perjantai 24. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 23012020 - IV


      23012020

                  US/P | IL

                   TIEDE
...
 • 1

 • Yritysjohtajien enemmistö katsoo, että heidän pitää edistää muidenkin kuin osakkeenomistajien etua

  Ilkka Luoma 
  Ympäristövastuunkantajilta toivottu ajatusmaailmamuutos on nousemassa maihin myös Suomeen

  Hyvä näin, sillä kasvuhokemat ovat saavuttaneet ylitsepääsemättömät muurinsa. Rajallisesta ei tunnetusti voi nyhtää loputtomasti - kasvuhokemallisesti. Ympäristö biosfäärinä hengästyy kohta hapen puutteeseen ja lyö "evolutiiviset jarrut" päälle - huonoimmillaan "käynnistäen raivauskoneet" - mitä ne ovat, ehkä tässä kohdin voidaan seurata epidemiauutisointia.

  Vielä kerran kysyn: Miksi tuohon talouskasvun hypetykseen "syyllistyvät" kaikki - talousunilukkari Sixten Korkmanista aina poliitikkoon - pl. "komsilaiset vihreät", jotka ovat rämettyneet "sukupuuttoon" Koijärven hetteikköihin?

  Kollektiivinen vastuunkanto idealisoitui saksanjuutalaisen Karl Marxin oivaltamaan kommunismiin, joka ei sitten lopulta luonnistunut ihmiskuntaan, koska olemme sopeutumattomuudessamme kilpailuyritteliäitä sekä näyttö- ja vertailutaloushenkisiä - pitää saada enemmän, useammin ja suuremmissa erissä - näinkö?

  Kapitalismi on nyhtötaloutta - suuruuden ekonomiana - enemmän, nopeammin ja tehokkaammin - viivan alle jääden yhä enemmän jaettavaa - vain omistajille.

  Nyt omistajat ovat ehkä huomanneet, että jos kompassisuuntaa ei reivata huomaavaisuuden tielle - saattavat toverit naulata tehtaiden oville uudet teesit - "jätämme teidät", ellei jakopolitiikka muutu oikeudenmukaisemmaksi. Tämä tarkoittaa kaikkien tuotannontekijöiden huomioimista.

  Mikä voisi olla toverin eli kuluttajan pahin isku kapitalistille, joka haluaa leikata kuponkeja liukuhihnojen voittotuotannoista - se on kulutusvähentäminen.

  Toveri voi istua pahimpaan lakkoonsa - ostolakkoon. Jätetään ostamatta kaikki turha - siirrytään kierrätykseen, suositaan kirppareita, joka on jo hypenä alkanut. Tämä iskee uustuotantoon ja liukuhihnat lyövät tyhjää ja omistaja jää ihmettelemään toverin intoa "pelastaa". Mikä on muuten välttämätöntä - noin filosofisesti?

  Toveri ei enää halua näyttää ja vertailla omaansa muille. Heräsikö toveri todellisuuteen; saattaavat fiksuimmat kupongistit oivaltaa.
 • 2

 • Kiina eristää uusia kaupunkeja viruksen takia, kun sadat miljoonat matkustavat uudenvuoden juhlintaan

  Ilkka Luoma 
  Kiinassa on 1398 miljoonaa asukasta - joka vuosi tulee lisää yli Suomen väkiluvun. Kiinalaisia riittää jokaiselle suomalaiselle noin 250 toveria, kaveria tai muutoin vain ystävää! Se on paljon, ja antaa hyvän kuvan Kiinan koosta, joka on pinta-alaltaankin liki koko EU' n kokoinen.

  Me emme tiedä miten yhtä maailman vanhinta yhtäjaksoista korkeakulttuuria - Kiinaa parhaiten ohjastetaan, mutta neuvoja annamme täältä hanakasti, sen kummemmin miettimättä. Oletamme tapojemme demokratiassamme olevan niitä oikeita. Kiinalaiset eivät tunnetusti sekaannu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin.

  Kohta lähtee käyntiin maailman suurin matkailuliikenne - Kiina kääntyy omalle Uudelle Vuodelle - Rotan vuodelle. Maan sisäinen liikenne liikuttaa satoja miljoonia ihmisiä - jopa koko EU-väen suuruisesti!

  Kiina koki vuonna 2003 SARS-epidemian, alussaan hidas byrokratia käynnistyi lopulta tehokkaasti ja SARS-torpattiin; kuolleita noin 300-500 riippuen uutisoijasta. Tuo vastaisi tänne meille Suomeen suhteessa noin vajaata kahta menehtynyttä!

  Kiinassa on yli sata miljoonakaupunkia ja nykyaikaiset luotijunat, sisäiset lentoyhteydet ja moottoritiet yhdistelevät niitä jo länsimodernisti. Onkin erityisen tärkeää ryhtyä vahvoihin toimiin, jotta epidemialta vältytään.

  Kiina on ylhäältä
  käskytysvaltio, ja tässä kohdin se on tehokasta. Saadun tiedon mukaan Kiinan Keskushallinto tilasi erikoispikatoimituksina kaikilta "kuumemittaritehtailta" 14 miljoonaa mittaria, jotta saadaan mittaukset käyntiin kaikilla tutkimuspisteillä - mittari per 100 kiinalaista!

  Itse viruksien kehitys saattaa olla pelottavaa, koska emme tunne miten noiden elämän ja kuoleman rajoilla elävässä organismissa evoluutio vaikuttaa - virus kilpajuoksee kehityksessään kuten me ihmisetkin.

  Virukset olivat ensimmäisiä Maamme päällä - me tulimme evoluution peliin vasta paljon myöhemmin. Viruksilla lienee myös tehtävä, mutta emme tunne sitä, muuta kuin sen, että sekin haluaa lisääntyä!
 • 3

 • Gunnarin kuolinilmoituksessa oli rekan nuppi – Emme kuole kuten ennen, ja surusta on tullut vähän kepeämpää

  Ilkka Luoma 
  Emme tosiaan kuole kuten ennen, sillä "suuressa kuvassa" - evoluution näkökulmasta kuolemaa ei edes ole. Yllättävää, mutta todellista, sillä evoluutio itsessään on se, joka elää. Kaikki muu on ihmisen ahtaasta näkökulmasta vain atomien lainaa biosfäärillisessä elämässä, joka jatkuu, jatkuu ja jatkuu - sukupolvesta toiseen ... Miten tuo on mahdollista?

  Helppoa kuin nykyisen kuoleman käsittely. Evoluutio hyppii itse polvesta toiseen - antaen rakenneohjeet lisääntymisen yhdisteessä, kun siittiö kohtaa munasolun - loppu onkin atomien temmellystä saatujen ohjeiden mukaisesti. Atomit saadaan lainaksi ravinnon saannon yhteydessä - siis kasvamme ja saamme opastusta vanhemmiltamme.

  Atomit luovutamme takaisin, kun siirrymme kiertoon. Kierron yhteydessä saattaa syntyä ohjelmistopäivitys ja "synnymme" uudelleen uutena konstruktiona, mutta edelleen laina-atomeissa.

  Siis ei kuolemaa
  , se onkin vain ahdistunut oma itsekeskeinen käsityksemme - vajaalla ymmärryskyvyllämme evoluution mahdista jatkaa sen omaa "elämää" valvomaan sopeutunutta kilpailua - lajeittain ja reiviireittäin. Olemme vain osasia biosfäärillisessä näytelmässä - biodynaamisia kantoratoja, aikamme - evoluutiolle.

  Kuole, ole siis valmis elämään. Katso itseesi ja huomaa jo peruskouluopeista atomistiikan pysyvyyden - ainakin meidän omalla ajankäsitteellä, joka ulottuu vaivoin 100 vuoteen - atomit ovat taas olleet - "aina", ehkei aina, mutta alkaen BigBangistä ja päättyvät sitten joskus, kun haihdumme olemattomuudesta täältä tyhjyydestä ajattomuuteen.

  Voimme siis kuolla rauhaisin mielin - sillä ajatuksemme jäävät - leviten valonnopeudella, varsinkin, jos elektronisoimme ajatuksiamme tänne maailmojen verkkoon. Suosittu takavuosikymmenien saippuasarja Peyton Place' kin on jo viidenkymmen valovuoden päässä ...

  Kiintoisaa on tuo hitaasti väheneminen - se olisikin laajan tutkinnan arvoinen asia. Mihin saakka taskulamppusi valo yltääkään, kun se ei koskaan pysähdy "kuin seinään"!
 • 4

 • Kommentti: Yhdysvaltalainen yritys imuroi somesta kolme miljardia kasvokuvaa ja myi ne poliisille – tapaus kertoo siitä, millaisia haasteita teknologian sääntelyllä on

  Ilkka Luoma 
  Tiedonkeruuseen osoittelevat länsisormet ojentuvat useimmiten Kiinaan ja Venäjälle

  Läntinen demokratia, vapaa sana ja individualismi inhoavat kollektiivista tiedonkeruuta, valvontaa - se käy yksilön päälle. Kollektiivinen kuri on toisaalta lähes ainoa keino ratkaista nousussa olevat uhat ja jo alkanut hallitsematon väkivalta!

  Ihmisiä on maailmassamme kohta kahdeksan miljardia - btw. vastaten 11 miljardin elefantin energian tarvetta, ... mutta tiedonkeruu - norsut eivät kerää tietoa, se tulee matriarkalta ja tämän perintökaaresta, joka johdattelee raikkaitten vesien ja purojen äärelle. Ainoa tietovirta on törähtely, jolla ilmoitetaan : Minä olen täällä!

  Vapaan maailman markkinatalous kerää voitontekomahdollisuuksia

  Nyt kilpailu tuotekehityksessään on oivaltanut, että lännessäkin tarvitaan ihmisten tunnistamista - olikin oivallus imaista netissä löytyvistä 100 miljardista valokuvasta kasvot - irrottaa ne digialustastaan ja kerätä yhteen - syntyi oiva kauppamahdollisuus *. Vähintäänkin poliisit, vakoilulaitokset, armeijat ja verottaja haluavat tunnistaa pakoilijat, terroristit, varkaat ja muut rikolliset.

  Nykyinen keinoäly ja robotiikka osaavat penkoa tuollaista sadan miljardin kuvapläjäystä ja erotella sieltä eri ihmiset, lajitella niitä, ja jopa kääntää kasvokuvat yhtäläiseen kulmaan, myöhempää tunnistusta varten.

  Tänään läntisessä maailmassa on paljon enemmän seuranta- ja vakoilukameroita kuin muissa maissa yhteensä - länsi haluaa tietää mitä huomenna tapahtuu: Rikollisuudesta veronkiertoon - unohtamatta uhkaa idästä, jonne vastakkainasettelua käydään voimistuvasti. Näyttäisi siltä, että on alkanut idän ja lännen välinen yhteiskuntakehityksen kilpailu - demokraattisesti enemmistö voittanee.

  Tunnistaminen on yhtäläistä niin lännessä kuin idässä

  Tunnistaminen tarvitsee kantarekisterin - se olisi ideaalisimmillaan koko ihmisyhteisö Maapalloltamme. Vuodessa syntyy 70 miljoonaa uutta ihmistä - siis 70 miljoonaa uutta kuvaa - kun ihminen täyttää 16 vuotta.

...

2 kommenttia:

 1. *

  Kommenttisekaantuminen yksittäiseen ja ehkä tietoisesti valittuun artikkelikuvaan. Nyt uutisen ydin oli Whatsapp, siis läntisen maailman - amerikkalaisen yrityksen massa-aplikaatio - kenelle tahansa. Whatsapp mainostaa olevansa "täysin salattu" - ehkä tai sitten todennäköisesti ei. No, eihän tässä mitään ihmeellistä! Mutta kuva, joka oli tekstissä, siinä oli ikonina myös WeChat.

  WeChat on kiinalaisten vastine amerikkalaiselle Whatsapp' lle, ollen yhtä nokkela ja näppärä. Sattumalta tuossa kuvassa oli WeChatin kuvakkeen kohdalla punainen ykkönen, ikäänkuin muistuttamassa, että on jotain lukematonta, mitä nuo pallukkanumerot punaisina yleisesti ilmaisevat.

  Aiemmin läntinen media löysi ikävää uutisointia kiinalaisten TikTokista [~ https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/48e838cd-cc30-4724-9f93-5158b5b27aba -] -lähinnä lapsille tarkoitettu ja heidän käyttämä lyhytvideopalvelu, jossa voi hullutella, yli miljardi käyttäjää, mutta kiinalainen, kuten WeChat.

  Olen niin Whatsappin ja WeChatin käyttäjä, voi valita tapauskohtaisesti "turvallista tiedonkulkua ulkoisten vakoilijoiden" häiritsemättä. Näin pitää toimia, kun lähettelee postia erilaisiin vastaanottotileihin.

  Oliko nyt tuo tekstin kuva sattuma, tehty manipulaatio vai tietoinen hienostunut vihje - sellaiseen suuntaan, joka sopisi läntiselle yhteiskuntamallille paremmin - entä tiedä, artikkelin kirjoittaja saattaisi tietää?

  Se on kuitenkin varmaa, että niin Whatsappilla kuin WeChatilla on jo pari miljardia käyttäjää. Näin nuo ovat molemmat himoittuja lähteitä löytää "vaikka mitä" - niin amerikkalaisena kuin kiinalaisena ohjelmointina.

  Emme tiedä kummankaan valmistajamaan viranomaisten pinnan alla olevia vaatimuksia Whatsappille kuin We Chatille, mutta se on varmaa, että niin amerikkalaiset kuin kiinalaiset ovat kiinnostuneita "perkaamaan" noiden käyttäjäpalveluiden tietosisältöä metsästäessään "jotain sellaista, mikä on uhka kummallekin yhteiskuntamallille"!

  Katso myös kuvan keskimmäistä kuvaketta!

  .

  VastaaPoista
 2. *
  ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/01/whatsapp-ja-wechat-lannen-ja-idan.html -

  .

  VastaaPoista