perjantai 31. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 29072020 - I



...

1 - 1

Internet purskautti valloilleen journalismiksi naamioidun propagandan, ja nyt moni länsimainen media muistuttaa kiinalaista tai venäläistä

Ilkka Luoma 
1 HS-teksi käyttää tässä useasti sanaa propaganda. Propaganda tarkoittaa informointitapaa, jossa vastaanottajalle on selvää, että se on tarkoitushakuista - puolustamaan tai hyökkäämään jonkin puolesta jotain vastaan. Kyse on siis malleista miten Eletään missäkin yhteiskuntamallissa ja kuinka niistä halutaan informoida.

Läntinen tapa Elää edustaa Maapallollista vähemmistöä, siis 'demokraattisesti ajatellen' vallitsevat mallit tulevat jostain muualta, toki jättäen Elinmahdollisuudet myös vähemmistöille, joille Elämä ja sen luontosopeumallinen kehitys ovat pääasioita. On siis kyse oikeudenmukaisuudesta kuluttaa ja hallita kuin kantaa vastuuta kaikille kuuluvista biosfäärillisistä varannoista.

HS-teksti jätti käsittelemättä informaatiotavan, jota kutsutaan manipulaatioksi

Manipulaatio tarkoittaa sellaista informaatiotapaa, jossa vastaanottaja ei huomaa siihen sisältyvää tarkoitushakuisuutta. Manipulaatio on ikäänkuin hienostunutta tiedon väritteellistä tuotantoa ja jakelua.

Suomessa tehtiin kansaiaiskysely erilaisten instituutioiden luottamuksesta ja arvostuksesta [~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337.html - "Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona"].

Media on eräs instituutio, ja media jakaantuu jo tänään välikädelliseen mediaan ja kehittyvään suoraan kansalaismediaan, jolle on keksitty nimitys - some.

Tutkiva journalismi on perinnemedian haara, jossa selvitetään juurisyitä - huomioiden jopa kausaliteetit eli "syiden ja seurauksien lait"

Esimerkiksi tässä saman HS-numeron yhteydessä oli kirjoitus Syyriasta, joka ei huomioinut syyn ja seurauksen tapahtumia - jätettiin kertomatta historiasta Sykes & Picot sopimus sadan vuoden takaa - eikä muistettu, että US aloitti salaisen CIA-aseistamisoperaation Syyrian kapinallisille jo vuonna 2013.

Media on tänään hyvin tärkeä, mutta myös tekijöilleen haastava, sillä yhä enemmän tiedon ja informaation vastaanottaja voi tarkistaa itseään laatumediaksi kutsuvan tiedonvälitystä
>[2]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti