perjantai 17. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 15012020 - III


      15012020


...
  • 1

  • Yhdysvallat ja Kiina allekirjoittivat kauppa­sopimuksen: Suhteiden liennytys alkoi, mutta valtaosa tulli­maksuista jää voimaan

    Ilkka Luoma 
    Kiinnittyi huomio kiinalaiseen allekirjoittajaan - varapääministeri. Kiina on erittäin tarkka protokollasta - vastaava henkilö kynän varteen. Tämä on kiinalainen sanaton viesti. Kertoo arvostuksesta ja merkityksestä. Silti ei haluttu loukata.

    Mutta, tässä kohdin on hyvä katsoa kuuluuko varapääministeri istuvaa politbyrooseen, siihen seitsemän miehen joukkoon, jotka tekevät Kiinassa kaikki tärkeät päätökset - liittyen koko valtioon.
  • 2

  • Sairaanhoitajan työ Suomessa on kaoottista ja ”eettisesti kestämätöntä”, sanoo Tanja Jeppesen, ja vain ihme saisi hänet palaamaan entiseen ammattiinsa

    Ilkka Luoma 
    Moni muistaa vuoden 2007 - vuosi ennen kuin muutoinkin rysähti - USA' sta sub-primekriisi, johon kompastuimme, mutta Tehy:

    Tehy taistelee vakaasti, yksimielisesti, mutta vaarallisesti - kansakunnan turvallisuus tulee uhkausten mahdollisesti toteuduttua horjuttamaan hengenvaarallisesti yhteiskuntaamme sen sisältä. Nykyhallitus sen sijaan askaroi erityisesti Kokoomuksen johdolla ulkoisissa uhissa, työntäen mm. Suomea USA johteiseen Natoon.

    Täyttyikö tehyläisten mitta - kokivatko he kuvainnollisesti leikkausveitsen työnnön alle vatsansa? Annettiinko ääniä palkkioiksi ainakin annetuista lupausvihjeistä parempiin palkkoihin. Tehy on tosissaan - 30 euroa kansanedustajille oli viesti, että vaalilupaus ja todellinen käytäntö eivät kohdanneet.

    Saiko Kokoomus vaalivoittonsa Niinistön ansioiden lisäksi juuri näistä ristiriitaisista ja ehkä osin toteennäyttämättömistä lupauksista? Kokiko juuri Tehy joukkoineen tulleensa petetyiksi? Vielä ennen todellista dramatiikkaa kansakunta jakaantuu enemmistönä tehyläisten taakse - antaen arvon ja hyväksynnän palkkataistelulle.

    Gallupeissa kansalaiset myös ilmaisivat olevansa valmiit maksamaan vaikkapa täsmäveroa, jotta terveyden- ja sairaanhoito tulevat järjestetyiksi purkamatta tältä osin hyvinvointiyhteiskuntaamme.

    Tulisiko poliitikkojen osoittaa vastuuta, mikäli kokevat pistosta mielissään ehkä turhan toivorikkaista lupauksista. Kokoomuksen vaalivoitto ei ollut suuren suuri. Voikin olla täysin mahdollista, että valtiovarainministeriö miehitettiin juuri hoitajien ja heidän lähipiiriensä äänillä - äänestäjillä ollen vakaa luottamus annettujen vaalivihjeiden lunastuksista.

    Vastuullinen politiikka on niin positiivisten kuin negatiivistenkin tapahtumien puintia. Alkava mahdollinen taistelu irtisanomisineen vaarantaa kiistatta yhteiskuntamme peruspilareita. Tehyn voi olla vaikea vetäytyä kunniallisesti näistä vaateistaan, joille laskentapohjan todennäköisesti muodosti laaja ja yksityiskohtainen ansiotasokeskustelu juuri ennen vaaleja.
  • 3

  • Tutkimus: Valtameret olivat ennätyksellisen lämpimiä viime vuonna

    Ilkka Luoma 
    Tunnetusti meret muodostavat Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia. Jos laskisimme miten paljon biosfäärillisestä alustakokonaistilavuudesta merien osuus on - niin hämmäystyisimme. Meret ovat olleet elämän syntysija (tämän päivän tiedon mukaan) - sekin tiedetään, että kierrossa olevasta biomassasta merien sisällössä on siitä suuri osa.

    Tunnemme merien biologiaa eli sen biosfäärillisyyttä kaikkein vähiten. Kalastaminen ja kalojen lisäntyvä syönti on tunnettua, ja puhutaan joissain uutisissa, että merissä on kohta enemmän muovia kuin eläviä kaloja - kalastammeko meret tyhjiksi - ehkä ei, mutta lajikirjo köyhtyy ja on jo köyhtynyt, vähintäänkin biomassakilomäärinä.

    Emme tunne eliölajien keskinäisyyttä kovinkaan hyvin, vielä vähemmän merien osalta, joissa arvellaan olevan meille täysin tuntemattomia lajeja vielä tuhansia. Tunnemme Kuuta jo paremmin kuin valtamerten syvänteitä. Valtamerien keskisyvyys on useampi kilometri ja pohjille on matkaa yli 10 kilometriäkin.

    Meret ovat hiilidioksidi-imuri, sen merkitys ympäristöllisenä tasaajana on merkittävin tekijä elollisessa maailmassamme. Merien lämpeneminen on jo aikaansaanut muun muassa koralliriuttojen köyhtymisen ja lajikirjon kaventumisen.

    Sekin tiedetään, että merien lämmetessä tietyn lämpötilan yläpuolelle - erityisesti trooppisilla alueilla - lisää se hirmumyrskyjen ja tornadojen määrää, kuten näyttää tilastot jo kertovankin.

    Maapallo on sykkivä kokonaiseliö - biosfäärillisenä ilmiönä. Evoluutio loi miljardissa vuodessa elämän monikirjon, jossa keskinäisyys kilpailullisessa asennossa ohjaa elämää, sen lisääntymistä ja lopulta kiertoa, jossa aiemmin elänyt siirtyy uuden elämän ravinnoksi - kasvualustaksi.

    Merien merkitys on suuri tässä sykkivässä elämässä, eikä vain hiilidioksidi-imurina. Tässä emme puutu enempi merien happamoitumiseen ja sen vaikutukseen elämälle!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti