maanantai 23. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 23092019 - V




23092019
...
  • 1

  • Hanskat käteen ja hommiin

    Ilkka Luoma 
    Vierastyöläiset alentavat palkkatasoa ja luovat työnantajalleen kilpailukykyä sekä voitonteon lisämahdollisuuksia ---

    [2013] Meillä työn teetättäminen on arvokasta – olemmehan hyvinvointiyhteiskunta, joka haluaa ylläpitää heikkojen ja ahdingossa olevien eloa pystyssä – se maksaa, ja vaatii verovaroja. Veroja pitäisi kerätä entistä enemmän tai sitten ottaa velkaa. Olemme vähävelkainen maa (toistaiseksi, mutta nousevasti), mutta korkeasti verotettu. Pitäisikö verotus siirtää kokonaan kuluttamiseen ja työ vapauttaa veroista kokonaan?

    Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa – ensin meni Salcompin laturit, sitten peruspaperi, nyt ”pöyryn insinöörit” ja Nokian kännykät – mitähän me teemme, kun esimerkiksi Kiinassa voidaan tehdä kaikkea sitä mitä meilläkin – halvemmalla, enemmän ja kohta vielä laadukkaamminkin. Insinöörejäkin Kiinassa valmistuu eniten maailmassa.

    Palkkajousto on kirosana, vaikka myyntimiehet ovat ikänsä ymmärtäneet, että provisio laittaa yrittämään, ellei kauppaa, ei palkkaa – jos paljon tuottoisaa kauppaa, paljon palkkaakin. Kilpailussa hinta, laatu, imago ja ympäristöarvot ratkaisevat, ehkä vähän kotimaisuuskin. Hintaan vaikuttaa suuresti palkkakustannukset, kaikkinensa. Meillä työn hinta on korkea. Me saamme vähämmän netolla kuin länsinaapurimme, vaikka bruttomme olisi enemmän.

    Palkat alenevat joka tapauksessa

    Valtio takaa työtä tai muuta tekemistä alle 25 vuotiaille. Näin ovat syntyneet ja syntymässä nuorisotyökeskukset, joiden työtä voidaan myydä halvemmalla, koska valtio sponsoroi tuota nuorisotyötä – hyvä niin, sillä se avaa uutta yritteliäisyyttä, kun eräät yrittäjät ovat hoksanneet alihankituttaa näille ”halpahintaisille”! Kukaanhan ei ole niin kekseliäs kuin yrittäjä.

    Eestipoika tuli raksoillemme; halvemmalla työn hinnalla


    siis pienemmällä palkalla. Moni siivooja on on hyvin motivoitunut ja maahanmuuttajille kelpaavat työt, jotka eivät valkohipiäiselle aina kelpaa (turkkilaisilmiö Saksasta).
  • 2

  • Julkinen ja yksityinen etu voidaan sovittaa yhteen

    Ilkka Luoma 
    Julkinen ja yksityisyys voidaan ilmentää myös kollektiiviutena ja individualismina. Aikanaan saksalainen Karl Marx piirteli maailmaa kollektiiviseksi proletariaatin onnelaksi, jossa tapahtuu laaja tasaistuminen - äärimmillään kuin muurahaispopulaatiot, joissa valtaa diktatuurisesti käyttää työläisarmeijat - mahot kuningattaren tyttäret, joiden vastuulle koko kolonisaation elinkelpoisuus sälyttyy. Muurahaiset ovat olleet vaikuttamassa täällä biosfäärissä kymmeniä miljoonia vuosia - me noin kaltaisinamme ehkä 200.000 vuotta - Niin, mitä sitten?

    Yksilö on evoluution sukupolvipuristuksessa kilpailuelementillä - pärjää tai tule "syödyksi" - siis ole vahva, jottei vahvempi ota osaasi kierrossa olevasta biomassasta, joka elättää meidät kaikki - aivan kaikki.

    Yksilö on kilpailullinen - se on sisäänrakennettu perinnöllinen kaava, joka on vienyt meitäkin evolutiivisesti eteenpäin - aina sieltä syanobakteerien olemassaolon alkuhämäristä.

    Yksilöllisyyden huippu saavutettiin itsekkyytenä hamuta enemmän ja nopeammin - elämme edelleen näyttö- ja vertailutaloudessa, joka on osa kilpailullisuutta. Kysehän on lopulta kykyisyyden elementistä, kuka mitenkin - rahalla, hevosvoimilla, neliöillä ja myös älyllä ja viisaudella. Tosin viisas on usein hiljaisempi.

    Kaikki eivät pärjää - se näkyy tulon muodostuksessa - tuloerot ja kulutushokemallisen näyttötalouden reliikeissä muhii itsekkyyden huippu - on millä mällätä, tai sitten ihanuus tietää omistavansa valtaa vaikuttaa - maallisuustase-eriensä kautta.

    Kunnes ihminen huomasi, että heikkokin voi elää, jotta se osaltansa lisää ylimmän kvartaalin tulonmuodostusta - puhutaan suuresta massasta, joka luo nykyisen markkinatalouden peruselementit rikastua huipullansa. Yritteliäät kutsuvat itseään onnekkaiksi, koska heillä on mielestään kyky ansaita enemmän kuin "keskiarvot" - kaikki eivät ole pyrkyreitä - vaan sopeutujia.

    Syntyi kollektiivinen ajattelu, jossa vahva puolustaa heikkoa. Syntyi tulontasaus lähinnä toveriliikkeenä ...
  • 3

  • YK:n ilmastokokous luo painetta, jotta kansainvälinen yhteistyö saataisiin uudelle tasolle

    Ilkka Luoma 
    Edelleen on 'vastarannan kiiskejä' tuon ilmastonmuutoksen osalta - löytyy perusteluja, ettei ihmisen vaikute ole ratkaiseva. Lienee varmaa, että on tapahtumaketjuja, hyvinkin hitaita, joilla on merkitys niin ilmastonmuutokseen ja paljon laajempiin ympäristönmuutoksiin - emme vain tiedä niistä, tai arvioimme niitä väärin.

    Vierellämme on kaksi esimerkkiä - Venus, jossa raivoaa hyvin kuuma superkasvihuoneilmiö ja Mars, jossa ilmakehä on puhaltunut avaruuden tuuliin ja planeetalla vallitsee juokseva vedettömyys ja liian suuri kylmyys.

    Tosiasia on se, että ihmisen viimeiset 200 vuotta ovat olleet maailmallisesti hyvin kohdistunutta kulutuksen juhlaa - liian monien haitaksi ja vain muutamien "iloksi". Pään tullessa vetävän käteen - saattaa ilo muuttua suruksi, kun ymmärrys aukeaa jättiläismäisestä kulutuserosta valtaosaan ihmiskunnasta.

    Keiden tulisi vastata aiheuttamistaan ympäristövahingoista - kun vielä lasketaan kumuloituvuus viimeiseltä 100 vuodelta [!], vai kuinka kollektiiviseksi tämä ehkä ihmiskunnan suurin korjausreformi kasvaakaan? Livahtavatko tässä nyt pahimmat "juhlijat" kuin koirat veräjästä?

    Maapallon biosfääri on yhteinen koko biomassalliselle elollisuudelle, josta ihmiskunta on häviävän pieni, mutta ympäristöjäljeltään hämmästyttävän suuri. Ilman biosfäärillistä biodiversiteettiä ei ihmiskunta tule toimeen - olemme siis riippuvaisia elon monimuotoisuudesta, sillä sen ominaisuudet ylläpitävät elinmahdollisuuksia monikirjona - erityisesti ravintoketjujen huipulla, missä me majailemme.

    Ilmastonmuutos on yksi osa kokonaisvaltaista ympäristönmuutosta, jossa muhii ympäristökatastrofi - äärisääilmiöinä, veden puutteena ja saastumisena, maaperämuutoksina, myrkyttymisinä elinkelvottomiksi ja osin maataloudessa eloperäköyhyydeksi.

    Pinnan alla tapahtuu suuria, sellaista mitä ihmisen silmä ei havaitse - mikrobisto kaikkine siihen sivuavine johdannaisineen on muutosprosessissa, jonka lopputuloksia voimme vain arvailla.

    Tunnetusti kaikki vaikuttaa kaikkeen!
  • 4

  • Priorisointi on terveydenhuollossa välttämätöntä, ja siitä pitää keskustella

    Ilkka Luoma 
    Ei vain priorisointi, vaan myös valikoituminen hoidettaviin ja "myöhemmin hoidettaviin" ---

    Televisio esitti rehellisen dokumentin Ruotsista, terveyden- ja sairaanhoidon priorisoinnista. Ruotsalainen lääkäri oli suora ja kertoi sen, minkä me käytönnössä tiedämme. Kaikki eivät ole yhdenvertaisia jaettaessa niukentuvia sairaan- ja terveydenhoidon palveluita. Olemme priorisoidut – ”Sinä et välttämättä saa juuri tätä hoitoa nyt”.

    Vuodepaikkaa sairaalan sydänosastolla pidetään tyhjänä, koska on mahdollista, että juuri tähdellisemmin hoitoa tarvitseva saapuu yllättäen seuraavana yönä. Päihteiden käyttäjät, merkittävästi ikääntyneet, monisairaat ja dementikot eivät tuota tyhjää vuodetta saa, vaikka dignoosi siihen voisi edellyttää.

    Vuode- ja hoitopaikat ovat niukkuudessa

    paitsi yksityisellä puolella, jossa raha puhuu. Paksu lompakko avaa hoitopaikan kuin -paikan. Rahanvalta on suuri - -sillä kaikki hoito maksetaan aina rahalla – joko yksityisen massista tai yhteiskunnan tulontasausjärjestelmien tililtä – tämän vuoksi tasaista ja pitkää verokertymää yhteiskunnalle tuottava henkilö on tukijalka ja yhteiskuntapalveluiden takaaja – saako hän etuoikeuksia aktiivikautenaan?

    Sairaalakulut nousevat vuosi vuodelta

    Sairaaloiden rahantarve kasvaa, koska teknologiakustannukset nousevat, laitteiden monimutkaistuessa ja lääkkeiden tuotekehityskustannukset kipuavat, kehitysprojektien haasteellistuessa. Kalleimmat syöpänapit voivat kustantaa pienelle kunnalle jopa 30.000 euron vuosikulut, per henkilö – tuon kuittaamiseen tarvitaan monta tavallista veronmaksajaa.

    Kuka on oikeutettu hoitoon ja terveyspalveluihin?

    Jos kysyt poliitikoilta – vastaus on aina selkeä, erityisesti ennen vaaleja ”kaikki” -kuuluu napakka vastaus. Jos kysyt lääkäriltä, niin hän saattaa kertoa, että yhteiskunnan sairaanhoitokuluista yli puolet menee potilaiden viimeisten kuuden kuukauden hoitoon – tästä voisi päätellä lääkärin rehellisen vastauksen sisällön. Siksi Ruotsissa pidetään tyhjää vuodetta.
  • 5

  • Israelin arabipuolueilta poikkeuksellinen ilmoitus: kannattavat Benny Gantzia pääministeriksi

    Ilkka Luoma 
    Mitä ilmeisimmin vielä toistaiseksi PM Benjamin Netanjahun ilmoitus Länsirannan uusista suoraan Israeliin liitoksista - vaalilupauksina - muutti Israelin arabiväestön ajatukset vahvasti nyt Netanjahun vastaisiksi - samoin Jerusalem ja Golan ---
    ...

    USA pelaa aina Israelin päätyyn ja Irakissa politiikkaa ohjaa energia. Palestiinalla ei ole mitään, ainoastaan kansallistunteensa, jota nyt murennetaan Hamasin ja Fatahin vastakkainasettelulla.

    Israelin yksipuolisesti rakentama muuri eristää myös sen itsensä. Muuri on ajattelujäänne turvasta, ymmärtämättä, että lopullinen rauha tulee rinnakkain- ja sisäkkäinelosta, jossa kumpikin tunnustaa toisensa. Ihmisinä, muurin molemmin puolin, kummallakin on samanlainen nahka ja ruoansulatus kuin myös toiveet hyvästä elämästä.

    Molemmin puolin peruskansalaiset ovat väsyneitä loputtomaan kahinointiin. Ääriainekset rapauttavat tavallisen kansan orastavat toiveet uteliaisuudesta kokea toisen erilainen maailmankatsomus.

    Hamas kykenee turvaamaan järjestyksen Palestiinassa. Hamas ei ole asettanut kyseenalaiseksi Mahmud Abbasin presidenttiyttä. Israelin uudella pääministerillä (siis muu kuin Netanjahu - arabien mielestä) pitää olla kyky hillitä omia äärijuutalaisia aineksia.

    Äärijuutalaiset eivät ole sen enempää Jumalan valitsemia kuin palestiinalaisetkaan. Jumala on luvannut maan kaikkien ihmisten asuttavaksi. Noin 3000 vuotta sitten Egyptin suuret faaraot hallitsivat nykyisiä palestiinalaisten ja israelilaisten alueita. Nykyiseltä Turkin alueelta tulleet heettiläiset olivat egyptiläisten vakiovastustajia päätettäessä kaupallisista eduista ja rajankulusta.

    Venäjä näkee tasapainoittajan aseman uutena ratkaisijana valtariidassa. Presidentti Vladimir Putin ymmärsi kutsua Hamasin vierailulle Moskovaan jo vuosia - vuosia sitten ja järjestää rahoitusta Palestiinan hallinnon ylläpitämiseksi. Venäjän asema on mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Israelissa on suuri Venäjältä/entisestä Neuvostoliitosta tullut juutalaisvähemmistö.
...

1 kommentti: