perjantai 24. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 23072020 - VII

...
 • 1

 • Koronavirus on saattanut muuttua tarttuvammaksi: Uusi virusmuoto G614 syrjäytti aiemman lähes kokonaan

  Ilkka Luoma 
  Alkuperäinen virus lienee todellisuudessa parin miljardin vuoden takaa, ollen jopa ensimmäisiä biologisia eliöitä - emme tiedä, emmekä tunne viruksien historiaa kovinkaan hyvin, jopa vain huonosti ja arvaamme loput. Kiinasta pinnalle noussut Korona on hyvin pitkän evolutiivisen tuotekehityksen tulos - se on kuitenkin varmaa.

  On varmaa, kuten kaikkien eliöiden/ olioiden osalta, että jokainen biologinen ydistelmä molekyylejä on evoluution "tuotekehityksen alaisuudessa" - emme vain tunne tuota kehityspolkua, vain se, että pinnalle noustaan ja jälleen kadotaan - joko evoluution hylkytuotteena biologiseen kiertoon tai sitten tuotekehittämöön - uusien tarvittavien ominaisuuksien terävöittämiseksi.

  Evoluutio terävöittää ohjaksissaan olevia "tuotteita" - biologisia yhdistelmiä Elämästä, jonka monimuotoisuutta kutsutaan biodiversiteetiksi. Virukset ovat osa biologista koneistoa, jossa evoluution määrityksin sopeudutaan kilpailullisesti.

  Oli siis varmaa, ettei Korona jää staattiseksi yhdistelmäksi biologisia komponentteja ja meille tuntematonta kehityskaavastoa, vaan hakee sijaansa sille varattuun Elämän lokeroon.

  Evoluutio huolehtii aina "lapsistaan", sillä se haluaa pitää itsensä hengissä ikuisesti - kunnes Aurinko paisuu yli äyräiden ja höyrystää meidät kaikki, biologisetkin, avaruuden tuuliin - koostuakseen ehkä sitten joskus uudelleen Elämäksi*. [TIEDE]

  Korona on yksi tuhansista viruksista

  Se on vielä säyseä versio, eikä se ulotu kanssasisariensa - vaikkapa Ebolan ominaisuuksille, ellei evoluutio meille tuntemattomasta syystä sille kehitä sellaisia otteita, joista voisi ihmisen mielikuvituksella muodostaa raivaajia, ollen siis biosfäärin tasapainottajia, jos jokin yksittäinen eliö tai eliöryhmä vallaannuttaa liiaksi itselleen biomassojen käyttöoikeuksia - ryöstönä harmoniselta luonnolta.

  Koronakin hellittää joskus, se menee huoltoon, tai sitten se hylätään epäonnistuneena kokeiluna, kuten vuosimiljoonien aikana on käynyt tuhansille aiemmille eliö- ja oliolajeille.
 • 2 - 2

 • Trump ei saa taloudesta etua syksyn vaaleissa

  Ilkka Luoma 
  2 - Trumpilla on monta ässää vielä hihassa - pelurin tavoin

  Yksi on edellisen presidenttivaalin vaalilupaus tuottaa omat sotilaat kotiin rakentamaan "The Greatest America". Trump voi nyt yllättää sarjalla pikaisia päätöksiä - omat sotilaat pois Korean niemimaalta; se tuottaa heti myötämielen Kiinasta (Pekingin tiekartta), joka on jo tänään maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15).

  Seuraavaksi omat sotilaat pois Afganistanista, Irakista ja Syyriasta lopultkin
  Näin US' n sekaantuminen muiden kaukaisten sisäisiin asioihin laantuu, ja jälleen syntyy myötämieltä maailmalta - nyt myös Venäjältä. Yhdessä Kiina ja Venäjä ovat pidemmässä juoksussa se pahin USA' n uhka - sen nykyiselle maailmahegemonialle, joka osin purkautuu US Army' n kotiutuksella.

  Trump voi toimillaan kääntää niin Venäjän kuin Kiinan (maailman suurin/ suurimpia raaka-aineiden lähteitä ja Kiina - maailman suurin teollinen tuottaja ja liukuhihna). Tuo parivaljakko on maailmalliselle taloudelle ensiarvoinen tilasto- ja toimintakohde.
  Mikäli Trump hoitaa liennytyksen omalle "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikalleen uudella ajatuksella yhteistyöstä, nostaa se heti kannatuksen omassa kotimaassaan.

  Trump on "talousmies" lopulta ja sitä intohimoistaa oma luulo omasta miljardiudestaan, jota ehkä ei olekaan ja nythän amerikkalaiset saavat sen tietoonsa, kun Korkein oikeus sen velvoitti. Tämä voi olla paha kanto kaskessa, sillä rikkausväite olemattomana ei sovi amerikkalaiseen pirtaan - USA' ssa raha ratkaisee.

  USA' ssa kansa on Hollywood - ei niinkään ole tärkeää mikä on todellista tai aidosti mahdollista. Tärkeää on sen sijaan tunne, se tunne, kun elokuva päättyy aina sankarin voittoon ja hyvän toteutumiseen. Sankari ja hyvä ovatkin yksilökeskeisyydessä jokaisen amerikkalaisen oma asia. Se kuitenkin tiedetään, että hollywoodismi on lähellä amerikkalaista sydäntä. e
 • 2 - 1

 • Trump ei saa taloudesta etua syksyn vaaleissa

  Ilkka Luoma 
  1 - USA' ssa presidentti, vaikka olisi toiseksi suurimmalla äänisaaliilla valittu, on aina kansakuntansa näköinen - niin nytkin. Mielipidemittaukset presidentin kannatuksesta ovat enemmän tai vähemmän totuudellisia, niihin kyllä laatumedia hienostuneesti tukeutuu eikä faktan tarkistuksia voida edes tehdä.

  US-presidentti Donald Trump on tosi-tv-peluri, joka osasi luoda uuden normaalin informaation luonnissa suoraan kansalaisille ja tämä malli ei tietenkään miellyttänyt välikädellistä mediaa, joka on ollut aina pieni negaation poikanen nenässä Trumppia arvioitaessa - jo valinnasta saakka. Trump ei ole mieluinen presidentti USA' n perinnemedialle. Yllättäen ei edes Suomessa.

  Onko Trump saanut ratkaisevan vastustajan perinnemediasta?

  Tosin monet amerikkalaiset ovat kääntäneet selkänsä trumppismin vastaiselle medialle, mutta riittääkö se tuottamaan riittävän äänisaaliin - jää nähtäväksi.
  Tosiasia on kuitenkin se, ettei (sekin yllättäen) esimerkiksi Trumpin pakotteista huolimatta ole kuultu kovinkaan tulenpalavaa arvostelua Venäjän suunnalta - mitä tämä lopulta merkitseekään ja "mitä onkaan joskus sovittu?".

  Sen sijaan trumppismi on nostanut Pekingin jo puolustushyökkäykseen - ehkä pahin asia on USA' n sekaantuminen Kiinan omiin sisäisiin asioihin. Eikä Huawein syyttely todisteettomin väittein ole tilannetta parantamassa. Olemmeko kuulleet Kiinan arvostelleen Yhdysvaltoja tai Trumppia USA' ssa meneillään olevista mellakoista ja niiden taltuttamisista. Emme ole! >
 • 4 - 2

 • WSJ: Kiina harkitsee kostotoimia Nokiaa ja Ericssonia vastaan, jos EU-maat kieltävät Huawein laitteet

  Ilkka Luoma 
  2 - Toivottavasti Kiina harkitsee kostotoimia 'hitaasti kiiruhtaen' - antaen lännelle vielä perääntymisvaihtoehdon (ellei vankkoja todisteita syytteiden tueksi ilmaannu) - menettämättä läntisiä kasvojaan.

  Se tiedetään miksi läntiset suuryritykset menivät Kiinaan jo yli 20 vuotta sitten

  Syy oli kyky tehdä paremmin voittoja ja mahdollisuus päästä maailman suurimmalle sisämarkkinapotentiaalille. Eikä kiinalaisen toverin ammattiyhdistättömyys ole ainakaan haittaamassa toverin mukavan pieniä palkkoja läntisiin tovereihin nähden - edellenkään!

  Toivottavasti nyt meidän Nokia ei lähde ilakoimaan lännenmiehen kiristelyä ja boikottia, sillä Nokia itse tietää viimeiseltä 30 vuodelta miksi se nousi niin suureksi. Siksi nousi, että se teki suurimmat voittonsa juuri Kiinasta - oli aika, jolloin noin 250 miljoonalla kiinalaisella oli yhtäaikaa nokialainen taskuissaan.

  Nyt on korkea aika esittää nuo todisteet väitteiden ja syytteiden tueksi, muutoin juna kulkee väärään suuntaan - hyvin uhkaavaan suuntaan

  Kiina on jo nyt maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15). Sen jäljet ovat "joka paikassa", erityisesti siellä, missä lännenmiehen yhteiskuntamalli ei ota sujuakseen, ja tuo sujumattomuuden määrä on ylivoimainen enemmistö Pallomme kokonaisihmispopulaatiosta.

  Voisiko suomalainen laatumedia ottaa tutkivan journalismin tavoitteeksi hakea se oikea tieto Huaweista, siihen liittyvistä väitteistä ja syyttelyistä. Voisin arvata, että meiltä olisi oikoteitä tiedon todellisille lähteille, siksi suotuisat ovat suhteemme - ainakin toistaiseksi - jopa Kiinan ylimpiin johtoportaisiin.

  Voisimme olla "Huawei-papers" (mukaelma Panama-papers syndroomasta), ja näin toden esittäjinä saada asiantuntijuuden rooli itään ja Kiinaan - myös muiden silmissä.

  Meillä on tässä suuri mahdollisuus olla erossa lännen ja idän välisestä vastakkainasettumisesta! e[1]
 • 5 - 2

 • Kokoomus ja perus­suomalaiset haastoivat pääministeriä EU:n elvytys­paketista Ylen A-Studiossa – Marin sanoi, ettei Ranskan presidenttikään hahmota Suomen vaatimuksen merkittävyyttä

  Ilkka Luoma 
  2 - Tämä EU-maraton oli PM Sanna Marinille tulikoe, ja sitä varmasti ruoditaan innolla oppositiosta. Eikä tässä vielä kaikki - Sanna saa kotiintulon tervetulotoivotus lahjana kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen haastekosinnan ansiosidonnaisuuksista, tämä on Sannalle se kolmas haaste - koronahan oli se ensimmäinen.

  Eri asia onkin sitten se, miten Suomen jäsenmaksu kehittyy seuraavien seitsämän vuoden aikana ---

  Siitä voidaan jossitella, että olisiko pääministerimme pitänyt liittoutua "nuukaan nelikkoon", jotka näyttävän saavan merkittävästi enemmän, jopa suhteellisesti kokoonsa nähden. Miksi Sanna ei mennyt nelikkoon?

  Syy oli looginen, Marin tiesi, ettei kannata 5,5/450 väestösuhteella ottaa itselleen känkkäränkkämainetta, tosin nuukan nelikon asukassuhde on jo noin 35/450, Suomen myötä se olisi ollut ~40/450 - silti nelikkoon ei liitytty. Olisiko se tuonut lisää Suomelle tuon noin puolen miljardin lisäksi - jää nyt tietymättömiin.

  Se kuitenkin tiedetään, että Saksan asenne säilyy Suomea kohtaan hyvin suopeana, ja se merkitsee meille eniten. Saksa on Suomen suurin kauppakumppani ja Saksa on ollut "aina meidän viimeinen tuki" (tosin tähän liittyy taholtamme eräs vastusmaton ajauma historiasta).

  Sanna piti suhteet yllä kaikkiin EU-jäsenvaltioihin, ja tällä on merkitystä - meillä on kuitenkin vain vajaa 20 meppiä tuosta seitsemästä sadasta. Osuutemme on niin kovin pieni. Meidän on osattava diplomatia ja tämän PM Marin osasi - tosin kesäloma siirtyi hivenen. e
 • 5 - 1

 • Kokoomus ja perus­suomalaiset haastoivat pääministeriä EU:n elvytys­paketista Ylen A-Studiossa – Marin sanoi, ettei Ranskan presidenttikään hahmota Suomen vaatimuksen merkittävyyttä

  Ilkka Luoma 
  1 - PM Sanna Marin tiesi jo EU-Brysseliin mennessä, ettei Suomen vajaan kahden prosentin jäsenosuudella saada merkittäviä vaateita läpi.

  Sanna tiesi myös sen, ettei EU-jäsenvaltioiden saamat lainat ja avustukset ole keskinäissuhteeltaan merkittäviä, sillä velkaakaan ei lopulta makseta perinteellisellä tavalla. Saatavat velat "sulavat hiljalleen setelikoneiden pyörityksessä" ja sillä, että valtioiden velkataakka kasvaa jo perinteellisestikin.

  Jaettava ilmaisrahakin tuotetaan hienostuneen talouslaadukkaasti siten, ettei sekään pidemmässä juoksussa oikeastaan rasita ketään - ainakin EKP' n alaiset jäsenvaltiot ovat setelikonepyörityksen autuudessa. Lisäksi tuo EU' n virallinen tavoite keskipitkällä aikavälillä vajaan kahden prosentin inflaatiosta tuottaa rahan määrän lisääntymisen automaattisesti noin kymmenessä vuodessa, se haihduttaa nuo avustusrahat "taivaan tuuliin"!

  Sen sijaan Sanna tiesi tietyn "tiukan vaadelähtökohdan" tuottavan bonuksina Suomelle rahaa - onko se sitten setelikonerahaa tai bittirahaa Suomenpankin kautta - oli se kuitenkin saavutus, ikäänkuin neuvottelupalkkio, jonka myötä Suomi saanee lisää lähes puoli miljardia euroa - maatalouden tukeen ja Pohjois-Suomen kehittämiseen - tämä oli voitto, ja siihen PM Marin tähtäsi - todellisuudessa.

  Kiintoisaa olisi tietää miten nyt lopulta EU-johtajat suhtautuivat Mariniin, olihan hän sieltä nuorimmasta päästä. Videoista voisi päätellä, että Saksan liittokansleri Angela Merkelin suhtautuminen on meille lupaavaa ... >
 • 7

 • Parlamentti julkaisi odotetun raportin: Venäjä vaikutti Skotlannin itsenäisyys­äänestykseen, brexitiin sekaantuminen yhä epäselvää

  Ilkka Luoma 
  Lähipäivät olivat yksiä syyttävimmistä, jolloin Suomessa media/ laatumedia kirjoitti idän (tässä Venäjä ja Kiina) syyttelyä erilaisista hakkeroinneista, tietovarasteluista ja sähköisistä tunkeutumisista läntisten valtioiden järjestelmiin ja systeemeihin.

  Nyt näyttäisi tämä uhkaaville raiteille vievä lännen ja idän vastakkainasettelu, syyttely ja väitteet lisääntyvän voimakkaasti teoista, joita 'itä tekee' edellä mainituin tavoin. Tosin yhdessäkään uutisessa
  ei esitelty todisteita väitteille - uutissisältö oli otaksuntaa, arvelua ja esittelyä idän syyttelynä.

  Miksi näin? Oli sitten kyse koronavirukset rokotteesta, Skotlannin itsenäisyysäänestyksestä tai Brexit-prosessista - niin syytteet kimpoilevat idän - Kiinan ja Venäjän suuntaan. Miksi eilinen päivä oli noin voimakas syyttelyn päivä?

  Lännestä suuntautuu voimallisesti West trolling manipulation -tykitys, jollain tarkoitushaulla. Tuota tarkoitushakuisuuttaa perustelee väitteiden todisteettomuus.

  Miksi uutisointi jylyää noin vahvana ja ilman todisteita?

  Olisiko tässä nyt syytä perehtyä ensin itse tapahtuman todenperäisyyteen ja vasta sen jälkeen uutisoida, jos vankat todisteet olisivat käytössä. Miksi ei jakseta odottaa todisteiden ilmaantumista?

  Ehkä tunnetuin itäiselle suunnalle tykitetty syyte ja väite on kiinalainen Huawei-case, ollut pinnalla jo pitkään, jopa läntisinä pakotteina - mutta ilman todisteita Huawein väitetyistä vakoiluista. Toinen väkevä syyte on ollut Venäjän tunkeutuminen US-presidentinvaaleihin - tämäkin ilman esitettyjä todisteita väitteiden tueksi.

  Mutta, onhan läntinen laatumedia kirjoittanut usein, että Kiina ja Venäjä kiistävät syytökset, vaatien todisteiden esittämistä. Läntinen oikeusjärjestelmä edellyttää oikeudelle esitettyjä todisteita syytteille, muutoin ei voida tuomiota antaa. Todisteitakin on usean laatuisia, ja osa "todisteista" ei menesty oikeudessa.

  Luoko idän nousu suurta uhkaa maapallolliselle lännen vähemmistön toistaiseksi vallitsevalle ylivaltahegemonialle?

...
    23072020


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti