perjantai 10. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 10012020 - V


      10012020

...
 • 1

 • ”Kun laukaiset tuollaisen, se on siinä” – Iranin epäillään pudottaneen matkustaja­koneen venäläisellä ohjus­järjestelmällä

  Ilkka Luoma 
  HS: " ... hetkeksi vallalle teoria ... " ---

  Kiina ja Venäjä ovat lennättäneet satelliittejaan myös Iranin ja koko lähi-idän alueen yli jo pidemmän aikaa - voisimme olla liki varmoja, että molemmilla on myös satelliittihavaintoja tapahtuneesta - kuten oli Ukrainassa kiistellyn malesialaiskoneen alasampumisesta. Erityisesti Kiina ei jaa satelliittitietoja kuin harvoille. Eli Venäjä ja Kiina tietävät myös mitä on tapahtunut.

  Sekin osataan valistuneesti arvata, että Iranin tehdessä tämän "puolidiplomaattisen ohjusviestinsä"* -kostona Irakin US-johteisiin sotilastukikohtiin - oli Iranin ohjuspuolustusjärjestelmä täydessä hälytystilassa - niiden varautuessa amerikkalaisten nopeaan vastaiskuun - tosin Iran oli etukäteen varoittanut Irakia tulevasta "ohjusviestistä".

  Ukrainalaiskoneen alasputoamisen vaihtoehtoina ovat terrori-isku, pommi koneessa tai torjuntaohjus kapinallisten tai iranilaisten taholta. Sekin on mahdollista, että Iran oman ohjuspuolustusjärjestelmänsä myötä pudotti ukrainalaiskoneen - vahingossa, väärän signaaliviestin vuoksi. Iranin kaikki torjuntajärjestelmät eivät ole uusimpia malliltaan.

  Aikanaan US Navy ampui alas vahingossa iranilaisen matkustajakoneen - 290 kuollutta - Persianlahdella - Iranin ilmatilasta. US Navy koki, että kone oli F-14 Tomcat hävittäjäpommittaja - aggressiivisena. Kone olikin suuri siviilimatkustajakone - kuukausien väännön jälkeen US "tunnusti" tekonsa ... Voisimme arvata, ettei iranilaiskonetta tahallaan matkustajakoneena ammuttu alas.

  Senkin jo tiedämme, että Ukrainassa MH17 ammuttiin alas suunnittelultaan venäläisellä torjuntaohjuksella - vahingossa, se ei ollut sotilaskuljetuskone - menehtyneitä 300.

  Iran on reilu jo nyt, se pyytää asiallisesti Kanadasta niitä sen saamia aineistoja, joista on nyt vedetty johtopäätös iranilaiseen torjuntaohjukseen ja huom! viestinnässä on korostettu vahingon suurta mahdollisuutta. Vahinko laannuttaa kriisiä - hinta oli vain kova - vajaa 180 menehtynytta - osatonta siviiliä.
 • 2

 • Maailman kuuluisimman riimukiven salaisuus aukesi tutkijoille: viikinkiaikainen kirjoitus ennusti ilmastokatastrofia

  Ilkka Luoma 
  "Uuden tulkinnan mukaan" - siis on ollut aiempia tulkintoja ja ehkä tulevaisuudessa vielä uudelleen - uusiakin. Mikä lienee totuus - se on joka tapauksessa varmasti ja lopullisesti olemassa, mutta emme tiedä missä!

  Viikinkien aikana Grönlanti oli vihreä ja siellä viljeltiin (tai kasvoi sellaista, jota syötiin) - se tiedetään. Sitten ilmasto kylmeni ja jälleen lämpenee - sekin tiedetään, ja nyt uusimpien tulkintojen mukaan ilmastonmuutos nostaa - meidän ihmisten tekemättä mitään sen estämiseksi - noin 2-5 asteella jo vuoteen 2100 mennessä.

  Millainen tulkita tuosta lämpötilan noususta tehdään viiden, 10:en ja 50 vuoden kuluttua - jää nähtäväksi. Sekin on varmaa, että ilmasto ja erityisesti laajempana ilmiönä ympäristömme biologia muuttuu - ehkä biodiversiteetti kaventuu ja biomassojen lajikohtainen biomassasuhde muuttuu dramaattisesti - sen erityisesti vaikuttaen elämäämme - vaikapa pölyttäjien romahduksena*.

  Tiede on todistelua ja todisteiden tulkintaa. Tiede myös muuttaa faktoja - lisätiedon ilmaantuessa käyttöömme. Mikä on se tosi tieto - emme monenkaan asian osalta lopullisesti tiedä. Tieto ja totuus on sanojassaan (kunkin mieltymysten mukaisesti), tämän ymmärryksessä ja Kuopiossa ymmärryksen vastuu siirtyy kuulijalleen.

  Totuuden mieltymys - siinäpä se vaikein yhtälön osa. On todisteita, mutta niiden ymmärrys monin osin on vihitty vain harvojen käyttöön. historia on se viheliäisin "tiede", sillä jatkuvasti löydämme uusia aihetodisteita, jotka muuttavat aiempia käsityksiä totuudesta.

  Totuus on siis tuolla jossain --- mielikuvituksissa lopulta - loppuhan on vain äärettömän lyhyt hetki?
 • 3

 • ”Apinoiden valvomien pellejen kehittämä” – Boeing julkisti sisäisiä viestejä turmakone 737 Maxin kehitystyöhön liittyen

  Ilkka Luoma 
  Ehkä ikävin piirre "vapaan kilpailun paineesta" sekä hienostuneesti rakennetun korruption yhdistelmästä. Valvojissa oli Boeingin omia palkollisia - ehkä superbonuksin, jotka ovat vapauden mekassa Yhdysvalloissa hyvin suosittuja - kun tehdään tulosta. Bonuksilla on hyviäkin piirteitä, kunhan ylepys ei käy lankeemuksen edellä. Tulee mieleen Fortum ja kohtuuttomat optiot - ilman todellista ansaitsevuutta.

  Se tiedetään, että lentäminen maailmalla kasvaa - liian nopeasti, sillä ympäristökehitys jo hengästyy - eikä lentäminen nykymuodoin ole sitä ilmastokehitysystävällisintä. Maailmalla tarvitaan - jo kiinalaisten tarpeiden pohjalta - noin 8000 matkustajasuihkukonetta seuraavien 10 vuoden aikana. Vanhat haurastuvat ja uusien pitäisi olla vähäpäästöisempiä.

  Maailmalla on kaksi valtatekijää - tuo Boeing ja EU-Euroopasta Airbus, joka hoksasi perustaa Kiinan Tianjiniin Airbus-kaupungin, jossa noita koneita kootaan. Voisimme olla varmoja, ettei Kiina enää tässä trumppistisessa "uhkaa, kiristä ja pakota" politiikassa noita Boeingeja tilaile. Ehkä jo tehtyjä kauppojakin perutaan.

  Sekin tiedetään, että Boeing pelkäsi kiinalaisten omaa nousevaa konetuotantoa. Kiinan oma C919 lensi ensilentonsa 2017, olin itse sitä tapahtumaa katsomassa - paikan päällä. Tuolloin oli nähtävissä, että tuosta koneesta tulee paha kilpailija maailman yleisimmälle Boeing 737 -sarjalle. Tämä C919 kiihdytti Boeing 737 MAX koneen kehittelytyötä -ehkä liika kiire kävi satojen matkustajien hengen päälle.

  Boeing kasvoi liian suureksi, sille tuli liikaa valtaa ja kasvuhokema oli saavuttanut ylärajansa. miten tätä vapauden mekan tältä osin syvälle implementoitunutta sairautta voidaan parantaa ja miten saadaan liian suuret riittävään nuhteeseen ymmärtämään, ettei tuo ylitsekäymättömyyden ylpeys enää pitkälle kanna - kuten ei tuo Boeingin maximaalinen peittely.
 • 4

 • Pölyttäjien kato pitää pysäyttää päättäväisillä toimilla, sanovat tutkijat

  Ilkka Luoma 
  Ihmiskuntaa ja koko biosfääriä ajatellen huomattavsti oleellisempi aihealue kuin nyt mediatorvet täyttänyt US-murhaisku Irakissa ..., joka pölyttyy arkistoihinennen lopun alkua.

  Evoluution näkökulmasta nuo pölyttäjät ovat yhtä tasa-arvoinen osa elävää biologista luontoa ja ympäristöä kuin kuunaan ihminen, jonka biologinen kiertobiomassa on vähäinen osa koko muusta monimuotoisuuden elollisjärjestelmästä.

  Vuosisatamiljoonainen biologia elossaan kulkee evoluution ohjeistuksen mukaisesti, jossa itse evoluutio pitää itsensä elossa - "alusta loppuun", alun ollen kaukana miljardin vuoden takana ja loppu siinä kohdin kun Aurinko räjähtäessään höyrystää tämän meidän Telluksemme avaruuden tuuliin.

  Puhutaan siis pitkistä aikajaksoista, josta meidän ihmisten osuus lienee noin vain miljoonan vuoden ikäinen - suurin osa ihmisapinana - ellei jopa vieläkin.

  Evoluutio järjesteli eloa mieleisekseen meille tuntemattomien ohjelmakäskyjen mukaisesti. Mitä ilmeisimmin itse ohjelma kehittyy ajan saatossa ja osaa huomioida omalla meille siltäkin osin tuntematomalla "kellotaajuudella" elämisen rytmiikkaan - varsinkin nyt viiveellä, kun meidän ihmisten oma kellotaajuus on ryöstäytynyt hallinnasta kasvuhokemamme myötä.

  Pölyttäjät ovat osa "kaikki vaikuttaa kaikkeen" filosofiassa. Eikä vain filosofiassa, onhan evoluutiolla ollut tuo noin miljardi vuotta aikaa junailla biodiversiteetti, jossa lajikohtaiset elollis- ja kiertobiomassat ovat tarkassa suhteessa toisiinsa. Emme tunne noita keskinäisbiomassasuhteita.

  Kun pidämmän suunnittelemattomuutemme kehitti keinoja tehostaa kasvuhokeman saatteessa keinomyrkkyjä tuhoamaan tuholaisia - ei meille valjennut kuin vasta nyt, että siinä tuhotaan samalla sellaista, mikä on tuon filosofian "kaikki vaikuttaa kaikkeen" perusprinsiippi.

  Olemme tuhoamassa suuren osan sellaista elämän monimuotoisuutta, joka lopulta näivettää meitäkin elättävää biosfääriä. Sahaamme siis oksaa altamme - emme tiedä pudotuksen pituutta emmekä tömähdyksen kivuliaisuutta.
 • 5

 • Ylen mittaus: Sdp:n kannatus nousi, perussuomalaiset yhä kärjessä

  Ilkka Luoma 
  Maamme hallituksen valtapuolueet ovat käytännössä Nuorten Naisten Voiman hallussa, tosin PM Sanna Marin valitaan demareiden puheenjohtajaksi vasta kesällä. Edelliselle PM Antti Rinteelle annettiin säällinen vetäytymisrauha - hyvän suunnitelmansa kiitoksena. Suunnitelma oli nostaa Sanna Marin pääministeriksi - jotta linja muuttuisi - Forssan hengestä on kulunut jo liian pitkä aika.

  Oppositiota kannatetaan aina muistuksena omille, muistakaa, että me äänestäjät ratkaisemme tilanteen sitten vaaleista. Nyt kansa näissä mielipidemittauksissa on ilmaissut että perussuomalaisten katto on tuo noin 25 prosentissa - siis vaaleista jopa 20% - ollen seuraavista vaaleista ilman töppäilyjä pääministeripuolue. Tämä on oivallettu jo Rinteen aikana ja siksi nyt nostettiin väkevä voima tätä PS-äijäenergiaa vastaan - Nuorten Naisten Voima - NNV Sanna Marin' ina.

  Nosto näyttää toimivan, eikä vain muutoin vain. Sannan sydämestä tullut asiapiikki kokoomukselle: "Eikö teitä hävetä?" oli oikea veto, oikeassa paikassa - asiapohjainen ja napakka. Näin nuori voima näytti oman sydämensä, ja tästä kansa piti - se näkyi jo nyt.

  Nyt on erityisen tärkeää, että Sannalle ja Katri Kulmunille annetaan työrauha. Heitä komppaavat Vasemmiston Li Andersson ja De Grönan Maria Ohisalo. Nyt ei kannata katsella lillukan varsia -avustajien suurena määränä. Jos avustajat ovat päteviä - on heidän lukumäärä aivan ok. Nyt keskiöön nousevat paljon tärkeämmät asiat.

  PM Marin edustaa uutta ajattelua, joka voi valaista uutta latua demareille ja koko odottavalle Suomelle, joka on kyllästynyt politiikan teflonisteihin. Loputonta kasvua ei ole - on aika lopettaa kasvuhokema. Sannalla on erinomaiset "epäviralliset avustajat" - kokenut, eniten ulkoministerivuosia pitävä Erkki Tuomioja* ja edellinen presidentti Tarja Halonen.

  Demarileiri odottaa hiljaa mielissään uutta jatkoa väkevyyttä omaaville Vainö Tannerille, Rafael Paasiolle, Kalevi Sorsalla ja Mauno Koivistolle. Marinilla on aikaa, ja nyt hänelle työrauha!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti