torstai 9. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 08072020 - IV


        08072020


...
 • 1 - 1

 • FBI:n johtaja: Presidentti Xi masinoi ulko­mailla asuviin kiinalaisiin kohdistuvan ”kettu­jahdin”, jonka keinot ovat tyrmistyttäviä

  Ilkka Luoma 
  1 - USA' n syyttelysota ilman konkreettisia tappavan sodan aseita on muuttunut täysin julkiseksi - nyt ollaan väkevällä idän ja lännen vastakkainasettelun tiellä

  Sanat kovenevat, syytökset sinkoilevat, vain todisteet puuttuvat. Miten olisi, jos Venäjän FSB' n johtaja kertoisi julkisuuteen vastaavanlaisia todisteettomia kertomuksia Yhdysvaltojen toimista sen ylläpitäessä maailmanlaajuista kauppa- ja sotilasmahtiaan ja -hegemoniaansa. Julkaisisiko HS vastaavan FSB-johtajan tai Kiinan tiedustelulaitoksen johtajan syytökset ja väitteet - USA' ta kohtaan?

  On selvää, että Kiina, jonka väestöpopulaatio on maailmastamme 1,4/7,8 hakee omaa asemaansa - ja ainakin ilman sotimista. Vastaavasti voimme kurkata US' n sotahistoriaa viimeiseltä 60 vuodelta.

  Kiina nousi jo vuonna 2015 maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15); se on varmasti käynyt amerikkalaisen itsetunnon päälle. Jäljellä on US' n sotilaallinen iskuvoima, joka on nähty luvalla ja luvatta - Afganistanista (2001-) Irakin (2003- ) kautta Libyasta (2011) Syyriaan (2013-). Tuo US-aseiden esittely ja käyttö ovat olleet jatkuvaa koko tämän alkuvuosituhannen.

  Nyt on meneillään uusnormaalina amerikkalais-trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka, joka on nyt näin saanut rinnalleen suoran väitesyyttelyn - alkaen Huaweista ja nyt kohteeksi on jo nostettu Kiinan istuva presidentti Xi Jinping >[2]
 • 2

 • Siivousalan tapaus näyttää kapitalismin raa’an todellisuuden

  Ilkka Luoma 
  Yrittäminen ja yritystoiminta perustuvat riskinottoon ja voitontavoitteluun. Voittoa saadaan kun kustannukset ovat pienemmät kuin tulot kaikkinensa. Palkka on yksi merkittävä kuluerä varsinkin Suomessa, jossa palkan sivukulut kokonaisuutena ovat suuret - johtuen maailmallisesti katsottuna vahvasta sosiaaliturvastamme eli siis tulonjaosta.

  Yritystoiminta arvostaa itsessään "korkeita aloja, huippuosaamista kuin sellaista innovatiivisuutta, joka tuottaa näkyvyyttä, mainetta kuin menestystekijöitä".

  Siivooja yrityksessä ei ole innovaatio, ei maineteko kuin ei myöskään huippuosaamista, joka paistattelee julkisuuden valokeiloissa. Siivooja on vain siivooja - sitä työtä ei yksinkertaisesti ja aidosti arvosteta - se ei ole 'must -ammatti', vaan usein heittopussien roskakuorma, joka aina näkyy vain näkymättömänä, vaatimattomana kuin ujona "anteeksi että ole täällä".

  Väärin, koko alku on väärin. Siivoojat ovat siisteysjärjestelijöitä, joiden hyvä jälki juuri näkyy, mutta kun sitä pidetään itsestään selvänä. Siivoojaa ei kunnioiteta. Jos he kaikki menisivät lakkoon - systemaattisesti jäteautonkuljettajista viimeiseen laitos- ja laivasiivoojaan saakka - olisi huomio valtava ja silmiinpistävä.

  Lakosta syntyisi herääminen ja arvostus tätä "näkymättömien joukkoa kohtaan", joiden työ onkin Elämälle välttämättömyys, kun ihminen ei itsessään osaa kaikkia omia jälkiään perässään siivota, järjestellä kuin puhdistaa.

  Olemme kaikki jäljen jättäjiä - vieläpä raskaalla kädellä - tuon puhtauden ylläpitäjien suurlakko toisi väkevän vahvasti sen todisteelliseksi.

  Kun arvostus nousee, nousevat myös palkat. Nyt siivoojista on pulaa, kun ala ei kiinnosta sen alhaisen arvostuksen vuoksi - eikä minimaaliset palkatkaan herätä houkutetta.

  Kun kaikkien tuon edellä olevan päälle ladataan yrittäjien ja yritystoiminnan voitontavoitteluun liittyvä monien moninainenkin ahneus - on tässä tuo julki tullut siivottomuus siivoojia kohtaan ilmi- ja päivänselvää.
 • 3

 • Siperiassa ennätyslämmin kesäkuu ja alkuvuosi aiheuttivat valtavat metsäpalot – lämpötilat korkeampia, kuin mitä oli osattu edes pelätä

  Ilkka Luoma 
  Se jo tiedetään että pohjoisessa ilmaston lämpeneminen nousee nopeammin kuin etelämpänä.

  Sekin tiedetään, että Venäjän Siperia on eräs maailman suurimmista "yhtenäisistä biologisen kasvun alustoista" - sitäkään emme ole unohtaneet, että Siperiasta on valtavat alueet ikiroudassa. Turvallisesti ikiroudassa, joka varastoi suunnattomia määriä maaperähiilidioksidia.

  Emme ole sitäkään unohtaneet, että sulaessaan ikirouta vapauttaa mittaamattomat määrät metaania, joka on kymmenkertainen ilmakehäkaasu - lämmitysarvoltaan. Siperiassa on suuret pinta-alat suota - jäässä toistaiseksi, mutta se on jo alkanut sulamaan Tämäkin tiedetään.

  Miksi ei tehdä mitään?

  Tekemättömyyden ohella olemme hyvin innokkaita kuluttamaan - erityisesti lännessä, jossa kulutuksellinen ympäristöhaittajälki on per capita ennätysluokkaa. Miksi täällä lännessä on ollut "oikeus" kuluttaa viimeiset 150 vuotta, jonka myötä kumulatiivinen ympäristöjalanjälki on massana maailman suurin - edes Kiina nykyisenä maailman suurimpana päästelijänä ei yllä noihin kumulatiivisiin lännen lukuihin.

  Voimmeko estää Siperian sulamisen?

  Todennäköisesti emme, sillä vaikka ihmisen vaikute ympäristöönsä loppusi kuin seinään, niin kierroksilla oleva kehitys pyöriin vielä vuosikausia, ellei jopa vuosikymmeniä.

  Nyt tehdyt vähentämisen toimet näkyvät kumulatiivisessa määrässä vasta vuosien päästä. Voimme hidastaa sitä - lopettamalla kasvuhokemallisen Elämisen mentaliteetin. Kasvaa ei voi loputtomiin - rajallisuudesta.

  Ensimmäiseksi on aloitettava vähentäminen ja nyt heti

  Toisekseen jokaisen maailman ihmisen on istutettava muutama puu, joka vuosi! Meidän on siirryttävä suoraan aurinkoenergiaan ja tuotantokoneiden kierrosluku on puolitettava - tulemme hyvin toimeen, ainakin lännessä keskimäärin puolittamalla kulutuksemme. Olisitko Sinä valmis siihen, jos palkintona olisi Telluksen pelastaminen - toistaiseksi?

  Siperia on yhtä kuin Amazonia - se kuuluu kaikille; koko luontobiologialle tasapainoelimenä.
 • 4

 • Kaivostuotannon väheneminen on koko Euroopan yhteinen huoli

  Ilkka Luoma 
  1 - Itsenäiset valtiot, siltä osin kuin tänään globalisaation maattomien raha- ja materiaalivirtojen myötä se on mahdollista - pitävät sisällään rajallisen maa- ja vesialueen, jonka kätköihin sitten sattuvat onnekkaasti tai vähemmän onnekkaasi tuotanto- ja kulutuskoneistojen tarvitsemia raaka-aineita ja mineraaleja.

  Maaperärikkauksia kaivetaan esiin monin osin ylikansallisten jättiyhtiöiden pääomilla, kun "omat eivät riitä". Kaivannaisia kaivetaan ylös sitten joko vahvan kansallisesti tai lepsusti - niitä luovuttaen ulkomaalaisen suurpääoman haltuun.

  Selite, ettei kotimaasta löytynyt rahaa kaivostoimintaan - ei ole tässä kohdin hyväksyttävä syy. Rahaa voidaan tehdä hienostunein tavoin - yllättävän paljon!

  Valtioiden tulisi pitää kiinni omastaan. Tuota omaa ovat niin maanalaiset raaka-aineet, mineraalit kuin vesistöjen ja pohjavesien elintärkeä makea vesi.

  Mineraalit ovat kansallista omaisuutta, ja niihin kohdistuvan lainsäädännön tulee olla niin tiukasti omaan maahan säädettyjä, ettei niiden hyödynnöstä pääse käyttämään ulkomaalainen maaton pääoma ylitse omiemme!

  Emme saa tulla höynäytetyiksi emmekä hyväksi käytetyiksi

  Tässä voidaan ottaa mallia Kiinasta, joka pitää kiinni tiukasti esimerkiksi omista harvinaisista maametalliesiintymisistään. Samoin voisimme katsoa tarkoin miten Kiina jatkossa tulee kierrättämään raaka-ainevarantoja - vaikkapa kännyköissä olevine harvinaisine alkuaineineen - Kiinassa on "piironginlaatikoissa" noin miljardi kännykkää! Puhutaan eWaste tekniikoista
  >[2]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti