perjantai 27. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 27092019 - VII


Ilkka Luoma



27092019


...
  • 1

  • Mikromuovin päätymistä vaatteista mereen voi vähentää välttämällä hienopesuohjelmia ja puolikkaita koneellisia

    Ilkka Luoma 
    Muovi oli erään kulutusaikakautemme huipputuote, joka täytti kotimme. Muovi on petrokemian jalostamaa alun hiiliyhdisteitä - maan povesta - muun muassa raakaöljystä. Muovi oli aikansa hyvä renki, mutta muodostunut nyt huonoksi isännäksi - täyttäen "kaiken".

    Muovi oli ja on kulutushokemakulttuurin helpoke, joka "taipui" lähes kaikkeen - varsinkin 1960- ja -70- ja -80-luvuilla - vaikka muovin massakulttuuri jatkuu yhä. Viimeisen 30 vuoden aikana muovi on täyttänyt meret, maaperän ja kohta meidätkin. Me muovitumme. Muovi on pitkäkestoinen ongelmajäte.

    Nyt ajateltuna muovi oli kohtalokas keksintö - sehän syrjäytti bakeliitin, jolle ei juuri mitään muoviin verrattavaa valtakautta syntynyt. Muovi sen sijaan rynnisti kaikkialle - jos katsot kotiisi, huomaat 100 ja 1000 esinettä, osaa, komponenttia ja rakennetta, jotka ovat suurelta osin muovia. Koko pakkautumisen maailma yhdistyy paljolti muoviin, kun katsot ruokakauppojen eineshyllyjä - huomaat muovin valtakauden jatkuvan edelleen.

    Miten muu eliökunta on "hyödyntänyt" muovia ja pakkaamista - ei mitenkään. Me ihmiset olemme kekseliäitä, haluamme tuottaa uusia ajtuksia helpottamaan elämäämme, tuottamaan lisää, enemmän ja nopeammin ja tässä muovi on ollut ratkaisijan asemassa - kuinka kohtalokkaasti - sen me näemme seuraavan 100 vuoden aikana.

    Nyt kotitalousjätteiden lajittelu on aluillaan ja jo monet perheet ovat huomanneet, että muovilaatikko tulee nopeasti täyteen, kuten paperi ja pahvikin. Sekäjäte on vähentynyt selvästi.

    Muovi paljolti poltetaan (?), joka on suuri virhe - muovia pitää vieläkin tarkemmin kierrättää, lajitella ja koettaa löytää loppusijoitus - luontaisena päämääränä. Vaikeaa - kyllä, mutta insinööri on ihmeellinen olio ja eliö jonka tässä pitäisi keksiä se ratkaiseva innovaatio, joka vapauttaa meidät muovin kirouksesta. Mitä on biohajoava muovi?
  • 2

  • ”Että ne kehtaa!” huusi tuhatpäinen joukko – Ilmastolakko valtasi Eduskuntatalon edustan ja sulki Mannerheimintien

    Ilkka Luoma 
    Tuhlasimme 100 vuodessa sen, mitä luonto rakensi miljoona vuotta!

    [2008] (YLE- aamu-uutisointi 3.1.2007: Lämpimät syksyt vähentävät kevään hiilidioksidinielua meidän onkin pakko vähentää kulutustamme entistäkin enemmän - jopa puolet)

    [ ... enemmän autoja, enemmän kilometrejä - hyväksyntä haettuna pienemmästä kilometrikulutuksesta. Luonto ei jaksa niellä kaikkea sitä saastaa, mitä mm. koneliikkumisella ja lämmityksellämme aiheutetaan ...]

    Suomalaiset tutkijat julkaisivat Nature-lehdessä hätkähdyttävän uutisen yhä lämpimämpien syksyjen seurauksista kokonaishiilidioksiditaseeseen. Luonto ei nielekkään niin paljon kuin olemme luulleet - luulohan ei ole tiedon väärtti.

    Ihmiskunnan siirtyessä lämmittämään olemistaan ja liikkumaan konevoimalla ehtiäkseen tehdä yhä enemmän - poltti se taivaan tuuliin päästöinä 100 vuodessa sen minkä tekemiseen luonnolta meni miljoona vuotta. Tunnetusti automme kulkevat maan alta pumpatulla öljyllä, kaasulla ja lämmityksen hoidamme mm. kivihiilellä - mistä myös sähkönkin laitteisiimme väännämme.

    Fossiiliset energiavarat ovat ammoin kuollutta kasvustoa. Öljyyntymiseen ja kivihiilestymiseen meni miltei loputon aika - vaikkapa miljoona vuotta, sinne sitoutuen kymmenien tuhansien vuosien varannot. Nämä varannot me nyt purimme ja syydimme ilmakehäämme, maaperäämme ja omiin keuhkoihimme ainoastaan 100 vuodessa. Eikä hiilidioksidi ja ilmastonmuutos ole ainut ongelma. Vieläkin me ihmettelemme mikä meni vikaan?
  • 3

  • Maailman lentoliikenne kaksinkertaistuu 20 vuodessa, Pekingiin avattiin meritähden muotoinen asema

    Ilkka Luoma 
    Tuohon uuteen lentoterminaaliin ohjataan myös Pekingin vieressä olevan miljoonakaupunki Tianjinin lentomatkustajat - ja myöhemmin Tianjin ja Peking yhdistetään ja näin saadaan Kiinan pääkaupungista myös satamakaupunki.

    Lentojalanjälkeä voidaan kuvastaa per capita periaatteella ja per capita lennetyillä lennoilla per vuosi. Kiina on noissa luvuissa vielä kehitysmaa verrattuna Yhdysvaltoihin. Entä jos kumuloimme siviililentojen lentokilometrit ja vieläpä lennetyt matkustajakilometrit per 10, 20, 40 ja 80 vuotta - miten tuolloin Kiina sijoittuu maailmatilastoissa -

    ... ja miten noin arvioin lentojalanjäljessä vertailu käy, kun vielä huomioidaan, että lentokoneet 20, 40 ja 80 vuotta sitten olivat päästöiltään huomattavasti pahempia ... uudet koneet päästelevät yhä vähemmän - ehkä Kiinasta puskee kohta sähkölentokone [?] ... se olisi jo ihme.

    Se tiedetään, että Kiina lentoliikenteen kasvun myötä tuottaa yhä enemmän päästöjä, entä jos se olisi suhteessa US' n väkilukuun, lentomatkustajiin ja matkustajakilometreihin per matkustaja - vuosittain ja kumuloituen ... niin?

    Kiinan arvioidaan tarvitsevan 5-8000 uutta matkustajasuihkukonetta seuraavien 20-30 vuoden aikana. Se on siis maailman suurin lentokoneiden ostaja ... jako on tähän mennessä tehty lähinnä Airbusin ja Boeingin kanssa.

    Nyt kuitenkin vuonna 2017 lensi Kiinan ensimmäinen matkustajasuihkukone C919, joka on keskisuuri kone ... ehkä liukuhihnoilta tulee sitten myöhemmin suurempiakin. Se lienee varmaa, että niin Boeing kuin Airbus joutuvat kovenevaan kilpailuun kiinalaista konetta vasten.

    Btw. Kiinasta kerrotaan, että tuo uusi lentoterminaali tulee työllistämään täysillä ollessaan 180 000 henkilöä -päälennonjohtajasta viimeiseen siivoojaan.
  • 4

  • The New York Times: Trumpin ilmiantaja on CIA:n työntekijä, joka työskenteli aiemmin Valkoisessa talossa

    Ilkka Luoma 
    Herää kysymys miksi jokin valtaklikki ajaa tapauksesta toiseen US-presidentti Donald Trumpin kaatoa. Ensin oli useiden tutkimusten verkkojenkaus Venäjästä, sen sekaantumisesta US-presidentinvaaleihin - oli Trumpin syyllistäminen tuohon väitettyyn sekaantumisen. Tosin pitäviä todisteita ei olla vieläkään esitelty, vaikka tutkimuksia on viljelty miljoonien dollarien kustannuksilla!

    Kun Venäjä-kortti ei vetänyt, tuli keksiä jokin uusi. Nyt ollaan Venäjän vieressä - Ukrainassa ja sotketaan vastavalittu täysin syytön politiikan untuvikko tähän saastuneeseen peliin, jopa mediapeliin.

    Miksi Trump yritetään kammeta palliltaan? Onko jokin sellainen taho, jonka varpaille Trump on astunut liiaksi? Ehkä sotahaukat "boltoneina", kun Trump ei ole edeltäjiensä tavoin aloittanut kunnon "sotaa" - olisiko täältä jokin klikki, perustelulla, että sotateollisuus on US' ssa biljoonabusiness. Tosin Trump haluaa myydä aseita, mutta ei ehkä käyttää niitä itse - ainakaan massiivisemmin?

    Trump saa kansakunnalta usein vapautuksen, onhan US mielipidetiedustelujen luvattu maa. Trump toimii eri tavoin kuin perinteelliset valtakärjessä olevat poliitikot. Trump on liikemies - diilimies, tai ainakin haluaa olla sitä. Onko kyse pienistä "välineistä", kun esiitymisgenre on trumppistinen - twiitteineen. Ei varmaan, vaan kyse on otteesta, jossa trumpmedia haluaa viedä uutisinformaation suoraan kansalaisille - oletko sinä jo Trumpin twiittien tilaaja?

    Trump haluaa tässä virallisesti saada selville miten hänen kilpailijansa on hakenut hyötyä itselleen, ollessaan varapresidentti. Voisimme nähdä, että Trumpilla on "velvollisuus" saada tietää totuus - onhan kyseessä trumppistinen "kansakunnan etu ja uhka sille", siis kyse kansakunnan turvallisuudesta.

    Nyt tässä kohdin sattui niin mukavasti, että Joe Biden on todennäköisesti Trumpin vastustaja ensi vuoden presidentinvaaleissa ja olihan se silloin "todellinen uhka kansalliselle turvallisuudelle", näin saattaa 46 prosenttia amerikkalaisista ajatella?
  • 5

  • Ankara sisäinen riita horjuttaa jo Euroopan keskuspankin uskottavuutta

    Ilkka Luoma 
    Saksa on väkevä talouskone ja EU-Euroopan veturi. Saksa on myös historiansa vanki - niin II Maailmansotana kuin talouden superlamana 1920-luvun lopulta, kun postimerkki maksoi aamulla miljoonan ja iltapäivällä jo kaksi.

    Saksa siis pelkää hyperinflaatiota, jossa raha menetti arvonsa. EKP on säätänyt hienostuneesti inflaatiotavoitteeksi vajaan kaksi prosenttia - siis tuolla määrällä voidaan painaa lisää rahaa kulutukseen.

    Nyt EKP haluaa jatkaa arvopapereiden ostoa - riskillisten arvopapereiden, joita voidaan tähän tarkoitukseen erityisesti luoda vastikkeeksi katteettomasta EKP-rahasta, jota näin saadaan kulutukseen - lisäkulutukseen tänä ympäristöongelmien aikakautena!

    Aikanaan, nyt Sitran yliasiamieheksi valittu Jyrki Katainen puhui "tuulen tuomista" rahoista - ollessaan valtiovarainministeri. Myöhemmin Katainen etsi näitä riskikohteita, joille voidaan jakaa tuota katteetonta keskuspankkirahaa - ollessaan EU' n komissaari.

    Tuulen tuomia rahoja tuottaa nyt EKP ja Saksa pelkää historiansa painolastina seurauksia, jos inflaatio lähtee laukalle. "Aamulla leipään tarvitsi kottikärryllisen rahaa ja illalla jo kaksi".

    Saksa on talousveturi, ahkera, pragmaattinen - vastuullinen ja sekä heräävä omiin ympäristöongelmiinsa. Voisimme arvata, että Saksa saattaa taipua tuohon EKP' n katteettoman rahan viljelyyn, jos se suunnataan juuri ympäristöasioihin - esimerkiksi Saksassa hiilen korvaamiseen energiateollisuudessa.

    Nyt on vallalla väkevä ristiriita ympäristön ja kuluttamisen välillä. Halutaan lisätä kulutusta ja halutaan rajoittaa ympäristöpäästöjä. Ympäristön pelastaa vain kulutuksen dramaattinen vähentäminen. Tässä kohdin saksalaisetkin voisivat tutkia oman henkilökohtaisen ympäristöjalanjälkensä kokoa ja verrata sitä afrikkalaisiin ja vaikkapa kiinalaisiin.

    Nyt Saksa kapinoi EKP' n katteetonta rahanviljelyä vastaan. Se on ymmärrettävää, koska Saksa haluaa euron pysyvän "vahvana", sillä Saksan voima perustuu väkevään vientiteollisuuteen ja vakaaseen euroon.
  • 6

  • Suomalaisen yhteiskunnan luokkajako elää ja voi yhä hyvin

    Ilkka Luoma 
    Äänestys on aito demokratian merkki, varsinkin, jos kaikki äänioikeutetut siihen osallistuisivat (olisiko nykyään oikea ikäraja 16 v?). HS-juttu on kylmän todellinen - ikeessä jollain lailla elävä ei jaksa uurnille saakka. Pitäisi keksiä jokin motiivi. Tehokas motiivi on raha.

    Tunnetusti vaaleihin asettavia ehdokkaita tuottavat puolueet - rekisteröidyt puolueet, jotka sitten kansanedustajina hoksasivat menestymisensä takaamiseksi jakaa kansalaisten verovaroista puoluetukea, vaikka puolueissa on yllättävän vähän jäseniä. Puoluepolitikka ympäristöongelmien maailmassa ei näytä kovin monia kiinnostavan.

    Kun raha on motiivi, niin houkutellaan äänestäjiä "alemmista ryhmistä" rahalla - siis kymppi kouraan laillisesti verotta, kun äänestyslipuke solahtaa uurnaan. Ja mistä nuo miljoonat otetaan - no, puoluetuesta ja nimetään tuo kymppi "koko kansan rehelliseksi vaalirahaksi".

    Arvaisin väittää, että äänestysvilkkaus nousee 80-85 prosenttiin ja näin eduskunta saa aivan uuden muodon, lähemmäksi kansansa näköä, siis likemmäksi aitoa demokratiaa.

    Kun lanseerasin tuota vaalirahakymppiä, niin sain äkäisiä sähköposteja satakunta tutuilta ja tuntemattomilta - tässä yksi aito esimerkki: "Älä prkl houkuttele roskaväkeä äänestämään, hehän sotkevat hyvän demokratian - ei tuo köyhälistö mitään politiikasta ymmärrä ... " -tämä kommentti on tosi!

    Eivät ymmärrä? Sen uskallan sanoa, että ymmärtävät, ja juuri omista lähtökohdista ja vähintään yhtä hyvin kuin mikä tahansa muu väestöryhmä. Eikö demokratia ole juuri ajatusten, mielipiteiden ja toiveiden keruuta koko kansakunnasta, eikä vain osasta siitä.

    Kansa uurnille, ja eduskunta enemmän kansansa näköiseksi. Kuka ajaa tuon "koko kansan rehellisen vaalirahan" lainsäädäntöön ja samalla lopetetaan tuo puoluetuki lehdistötukineen.

    Kumpi on tärkeämpi kokonaisuus - kansa sinällään ja kokonaisuutena vai sitä edustavat vähäjäseniset puolueet? Kansakunta on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Kaikki mukaan - kymppi kouraan.
  • 7

  • Suomen syntyvyys putoaa jopa synkkiä ennusteita nopeammin, tällaisen vauvakadon piti olla edessä vasta 2045

    Ilkka Luoma 
    Kansan keskuudessa leviää kornin hirtehisesti, mutta vakavanä puolivitsinä huudahdus, jossa mietitään miten viimeinen kantasuomalainen blondi kuolee sukupuuttoon Ilomantsin korvessa joskus 2150-luvulla. Näinkö? Se ei aivan ole mahdollista, mutta trendi on jo nyt nähtävissä, ellemme tee jotain ratkaisevaa.

    Ratkaisevaa on lisääntyminen, jonka evoluutio rakensi itse tapahtumana miellyttäväksi, kun se tapahtuu mielikuvakemikalioiden yhdistämänä - jopa tulokseksi rakkauden hedelmänä, kun oli halu saada perillinen yhteisen liiton arvostukseksi ... käytännössä evoluutio halusi vain itsensä monistuvan seuraavalle polvelle, sillä evoluutio haluaa olla "kuolematon", kuten se on ollutkin, aina tuolta alun alusta - yllättävää, ei suinkaan, sillä meillä KAIKILLA on yhtenäinen historian kaiken alkuun jatkuva geniperimä.

    Miksi emme lisäänny? Arveluttavasti sanottuna - "aitosuomalaisina" emme luota huomiseen, koko maan kattavuudelta. Emme luota mitä huomenna tapahtuu, emme luota sitäkään vähää ylihuomiseen. Meillä ei ole luottamusta, vain pelko ja epävarmuus. Tilastot todistavat tämän.

    Lisääntyminen onnistuu hienosti, kun on näkemys, sopiva epäitsekkyys ja halu perheeseen. Tässä kohdin PS-Laura Huhtasaari on täysin oikeassa - perhe on yhteiskunnan ydin ja sen tulisi olla työn ohella valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

    Nyt on enemmän yksinäisiä, sinkkuja ja yhden henkilön talouksia. Rahakin merkitsee, vaikka perhe tulee normaalitilanteessa edullisemmaksi kuin yksinolo - jakaantuuhan menot kahdelle. Moni miettii lasten aiheuttavan kuluja - se on varmaa, mutta sosiaalinen demokratia jakaa tulontasausta, jonka tulisi helpottaa perheen arkea.

    Erityistä on luottamuksen rapautuminen ja siihen liittyy nuorten vahva epäluuloisuus ympäristön tilan parantamisen aitoudesta. Nuoret ottavat vastaan meidän kokeneempien rakentaman yhteiskunnan kaikkine ympäristöjälkineen. Nyt on vallalla käsitys, että luonto eli meitä elättävä biosfääri voi romahtaa jo nyt nuorten elinaikana!
...

1 kommentti: