perjantai 27. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 26092019 - VIII
26092019


...
 • 1

 • Digitalisaatio ei aina lisää tuottavuutta

  Ilkka Luoma 
  Tänään liian monia yhteiskuntia jäytää jatkuva kasvuhokema, jota voidaan suitsuttaa laadulliseksi tuottavuudeksi (kuulostaako tehokkaammalta?). Niin tai näin, ehkä olemme tiellä, jossa meidän on pakko pohtia tuo tuottavuus aivan uudella tavalla. Tavalla, jossa on huomioiva elementti ympäristöllemme, joka meidät lopulta täysin ja yksiselitteisesti elättää - kärpäsestä ihmiseen.

  Digitalisaatio poistaa työtä ihmiseltä, ihminen tulee tarpeettomaksi. Näyttääkin tuolla ulkona teiden varsilla julistuvan banderolli: "Vapauta itsesi - työllistä robotti". Digitalisaatio on suora välttämättömyys robotiikalle. Ilman tietojärjestelmiä robotti ei toimi - robotti tarvitsee nollia ja ykkösiä, ja niiden järjestykseen laittajia. Nythän onkin ohjelmoitsijoista, ohjelmistotarkistajista, systeemisuunnittelijoista ja digihahmottajista huutava pula.

  Näyttö- ja vertailutalous huudattaa ihmisiä hokemaan kasvua. Meillä pitää olla enemmän kuin naapurilla -hiukan dramatisoiden ilmaistuna. Tosiasia kasvusta on aikaansaanut tämän nykyisen ympäristötilanteen ja siitä on laatu kaukana. Evoluutio "seuraa" vierestä - harkitseeko vastatoimia - jää nähtäväksi tuotannon romahtamisena, jossa taas laadullisuus rakentaisi niukkuudelle ympäristötuottavuutta.

  Kierrossa olevien biomassojen tuottavuus hyppää etusijalle, sillä tuo tuottavuus taannee elämän monimuotoisuuden, joka taas parhaiten elättää ravintoketjujen yläluokat, joista me ihmiset olemme yksi - levinneimpänä eliölajina ja suurimpana jäljen jättäjänä.
 • 2

 • Stora Enson uusi toimitus­johtaja Annica Bresky saa eteensä synkkenevän maailman, mutta hänellä on myös onnea matkassa

  Ilkka Luoma 
  Puolijaloste selluloosan liiketoimi on kehittynyt niin lujaa, ... onko jotain nyt jäänyt näkemättä? Bioenergia kasvavasta biomassasta tulee hiipumaan - biosfäärillisenä mahdottomuutena.

  Sellun kysyntä Kiinasta tulee vähenemään - kiinalaiset vähentävät pahvipakkaamisen materiakulutusta reilusti - sillä ollaan huomattu senkin käyvän elävän luonnon päälle. Olemme heränneet - huomattuamme, että monikirjoinen biosfääri elättää meidät kaikki - ihmisetkin. Joskus sanottiin, että metsä on Suomen tuki.

  Metsien varannot menevät "kortille", sillä on alkanut ymmärryskohentuma siitä, mitä merkitystä kasvavalla monimuotobiomassalla on eloomme, kiertoihin ja elämisen ehtoihin.

  Metsiä ei olisi kannattanut tuhlata vain paperiksi, no - se kääntyi kuvaruuduiksi ja sähkön kulutus kasvoi. Entä pahvilaatikot ja takapuolien pyyhintäpehmot, kun vesikin on keksitty - kts. japanilaiset. Korvaako bio muovin - lopultahan molemmat ovat paljolti lähtöisin biosfääristä!

  Jokaiselle valtiolle jäsentyy sen omaa (ilmasto)ympäristöjälkeen liittyvä metsätase - hiili-imurina ja yhtenä elämän monimuotoisuuden ylläpitäjänä. Metsien biomassa maailmallisesti on kallisarvoinen varanto - yhtälailla kuin viherblankton valtamerissä - kumpaako on biomassallisesti enemmän?
 • 3

 • Miehenkin kannattaa treenata lantion­pohjan lihaksia – Nämä kolme huomaamatonta liikettä tukevat keski­vartaloa ja vahvistavat erektiota

  Ilkka Luoma 
  Jäämme odottamaan miehiä kiinnostavaa uutta jumppaamislaitetta punttisaleille. Siksi tärkeästä lihaksesta on kysymys, sehän suorastaan nostaa miestä näyttöpuuhiin ;-)
 • 4

 • Kaupungit käyvät kisaa päästöjen vähentämisestä, eikä kukaan halua jäädä viimeiseksi hiilenpolttajaksi

  Ilkka Luoma 
  Onko se yllättäen ydinvoima - pienvoimaloina!

  [ … Ydinvoima on energiaa maailmojen alusta. Big Bang alkuräjähdys loi täydellisyydestä pikkiriikkisen epätäydellisyyden ja synnytti vetovoimatekijöinä atomien osaset, joista syntyi ajan saatossa kevyitä atomeja – ja lopulta paljon myöhemmin supernovien myötä myös alkuainetta – uraania, jota nyt halotaan loputtomaan energian nälkäämme … ]

  Energia puhuttaa hallituseroina, sotina ja valtapoliittisina virtauksina meillä Euroopassakin – maakaasu on luontoystävällisempää energiaa kuin kivihiili tai raakaöljy. Kaikki nuo kolme ovat hiilielämän kiertojäänteitä kovasta paineesta ja vuosimiljoonien takaa. Tankkaamme siis muinoin elänyttä elämää, niinpä hiilijae-energialla on suorat yhteydet elämään ja biomassoihin, mitä mekin ihmisinä osaltamme olemme.

  Ihmisen energian nälkä on kasvava ilmiö

  hyötysuhteiden kehittymisestä ja energiaverotuksesta huolimatta. Elintasomme mitataan näyttö- ja vertailutaloutena ja noihin liittyy väkevästi energeettinen osio muunneltaessa materioita meitä palveleviksi tuotteiksi, välineiksi, kulkuneuvoiksi kuin lämmöksi ja viilennykseksikin. Enemmän energiaa, enemmän materiamuutoksia ja lopulta enemmän ympäristömuutoksia.

  Miksi meidän on niin vaikeaa vähentää energiankulutustamme?

  Miksi meidän on saatava lisää, enemmän ja useammin. Mikä on meidän energiankäyttö ihmisinä yhtä biomassakiloa kohden. Helppo veikata enemmän kuin millään muulla eliölajilla. Syömmekö muiden mahdollisuuksia – vai onko sama millaista biomassaa kuolonhetkellä biokiertoon kiertyy?

  Mikä on meidän ihmisten välinen energiankäyttö ja materioiden muuntelu

  … helppo tämäkin arvata; markkinataloudet kuluttavat enemmän kuin kehitysmaiden ihmiset. Näin palaamme jälleen tuohon markkinamekanistiseen kulutushoettuun näyttö- ja vertailutalouteen.

  Ydinenergiasta pakotettuun energiatasapainoon?
 • 5

 • Kommentti: Kokoomus sai valtio­varain­ministeriöltä kylmää vettä niskaansa

  Ilkka Luoma 
  Työväenpuolueeksikin tituleerattu Kokoomus sai lunta tupaan - aiheetta/ aiheella ---?

  Selittelyt sikseen. Kokoomus ajaa omiensa etua. Kokoomusta ei vähäosainen ja pienituloinen äänestä - siis ahkera keskituloinen on juuri se, joka pitää Kokoomusta pinnalla ja käytännössä 17-23 prosentin kannatuksessa - vaihdellen sen mukaan kuinka hyvä ja karismaattinen puheenjohtaja kykypuolueella kulloinkin on.

  Kokoomus on rehellinen - eivät he kosiskele vähäosaisia tai hyvin ahkeria alempituloisia, joita on kohta enemmistö kansakunnastamme - tämä kansanosa on jätetty vasemmistoleirille ja perussuomalaisille.

  Kokoomus ratsastaa hyvin toimeentulevien aallonharjalla - se on selvää. Kokoomus ei haaveile äänestäjiä kannattajarajojensa ulkopuolta. Kokoomus liputtaa vahvan väkevästi vain omiensa asioita, mikä on aina muidenkin puolueiden perusävel.

  Kokoomus loukkaa muita hokemallaan "ahkerat keskituloiset" - tuo hoenta aliarvostaa muita. Suomessa on varsin merkittävä kansanosa, joka on keskituloisten alapuolella - Suomessa on valtava pienien eläkkeiden saajajoukko + lisäksi työttömät ja syrjäytyneet. Kokoomusta eivät nämä kansanosat kiinnosta. Kokoomus on kasvuhokemapuolue - lisää, enemmän ja nopeammassa tahdissa.

  Silti Kokoomus on rehellinen ahkeruudessaan kosiskella omiaan.
 • 6 - Tähtikirjoitus

 • Yhdessä vanhoiksi

  Ilkka Luoma 
  Täyteen hiljaisuuteen pysäyttänyt kirjoitus. Kertomus vahvasta isän rakkaudesta poikaansa - yli kaiken. Suojelua, yhdessäoloa - velvollisuutta omaansa kohtaan - evoluution tahdittamassa sävelessä. Kuinka väkevää voikaan olla rakkaus omaan lapseen - onhan tämä osa isän minuutta - ikuisesti, aina siihen hamaan loppuun kunnes isä menehtyy. Poika jää ...

  Tässä kohtalo oli varannut toisenlaisen tien. Tuokaan tie ei erottanut isän suhdetta poikaan, joka oli sairas, ja vain sen vuoksi, että evoluutio oli tehnyt jotain sellaista, mitä emme ymmärrä. Evoluutiolla on tarkoituksensa. Verenperintö on voimakas, sillä niin johdatus on sen halunnut olla - jo miljoonia vuosia.

  Tässä isän velvollisuuden ja yhdessäolon vaikuttavuus rikkoo kaikkia niitä rajoja, joiden vankeina usein olemme. Emme saa kerrottua sitä mitä mielissämme liikkuu, ei edes viimeisellä hetkellä, kun vielä olisi voinut sanoa jotain - sanat jäivät kurkkuun. Jäi kuitenkin toive, että oli yhteen liittävä katse - ilman sanojakin.

  Tässä isän matka on sidottu tunteeseen, huolehdintaan ja vastuun kantoon - vielä 90-vuotiaanakin, vaikka voimat ovat heikkenemässä. Tähän voisi vain toivoa sellaista loppua, jossa surua sen pohjattomuutena ei jäisi. Mitä se merkitsisi, sen vain tässä isä ja poika aistivat.

  Kunnioitus ja arvostus siitä uhrautuvaisuudesta mitä isän ominaisuus voi antaa. Äiti oli poistunut ja poika oli ollut hiljaa viikkoja - saattoi olla, että hän kävi omaa surutyötään, johon ei ollut muilla yhteyttä. Tämän jälkeen poika turvasi isään - lopullisesti yhä tiiviimmin - elämän hetkien jatkumona, joka lipuu vakaan turvallista rataa.

  Tuo turvallisuuden ja vakauden rata päättyy joskus - aikaa ei tässä voi laskea, hetket soljuvat ajan merkittävyyden tarkkuudella - ja isä jaksaa, poikansa eteen.

  HS-kirjoitus, jota voi lämpimästi suositella luettavaksi syvällisen huolellisesti - miettien tarkoitustamme, inhimillisyyttä ja sitä elämän aikaratasta, joka kullakin on oman yksilöllisen kellotaajuutensa otteessa.
 • 7

 • Google väittää, että se saavutti virstanpylvään kvanttitietokoneiden kehittelyssä – kilpailija IBM kiistää

  Ilkka Luoma 
  Saako digitalisaatio tässä todellisen "superboostin"?

  Digitalisaatio tekee meistä turhia – vain tuon ohjatun tiedon käyttäjiä?

  Digitalisaatio on yhtä kuin tietojärjestelmä bittipolitiikkana; tiedon käsittelyä ja toimenteiden ohjaamista tavalla, jossa on tavoitteena ideaalisesti täysi ennakoitavuus. Nyt se ratkaisevin ero evoluutioon – sopeuma ei suunnittele, se toimii vain ohjelmakäskyjen mukaan ohjelmassa, joka korjaa koko ajan – analogisena tietovirtana itseään. Tuolta ohjelmasta löytyy lopulta ne kaikki vastaukset, joita me emme tiedä.

  Mikä teki tämän analogisen ohjelman – sitä ei digitalisaatio voi koskaan rakentaa, koska digitit pysähtyvät, kun analogia jatkaa matkaan niin mittakaavasuuruuteen kuin - pienuuteen, loputtomaan jatkumoon, josta kuultaa tuo kuolemattomuuden tavoite.

  Eniten kihelmöivä uteliaisuus kohdistuu tuohon sopeumarakenteen ohjelmaan

  … onko siellä jo valmiina ohjelmallinen lopetuskäsky? Kiihkeyttä aikaansaa se hapuileva arvailu, miten tuo lopetusbitti hypähtää pystyyn aktiivina, ja päättää tämän kuolemattomuuden taipaleen. Ovatko nämä sukupuutot tuon ohjelmakäskyn harjoittelua/ testausta – tosin nyt me selitämme noita eliölajien sukupuuttoja osin myös ihmisen aikaansaannoksina – mehän olemme myös osa evoluutiota – elävää biomassaa kierrätykseen.

  Nythän olemme oivaltaneet juuri, ettei evoluutio tee mitään ennakoimalla, vaan elää juuri ja vain tässä hetkessä, korjaten itseään ajanhetkellä nyt – perustuen aiempaan. Haastetta pohdiskeluun!

  Millainen digitalisaatio ja/tai kubittisaatio tuolla meitä ohjaavalla evoluutiolla onkaan? Ehkä kuitenkin analogisaatio ---
 • 8

 • Boris Johnson astui uhmakkaana ala­huoneen eteen selittämään laitonta jäädytystä

  Ilkka Luoma 
  Aikanaan konservatiivinen PM David Cameron lupasi kansalaisilleen äänestyksen EU' sta - ollako vai ei. Lupaus oli tarkoitettu vaalikikaksi ja se sisälsi "riskin", jos vaikka tuo äänestys onkin järjestettävä. Niin kävi ---

  Nyt konservatiivi PM Boris Johnson haluaa täyttää tuon luvatun ja toteutetun äänestyksen. Tulos oli shokki monille - varsinkin kun se edusti kaikin näkökulmin suoraa kansalaisdemokratiaa - 52 prosenttia halusi Iso-Britannian irti EU' sta. Tämä selvä. Boris koettaa nyt täyttää kansansa enemmistötahdon.

  Se, ettei kansan valitsema parlamentti osaa/ halua/ ei kykene täyttämään kansakuntansa Brexit tahtoa - ei liene äänestäjien vika tässä välikädellisen demokratian toteutumattomuudessa. Boris haluaa tuottaa päätöksen, joka todentaa brittien enemmistötahdon.

  Tokihan kansakin voidaan vaihtaa, vaikka parlamentin vaihto lienee helpompaa - siis uudet vaalit; näin PM Johnson tahtoisi, siis ottaa riskin, kuten otti aiempi kolleega David Cameron.

  Entä uusi kansanäänestys Brexitistä? Niin, ainahan voidaan äänestyttää niin kauan, että saadaan joidenkin mieleinen lopputulos - entä kansa, miten se suhtautuu lopulta tähän "parlamenttihuuteluun", jota nyt nähdään Suomenkin televisiossa. Uskottavuus?

...

1 kommentti: