maanantai 27. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 26072020 - I

...

”Hesalaiset ei tiedä, kasvaako peruna maassa vai puussa”

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006581095.html - 

...
Ilkka Luoma 
Suomi on arvokas maa - Hangosta Utsjoelle, uskomattoman vaihtelurikas valtio Turun saaristosta Sevettijärven jänkhille.

Maito tulee kaikista kohdista kuluttajille kaupasta ja sen kylmäkaapista. Osassa purkkeja on lehmän kuva muistuttamassa mistä se alun alkaen virtaa. Tämän kaupunkilaiset oppivat viimeistään peruskoulun eläinopin tunneilla.

Maaseutu elättää omavaraisuuden toiveita


On viisasta jo nyt etukäteen huolehtia maataloutemme sellaiseen kuntoon, ettemme tarvitse määrättömästi ravintoa ulkomailta - moni kokenut ihminen muistaa riippuvuudet Saksan kolmannesta valtakunnasta 1942-43. Elimme saksalaisten pelloilta - omat maanviljelijämme olivat rintamilla.

Maaseutu tarvitsee kuluttajat ja tänään 1940-luvun väestösuhde maaseutupainotteisuudesta 65/35 on kääntynyt nurinpäin ja vieläkin pahempaa - pakkaudumme liialla innolla Kehä III' n sisäpuolelle - se ei ole Väyrysen Paavon mieleen, Paavo valistaa meitä täyttämään maan - järkevästi. Pidetään koko fiksusti mietitty maa asuttuna. Meillä on tilaa kunnes ilmastopakolaiset saapuvat!?

Kaupunkilainen ikävoi kesäisin ja kohta muulloinkin maalle, rannoille ja mökeille - anteeksi huviloille, jotka ovat jo modernisti kakkoskoteja - kaikkine kotkotuksineen. 1960-luvun mökki on kohta historiaa - sähköä pitää saada, tulee olla pesukoneet ja muutkin pelit ja vempeleet. emme tule enää toimeen 'minä itse ja luonto'. Vähintäänkin netin pitää laulaa, jotta muut näkevät missä olen.

Kehä III'n sisältä lähtee kesäperjantaisin piiiitkät autoletkat pohjoisiin kaikkia pääteitä pitkin, vieläpä siten, että useimmissa autoissa on peräkärryt, kun kuljetettavaa on yhä enemmän - patiolaudoista subbi-lautoihin.

Omalla mökillä voi viljellä omia juureksia, vihanneksia, marjoja yms ... mökkimme ovat ikään kuin venäläisten palstadatsoja, joiden myötä mummot elättivät kansan, joka kävi sotaa loputtomilla aroilla saksalaisia aseveljiämme vastaan - voittaen heidät.

Kyllä kaupunkilainen tietää yhä paremmin mitä maaseutu tuottaa, ja velikaupunkilainen mielellään syö kotimaista!

...
       Ilkka Luoma





       BLOG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti