perjantai 20. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 20092019 - V
20092019

...
 • 1

 • Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin – näin kansan­edustajien äänet jakautuivat

  Ilkka Luoma 
  Poliittinen värivalinta ja teoreettinen CV voittivat. Mutta pulinat pois - demokratia voitti niukasti: 5-4. Tästä jää tahra Jyrkille, mutta pesunkestävänä puoluepoliitikkona hän kestää sen ... Mutta 2: Jyrki voi olla hyvä yleisjohtaja, jos osaa kuunnella innovaattoreita, ja ehkä osaakin, sillä Himasen valinta oli aikanaan Jyrkiltä rohkeutta. Tsemppiä Jyrki Kataiselle!
 • 2

 • Kuka sen ilmaston pelastaa?

  Ilkka Luoma 
  IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta ja poliitikkomme vastaavat, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

  Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

  Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.

  Helsingin Sanomat kirjoittaa Minttu Mikkosen ja Heli Saavalaisen näppäimistöiltä, joita ehkä tekstigeneraattorit auttoivat nopeuttamaan sanallista tuotantoa, kun täälläkin pitää kasvaa, tai ainakin nopeutua – enemmän informaatiota lukijoille – oli se sitten oikeaa tai väärää … miten lukija aina faktantarkistukset tekisikään? Mihin totuuteen me lukijat voimme luottaa?

  Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä
  LINK ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005854489.html -

  Kommentti 7.10.2018 - Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? [3 Gaia on maaemo, intiaanien pyhä äiti maa. Aloitetaan kulutuksemme jäähdyttely - puolitatko sen? Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset? Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten ~0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten? [4. Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Vakavia kysymyksiä - entä meidän suomalaisten osuus per capita ajattelussa ja sekin viimeiseltä sadalta vuodelta? [Kuva 1.]

  Kysyin tätä kirjoitellessani itseltäni: mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?
 • 3

 • Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  Ilkka Luoma 
  Idän ja lännen vedenjakajalta löytyy suuri tietoratkaisu!

  [2015] Google perusti Haminaan merkittävän pilvipalvelinkeskuksen – siis tietokonekasauman massiivisine tietovarastoineen, joissa on myös suomalaisten tietoja, yllättäen paljonkin. Google valitsi turvallisen paikan – niin sisäisesti, taloudellisesti kuin turvallisuuspoliittisesti. Ilman Natoa Suomi oli varmaankin eräs syy tulla maahamme. Nyt Suomi ei ole viholliskandidaatti Venäjälle.

  Maailma verkottuu – on kulahtanut hokema

  Nyt puhutaan tiedon kasautumisesta, lomittumisesta bitteinä valtaviin pilvipalvelimiin, joita rakennetaan tarkasti miettien – erittäin tarkasti, sillä nuo datakeskukset ovat pääoma huomisen menestykselle ja vallalle. Tietohan on valtaa – on sanottu jo ennen tietokoneaikaakin.

  Olisimme osa puolueettomuuden tietovyöhykettä!

  Suomeen tulisi määrätietoisesti hakea datavarastojen, tiedonkäsittelykeskuksien ja pilvipalvelinkeskittymien käyttäjiä kaikkialta maailmasta (maantieteellisellä soveliaisuudella) – Venäjältä, Kiinasta, USA’ sta, Saksasta, Intiasta – mitä useammasta, sen turvallisemmaksi meidän oma asema muodostuisi, sillä kukaan ei halua omia tietojaan tuhota. Olisimme ikään kuin tiedon turvasatama – osana verkostoa, joka sijaitsee puolueettomilla vyöhykkeillä.

  Tiedon määrä räjähtää!

  Nyt tarvitaan entistä suurempia keskuksia, joita samalla hajautetaan. Suomi on erinomainen valtio, jo ympäristönäkökulmien vuoksi. Meillä ei ole tulivuoria, meillä ei ole maanjäristyksiä, ei suuria tulvia – ei ylettömiä helleaaltoja. Meillä on osaavaa porukkaa, ainakin toistaiseksi turvallinen yhteiskuntajärjestys – harkitsevat enemmistökansalaiset, todisteena juuri tuo ”ilman Natoa mentaliteetti”.

  Meillä on lisäksi paljon luontaista jäähdytysenergiaa sekä osaamista hyödyntää hukkalämpö. On lisäksi monipuolinen energiantuottojärjestelmä – maakaasusta aurinkoenergiaan. Meillä on myös toistaiseksi varma sähkönsiirto ja osaamista turvallisuusjärjestelmistä, turvaohjelmistoista ja tietovarmennuksista.
 • 4!

 • Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

  Ilkka Luoma 
  Päivän sana on "tasaistuminen" - niin kapitalisaation (pääomahallinnan* ja sen tuottovaateiden) kuin ympäristöllisen jalanjäljen osalta - per capita. Eikä vain ihmiskunnan osalta - vaan evolutiivisesti katsottuna koko biosfäärin näkökulmasta. Evoluutio ei näe vain ihmistä - eikä ludetta - vaan kokonaisuuden, jossa kiertävä biomassa, niin "elävänä kuin kuolleena" edustaa elollisesti jatkuvakierrollista järjestelmää.

  Tuossa jatkuvakierrollisessa järjestelmässä ihminen on lähes häviävän pieni biomassa - valtamerien viherplanktonin muodostaessa yhden suurimmista. Me ihmiset taas edustamme muurahaispopulaatioiden massakokoluokkaa. Ihmisistä muutama hassu prosentti edustaa puolta sen tasevaurauden omistuksesta, jolla aikaansaadaan taloudellisia liikkeitä ja sen mukaisia ympäristöjälkiä. Millaisen vastuun tuosta biosfäriin vaikuttavasta ympäristöjalanjäljestä tämä hassu muutama prosentti edustaa - kuka kertoo?

  Näin ajatellen onkin viisasta, että kapitalistit pääomahallitsijoina ja koroilla ja/tai arvonnousuilla eläjistä joutuvat kantamaan progressiivista vastuuta ympäristöstä, joka elättää niin kapitalistin kuin 'mahatma gandihilaiset', jonka henkilönimiinkarnaation syntymästä tulee täyteen 150 vuotta 2.10.2019.

  Ehkä Intian suuri mies ja rauhanomaisen kapinan keksijä Mahatma Gandhi omasi sangen pienen ympäristöjäljen - ainakaan hänen stressitasoaan ei liiallinen taseomaisuus ollut nostamassa.

  Tänään Suomessa on käymässä Intian ulkoministeri, joka puhui eduskunnan pikkuparlamentissa aamupäivällä - hän edusti valtiota, jossa valtava läntisesti ajateltu talouden köyhyys ja yltiökokoinen rikkaus kohtaavat vastakohtaisuuksina.

  Intiassa oli vielä joitain vuosikymmeniä sitten kastilaitos, joka meillä ilmenee maallisena näyttö- ja vertailutaloutena, joita ponnistaa eteenpäin kasvuhokemallinen talousajattelu.

  *PS. Pääomiin voimme laskea muutakin kuin arvopaperit - niin maa-alueet, materiaalivarannot kuin vedenkäyttöhallinta ovat pääomia - ja ehkä huomenna henkinen viisaus!
 • 5!

 • Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

  Ilkka Luoma 
  Kapitalismi on ilmiö siinä kuin mikä tahansa muu - ihmisperäisen kilpailun ja näyttö- sekä vertailutalouden yhdentymänä. Me haluamme lisää - vallalla on yllättävästi - demokratiastamme huolimatta - väkevän vahva kasvuhokema. Pitää saada lisää - nopeammin. Näinkö se menee, kyllä - sillä evoluutio "ohjaa" tavallansa, noudattaen vuosimiljoonaisia menetelmiä sopeuttaessaan lajikehitystä ja ylläpitääkseen reviiripuolustusta.

  Reviiripuolustukseen kuuluu myös elintilan valtaaminen, hallinta ja kasvun ihannointi. Kasvun mentaliteetti on evoluutiossa sisäänrakennettuna - pitää olla kykyinen, ja yleensä suurempi on tehokkaampi -ainakin autojen hevosvoimavertailussa. Siis pitää kasvaa - kuten kunnon kapitalistille pääomien hallintavalta ja ostovoiman kykyisyyden näyttövalta. Siis suuremmaksi. Kapitalistilla on todennäköisesti hirmuinen ympäristöjälki - teoistaan ja näytöistään muille, että täältä se lähtee.

  Hiukan provosoidusti, mutta valitettavasti totta. Evoluutio määritti meille vain yhden teon - ja se on lisääntyminen; meidän on saatava jatko omalle geenistöllemme - näin "määrää" evoluutio, joka samalla pitää itseään kuolemattomana - aina haman aluista lukien!

  Pääoma on ilmiö, jolla osoitetaan taloudellista valtaa ja se ylittää demokratian rajat omassa rajattomuudessaan. Pääoma kutoo verkkoja kaikkialle - yhdistäen rahallisen voiman kudelmaksi, jossa voidaan olla välittämättä laillisesti rajallisista laeista. Globalisaatio on kapitalistin ystävä - perustelulla vapaasta tahdosta tehdä valintoja - vapaan sanan mentaliteetilla.

  Raja tuli vastaan ja kansalaismedia tullee hoitamaan loput eli suuri massa nousee ympäristöongelmien kaverina barrikaadeille ja estää pääomien rajattoman leviämisen ja taseomaisuuksien rajautumisen suurina erinä yhä vähemmille.

  On alkanut tasaistamisen aikakausi, jolle ympäristö heittää ylävitosia, jos massat ymmärtävät vähentämisen merkityksen kokonaisuutena. Kasvun taloudellinen aika on ohi - nyt pitää osata nähdä metsä puilta.

...

2 kommenttia:

 1. .
  HS-analyysi: Googlen mittavat investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

  ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006245952.html -
  ...
  Ilkka Luoma 20.9.2019 - 19:48:

  Meiltä ei puutu kuin yhden suurvallan datakeskukset - Kiinan ---

  Kiinasta on jo tullut maailman vaikuttavin talous ja kiinalaiset ovat käytännössä jo kaikkialla maailmassa. Tämä edellyttää kiinalaisittain aivan uutta ajattelua tietovarastoinnista, tietoverkoista ja -hajautuksesta.

  Kiina on huomisen datajohtaja ja datan tuottaja. Kun yhdistämme tähän kiinalaisten halun tehdä kauppaa kaikkialle maailmaan – on heille ehdotettava Suomesta puolueetonta ja turvallista kuin luotettavaakin datayhteistyökumppania.

  Tietovarastonnin osuustoiminta

  Perustetaan Suomen Osuuskunta Tietokeskus *] – Centrum of Information. Kuten yllä on todettu, on Suomi kokonaisturvallinen järjestely ja sijoitus maailman tietovarastoinnin ja – käsittelyn yhdeksi solmukohdaksi – olemmehan nätisti ja luontaisesti lännen ja idän vedenjakajalla 8]. Meiltä on valokaapeliyhteydet lyhintä reittiä Kiinaan – läpi Venäjän. Meille syntyy uusi datavalokaapeli Saksaan – ohittaen kiusallisen Ruotsin.

  *] Osuuskunta siksi, ettei voittoa ensisijaisesti tarvita, vaan työtä, osaamis- ja tuotekehitystä sekä niiden markkinointia maailmalle, siksi osuuskunta, johon maailmalta ollaan helpommin liittymässä.

  Me tarvitsemme korkeajalosteista työtä – unohtamatta lattiatasoa

  Kun valtiomme nyt pakolla säästää, olisi sen mieluumminkin ryhdyttävän työmobilisaatioon ja se tarkoittaa työtehtävien luonnin massiivista mahdollistamista. Rakennetaan valtiotoimisesti osuuskuntapohja Yleisdatakeskukselle – Tietokeskukselle. Luodaan pohjaedellytykset tälle tietovarastoinnille ja kutsutaan maailman valtioita ja yhtiöitä mukaan – soveliaasti.

  Tulkoot meistä tiedon Sveitsi

  Sveitsiläisillä on pankkirooli pidättyvyytensä vuoksi. Olkoot meillä tieto ja sen vartiointi, kuin oheistoimintojen ylläpito ja tuotekehitys vaiteliaan pragmaattisen toimintatapamme vuoksi. Emme turhasta poukkoile (vaikka hallitustamme siitä jo syytetäänkin), kuten Nato vastaisuus kansalaistemme järkähtämättömyyden hyvin todistaa.

  ...

  VastaaPoista