torstai 19. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 19092019 - VIII
19092019
...
 • 1

 • Osuuskunnille voisi olla tilausta ja uusia tehtäviä

  Ilkka Luoma 
  [2011] Nokia ojentaa kättä - tarttukaa siihen, tehkää ohjelmisto-osuuskunta!

  Nyt Nokia ojentaa hädän hetkellä kättä - tulee maksamaan merkittäviä irtautumispalkkoja osaajilleen, jotka loivat Nokiaa maailman kartalle. Nyt Te ohjelmisto-osaajat, systeemisuunnittelijat ja tuotekehittäjät voitte yhdistää voimanne ja Nokia ostaa Teiltä palveluksia laskua vastaan. Pääsette alihankintasuhteeseen ja yrittäjiksi. Maailma on täynnä informaatiologistiikkaa!

  Osuuskunta on perisuomalainen tapa huolehtia yhteisestä osaamisesta
  Turvallisin ja yhteenkuuluvin tapa tarjota ohjelmistopalveluita on osuuskuntamuotoinen malli verkottua. Eikä vain uudistuva Nokia osta Teiltä palveluita, vaan moni muukin - sillä osaamisenne tiedetään! Nyt on uuden ohjelmistoaikakauden vallankumous, kuten Nokia teki omansa. Verkottukaa ja lyökää hynttyyt yhteen - osaamisklusterinne on ainutlaatuinen!

  Suomalainen yhteiskunta haluaa pitää Teidät Suomessa!


  Valitkaa edusmiehenne ja kääntykää joukkona Mauri Pekkarisen puoleen, jo ennen vaaleja. Kääntykää Jyrki Kataisen puoleen, sekin vielä ennen vaaleja - yhtykää ja täyttäkää maa vaateilla huomiosta maailman parhaita Nokia-osaajia kohtaan. Teille syntyy varmasti kysyntää - ainakin Kiinasta, josta Nokia on ammentanut suurimmat voittonsa. Jorma Ollilalla on intressi auttaa - onhan hän mm. Pekingin kunniakansalainen.

  Maailma ei ole niin surkea kuin se nyt näyttää

  Maailma ei ole niin surkea, kuin nyt aluksi tuhkan ripottelijat ovat mediasta maalanneet. Osaamiskyky ja -taito eivät ole kadonnut minnekään. Päin vastoin, nyt voitte yhdistyä, verkottua ja sektoroitua - kukin ryhmäänsä osaamiserikoisalueidenne mukaisesti.

  Yhdistyneet Ohjelmisto-osuuskunnat

  Perustakaa katto-organisaatioksi Yhdistyneet Ohjelmisto-osuuskunnat ja olkaa ylpeitä osaamisestanne - maailman tarvitsee entistä enemmän systeemitekijöitä - maailman verkot tarvitsevat ohjelmisto-osaamista ja entisillä ja nykyisillä nokialaisilla on valtavat näyttöreservit kyvyistänsä.
 • 2

 • Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  Ilkka Luoma 
  Kun keskustelemme kapitalismista, pääomasta ja jatkuvasta tuottovaateen kasvuhokemasta - törmäämme automaattisesti Björn Wahlroosiin, joka antaa myös muitakin oppeja - jopa synnytykseen saakka.

  KTT ja Sampo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos julkaisi uusimman kirjansa 12. maaliskuuta 2015 – ”Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta”

  Takavuosina ’kahinakansa kantoi kengissään hiekkaa pankkisaleihin’. Tärkätty ja kuninkaan kipeä pankkipomo Mandatumin satumaisesta sattumasta, oveluudesta ehkä jopa häikäilemättömyydellä tunnettu Nalle oli jälleen sutkauttanut tuulipukukansalle hölmistyneet ilmeet!

  Takavuosina liian terävä pankkimies ja yliopisto-opettaja Nalle Wahlroos oli siunattu Mandatumilla, jotta poistuisi Nordea pankin herrakerroksista. Suomen valtion myötävaikutteella Mandatum Oy investointipankki yhdistettiin valtion Leonia pankkiin. Tästä alkoi tarina vailla vertaa. Kertomuksen kliimaksi saattaa kulminoitua Nordean palauttamiseen lähtösatamaansa – Suomeen.

  Nalle halunnee lisää sijoituksia investointeihin, että kasvu jatkuisi

  Ymmärtääköhän Björn, että loputonta kasvua ei ole? Millainenhan on Nallen henkilökohtainen ympäristöjalanjälki? Nyt halutaan säästöissä olevat lepotilaiset varat aktiiviliikkeeseen tuottamaan kasvua, vaikka toimeliaisuus on se ainoa ihmiskunnan asia, jolla on kokonaisvaltainen merkitys. Toimeliaisuus ei vaadi rahan määrän eikä materiaalisten toimien kasvua.

  Miten kävisi, jos eläkeläisten parkkeerauksessa olevat liki 0-korkoiset tilit tyhjenevät sukanvarsiin? Kaikki eivät halua luonnon näkökulmasta turhia, jopa haitallisia investointeja rikkomaan jo murtumapisteessä olevaa biosfääriä.

  Miten meille kävisi, jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten Nalle?

  Ovatko jättimäisiksi paisuneet äärituloerot repimässä kansakunnat kapinaan ja barrikadeille. Olemmeko uusjaon edessä?

  Nallen jutusta löytyy yksi aitoinhimillinen kohtio - Wahlroos tuntui jotenkin ymmärtävän, että maailmassa kuolee joka vuosi 1,6 miljoonaa lasta ripuliin.
 • 3

 • Olli Rehn väläyttää ”suurta rahapoliittista sinkoa” syksylle: ”Isompi, tehokkaampi vaikutus”

  Ilkka Luoma 
  Helikopteriraha – ilmainen kansalaisraha

  (Kansalaisten piiriin on levinnyt sana helikopteriraha *], eurokansalainen 0] on innostanut ilmaisesta todellisesta, mutta ilmeisen lyhytnäköisestä euromaiden yhteisistä eduista, joita ei tähän mennessä menestystarinoina ole paljoa esiintynyt – ehkä vain edullisina korkoina)

  *] ~ http://www.arvopaperi.fi/blogiareena/elite/tarua-vai-totta-seuraavaksi-helikopterielvytys-6149219 -
  *] ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/arvio-maailmalta-nama-2-asiaa-pitaa-tapahtua-ennen-kuin-rahahelikopterit-lahtevat-taivaalle-6535802 -
  0] 338M eurokansalaista

  Kansalainen Erkki mietiskelee mitä tekisi jos EKP – Euroopan Keskuspankki, haluaa nyt jakaa 250 euroa jokaiselle kansalaiselleen, sijoituettavaksi pörssiosakkeisiin – tässäpä nyt tulevalle kansankapitalistille pähkinä, kun tuo raha on pakko jakaa kahtena vuosieränä oman kotimaansa pörssiosakkeisiin, itse vapaasti valiten! …

  … kansalainen Liisa miettii kuumeisesti, kun EKP jakoi myös helikopterirahaa toiset 250 euroa jaettavaksi oman kotikuntansa hyödyksi antamalla kansalaislainan kotikunnalleen - työllistämiseen ja koulutukseen, nyt sai valita ennalta ruksaten mihin työllisyys- ja koulutushankkeeseen Liisa sijoittaa tuon EKP' n lahjan – ilmaisen helikopterirahan!

  Noissapa onkin kansalaisille visainen pähkinä


  Japanissa 1] on mitä ilmeisimmin pohdittu myös tästä helikopterirahasta saatavia hyötyjä. Uutisointi kertoo, etä Japanin keskuspankki olisi jakamassa jenejä köyhille nuorille, heidän kulutukseensa – mitähän sitten ostaisivat? Mitä tuo ilmaisraha merkitsisi Japanin kansantaloudelle, kun sen käyttöä ei säädeltäisi millään tavoin?

  1] Japanissa jaettaisiin rahaa? ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/helikopteriraha-tulee-japaniin-hallitus-aikoo-jakaa-lahjakortteja-nuorille-6535403 -

  Pakko-osoite ilmaiselle helikopterirahalle

  On vanha sanonta, ettei ”lahjahevosen suuhun ole katsominen”. Tässä ilmaisen rahan suurjaossa, ei voi katsoa suuhun, sillä sieltä paistaa pohjaton nielu.
 • 4

 • EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  Ilkka Luoma 
  Tähän on todettava, että pitkälle on mennyt laatumedian hienostunut otsikointi. Tässä laitetaan Englannin PM Boris Johnsonia täysin alta lipan - on aivan varmaa, että Boris on tiennyt nuo tekijät ja vaikuttimet. Herää kysymys miksi media pesee näin rankalla kielenkäytöllä? Entä hyvät mediatavat?

  Johnson toteuttaa vain ja ainoastaan kansansa eli brittien 52 prosentin enemmistötahtoa - päästä eroon EU' sta. ei muuta. Boris haluaa ratkaista Pohjois-Irlannin rajakysymyksen - sekin on varmaa, ja Saksa tulee antamaan ohjeet, että Englannilla on aikaa 15.10.2019 saakka tehdä konkreettinen ehdotus tuosta pohjoisen rajakysymyksesta. ETA?

  Sekin tiedetään, että Englannin ero koskee ja kirpaisee jäljelle jäävää EU' ta, onhan Englanti EU' n toiseksi suurin talous, ja erityisesti Saksa on siihen kiinnittynyt väkevästi, siksi Saksa on nyt hiljaa, ja odottaa, mutta puuttuu kohta peliin.

  Toki Englanti käy oman ylimenokautensa, mutta saadun tiedon mukaan kauppavaltuuskunnat operoivat jo muuallakin kuin EU' ssa - valmistelemassa uusia kahdenkeskisyyksiä, joista US-Donald Trump on luvannut kaikkien aikojen diiliä" (?) - Entä Kiina, tänään jo maailman suurin talous ja vientikone, millainen delegaatio on jo Pekingissä - Lontoosta lähetettynä.

  Sekin on varmaa, että jokainen joka haluaa käydä kauppaa EU-Euroopan kakkosen ja Euroopan kolmosen kanssa - ei hyljeksi 65 miljoonaa brittiä ja heidän ostovoimaansa. Tavara ja ihmiset kulkevat kovankin Brexitin jälkeen kuten ennen - vain pari viikkoa tahmeaa, kun pitää asennoitua eri lailla, vaikka ihmiset ja tuotteet ovat samoja!

  Kukin joka haluaa tehdä kauppaa - huolehtii kilpailukyvystään, ja britit tietävät EU' n säännöt, direktiivit ja ohjeet hyvin tarkasti -miksi he muuttaisivat totuttuja tapoja?

  Herättää kummeksuntaa miksi näin tiukasti jopa epäkohteliaasti laatumedia syöksyy brittien ja heidän pääministerinsä kimppuun. Suomikin on hyvin riippuvainen Britanniasta saamastaan ulkomaankaupan ylijäämästä - muutoin ollen alijäämäinen.
 • 5 - 2

 • Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  Ilkka Luoma 
  > Maailma on yhä kompleksisempi, se vaatii yhä enemmän - ja kaikki evät ole samassa "veneessä" - lapset ovat erilaisia. Päiväkodilla onkin suuri vaikute, miten lapsemme eri lähtökohdistaan tulevat menestymään.

  Päiväkotien henkilökunta on suuren asian vartija ja meidän aikuisten olisi tuettava heidän työnteon motivaatiota ja oltava näkemässä myös oikea ansio tehdystä työstä. Päiväkoti-ihmiset ovat palkkakuopassa - heidän vastuuseen nähden.

  Verkottuva maailma edellyttää aivan uusia asioita, kun vertaan nyt aikuisten lapsieni päivähoitoon 1980- ja -90-luvuilla. Maailma kehittyy ja tuossa kehityksessä ovat mukana sukupolvittain lapsemme.

  Tänään tuo kehitys on tuonut mukaan yleistyvän yksinäisyyden, pelon ja epäluottamuksen siitä mitä me vanhemmat olemme luoneet yhteisiksi elinehdoiksemme ympäristömme näkökulmasta. Olemme noista teoista nyt vastuussa lapsillemme ja heidän lapsilleen.

  Jos me vanhemmat unohdamme tuon biosfäärillisen vastuumme korjata jälkemme, niin ympäristökasvatus asettuu päiväkodeissa aivan uuteen muottiin. Nyt puheet eivät enää riitä, vaan lapsillemme pitää meidän vanhempien näyttää mallia, miten raivaamme uusille sukupolville elintilaa, puhtautta ja elinkelpoisuutta - kullekin vähimmäistarpeen verran.

  Kilpaijuoksu kasvuhokemallisessa maailmassa on nyt päättymässä! |3

  Päiväkodeilla on tässäkin suuri merkitys - annetaan arvo päiväkotien henkilökunnille ja tukemaamme heidän työviihtyvyyttä ja kokemusta, että heidän työtä arvostetaan - aloitetaan palkasta tuon merkittävän työn osalta.

  Ilkka Luoma
  6-vuotiaiden kaksostyttöjen isä Helsingistä


  * - Numero 1 on ehkä maailmanparas vauvojen maailmaansaattamisjärjestelmä, juuri Suomessa .e
 • 5 - 1

 • Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  Ilkka Luoma 
  Päiväkodit – yhteiskunnan tukijalka numero 2*

  Yhteiskunta on yhä enemmän ryhmä- ja verkostomaista toimintaa. Toisaalta se on kilpailuhenkistä näyttö- ja vertailutaloutta, jossa rahalla saa ja hevosella pääsee |1.

  Kasvatusvastuu on aina tai ainakin pitäisi olla lapsen omilla vanhemmilla. Ennen lapset hoidettiin kukin perhe tavallansa kotona ja tie kävi leikin kautta pelloille. Oli kaikkien osallistuttava elannon hankintaan - isäni kertoi joutuneensa pellolle jo viisivuotinaana - itse olin ensimmäisen 6-vuotiskesäni 1964 isäni kotitilalle – myös pellolla, mutta oikeastaan vain leikin varjolla - teki heinää, jos huvitti.

  Tänään lapset ”tietävät” maidon tuleva S-Marketin kylmäkaapista - lehmä on liki tuntematon ilmiö, ellei sitten pääkaupunkilainen eksy tietoisesti Falkullan tilalle |2, jota Helsingin kaupunki ansiokkasti ylläpitää - tiedoksi ja opiksi asukaslapsilleen.

  Nyt päivänkohdin merkitys on yhä suurempi, sillä elämme yhteisöllisesti, rinnakkain ja samassa rapussa - on sopeuduttava elinkelpoisesti tiivistyviin kaupunkeihin, kun samalla maaseutu tyhjenee ja maatilojen määrä laskee kuin lehmän häntä. Kaupunkilaislapset tarvitsevat päivähoitoa, kun työssä on molempien käytävä ja omaa peltoa ei enää ole, jonne patistaa kasvattinsa.

  Eilen 18.9. oli kaupunginosamme päiväkodin vanhempainilta. Oli ilo seurata uusia ajatuksia, miten nyt yhteiskunta ajattelee pienokaisistamme - kollektiivisella vastuulla, joka on tullut individuaalisen perhekasvatuksen rinnalle.

  Meillä päiväkodin yleisilme on yhä kansainvälisempi - ja kun olemme ottaneet maahamme kulttuurien kirjon, on meidän myös kannattava siitä vastuu - lapset eivät ole pakolaisaaltojen syy - ja kun se on näin - me hyväksymme vilpittömästi muuttuvan maailman universaalin kehityspolun.

  Olemme kaikki saman arvoisia ja se tulee huomioida jo pienestä pitäen. Tässä yhteiskunnan päiväkodeilla on suuri esimerkillinen vastuu, jota perheiden olisi tuettava. >
 • 7 - 2

 • Osuuskunnille voisi olla tilausta ja uusia tehtäviä

  Ilkka Luoma 
  2 - Kansallinen omistus on kotimaista tasetta!

  Osuustoiminta voisi nostaa kansallisen omistuksen habitusta takaamaan oma otteemme päätöksiin ja tuotantoon. On todettava, että kyseisellä tehdasvierailulla seikkaperäisesti puun kulkua esitelleet metsäalan ammattilaiset olivat silmin nähden ylpeitä omasta laitoksestaan; kerronta ei ollut kerskaa, vaan insinöörimäisen tarkkoja lukuja ilman ylisanoja.

  Tuli tunne luottamuksesta ja vakaudesta sekä ennenkaikkea pysyvyydestä, mitä nyt Suomessa tarvitaan turvaamaan sinivalkoinen pääoma ja päätösvalta.

  Voisiko osuutoiminta yhdistellä itseään vahvemmaksi?


  Osuustoiminta voisi yhdistää toimintojaan entisestään muodostaen vahvan vaikuttajan suomalaiseen teollisuus-, pankki- ja liike-elämään säilyttäen taloudellisen itsenäisyyden ja ylpeyden suomalaisuudesta.

  Historiassa aikaisempi Kirkniemen kartanon isäntä C.G.E. Mannerheim yhdisti suomalaisuuden vaikeina vuosina 1939-1944 säilyttäen ylipäällikkönä sotilaidemme kanssa itsenäisyytemme. Tehkööt osuustoiminnallisuus nyt saman suomalaiselle pääomalle turvaten päätösvallan Suomeen.
 • 7 - 1

 • Osuuskunnille voisi olla tilausta ja uusia tehtäviä

  Ilkka Luoma 
  Osuustoiminta toimii sinivalkoisen pääoman takuumiehenä

  Marsalkka C.G.E. Mannerheimin omistuksessa ollut Kirkniemen kartano saneerattiin edesmenneen vuorineuvos Aarne J. Aarnion toimesta. Aarnion suvun luopuessa kartanosta, löytyi sille kansallisesti ja hoidollisesti pysyvyyden ja kotimaisuuden takuumies osuustoiminnasta.

  Osuustoiminnan juureva alku


  Metsäteollisuuden osuustoiminnan historia on tukevasti ja juurevasti mullassa kasvattaen suomalaisten yksityishenkilöiden omaa metsää omien tuotantolaitosten jalostukseen. Yli 130.000 jäsentä on vahva perusta säilyttämään omistuksen Suomessa ja suomalaisten päätännässä. Suomi on menettänyt suuret määrät kansallista omistustaan ja päätösvaltaa ulkomaille; olemme jääneet rengeiksi monissa yhtiöissä, joilla oli merkitystä Suomi-kuvan nostossa maailmalle.

  Osuustoiminta voisi kohdata uutta tulemistaan omistusmuotona, koska näyttäisi siltä, että osuustoiminta pitää omistuksen Suomessa. On vain muutamia aikoja kun kaksi vahvaa osuustoiminnan linnoitusta SOK ja Osuuspankki vahvistivat asemiaan turvaamaan kotimaista osaamista, omistusta ja päätösvaltaa.

  Maaton mies on juureton vaikuttaja

  Meneillään olevat yt-neuvottelut koskevat kaikkia yhtiömuotoja, mutta olisi kuitenkin parempi, jos nuo neuvottelut voidaan käydä suomalaisessa omistuksessa. Tehtaan vienti suomalaisomisteisena pois maastamme on kuitenkin vaikeampi päätös, kuin nyt ulkomaalaisten hallitsemissa laitoksissa.

  Kansallinen omistus on kotimaista tasetta!

  Osuustoiminta voisi nostaa kansallisen omistuksen habitusta takaamaan oma otteemme päätöksiin ja tuotantoon. On todettava, että kyseisellä tehdasvierailulla seikkaperäisesti puun kulkua esitelleet metsäalan ammattilaiset olivat silmin nähden ylpeitä omasta laitoksestaan; kerronta ei ollut kerskaa, vaan insinöörimäisen tarkkoja lukuja ilman ylisanoja.

  Tuli tunne luottamuksesta ja vakaudesta sekä ennenkaikkea pysyvyydestä, mitä nyt Suomessa tarvitaan turvaamaan sinivalkoinen pääoma ja päätösvalta >
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti