torstai 23. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 21072020 - III

1 - 2
 • EU-huippu­kokouksessa sopu 750 miljardin euron elpymis­paketista – Nettomaksaja Suomi saamassa paketista 3,2 miljardia euroa

  Ilkka Luoma 
  2 - Tämä EU-maraton oli PM Sanna Marinille tulikoe, ja sitä varmasti ruoditaan innolla oppositiosta. Eikä tässä vielä kaikki - Sanna saa kotiintulon tervetulotoivotus lahjana kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen haastekosinnan ansiosidonnaisuuksista, tämä on Sannalle se kolmas haaste - koronahan oli se ensimmäinen.

  Eri asia onkin sitten se, miten Suomen jäsenmaksu kehittyy seuraavien seitsämän vuoden aikana ---

  Siitä voidaan jossitella, että olisiko pääministerimme pitänyt liittoutua "nuukaan nelikkoon", jotka näyttävän saavan merkittävästi enemmän, jopa suhteellisesti kokoonsa nähden. Miksi Sanna ei mennyt nelikkoon?

  Syy oli looginen, Marin tiesi, ettei kannata 5,5/450 väestösuhteella ottaa itselleen känkkäränkkämainetta, tosin nuukan nelikon asukassuhde on jo noin 35/450, Suomen myötä se olisi ollut ~40/450 - silti nelikkoon ei liitytty. Olisiko se tuonut lisää Suomelle tuon noin puolen miljardin lisäksi - jää nyt tietymättömiin.

  Se kuitenkin tiedetään, että Saksan asenne säilyy Suomea kohtaan hyvin suopeana, ja se merkitsee meille eniten. Saksa on Suomen suurin kauppakumppani ja Saksa on ollut "aina meidän viimeinen tuki" (tosin tähän liittyy taholtamme eräs vastusmaton ajauma historiasta).

  Sanna piti suhteet yllä kaikkiin EU-jäsenvaltioihin, ja tällä on merkitystä - meillä on kuitenkin vain vajaa 20 meppiä tuosta seitsemästä sadasta. Osuutemme on niin kovin pieni. Meidän on osattava diplomatia ja tämän PM Marin osasi - tosin kesäloma siirtyi hivenen. e
 • 2 - 1

 • Kun vuosi vaihtuu, Britannialla on edessään herätys

  Ilkka Luoma 
  1 - Läntinen laatumedia on hienostuneesti ollut koko Brexit-historian tätä brittikansan enemmistön haluamaa EU-eroa vastaan - kaikin sanoin ja mitä moninaisimmin selittein.

  Median Brexit-vastaiset selitteet ovat paljolti mielikuvitusta, arvailua ja johtopäätöstelyä asiana ja asian vierestä - todellisuus aukeaa vasta muutaman kuukauden kuluttua.

  On selvää, että Brexit iskee suonta niin brittien osalta kuin jäljelle jääneiden EU-jäsenvaltioiden näkökulmasta ja sitä enemmän, mitä enemmän EU-valtio käy ulkomaankauppaa Englannin kanssa.

  Lisäksi on turhaa syyllistää brittikansaa "tietämättömyydestä" (täyttä tulevaisuustietoa ei ole kenelläkään), joka selkeänä enemmistönä halusi itsenäisyytensä takaisin. Nyt se sen saa ja alkaa uusi aikakausi. Ehkä britit halajavat jotain imperiumihohtoa hyvikkeenä, kun joka tapauksessa monet EU' n jäsenedut katoavat.

  PM Boris Johnson selvästi hännystelee US-presidentti Donald Trumppia, sillä Englannin päätökset toistaiseksi todisteettomina syytöksinä ja väitteinä kiinalaista Huaweita kohtaan kovenevat ja sehän miellyttää Trumppia, joka on jo lupaillut "kaikkien aikojen diiliä" ameriklaiasten ja englantilaisten kesken - kahden kesken.

  Ehkä Englanti ajattelee USA-suosituimmuuden auttavat niissä kohdin missä EU-näkökulmaa menetetään - ehkä. Vaikka britit nyt pakottelevat Huaweita ja kiukuttelevat Hongkongin osalta (entinen siirtomaa briteille - saatu voitettujen Oopium-sotien myötä vuokramaana Kiinan keisareilta) - voi Trumpin äkkikäännös vaikuttaa myös Englannin suhteisiin Kiinaan - maailman suurimpaan talouteen (bkt/PPP - IMF 2014/-15)
  >[2]
 • 1 - 1

 • EU-huippu­kokouksessa sopu 750 miljardin euron elpymis­paketista – Nettomaksaja Suomi saamassa paketista 3,2 miljardia euroa

  Ilkka Luoma 
  1 - PM Sanna Marin tiesi jo EU-Brysseliin mennessä, ettei Suomen vajaan kahden prosentin jäsenosuudella saada merkittäviä vaateita läpi.

  Sanna tiesi myös sen, ettei EU-jäsenvaltioiden saamat lainat ja avustukset ole keskinäissuhteeltaan merkittäviä, sillä velkaakaan ei lopulta makseta perinteellisellä tavalla. Saatavat velat "sulavat hiljalleen setelikoneiden pyörityksessä" ja sillä, että valtioiden velkataakka kasvaa jo perinteellisestikin.

  Jaettava ilmaisrahakin tuotetaan hienostuneen talouslaadukkaasti siten, ettei sekään pidemmässä juoksussa oikeastaan rasita ketään - ainakin EKP' n alaiset jäsenvaltiot ovat setelikonepyörityksen autuudessa. Lisäksi tuo EU' n virallinen tavoite keskipitkällä aikavälillä vajaan kahden prosentin inflaatiosta tuottaa rahan määrän lisääntymisen automaattisesti noin kymmenessä vuodessa, se haihduttaa nuo avustusrahat "taivaan tuuliin"!

  Sen sijaan Sanna tiesi tietyn "tiukan vaadelähtökohdan" tuottavan bonuksina Suomelle rahaa - onko se sitten setelikonerahaa tai bittirahaa Suomenpankin kautta - oli se kuitenkin saavutus, ikäänkuin neuvottelupalkkio, jonka myötä Suomi saanee lisää lähes puoli miljardia euroa - maatalouden tukeen ja Pohjois-Suomen kehittämiseen - tämä oli voitto, ja siihen PM Marin tähtäsi - todellisuudessa.

  Kiintoisaa olisi tietää miten nyt lopulta EU-johtajat suhtautuivat Mariniin, olihan hän sieltä nuorimmasta päästä. Videoista voisi päätellä, että Saksan liittokansleri Angela Merkelin suhtautuminen on meille lupaavaa ...
  >2

..

        21072020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti