keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 08012020 - II


      08012020

...
 • 1

 • Ulkopolitiikka rysähti Sanna Marinin asialistalle, ja tänään pääministeri tekee ensimmäisen vierailunsa Ruotsiin

  Ilkka Luoma 
  PM Sanna Marinilla on edustamansa puolueen - SDP' n kautta käytössään maamme pitkäaikaisin valtiosuhdeulkopolitiikan asiantuntija - eniten ulkoministerivuosia hallussaan pitävä kansanedustaja Erkki Tuomioja.

  (Btw. Politiikan ikiliikkuja Paavo Väyrysellä on tosin enemmän ulkopolitiikan ministeriaikakautta. Sekin tiedetään, että nykyhallituksen valtiovarainministeri ja Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on ollut Väyrysen opissa - politiikan oppivuosinaan)

  On käynyt selväksi, että Tuomioja kannattaa Marinia ja onkin ymmärrettävissä, että Tuomioja voi olla pyydettäessä pääministerin tukena ja neuvonantajana ulkopoliittisissa kysymyksissä.

  Kun Tuomioja oli viimeksi ulkoministerinä, sai hän kiitosta niin poliitikoilta kuin kansalta - mielipidemittausten valossa.

  Aiempi presidentti, demarina tunnettu Tarja Halonenkin lienee käytettävissä?
 • 2

 • Leipärahat riittivät ja EU-kanta kääntyi – Maitotilallinen, virkamies ja entinen ministeri arvioivat 25 vuoden EU-taipaleen satoa

  Ilkka Luoma 
  Kun EU-kantaa kysyttiin kansalta reilu neljännesvuosisata sitten, ei silloin kerrottu mediassa, taustoituksessa eikä selitteissä suomalaisille, että markka menee ja Suomen Pankin itsenäisyys katoaa.

  Euro kätkettiin äänestäjiltä. Ruotsinkin piti ottaa EU-liittymisensä myötä euro, mutta ei sitten ottanutkaan. Ruotsissa taidettiin kysyä kansalta eurosta? Suomessa ei sitten eurosta kansalta kysytty mitään, kun markka katosi kukkarosta ja tileiltä.

  Suomi oli kiltti ja otti euron. Nyt voimme kysyä kävelikö euro kansakuntamme yli? Entä silloiset EU-myönteiset ja EU'hun määrätietoisesti työntävät poliittiset johtajat - kävelivätkö he äänestäjiensä yli - tietämänsä euron kanssa?

  Kansakuntamme talouslukkari Sixten Korkman on sanonut, että euroon liittyminen oli virhe, mutta ei siitä erotakaan voi. Pohjoismaista Suomella on ainoana euro.

  Markasta ja Suomen Pankista luopuminen euron edestä olisi pitänyt tapahtua perustuslakien säätämisjärjestyksessä. Näin ei mitä ilmeisimmin tapahtunut. Asiasta väännetään yhä kättä. Markka Suomen valuuttana ja Suomen Pankin asema olivat kirjattu perustuslakiimme.

  Tänään ei Suomessa liene oikeusistuinta, joka voisi tuon kädenväännön ratkaista?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti