sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 21092019 - VIII


Ilkka Luoma (C) 2019

*

21092019

...
  • 1

  • Osuuskunnille voisi olla tilausta ja uusia tehtäviä

    Ilkka Luoma 
    Google satsaa "tietovarastoonsa" Suomeen 600 miljoonaa euroa - mediassa kerrotaan ---

    [2015] Tietovarastonnin osuustoiminta

    Perustetaan Suomen Osuuskunta Tietokeskus *] – Centrum of Information. Kuten yllä on todettu, on Suomi kokonaisturvallinen järjestely ja sijoitus maailman tietovarastoinnin ja – käsittelyn yhdeksi solmukohdaksi – olemmehan nätisti ja luontaisesti lännen ja idän vedenjakajalla. Meiltä on valokaapeliyhteydet lyhintä reittiä Kiinaan – läpi Venäjän. Meille syntyy uusi datavalokaapeli Saksaan – ohittaen kiusallisen Ruotsin.

    *] Osuuskunta siksi, ettei voittoa ensisijaisesti tarvita, vaan työtä, osaamis- ja tuotekehitystä sekä niiden markkinointia maailmalle, siksi osuuskunta, johon maailmalta ollaan helpommin liittymässä.

    Me tarvitsemme korkeajalosteista työtä – unohtamatta lattiatasoa

    Kun valtiomme nyt pakolla säästää, olisi sen mieluumminkin ryhdyttävän työmobilisaatioon ja se tarkoittaa työtehtävien luonnin massiivista mahdollistamista. Rakennetaan valtiotoimisesti osuuskuntapohja Yleisdatakeskukselle – Tietokeskukselle. Luodaan pohjaedellytykset tälle tietovarastoinnille ja kutsutaan maailman valtioita ja yhtiöitä mukaan – soveliaasti.

    Tulkoot meistä tiedon Sveitsi

    Sveitsiläisillä on pankkirooli pidättyvyytensä vuoksi. Olkoot meillä tieto ja sen vartiointi, kuin oheistoimintojen ylläpito ja tuotekehitys vaiteliaan pragmaattisen toimintatapamme vuoksi. Emme turhasta poukkoile (vaikka hallitustamme siitä jo syytetäänkin), kuten Nato vastaisuus kansalaistemme järkähtämättömyyden hyvin todistaa.
  • 2

  • Tuhannet marssivat suurkaupunkien kaduille ilmasto­marsseissa – suorat lähetykset käynnissä koko päivän

    Ilkka Luoma 
    Nuorilla huomisen maksajina on oikeus nousta barrikaadeille!

    [2005] Vallankäyttö tarvitsee tehokasta päätösentekokoneistoa. Useat tärkeät, mutta niin kipeät päätökset jäävät tekemättä, koska poliittinen keskinäissovittelu ja "sulle mulle" toimintamalli estävät tehokkaat päätökset. Yhteiskuntamme on kohtaamassa hyökynä työttömyys- , syrjäytyneisyys-, ikäpyramidi- ja työnjaolliset ongelmat. Nämä ovat ongelmia, joihin pitää löytyä ratkaisut. Nämä ovat ongelmia, jotka nuoria kiinnostavat, koska heille lankeaa niiden maksu.

    Maapallomme tuottaa liikaa ongelmallisia yhdisteitä, so. päästöjä luontoon. Päästöt nakertavat luonnon vastustuskyvyn olemattomiin ja ekokatastrofi kurkistaa nurkan takaa. Nuoria kiinnostaa ko. kehitys, mutta nykyinen poliittiseen keskinäiskauppaan omistautunut puoluepolitiikka ei kykene tosissaan antamaan ratkaisevia päätöksiä.

    Nuoret tulevat olemaan tässäkin osa-alueessa maksajia ja heitä kiinnostaisi, kuinka nämä tulevat (osin jo olevat) ongelmat ratkaistaan. Näitä kipeitä päätöksiä kyetään tekemään vain voimakkaiden päättäjien myötä, joilla on ratkaisevaa yhteiskunnallista vastuunkantomentaliteettia; päällimmäisenä ei ole pelko pudota eduskunnasta.

    Kolme ongelmaa voidaan poistaa tutkimalla yhtälöä: nuoret aktiivisiksi (kuten 70-luvun alussa). Muistettakoon, että nykyjämähtäneet liturgisoituneet puoluekaaderit esittivät radikaaleja tempauksia nuoruusvuosinaan; se oli innostavaa ja siinä oli henkeä, taisivat jopa pitää siitä. Nykynuoriso tarvitsee päämäärän: tulemme itse päättämään kohtalostamme. He tiedostavat ratkaisevat ongelmat edessään paremmin kuin nykypoliitikot, joita keskimäärin "eläkevirka" kiinnostaa jo enemmän. Nuorille täytyy olla tavoite.

    Nuorisoliikkeet saattavat saada myös muita toimintamalleja kuin perinteellinen puoluepolitiikka, joka on tiensä päässä. Jos nuoriso saisi päättää, tuskin nykypuolueille jaettaisiin valtion rahaa tukena pönkittää lahoja puoluemekanismeja.

    ...
    "Tunne eilinen, jotta tänään tunnistat huomisen!"
  • 3

  • Tutkimus: Amerikkalais­diplomaattien ”Havannan syndrooma” saattoi johtua hyttys­myrkystä

    Ilkka Luoma 
    Arvostus ja hatunnosto läntiselle hienostuneen laadulliselle medialle tunnustuksesta, kun todellisuus astuu enemmän esille. Tässähän alussaan oli väkevän vahva painotus Kuuban viranomaisten sabotaashista mitä erikoisimmin tavoin aikaansaada pahaa oloa, sekavuutta ja jopa ilkeyttä läntisen valtion diplomaateja kohtaan.

    Kuuba kielsi systemaattisesti väitteet. Media toi toki tuon torjumisen esille, mutta painotus oli hienokseltaan läntisen mallin mukaisesti siinä, että Kuuba haluaa sabotoida lännenmaan lähetystöä.

    Media ei tarkastellut millään lailla mahdollista motivaatiota tuolle äänisabotaashiväitteelle, joka painokkaasti esitettiin lännen mediassa - jopa levittäen sen Pohjois-Korean Pjongjangiin. Esitettiin, että sielläkin isäntämaan viranomaiset mahdollisesti aiheuttavat pahaa oloa, sabotaashia ja muuta - mutta motivaatiota kyseiselle väitteelle ei pohdittu.

    Nyt onkin helpompi arvata, miksi ei motiivia väitteille tarkasteltu, koska näyttäisi siltä yhä vahvemmin, ettei mitään väitteitä voida koskaan esittää todistein, koska niitä ei ole - edes tekoina ja sabotaasheina. Tapaus on oiva esimerkki median tarkoitushakuisesta suuntaamisesta aikaansaaden juuri tietyn mielipiderakenteen lukijoille.

    Nyt kiitos lännenmiehen medialle. Nyt puhdistetaan tuota tarkoitushakuista mediointia lukijoiden suuntaan. Toivottavasti aiemmin luotu asianäkemys resetoituu ja tilalle astuu todellisempi tieto tältä päivältä. Usein vain on niin, että aivoihin painunut näkemys säilyy, tätä on joskus kutsuttu alun manipulaatioksi - tosin hienostuneella tavalla.
  • 4

  • Kiinan valtiollisen median toimittajat joutuvat todistamaan uskollisuutensa presidentti Xi:lle

    Ilkka Luoma 
    Kiinassa halutaan selvittää toimittajien todellinen tietämys valtion ja Keskushallinnon periaatteiden, faktojen ja asiapäämäärien osalta, jotta vältetään turhia epäkohtia yksilöjenkaavista tulkinnoista, jopa tarkoitushakuisuuksista, jotka ovat usein esiintyviä myös läntisen mediakulttuurin piirissä. Lännessä ollaan vahvassa idän ja lännen välisessä vastakkainasettelun taistelussa - hienostuneen laatumedian osittaisena painotuksena, jopa manipulaationa.

    Kiinassa ei ole lännen demokratian kaltaista sananvapautta, vaan täytyy pitäytyä sovitussa poljennossa - välttäen turhaa erimielisyyden lietsontaa - jotta 1400 miljonainen kansa ei saisi turhia päähänpistoja kokeilla jotain sellaista mitä vuosituhantinen kiinalaisuus ei arvoina tarvitse tai edes kaipaa (?)
    ...

    Hongkong on antanut vauhtia Pekingille tarkastella median tapaa informoida tavoitehakuisesti - usein unohtaen yhteiskunnallisen kokonaisuuden. Medialla on suuri merkitys ja kiinalaisen yhteiskuntajärjestyksen tavoite on pitää valtiollinen mahti Keskushallinnolla - tavallansa. Kiinassa ei ole neljättä valtiomahtia ja kiinalaiset tyytyvät saamaan tietonsa omilla tavoillaan - keskittyen enempikin omiin asioihin, perheeseen ja sukuun ja näiden hyvinvointiin.

    Voimme sanoa, että tieto ja usein harmiksi osin vääristelty informaatio ovat myös vakaan yhteiskuntarauhan uhka. Missä mennään läntinen media? Kiinassa aihe on ratkaistu eräänä maailman vanhimmista korkeakulttuureista - eri tavalla.

    Yksilön tarve rajoittuu kollektiivisuuden edessä - sillä 1400 miljoonaista kansaa johdetaan eri menetelmin kuin 5,5 miljonaista - olisi verrannollista, jos Enontekiön kunnanvaltuusto tulisi neuvomaan Helsingin kolleegoitaan. Ero on silmiin pistävä - eikö ;-)

    Media on lännessä valtiomahti ja vahva vaikuttaja - niin tiedossa kuin sen painottamisessa tahdottuun ja tavoiteltuun suuntaan. Sananvapaus ja laadullisuus ovat hienostuneita sanoja, joilla on omat merkityksensä yhteiskuntajärjestyksestä ja -kulttuurista riippuen!
  • 5

  • ”Jos tämä olisi joku Kauniainen, niin en usko, että lottoaminen kiinnostaisi” – Pienituloisissa kunnissa pelataan eniten Veikkauksen onnenpelejä, ja tässä on Suomen pelihuippu

    Ilkka Luoma 
    Kun nyt Sitran yliasiamieheksi tuleva Jyrki Katainen oli Suomen valtiovarainministeri, puhui hän "tuulen tuomista rahoista", joita ei ole - tarkoittaen helppoa rahaa valtion tulontasauskoneesta. Rahat oli ansaittava näin ajatellen itse, omalla työllä ja osaamisella.

    On myös usein kerrottu sanonnasta - "mennä yli sieltä, missä aita on matalin" - siis helppoudesta ja sen yhä tiiviimmästä tavoittelusta. Kun Lotto tai EuroJaska yltää suuriin päävoittosummiin - innostuu kansa "sijoittamaan" haaveeseen mietiskelyllä: "Mitähän minä tekisin, kun tilille kolahtaisi miljoona - jopa kymmeniä.

    Helppoa tuulen tuomaa rahaa otetaan mielellään vastaan - vain Ärrällä ilmoitus randomista ja Veikkauskortin vilautus ja se on siinä - helppoa ja tehty entistä helpommaksi.

    Veikkaus-yhtiön tavoitteena on kerätä rahaa valtion kautta jaettavaksi kulttuurille, urheilulle ja sosiaalitoimelle - kaunista, siis kansa itse pelihimossaan / -halussaan rahoittaa tulontasausta ja sosiaalista rahoitusta yleishyödyllisesti.

    Ihmistä jäytää aina silloin tällöin näyttö- ja vertailutalous - olisi kiva näyttää naapureille, kun ajalen uutukaisella erikois-bemarilla ... tai sitten, kun miljoona onkin kolahtanut tilille - ostettiinkin vain muodikkaasti hybridi-jaris. Kel onni on - sen kätkeköön.

    Ostareissa hedelmäpelirivistöjen keskimääräinen pelaaja on ... ettei vain olisi menossa "kaikki tai ei mitään".

    Mutta! Olisi hyvä tietää vaikkapa Euro-Jaskan osalta - paljon suomalaiset sinne satsaavat ja kuinka paljon tulee takaisin - varsinkin pääpotteja, sillä ne ovat hyvää tuloa Suomen kansantaloudelle, sillä ne on rahoitettu suurimmalta osin ulkomailta - se on siis eräänlaista vientitoimintaa, mutta arvelen taseen olevan miinuksella - lopulta.

    Siilinjärvi sai mahtavan ostovoimapurskeen kerrassaan hienosti jakaantuneena porukkapelinä - toivottavasti hankkivat paljon kotimaista ja vähemmän tuontitavaraa.

    Porukkapeli oli Veikkaukselta oiva keksintö, sillä se lisää entisestää Veikkauksen liikevaihtoa!
  • 6

  • Ruoka­ostosten hiilijalanjälkeä voi nyt arvioida laskurilla: Lappeen­rannassa on ”ilmastoraskaimmat” ruokakorit, Helsingissä kevyimmät

    Ilkka Luoma 
    "Vain hetki" ja kauppiaat ja osuusliikkeet tarjoavat meille heiltä tehtyjen ostoksien täsmällisen ympäristöhaittajäljen ja sen jälkeen valtio siis yhteiskunta kumuloi ne keskusjärjestelmiin, joista meille jokaiselle muodostuu oma kokonaiskulutusjälki ja sen mukainen veronmaksuvelvollisuus. Idea on vähintään korvata korjausveroin se haittajälki, jonka aikaansaamme ---

    [2013] Tietotekniikan kutistuessa taskuihimme, ja laitteiden sisältäessä paikannuksen, on jokaisella oma yksilöllinen laitteensa nimikoidusti kuten nytkin. Kaikista taskukännyköistä on yhteys keskusjärjestelmiin, jotka kirjaavat tekniikan tarkasti kaikki kulutustapahtumat ja verottavat sitä.

    Työtä ei voi tehdä ilman jokapäivästä kuittautumista ilman omaa taskukännykkää. Kännykkä kerää työsuoritteet ja välittää tiedot kulutusjuhlistamme tai jakaen säästämisestä lisäkertymää henkilökohtaiseen kertymätaseeseemme.

    Kulutuksen haittataulukot luovat pisteytyksen, jossa plusbonuksia saa erityisestä työllistämisestä sekä energiaa säästävästä kierrätyksestä ja tasemenetyksiä miinusbonuksina taas saa erityisen haittavaikutuksensa vuoksi. Hengittämämme ilma on kulutusseurannasta vapaa, mutta ilmakehän rasittaminen mm. auton käytöllä on verotettavaa.

    Kaikki kulutus- ja ansaintatapahtumat kirjautuvat henkilökohtaiseen kulutushistoriaamme ja näin meille muodostuu elämisen kulutustase. Jokainen tietää, mikä on ollut oma osuus yhteiskuntamme tulonjaossa ja luonnonrasitteessa.

    ...
    Langaton tietoinfrastruktuuri, suuret suojatut massamuistit, oppivat ohjelmistot, mallintamisen ennakoivuusjärjestelmät ja henkilökohtaiset sensorit mahdollistavat reaaliaikaisen työ- ja kulutushistorian muodostumisen käyttöoikeuksien puitteissa myös kertyvälle henkilökohtaiselle blogille.

    Blogissa sijaitsevat myös kaikki muukin tallentamamme tietomateriaali niin tekstinä, kuvina, videoina kuin asiakirjamerkintöinä kaikesta siitä, mitä nyt teemme mm. virastoissa paperin ja lomakkeiden avulla.
  • 7

  • Suitsiiko pohjoismainen hyvinvointivaltio populismia?

    Ilkka Luoma 
    Nyt toveriliikkeet voivat nostaa aatteitaan - vastineeksi maattomalle pääomalle, osinkorallille ja hienostuneelle veronkierrolle kuin paratiisisaarille ---

    [2007] Demarit toivat osaltansa elintasoa Suomeen, SAK lyhensi työaikaa. SDP paransi työehtoja, SDP nosti palkkoja vastavoimaksi loputtoman ahneille osinko- ja spekulaatiokiipijöille. Duunarikin ansaitsi ostovoimaa helpommalla, nopeammin ja tehokkaammin. Palkkiona meillä on osin tietyillä toimialoilla ulkomaisiin toimijoihin nähden kilpailukyvytön markkinamekanismi. Emme pärjää puolta halvemmille työtovereillemme. Mitä me teemme? Tässä olisi SAK:n, demareiden ja Eero Heinäluoman mahdollisuus saada uutta sytykettä joukkoihin, osallistumiseen ja yhteenkuuluvuuteen.

    Niin duunari, suunnittelija kuin pääoma voisivat katsoa Suomemme etua, jokainen meistä voi leikata sellaista, mitä meillä on liikaa - tilalle saisimme kilpailukykyä, kauppaa ja toimeliaisuutta. Me saisimme voimaa kohdata vieläkin suuremmat haasteet; ympäristömme korjaamisen, kohentamisen ja elinkelpoisuuden palauttamisen monimuotoisuudelle ja harmonialle, jonka olemme kulutuskiihkossamme tuhoamassa.

    Aika on nyt loppunut. On vain tekojen aika - leikkaamisen ja säästämisen aika. SAK ja demarit kantoivat vastuuta, kun liian itseriittoisilta patruunoilta neuvoteltiin ja lakkoiltiin tulonsiirtoa myös duunarien varastoihin. Nyt nämä varastot ovat täynnänsä sellaista, joka kuuluu muille. On aika purkaa se - se tulee palauttaa luonnon omaan kiertoon ja valinnoiksi myös muille. On tasapainoittamisen aika - työtätekevä väestö suurempana massana voi ottaa vallan ja tehdä elämänsä suurimman ympäristöteon, luoda elämän edellytyksiä tuleville sukupolville.
  • 8

  • Suitsiiko pohjoismainen hyvinvointivaltio populismia?

    Ilkka Luoma 
    Suomessa ja Pohjoismaissa lähinnä sosiaalidemokraatit ja paljolti vasemmistolainen ammattiyhdistysliike tuottivat tulonjakoa sellaisille, joille väkevä kilpailullisuus on oudompaa hankittaessa yhä enemmän ja enemmän ostovoimaa eli näyttö- ja vertailutaloutta ... Nämä olivat tulonjakokoneita kansalaisille, jotka eivät ole niin "kyvykkäitä" haalimaan taseita ja pääomia.
    ...

    [2007] SDP ja SAK ovat rakentaneet Suomeen osaltansa vertaansa vailla olevan tulontasauskoneiston. Suomessa on keskimäärin erinomainen elintaso, keskimäärin erinomaiset turvajärjestelmät ja toistaiseksi keskimäärin riittävästi rahaa jakava eläkejärjestelmäsysteemi.

    Miksi aina tämä keskimäärin - yksinkertaista, koska hiljalleen niin lapsiperheissä, opiskelijoissa, yksineläjissä, työttömissä ja vihdoin myös eläkeläisissä muhii hiipivä tulotason lasku, osallistumattomuus, tietämättömyys huomisesta, luottamuspula ja syrjäytyminen sekä lopulta kansantaloudellinen mahdottomuusyhtälö: valtiostamme loppuu raha, kun kilpailukykymme murenee mm. korkeiden kustannusten ja kohdisteettomien koulutusjärjestelmien vuoksi.

    SAK perustettiin taisteluun patruunoita, tehtaanomistajia, ... siis työnantajia vastaan - huolehtimaan hiukan enemmän rahaa myös duunarin massiin. Siinä tehtävässä työmarkkinajärjestöt, SAK etunenässä, onnistuivat hyvin. Meillä Suomessa oli pienimmät tulotasoerot vielä 1970 ja -80 luvuilla, kunnes viime vuosikymmenenä tulotasoerot ovat olleet jälleen kasvussa.

    SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen osoitti valtiomiesmäistä taitoa, kun selosti epäsuorasti miksi SAK:lla oli oikeus raflaten valistaa katsojia hyllytetyllä tv-mässäilyllä ylipaisuneita osinkoja, optiojakoja ja työpaikkojen sekä pääomien karkailua.

    Ihminen on aina ollut ahne keksittyään minäkeskeisyytensä ja varastoi ylijäämäänsä varastoiksi rahana, omaisuutena ja ihonalaisena rasvana pahojen päivien varalle. Demarit, vasemmisto ja SAK ovat kamppailleet myös työväestölle "varastoja", omaisuutena, kulutusvoimana ja sijoituksina.
...

...

1 kommentti: