torstai 16. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit - 15072020 - IX


        15072020

...
 • 1 - 1

 • EU arkailee ja Kiina tekee mitä tahtoo

  Ilkka Luoma 
  1 - EU ei varmaankaan arkaile - vaan pohtii asemoitumistaan USA' n ja Kiinan välillä

  Entiset kolonialistit, joiden jälkeläiset valkoisina ohjastavat ainakin toistaiseksi yhdysvaltalaista maailmanpolitiikkaa - miettivät nyt tarkasti miten maailmankello kääntyy. Emme enää Elä amerikkalaisessa hegemoniassa, onhan heidän 'populaatiomassansa' vain ~0,33/7,8 Kiinan vastaavaan nähden (~1,4/7,8) sangen vähäinen.

  Amerikkalainen laatuaviisi The Newsweek jotain vuosia sitten etukannessaan: "The China's Century"

  Kiina on noussut maailman talousykköseksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15) - Kiina on myös maailman suurin viejävaltio, joka mahdollistaa "miljoonien komponenttiensa" myötä myös EU-Euroopan vientikilpailukykyvyn - edullisempina kokonaisuuksina.

  Kiina on maailmantehdas, jonne muun muassa EU-Eurooppa tehtaineen kirmaisi lähinnä kolmen syyn vuoksi: 1) Edullinen ja toistaiseksi lakkoilematon toveri, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3) Aikanaan olemattomat ympäristölait, jotka mahdollistivat osaltansa EU-Euroopan ympäristölastin kaatamisen kiinalaisten taskuun.

  Nyt EU' n on pohdittava hyvin tarkoin mihin huominen maailmallisesti menee


  EU on yhteiskuntakehittämö, jolla voisi olla suurta merkitystä uteliaiden kiinalaisten suuntaan. "Maailma pelastuu" paremmin, jos Kiina ja sen myötä sitä seuraileva Intia omaksuvat eurooppalaisia huomisen kehityspolkuja muun muassa ympäristöhaittojen korjaamisen osalta.

  Kiina ei kiristä - vain US käy presidenttinsä myötä "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa ja syy EU-Brysselissä tiedetään - Kiina nousee varmasti kaikin osin jo populaationsa koon myötä maailman suurimmaksi vaikuttajaksi. Tällaisen kanssa kannattaa olla "liitossa", vaikka EU' ta kaihertaa, jos US vie atomiaseensa pois maaperältään - muun muassa Hollannista ja Saksasta (?) >[2]
 • 2 - 1

 • Hovioikeus lievensi Ylen toimittajan vainoamisesta syytetyn Johan Bäckmanin tuomiota – kuolema lopetti Ilja Janitskinin valituksen käsittelyn

  Ilkka Luoma 
  1 - Nyt voidaan odottaa valitusluvan haentaa Korkeimmasta oikeudesta (KKO)

  Asia on myös periaatteellinen ja inhimillinen - tässä lyövät kättä sananvapaus, alkuperäisen Jessikka Aron uutisoinnin todenperäisyys kuin myös vainoaminen, mitä se sitten juuri tässä tapauksessa olisikaan.

  Nyt Hovioikeus (HO) kumosi vainoamiskohdan

  Voisin arvata, että Johan Bäckman ei jätä asiaa tähän - vaan hakee oikeuttaan ylimmästä asteesta, jonka jälkeen on tietysti Jessikka Arollakin mahdollisuus hakea hyvitystä EIT' stä (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin).

  Olisi hyvä, jos tämä periaatteellinen tapaus puidaan loppuuun saakka, sillä se sanelisi toiminteet sitten jatkossa - mikä on sallittua ja mikä ei. Samoin toimittajien näkökulma uutisvirtansa todesta tulisi arvioida osana tätä 'tulipaloa', joka syystä tai toisesta sytytti poikkeavan sanailuvirran - myös edesmenneen MV-toimittaja (?) Ilja Janitskinin aikaansaamana infovirtana.

  Jo arkijärki sanoo, ettei toisen päälle saa käydä perusteettomin väittein!

  Tässä kohdin ammattitoimittajan tulee tosin kestää voimallisempi vastareaktio kuin arkikirjoittajan. Toimittajan on aina osattava arvioida oman tekstinsä todenperäisyys, sekä se, että miten se nostaa vastakarvaa - syystä tai syyttä >[2]
 • 3

 • ”Suomen teollisuus on meidän” – Yhdestä venttiiliyhtiöstä syntyi raju Suomi–Ruotsi-ottelu, mutta mikä merkitys pääkonttorin paikalla oikeastaan on?

  Ilkka Luoma 
  Ruotsi on kaksi kertaa suurempi, potentiaalisempi ja vauraampi kuin Suomi - jopa väkiluvultaan. Silläkin on vaikutuksensa, että Ruotsi on saanut Elää ja kehittyä ilman sotia jo yli 200 vuotta. Me emme. Tosin sodat toivat meille boosterointia, pikkupakkona - ja siitä me hyödyimme. Syntyi muun muassa kuuluisa presidentti Kekkosen osaltansa kehittämä ja varjelema valtion omaisuus - tasapainottajana ja vaikeiden aikojen turvasatamana - ei enää.

  Neles yhtiönä on kuuluisa venttiilivalmistaja, jopa maailmalla - se edustaa huippuosaamista, joka sai keskittyä omaansa - aikansa. Tuntuu pahalta, että nyt tämä suomalainen osaaminen, niin innovaatioina kuin johtamisena saattaisi valua rakkaan naapurimme käsiin, kuten valui PYP, SYP, Merita ja lopulta Nordeaksi muuttunut suurin pankkimme, tosin kauppatieteiden tohtori Björn Wahlroos on koettanut sitä palauttaa takaisin Suomeen - Sammon taontana*.

  On turha luulotella, että vakavasti otsikoitiin, vain mediahuumorina painotettiin tuota Dagens Industri laatuaviisin etusivua - eivät ruotsalaiset omista suomalaista teollisuutta, vain osan siitä - juuri sen osan, mikä on muutoinkin suhteellinen kauppamerkitykseen nähden. Harmi vain ettemme me ole päässeet merkittäville osingoille ruotsalaisten "lippulaivoista" - ehkä Nordea joskus palaa Suomeen - olisiko se Nallen Elämäntyö?

  DI saattoi näpäyttää sulkeutuneista rajoistamme - ruotsalaisilta, jottei Korona livahda suuremmissa määrin Suomeen. Ehkä tämä on käynyt ruotsalaismedian tunteille ja ylpeydelle, ja näin oli massivoitava osatotuus suurenteluksi - "omistamme suomalaiset yritykset".

  Peli ei ole pelattu - Valmetilla on sanansa

  Solidium saattaa saada kohteliaan ystävällisen uudelleenpohtimisohjeen valtiolaivan ylimmiltä tasoilta. Neles on tärkeä osa suomalaista omavaraisuutta, sillä teollisuutemme on täynnä venttiileitä ja pumppuja. Venttiilit ovat tuikitärkeitä, ne päästävät hallitusti paineita, ehkä nyt pitäisi Neleksen hallituksen paineita purkauttaa uusohjeistuksella?
 • 4 - 1

 • Pelihaittojen vähentämisen vuoksi pakollinen tunnistautuminen peliautomaateille on tärkeää

  Ilkka Luoma 
  Takaisinkytkentä kansalaiskukkarosta

  [2005] Valtiomme kontrolloi melkoista takaisinkytkentää kansalaisten kukkaroista antaen virikettä pyörivistä kuvista, joiden vaakarivi sattuu kuitenkin liian harvoin anteliaalle päälle. Ikävä ja elävän seurustelukumppanin puute ajaa Essolle ja Teboilille kokeilemaan onnea. Niin Audilla kuin Mersulla pelirallia ajavalle kirurgille kuin muorille marketin pelikasino antaa lohtua yksinäisyyteen ja jännityksen kaipuuseen.

  Ennen jännitys purettiin sotapeleissä Kannaksella


  Nuortan osallistumista harjoiteltiin yhdessä 1970-luvulla politiikan nostaessa päätään. Rauhanajan jännitys purettiin maaseudulla kekluihin ja astaloihin. Kaupungeissa jännitys kanavoitui jengiseuroina voimainmittelöihin korttelitappeluina.

  Tämän päivän jännityksen purkajia rahakkaassa päässä ovat pörssisalien warrantit, futuurit ja eksoottiset vipu-, kanki-, punnus- ja vääntörahastot, joilla arvioidaan rahan- ja omaisuuden liikkeitä huomenna. Spekulaatio lisää jännitysvipraa kummasti, aiheuttaen oikeuslaitoksille lisääntyvästi jutturuuhkaa.

  Tämän päivän yhteiskunta suosii voittajaa, kerryttäjää ja menestyjää rahatalouden tase- ja tuotosmittarein. Osallistuminen, yhteenkuuluvuus, aktiivinen vapaa-ajan tekeminen ei ole asteikoilla arvostettavaa ja markkinatalouden kulutusjuhlapyörästä linkoutuneet ajautuvat jännitystä hakien pelien maailmaan.

  Sanotaankin, että kännyköiden ja operaattoreiden kulta-aika alkaa välittömästi kun kännykkään saadaan rahapelit ja niin helppokäyttöisinä, että "lukutaidotonkin" näpyttelyn osaa. Ihmisiä on aina kiinnostanut peli, myös elämän peli panoksilla, jotka jättävät pelikentäksi yksinäisyyden, osallistumattomuuden ja yhteenkuulumattomuuden.

  Vanhuksen ja nuoremmankin viimeisen pelin hintana on ajautuminen, toivottomuus ja lohduton yksinäisyys. Huolehdinta, vastuu toisista ja yhteenkuuluvuuden luominen ei ole maattoman ja rajattoman rahan pelimaailmassa hyve, eikä siitä jaeta bonuksia ja optioita.
 • 5 - 2

 • Trump vei Hongkongilta erityisaseman: ”Aluetta kohdellaan jatkossa kuin Manner-Kiinaa”

  Ilkka Luoma 
  2 - US-presidentti Donald Trump voi olla yllättävä vaalien lähestyessä ja Trump haluaa olla edelleen presidenttinä presidentin paikalla -kuuluisaa kalifia tässä lainatakseni. Trump voi sitoa Korean niemimaan tähän kiinalaiskokonaisuuteen, sillä sieltä sotilaallisesti asevoimansa poistaen Trump toteuttaa vaalilupauksensa ja miellyttää Kiinaa, joka ymmärtää tuossa kohdin pelin hengen.

  US on velkaa tähtitieteellisesti Kiinalle


  Kiina ei taas ole velkaa ulos - käytännössä lainkaan. Kiinalla on lisäksi maailman suurin nykykäypien valuuttojen varanto. Eikä kiinalaisten huomista heikennä sekään, että Kiinassa on maailman suurin sisämarkkinapotentiaali - siis käypää markkinaa omalle tuotannolle.

  Entä lännenmiehen teollisuuslaitokset Kiinassa, jotka mahdollistavat halvemmat kuluttajahinnat asiakkaille omissa maissaan - vrt. esimerkiksi Apple. Entä amerikkalaiset autotehtaat Kiinassa. Kannattaako Trumpin uhkailla ja pakotella liiaksi?

  Kiina tarvitsi lännen osaamista 1990-2010 - ei enää

  Nyt Kiina tarvitsee raaka-aineita, niitä se saa yhdeltä maailman suurimmalta - Venäjältä, jota vastaan Trump myös kamppailee. Näin Trump ajaa Kiinaa ja Venäjää yhä lähemmäksi toisiaan ja tällä on suurta huomisen merkitystä tuleville yhteiskuntamallikehityksille. Muistamme, että Venäjä on suurin osa Eurooppaa, mikä taas on lopulta "Aasian jättimantereen etäinen niemimaa".

  Kiinalla on yksi valtti, joka tiedetään piireissä

  Aikanaan Donald Trump - ennen presidentiksi tuloaan - oli "konkurssin partaalla" - ainakin osa hänen "imperiumistaan". Se tiedetään, että kiinalainen raha juuri Hongkongista junailtuna pelasti Trumpin dynastiaosaset. Kiina ei ole näillä tiedoilla uhkaillut. Se kuitenkin tiedetään, että Trump haluaa estää kaikin keinoin verotietojensa julkisuuden -ehkä sieltä löytyisi jotain ikävää? e [1]
 • 6

 • Kieltolain jälkeen

  Ilkka Luoma 
  Cannabis sativa eli hamppu on luonnossa kasvava bioaines, josta saa käsiteltynä kicksejä. USA:n Coloradon osavaltio muuttui amerikkalaiseksi lääketieteen koekentäksi, sillä osavaltio vapautti ”ruohon” eli marihuanan myynnin ja käytön. Näin mahdollistuu laillinen mielikuvien boosterointi eli vahvistaminen.

  Bolivian aiempi presidentti Evo Morales piti sykähdyttävän puheen Helsingin yliopiston juhlasalissa – eräänä pienaiheena oli kokapensaiden lehdet. Evo kertoi, ettei ole bolivialaisten syy, että Yhdysvalloissa käytetään vakavin seurauksin kokaiinia.

  Morales kertoi kansansa pureksineen kokan lehtiä vuosituhannet – siitä sai energiaa ja jaksamista muun muassa epäinhimillisissä oloissa; espanjalaisten hopeakaivoksissa työskenteleville alkuperäintiaaniorjille – kun Espanjan kuningas halusi tilkitä vuotavaa valtiontaloutta ryöstämällään hopealla ja inkojen kullalla.

  Läntisen miehen laboratoriot hoksasivat tuhatkertaistaa kokalehtien voiman – oli saatava enemmän kicksejä, olihan kasvunhokema tälläkin saralla pop – lisää hallusinaatioita, lisää voiman ja autuuden tunnetta, syntyi kokaiini – niin kutsuttu kova huume. Oli siis saatava enemmän ja nopeammin.

  Hollannin Amsterdamissa on ollut jo pidempään laillisia kannabisbaareja, jonne suomalaisetkin hallusinaatiomatkailijat ovat mielenkohotustrippejään suunnanneet. Kicksit maistuvat myös suomalaisille. Kevytkicksit pelkästä tupakasta tai alkoholista eivät enää riittäneet.

  Miksi ihminen haluaa boosteroida mielikuvia – psykedeellisten harhojen maailmaa?

  Miksi ei puhdas onnen tunne aikaansaa riittävää tyydykettä – miksi pitää saada enemmän ja useammin?

  Moni kuolee tupakasta johtuvaan keuhkosyöpään, moni heittää viimeisen kicksin nurkkaan, kun kuolema korjaa maksakirroosipotilaan autuaammille onnenmaille kokemaan oletettuja paratiisin kicksejä. Liikakäyttö on se jokin, liika ruoka, liika makean himo (sokerihumala), liika alkoholi ja liika kannabis johtaa aina kuolemaan – ennemmin tai myöhemmin. [ORIG]
 • 4 - 2

 • Pelihaittojen vähentämisen vuoksi pakollinen tunnistautuminen peliautomaateille on tärkeää

  Ilkka Luoma 
  Pelaamisen intohimoharha – yleissitovuutta jännitykseen

  Markettien ja bensa-asemien lämpiöt kätkevät yksinäisyyden ja pelihimon psykologiat hedelmakaruselleina niin oppineelle, kouluja käymättömälle kuin nuorelle ja iäkkäälle.

  Vilisevät värikuvat happamina sitruunoina kuin makeina appelsiineina rohmuavat ennalta ohjelmoidusti peruspäivärahoja, eläkelantteja kuin varakkaankin almuja kansanterveydelle ja palautettavaksi himon lähtökohdalle jännitykselle ja voitolle. Suomi on "yksikätisten" suojeluvaltio ja näitä kolikkosieppareita sijaitsee kaikkialla missä ihmisvirrat kohtaavat.

  Peliautomaattien viereen ovat ilmestyneet 0800-auttavan pelihimomaanikon pelastusnumerot koukusta irroittautumiseen. Koukussa ovat niin peruskoululaiset ikärajasta huolimatta, eläkeläiset kuin virkamiehet, lääkärit ja työtä tekevät ja tekemättömät. Valtio on suojellut pelibusineksen kansantaloudelle apuina ja lahjoituksina niin urheilulle kuin taiteelle ja sosiaalitoimeen.

  Miksi ihminen pelaa?

  Nuori hakee lisää taskurahaa tai "koputtelee" lukitusnäppäimiä tottumuksesta, ikävästä ja tekemättömyydestä. Lääkäri ahnaasti silmäilee oikeaa hedelmäriviä ei niinkään rahan tarpeena, vaan tyydykkeenä jännityksen puutteesta kun riittävä rahamäärä ja runsas elintaso on turvallistanut elämän virikkeettömäksi ja jännitystä puuttuvaksi.

  Muori ja vaari pelaavat!

  Ansaitun päivätyön antaneet muori ja vaari hakevat sitä puuttuvaa, eli edelleenkin jännitystä ja eläkkeen jatketta odottaen vuoroa edellisen pelaajan lihottaessa "hedelmäkukkaron" voittomahdollisuudesta pulleaksi.

  Yksinäisyys kiusaa monia yhteiskuntamme jäseniä; sukulaiset ovat kaikonneet palatakseen ainoastaan perinnön jaolle, tai sitten vaari siirtyi taivaallisiin pelisaleihin vuosikymmen sitten. Nuoriso hakee pelaamisesta kaljarahaa, tupakkiaskin puuttuvaa euroa tai sitten puhtaasti tekemisen puutteen vuoksi.
 • 8

 • Trump vei Hongkongilta erityisaseman: ”Aluetta kohdellaan jatkossa kuin Manner-Kiinaa”

  Ilkka Luoma 
  US-presidentti Donald Trump teki tunnustuksen!

  Nyt lopulta Hongkong (HK) kuuluu Kiinalle, kuten se kuului ennen englantilaisten HK' n haltuunottoa Oopium-sotien päätteeksi 1800-luvulta. US-presidentti Donald Trump ilmaisi tasa-arvoisen kohtelun, nyt näin koko Kiinalle. Uskoisin yllättäen Pekingin olevan "tyytyväinen" tähän epäsuoraan tunnustamiseen. Tässä Trump on hyvin periaatteellinen. Tunnustihan Trump Syyrian Golanin kukkulatkin Israelille!

  Trump harjoittaa muutoin omassa kakkoseksi jäämisessään uusnormaalia trumppistista "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa, ja juuri Kiinaa kohtaan. Trump tietää uhkarohkean tosi-tv-twiittipelinsä, sillä Kiina on jo maailman suurin (bkt/PPP- IMF 2014/-15) talous, ollen myös maailman suurin viejä, liukuhihna ja teollinen vaikuttaja.

  Häviönsä torppaamiseksi tuli yllättävä trumppistinen tunnustus

  Nyt tuo tunnustus saattaa avata uuden neuvottelutien, jossa Kiina voi ostaakin enemmän Yhdysvalloista, ja erityisesti sellaisilta toimialoilta, joista Trump saa ääniä toiselle - nyt epävarmalle - kaudelleen.

  Kiina ei ole kiihdyttänyt itseään, kuten Trump, ja jos kaikki menee Trumpin näkökulmasta pieleen, on US-teollisuus pahassa pulassa, sillä kiinalaisten tuotteiden liiketoimivaikutus on suurempi kuin tahdotaan tunnustaa - osatekijöinä amerikkalaisten omiin kokonaistuotteisiin ja -järjestelmiin. Tämä ilmiö on muun muassa havaittu jo Suomessakin (Keskuskauppakamari - johtaja Timo Vuori -lausunnossaan).

  Trumpilla on lisäksi toinen ja kolmaskin suurongelma

  US-dollari saattaa menettää osaksi valta-asemaansa, kun HK siirtyy kokonaan kiinalaisvirtaukseen, joka tuottaa maailmalle juan-virtaa (Kiinan valuutta - renmimbi), mikä taas saattaa heikentää USD' n maailmallista painoarvoa.

  US on elänyt valtavan ulkomaankaupan alijäämässä ja on velkaantunut - erityisesti liittovaltionsa näkökulmasta. Kiina on yksi suurimmista velkojista - ollen saamapuolella noin 1100 mrd USD! >[2]
 • 9

 • Valmetin toimitus­johtaja sättii aikeita myydä venttiili­yhtiö Neles ruotsalais­omistukseen: ”Surullista, jos oma suku­polveni on luomassa tytär­yhtiö­taloutta”

  Ilkka Luoma 
  Ruotsi on kaksi kertaa suurempi, potentiaalisempi ja vauraampi kuin Suomi - jopa väkiluvultaan. Silläkin on vaikutuksensa, että Ruotsi on saanut Elää ja kehittyä ilman sotia jo yli 200 vuotta. Me emme. Tosin sodat toivat meille boosterointia, pikkupakkona - ja siitä me hyödyimme. Syntyi muun muassa kuuluisa presidentti Kekkosen osaltansa kehittämä ja varjelema valtion omaisuus - tasapainottajana ja vaikeiden aikojen turvasatamana - ei enää.

  Neles yhtiönä on kuuluisa venttiilivalmistaja, jopa maailmalla - se edustaa huippuosaamista, joka sai keskittyä omaansa - aikansa. Tuntuu pahalta, että nyt tämä suomalainen osaaminen, niin innovaatioina kuin johtamisena saattaisi valua rakkaan naapurimme käsiin, kuten valui PYP, SYP, Merita ja lopulta Nordeaksi muuttunut suurin pankkimme, tosin kauppatieteiden tohtori Björn Wahlroos on koettanut sitä palauttaa takaisin Suomeen - Sammon taontana*.

  On turha luulotella, että vakavasti otsikoitiin, vain mediahuumorina painotettiin tuota Dagens Industri laatuaviisin etusivua - eivät ruotsalaiset omista suomalaista teollisuutta, vain osan siitä - juuri sen osan, mikä on muutoinkin suhteellinen kauppamerkitykseen nähden. Harmi vain ettemme me ole päässeet merkittäville osingoille ruotsalaisten "lippulaivoista" - ehkä Nordea joskus palaa Suomeen - olisiko se Nallen Elämäntyö?
  DI saattoi näpäyttää sulkeutuneista rajoistamme - ruotsalaisilta, jottei Korona livahda suuremmissa määrin Suomeen. Ehkä tämä on käynyt ruotsalaismedian tunteille ja ylpeydelle, ja näin oli massivoitava osatotuus suurenteluksi - "omistamme suomalaiset yritykset".

  Peli ei ole pelattu - Valmetilla on sanansa

  Solidium saattaa saada kohteliaan ystävällisen uudelleenpohtimisohjeen valtiolaivan ylimmiltä tasoilta. Neles on tärkeä osa suomalaista omavaraisuutta, sillä teollisuutemme on täynnä venttiileitä ja pumppuja. Venttiilit ovat tuikitärkeitä, ne päästävät hallitusti paineita, ehkä nyt pitäisi Neleksen hallituksen paineita purkauttaa uusohjeistuksella?

...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti