niin, että vanhukset joutuvat kustantamaan itse hoitojaan - onneksi vanhukset ovat keskimäärin yhä terveempiä - paitsi syöpääntyneet, muistisairaat, yksinäiset ja masentuneet - alkoholikin on hiipinyt ikääntyneen lääkekaappiin.
 
 
Eutanasiaa yksityisesti ja yhteiskunnallisesti
(On odotettavissa, että eduskunta joutuu käsittelemään jo seuraavien vuosien aikana eutanasiaa mahdollisena lainvalmisteluna)
 
[ENNUSTAVA KYSYMYS] Kumpiko on tehokkaampi tässä rahalla mittaamisen yhteiskunnassa - palkkio kunniallisesta ja helpottavasta kuolemasta taksoittuu varmaankin kappalemääräisesti - a´ euroa per ikuisuuteen nukutettu. Onko yksityinen klinikka liukuhihnamaisempi kuin yhteiskunnan laitos, jolla ei ole voittopyydettä. Pitääkö armollisen kuoleman kustannukset lopulta maksaa yksittäinen ihminen, varallisuutensa puitteissa? Onko solidaarinen veronkeräys illassansa?
 
 
Sote **] -kustannukset sen kuin nousevat, tai...?
 
Lopulta - kuka maksaa lisääntyvät sote-kustannukset, lisäämmekö vakuutuksien määrää, lisäämmekö veroja, vai sälytämmekö aiheutumisperiaatteella todellisia kustannuksia asianosaisille. Pitääkö kuolemakin kustantaa etukäteen - arkku vähittäismaksulla tai Visa-kortilla, joka johtaa takuutalletustilille.
 
Mitataanko perinteellisesti perintöön menevät varat vanhuusiän elinkustannuksiin, saattohoitoon ja säälliseen poistumiseen. Maksaako jossain vaiheessa ihminen luokitellusti itseaiheuttamislisukkeella hoitokustannukset - mikä on inhimillisyyttä ja mikä yhteiskunnallisuutta. Mikä on yksityisyyttä ja mikä yhteissosiaalisuutta. Velvoittaako meitä "terveelliset elämäntavat"?
 
 
Kansa huutaa vastuuhallitusta
 
Ylläolevat kysymykset tulevat ratkaistaviksi, kun nykyisen tilalle tulee todellinen vastuuhallitus, jolle ei jää kuin ikäviä päätöksiä ja vain yksi ainut positiivinen päätös - olla rehellinen, kuunteleva ja välittävä omasta kansasta, eikä niinkään solidaarinen jonnekkin kauas, missä me vain lomailemme ja siten vapaaehtoisesti edesautamme näiden hiekkarantavaltioiden kansantalouksia.
 
 
...
Lopuksi
Jokainen ihminen on tasan yhtä viaton, vilpittömästi utelias, sinisilmäinen ja elämää ihmettelevä, oppivainen kaksivuotias - kun hän ensimmäiseen perinteelliseen potrettikuvaan valokuvaajalle pyntätään ...Mistä se muutos tapahtuu, mistä alkaa laskelmoivuus, itsekkyys, mielipaha, masennus, vetäytyminen, kosto, ilkeys, hyväksikäyttö ja lopulta välinpitämättömyys ... tämän kysymyksen ratkaisija saanee aikanaan uutena jaettavan  Elämän Nobelin  ...
 
 
 
 

VIITTEET
*]  Uutinen - Metro -lehti/Hki 10. syyskuuta 2012: "Espoon tapaturmapotilaat puhallutettiin - nyt kaikkialla pääkaupunkiseudulla... tapaturmaisista kolmasosa humalassa, puolet kaatuneista potilaista, miltei kaikki pahoinpidellyt potilaat ..."
 
1] LINK Helsingin väestöikäjakaumaennuste vuoteen 2050, yli 55 -vuotiaat ja eläkeikäiset
 
**] Sote = Sosiaali- ja terveydenhoidon kustannuksien pääluokka, joka esimerkiksi Helsingissä on noin puolet kaikesta.
Sent
Sent: Tuesday, September 11, 2012 10:04 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Vakavaa pohdintaa oikeuksista ja velvollisuuksista - inhimillisyyttä unohtamatta
...
 

Velvoittavuutta inhimillisten oikeuksien käyttöön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti