torstai 3. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 02102019 - XV





...
  • 1

  • Osakkeet halpenevat voimakkaasti Yhdysvalloissa: pelko talouskasvun hidastumisesta kasvaa

    Ilkka Luoma 
    Pitkää nousua seuraa aina lasku. Onko nyt suuremman laskun aika, niin voimme sanoa varmasti, että on. Lasku on suuri, koska nyt ottavat yhteen kaksi maailman suurinta - suurin talous ja suurin vientivaltio Kiina ja suurin sotavoima - Yhdysvallat.

    Trumppistinen uusnormaali "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka on aukeamassa kurjalla tavalla amerikkalaisille, jotka ovat kyllästäneet itsensä kiinalaisella tavaralla. Amerikkalainen on tottunut halpaan kiinalaiseen tavaraan ja sen helppoon saatavuuteen - eikä tässä vielä kaikki ---

    Myös amerikkalaisten omat tuotekokonaisuudet sisältävät paljon kiinalaisia komponetteja ja osatuotteita ja näin amerikkalaisten omienkin tuotteiden hinnat on saatu kuluttajaläheisiksi - ja ostettu on - ylikin, ja niin paljon, että suurista maista amerikkalaisilla on ylivertaisen suuri ympäristöjälki - per capita mittauksella.

    Samalla amerikkalaiset sijoittajat hoksasivat että US-liittovaltio on velkaa hämmästyttävät 1000 miljardia USD Kiinalle, jolla taas sen vastineeksi on noin 3000 - miinus US-liittovaltion jvk-velkakirjat - miljardin USD' n valuuttavarannot. Kiinahan ei ole velkaa ulkomaille. Kiinalla on oma toimiva valuutta, joka on tae, ettei Kiinan suuri sisäinen velka muodostu suureksi ongelmaksi.

    Kiina vie kaikkialle maailmaan - US ei. Kiina kykenee korvaamaan menettämänsä viennin maailman suurimmilla sisämarkkinapotentiaalilla ja toisaalta kiinalaiset tuotteet ovat kilpailukykyisiä kaikkialle. Amerikkalaisilla on omat etunsa, mutta kalleuden myötä myös ongelmansa. USA' lla on kiire saada EU kaverikseen, ja sen myötä Trumpin on lopetettava tulleilla uhkailu EU' n suuntaan.

    USA' n voima on perustunut vahvaan valuuttaan, merkittävään hallintaan maailman maksujärjestelmistä ja sekä kaupalla uhkaamisen voimaan. USA' lla on valtava ulkomaankaupan vaje, siis se on tuonut paljon enemmän kuin vienyt. Onkin selvää, että suuren ostavan asiakkaan uhkailut otetaan pelolla vastaan - se on ollut US' n voima. Elämme jo Kiinan vuosisataa.
  • 2

  • Trumpin virkarikostutkinta vei huomion Niinistön vierailulla Valkoisessa talossa, tunnelma oli latautunut – Niinistö: Trump tunsi Suomea ”huomattavasti paremmin” kuin kaksi vuotta sitten

    Ilkka Luoma 
    Suomen presidentti Sauli Niinistö on triangelin keskiössä. Aika-ajoin ja ainakin erikseen kolmion kaikissa kulmissa. Kulman muodostavat Kiinan presidentti Xi Jinping, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja US' n presidentti Donald Trump.

    Niinistö on ominut kansastaan lausuman: "Olen suomalainen" - tämä tarkoitti The Newsweekin haastattelussa selkeää kansalaistemme enemmistön kannattamista: "Emme liity Natoon - emmekä idän vastaaviin sotalaitoksiin". Tämän Trump tietää - se on hänelle informoitu.

    Donald on diilimies, ja hän oivaltaa tuosta suomalaisuudesta sen syyn, miksi Niinistöllä on niin hyvät ja luottamukselliset välit Venäjän Putinin kanssa. Trump laittaa kahden kesken todennäköisesti viestin Putinille, jonka Niinistö vie perille - ehkä lisäevästein.

    Trump tietää diilimiehinä, että kuiskaajia tarvitaan, jotta syntyy oikeita päätöksiä. Ehkä Trump pyytää välittämään viestin myös Kiinaan, sillä Trump tietää, että Suomella on erinomaiset valtiolliset suhteet myös maailman suurimpaan - Kiinaan.

    Trump on evästetty, että Kiina haluaa Arktiseen neuvostoon, senkin Trump tietää, että Koillisväylä kulkee lähinnä Venäjän tallousvesillä, ja senkin, että Putin on luvannut huolehtia Koillisväylän turvallisuuden, sillä Kiina haluaa takuut toimivasta ja lyhimmästä Euroopan merireitistä, jonka päätesatama Pohjois-Euroopan osalta olisikin Petsamon Liinahamari.

    Loogista, sillä nuo Siperian pohjoisrannat ovat nousevan Venäjän suuri mahdollisuus. Trump tietää tämänkin ja haluaa sieltä osansa. Onkin kiire saavuttaa Trumpin alkuperäinen suhdeparannus - juuri Venäjän kanssa, sillä Trump tietää, että ellei Venäjä kallistu hänen puoleen, kallistuu se Kiinan suuntaan. Tuo liitto ei sovi USA' lle, joka kamppailee maailman herruudesta.

    Tuo US-herruus ei enää onnistu, varsinkaan silloin, kun Kiina ja Venäjä löytävät toisensa - ehkä sotilaallisesti - ainakin arktisella alueella, ollaanhan Koillisväylän osalta miltei Venäjän rannoilla.

    Kaiken tuon myös Suomen Niinistö ymmärtää!
  • 3

  • Molotov tinkasi syksyllä 1940 Saksalta lupaa Suomen nujertamiseen, mutta Hitler ei siihen suostunut – Tärkeä vaihe historiassa vaikutti Suomen ratkaisuihin

    Ilkka Luoma 
    Josif Stalin manipuloi taitavasti kaikkia!

    On kulunut 70 vuotta operaatio Barbarossan alkamisesta - Saksan kolmannen valtakunnan hyökkäys Neuvostoliittoa vastaan, sota josta äityi maailmanhistorian suurin, verisin ja raain yksittäinen sota. Me suomalaiset ajauduimme sotaan mukaan - virallisesti, tosin maamme tuolloinen ylin johto tiesi mitä halusi - Saksan valtakunnan marsalkka Hermann Göringille ojennettiin kiitokseksi Suomelta korkein mitalimme - kolme päivää Barbarossan alkamisesta.
    ...
    HS kirjoitti Isänpäivänä Eino Murtorinteen näppäimistöllä kiihkottoman artikkelin Jatkosotaan ajaneista kysymyksistä - rivien välistä paljastaen Saksan kolmannen valtakunnan pelastaneen Suomen gruusialaiselta Josif Stalinilta ~ mutta voimme tästä laajentaa tarkastelunäkökulmaa.

    [Fiktio?][... jaetussa Puolassa - saksalaisten ja neuvostoliittolaisten valloitusalueiden rajalla pidettiin huippusalainen tapaaminen toukokuussa 1940, jonka järjestelyissä oli mukana sotamarsalkka C.G.E. Mannerheim. Yhtä aikaa toisistaan tietämättä niin Stalin kuin Adolf Hitler kääntyivät Mannerheimin puoleen, olihan hän Venäjän tsaarin armeijan entinen upseeri …]

    Aikakirjoissa ei ole merkintöjä diktaattorien tapaamisesta, siksi hyvin se salattiin, mutta toukokuusta löytyy kaksi viikonpäivää, joille ei ole kummallekaan diktaattorille merkitty todistettavasti mitään muualla oloa. Miksi, niin Stalin kuin Hitler halusivat toisensa tavata? Osin siksi, että he ottivat mittaa toisistaan, mitan ottaminen käytiinkin maailmanhistorian raaimpana ja verisimpänä sotana vuosina 1941 - 45.

    Suomi pelastettiin jo helmikuussa 1940 Adolf Hitlerin ilmoitettua Stalinille, että Talvisotana kutsuttu sota oli päätettämän ja suomalaiset oli syytä jättää rauhaan. Stalin "totteli", mutta totteli omasta halustaan, koska tuosta alkoi historiallinen huijaus, jossa kaikkia vedettiin nenästä, Josif Stalinin toimesta.

    Etupiirijako käynnisti uskomattoman huijaussuunnitelman>
  • 4

  • Trumpin virkarikostutkinta vei huomion Niinistön vierailulla Valkoisessa talossa, tunnelma oli latautunut – Niinistö: Trump tunsi Suomea ”huomattavasti paremmin” kuin kaksi vuotta sitten

    Ilkka Luoma 
    Suomen presidentti Sauli Niinistö nauttii ensinnäkin poikkeavan suurta kansansa suosiota. Niinistöllä on paljon käytännön vaikutusvaltaa - varsinkin ulkopolitiikassa, mihin tämä suurvaltakuviokellunta ehdottomasti kuuluu. Missä EU - sitä ei juuri näy.

    Toisekseen presidenttimme on tavannut hyvin lyhyen ajanjakson sisällä kaikkien kolmen suurvallan johtajat - Kiinan presidentti Xi Jinpingin, Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja tietysti myös US-presidentti Donald Trumpin.

    Niinistölle on näin muodostunut kolmiokäsite triangelista, jossa maailmamme suurvaltapolitiikka pyörii - unohtamatta sitä, että olemme täällä niemellämme idän ja lännen vedenjakajalla, josta on hyvä näköala jo perinteisesti itään, Kremliin ja venäläisiin. Niinistöllä lienee mutkattomat sävelet Putinin kanssa?

    Jo presidentti Urho Kekkosen aikana - Mauno Koivistoa unohtamatta - heiltä kysyttiin rapakon takaa ajatuksia Kremlistä. Varsinkin Kekkonen oli hyvin perillä idän mietteistä ja tavoitteista. Ehkä Kekkonen oli myös sanansaattaja? Nyt voimme valistuneesti ajatella, että Niinistö osaa viedä viestejä - kun keskustellaan kahden kesken. Niinistö saattaa olla osa kolmiopöytää - aika-ajoin kutsuttuna luottohenkilönä (?)

    Suomi on jo Niinistönä oivaltanut tarjota hyviä palveluksia. Nuo hyvien palveluksien tarjoamisajatukset ovat sitä parasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, mitä maastamme voidaan esittää mihin ilmansuuntaan tahansa. Nyt erityisalueena on Arktinen alue, erityisesti Koillisväylä, joka kulkee pitkin Veänjän rannikkoa. Kiinakin on kiinnostunut merellisistä "silkkiteistä"!

    Näin myös presidenttimme on hoksannut olla varovaisempi sanoissaan, eikä niin hanakasti enää puutu muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin, vaan käy keskustelua, jotka ovat molemmin puolin yhteyksissä keskustelukumppaneihin. Yhteisiä aiheita on varmasti riittämiin - eikä tarvitse sekaantua vieraiden omiin sisäisiin tapahtumiin - eiväthän ne meidän kansakunnallemme kuulu. Niinistö on omaksunut puolueettomuuden?
  • 5

  • Yhdysvaltain teollisuus­tuotanto alimmillaan kymmeneen vuoteen

    Ilkka Luoma 
    US-presidentti Donald Trump käy omaa trumppistista uusnormaaliaan - "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa. Nyt jäljet alkavat näkyä - nokkapokittelu idän suuntaan, erityisesti Kiinaa kohtaan tuottaa nyt tulosta - negatiivista tulosta. US' n taloustaantuma ehkä -lamakin ei johdu yksin Kiinasta, vaan myös muusta epävarmuudesta sekä omien sisämarkkinoiden kyllästymisestä.

    Kiinalaisten tuotteiden lisätullit vastoin WTO-ohjeita tuottaa seurannaisilmiön, jossa kallistuvat kiinalaiskomponentit lisäävät omien amerikkalaisten tuotteiden hintaa ja näin vähentää niiden vientiä kuin omaa kysyntää omassa maassaan.

    Kiinalaisten välituotteiden ja -komponenttien merkitys on havaittu myös Suomessa. Nuo kilpailukykyiset kiinalaistuotteet ovat merkittävä osa kilpailukykyä, kun valmistetaan omia kokonaistuotteita - Suomessa vaikkapa risteilylaivoja.

    "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan" - tämä sopii hyvin trumppistisen toimintamallin seurauksien arviointiin. Aikanaan Trumpin ihailema aiempi ja edesmennyt US-presidentti Ronald Reagan kertoi kongressille, ettei hyväksy mitään uutta lakia, joka rajoittaa tai kahlitsee vapaata kansainvälistä kauppaa. Trump toimii täysin toisin päin, ja nyt seuraukset ovat jo osin näkyvillä.

    Kiina on maailman suurin vientivaltio, ja sen asiakkaina ovat lähes kaikki maailman valtiot. Kiina voi korvata helpommin US-vientikaupan menetykset - helpommin kuin US omansa, sillä amerikkalaisilla ei ole sellaista kilpailukykyä kuin kiinalaisilla - joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Kiina eliminoi suuren osan Boeing-tilauksista, ja tämä koskee - pahasti.

    USA' ssa on perinteellisesti ollut suuret sisämarkkinat sekä kansainvälisesti tehokas oma USD-valuutta. Tämäkin heiluu jo, sillä US-liittovaltio on velkaa Kiinalle suuret summat - noin reilu 1000 miljardia USD. Kiinalla on vastaavasti maailman suurin valuuttavaranto - noin 3000 miljardia USD.

    Trumpin on nyt korkea aika peruuttaa hermopelinsä, sillä se käy rankasti amerikkalaisten omaan nilkkaan!
  • 6

  • Kuopion epäiltyä hyökkääjää kiusattiin koulussa vuosia, koulukaverit kertovat HS:lle

    Ilkka Luoma 
    Olisiko aika perehtyä laajasti koulukiusaajien maailmaan?

    [2006] Kuinka moni koulukiusaaja on vallanhimossaan kyynärpäinyt itsensä johtajaksi ja työpaikkakiusaajaksi?

    [FM Päivi Hamaruksen kasvatustieteen väitöskirjan "Koulukiusaaminen ilmiönä. Yläkoulun oppilaiden kokemuksia kiusaamisesta", tarkastettiin 11.11. 2006 Jyväskylän yliopistossa]

    HS uutisoi Länsi-Suomen lääninhallituksen suunnittelijan FM Päivi Hamaruksen väitöstutkimuksesta koulukiusaajien olleen vallanhimossaan enemmistön tuella piinaajia erilaisille - vähemmistössä olleille. Vähemmistöt ovat monesti pelote enemmistön turvallisille vakiovalinnoille. Kiusaajat haluavat valtaa pönkittäen sillä mahdollisesti heikkoa sisäistä itsetuntoaan.

    Kuinka moni näistä kiusaajista on myöhemmällä iällään aikuiselämän kiusaajia sekä vallanhimossaan jatkaneet pyrkyryyttään johtajistoon saakka. Johtajapeli on useasti kyynärpääpeli, jossa henkinen puukotus on arkea. Pyrkyryyttä esiintyy ylimmissäkin johtajakerroksissa. Millainen johtaja on lapsuuden koulukiusaaja?

    Onko mahdollista, että jo nuorena opittu tapa saada hyväksyntää ja joukon mielipidevaikuttajuutta lietsoo vielä myöhemminkin uutterasti vallan oksistolle nousua keinoja kaihtamatta. Millä motiiveilla nämä kiipijät alaisiaan johtavat?

    Eteneminen on kilpailua ja vallantavoittelussa keinoja ei kaihdeta. Millainen on johtaja aikuiselämässä, joka oli jo lapsena sisimmiltään epävarma itsestään? Kuinka hän vaikeissa ja yhteisvastuullisissa paikoissa opastaa joukkojaan?

    Onko koulukiusaajalla aikuiselämässä sijaa ymmärtää johtamisen periaatteet huomioiden ihmisten erilaisuus, kun jo lapsuudessa ja nuoruudessa keino saada valtaa oli erilaisuuden painostus, arvostelu ja lokaan polkeminen.

    Väitöskirjan tehnyt Päivi Hamarus kertoi kiusaamista olleen aina, niin kauan kuin ihmisiä on ollut. Se on veressä. Se on keino kohentaa omaa itsetuntoa ja mainetta kovana kaverina, joka uskaltaa. Uskallus on arveluttavaa, koska se perustuu hiljaisen enemmistön hyväksi käyttöön.
  • 7

  • Euroalueen inflaatiovauhti valahti taas yhä kauemmaksi Euroopan keskuspankin tavoitteesta

    Ilkka Luoma 
    Vaimeaa inflaatiovauhtia vaarallisempi ilmentymä on riittävyys, jonka seuraus on yleinen niukkuus, joka taas voisi olla kokonaisvaltaisempi ympäristömme pelastus - sillä EU-Euroopassa kulutuksemme per capita on hengästyttävän suurta vertailtaessa kehittyviin - ja kehitysmaihin, joiden Maapallo-osuus on reilusti yli puolet koko ihmispopulaatiosta.

    EU on liian suuri kulutusjuhla - lopulta muiden riisikupeilta nyhdettynä - noin ympäristöllisestikin ajateltuna. Mitä seuraisi, jos kaikki intialaiset ja kiinalaiset kuluttaisivat kuten keskimääräinen EU-ihminen - huonosti kävisi, sillä toista Maapalloa eivät edes kiinalaiset osaa rakentaa.

    EKP on painanut tai oikeastaan laskenut pankkiverkkoihin katteettomia eurobittejä, muun muassa EU-komissaari Jyrki Kataisen riskisijoituksien myötä - kohentamaan kulutusta.

    EKP' ssa vallitsee iänikuinen kulutushokema, ehkä ymmärtämättä, ettei rajallisuudesta voida loputonta kasvua imeä - siinähän Maapallo kuumentuu "tunteiltaan" ja antaa palkkioksi meille elämän vitsauksia Raamatun antamien esimerkkien mukaisesti (kuvainnollinen ja ei-uskonnollinen vertaus).

    Olemme täysin eloltamme riippuvaisia materiaaleista, vedestä ja hengitettävästä ilmasta, joita biosfääri kaikkinensa meille suo. Nuo biosfäärin tuotteet luovat myös liike-elämän. Liike-elämä on noiden materiaalien niukkuudessa, välillä oleva harha riittävyydestä on hetkellistä ja on selvää, että, jos jokainen Maapallon kansalainen ajelee Mersuilla - on se mahdoton yhtälö.

    Tosiasiassa meillä on edessä vähentämisen aalto. Se on merkittävämpi aalto kuin tuo niukasti vajaan kahden prosentin inflaatiovauhti. Kun aloittaa vapaaehtoisesti vähentämisen, pelastaa samalla ympäristönsä.

    Tulemme erinomaisesti toimeen, kun puolitamme kulutuksemme - ainakin ympäristöjälkemme puitteissa. Annetaan mahdollisuus myös muille - kehitysmaissa. Lopetamme heidän riisikupeiltaan syönnin. Liike-elämän talous taipuu niukkuuteen, kun ahneus koetaan lopulta yhteisöllisyyttä rikkovana ominaisuutena!
  • 8

  • Suomen presidentti ei saanut 14 vuoteen kutsua Valkoiseen taloon – Miksi Trump ja Niinistö tapaavat niin usein?

    Ilkka Luoma 
    Suomen presidentti Sauli Niinistö nauttii ensinnäkin poikkeavan suurta kansansa suosiota. Niinistöllä on paljon käytännön vaikutusvaltaa - varsinkin ulkopolitiikassa, mihin tämä suurvaltakuviokellunta ehdottomasti kuuluu. Missä EU - sitä ei juuri näy.

    Toisekseen presidenttimme on tavannut hyvin lyhyen ajanjakson sisällä kaikkien kolmen suurvallan johtajat - Kiinan presidentti Xi Jinpingin, Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja tietysti myös US-presidentti Donald Trumpin.

    Niinistölle on näin muodostunut kolmiokäsite triangelista, jossa maailmamme suurvaltapolitiikka pyörii - unohtamatta sitä, että olemme täällä niemellämme idän ja lännen vedenjakajalla, josta on hyvä näköala jo perinteisesti itään, Kremliin ja venäläisiin. Niinistöllä lienee mutkattomat sävelet Putinin kanssa?

    Jo presidentti Urho Kekkosen aikana - Mauno Koivistoa unohtamatta - heiltä kysyttiin rapakon takaa ajatuksia Kremlistä. Varsinkin Kekkonen oli hyvin perillä idän mietteistä ja tavoitteista. Ehkä Kekkonen oli myös sanansaattaja? Nyt voimme valistuneesti ajatella, että Niinistö osaa viedä viestejä - kun keskustellaan kahden kesken. Niinistö saattaa olla osa kolmiopöytää - aika-ajoin kutsuttuna luottohenkilönä (?)

    Suomi on jo Niinistönä oivaltanut tarjota hyviä palveluksia. Nuo hyvien palveluksien tarjoamisajatukset ovat sitä parasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, mitä maastamme voidaan esittää mihin ilmansuuntaan tahansa. Nyt erityisalueena on Arktinen alue, erityisesti Koillisväylä, joka kulkee pitkin Veänjän rannikkoa. Kiinakin on kiinnostunut merellisistä "silkkiteistä"!

    Näin myös presidenttimme on hoksannut olla varovaisempi sanoissaan, eikä niin hanakasti enää puutu muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin, vaan käy keskustelua, jotka ovat molemmin puolin yhteyksissä keskustelukumppaneihin. Yhteisiä aiheita on varmasti riittämiin - eikä tarvitse sekaantua vieraiden omiin sisäisiin tapahtumiin - eiväthän ne meidän kansakunnallemme kuulu. Niinistö on omaksunut puolueettomuuden?
  • 9

  • Boris Johnson nostatti linjapuheessaan brexit-optimismia, mutta jätti yksityiskohdat pimentoon: ”Hoidetaan brexit valmiiksi”

    Ilkka Luoma 
    Britti PM Boris Johnson haluaa yksinkertaisesti ja vain viedä kansakuntansa enemmistötahdon suorademokraattisesti loppuun saakka eli eron EU' sta.

    Se ei ole kansakunnan eikä Boriksen vika, ettei kansan valitsema epäsuora ja välikädellinen demokratia äänestäjiensä edustajina ei saa aikaiseksi sellaista ratkaisua, joka toisi Iso-Brittanialle eron, minkä kansa on kansanäänestyksessä 52 prosentin voimalla ilmaissut.

    Johnson olisi halunnut nuo välikädelliset demokratian edustajat lomalle, jotta olisi saanut hallituksensa kanssa rauhassa miettiä ratkaisua EU-Brysselille, jotta lopulta olisi syntymässä sopimus erosta, joka olisi varmaan parempi ratkaisu kuin sopimukseton ero. Nyt kuitenkin Johnson kertonee tuon konkreettisen ehdotuksensa lopulliseksi ja nyt Englannista päin viimeiseksi ehdotukseksi löytää sopimusratkaisu. Näin tapahtunee (?)

    EU ymmärtää jäsenvaltioistaan, että Englanti on EU-Euroopan toiseksi suurin talousvalta, sen ollen merkittävä kauppakumppani jäljelle jäävästä EU' sta Englantiin - ainakin Saksalla on vahvat kytkökset kutistuneeseen britti-imperiumiin.

    Suomikin kärsii, jos emme saa fiksua erosopimusta, Englanti on ollut Suomelle pitkät ajat merkittävän suuri nettovoitto ulkomaankaupallamme.

    Toisaalta englantilaiset odottavat US-presidentti Donald Trumpin "lupauksia" kaikkien aikojen keskinäisdiilistä. Ehkä näitä kahdenvälisiä syntyy paljon, sillä EU edustaa populaationa vain 0,5/7,9 suhdetta Pallostamme - pelkkä Kiina edustaa 1,4/7,9 osuutta.

    EU-jäsenvaltiot odottavat nyt huolissaan miten brittien EU-erosopimuksen käy, sillä se on merkittävää kaikille heille, jotka haluavat käydä kauppaa 65 miljoonan britin kanssa.
  • 10

  • Kuopion epäilty koulu­murhaaja oli muuttanut opiskelija-asuntolaan vuosia sitten, tämä hänestä tiedetään

    Ilkka Luoma 
    Tekona täysin tuomittava tapahtuma toivottavasti aikaansaa syvällisen perehtymisen syrjäytyneisiin nuoriin, joiden monen kohtaloksi on tullut erakoituminen, pelko olla osana joukkoa sekä epäonnistumisen syvä huoli.

    Suomessa on kymmeniä tuhansia nuoria, jotka eivät aamulla tiedä mitä iltapäivällä tekisivät. Tässä tapauksessa oli edes koulu ja sen myötä toive saada ammatti ja lopulta työtä sekä yhteenkuuluminen yhteisöön, jota kutsutaan hienosti yhteiskunnaksi.

    Näin ei tässä selvästikään ollut - vaan ahdinko, juurettomuus ja pelko itsensä menestymisestä rikkoi kaiken ja vei lopullisesti elämän - yhdeltä, mahdollisesti täysin osattomalta. Emme tässä tiedä motiiveja ja henkilökytköksiä.

    Ennaltaehkäisy on kaunis ajatus, ja olisi erinomainen tapa toimia, mutta voimavarat tähän eivät yksinkertaisesti riitä. Lähimmäinen jokaiselle on toive, jonka haluaisi nähdä kaikille, sillä läheinen osaa kuunnella, olla huolissaan ja parhaimmillaan osaisi neuvoa ja antaa tarvittavaa empatiaa. Empatia loisi yrittämistä, halua menestyä ja iloa olla osana yhteisöä.

    Näin ei tässä ole selvästikkään käynyt, jos tässä vaiheessa julki annetut haastattelut antavat ymmärtää todellisuuden. Yksinäisyys on monille pahan olon tie, se ei anna ihmisille turvallista reittiä pärjätä ja kokea tarpeelliseksi tuntemisen tuntua, mikä meille on yhteisöllisyydestä mahdollistettu. Se ei vain onnistu kaikilta.

    Ehkä tässä kulminoitui kaikki nuo yksinäisyyden kulmapisteet ja lopputulos oli pahin mahdollinen - osattoman menehtyminen. Loukkaantuneet oletamme toipuvan erinomaisen sairaalahoidon tuloksena.

    Ehkä tapahtuma myös herättää osalliset, vieraat, omaiset ja viranomaiset sekä päättäjäpoliitikot, jotka voisivat miettiä tosissaan mitä yksinäisyys, osattomuus ja ajelehtiminen ilman yhteisöä aikaansaavat.

    Voimaa omaisille, loukkaantuneille ja nuorille, jotka ovat huomisen luojia ja turva ikääntyville, jotka huolestuneena katselevat missä mennään tässä kulutushokemallistuneessa yhteiskunnassamme.
  • 11

  • Molotov tinkasi syksyllä 1940 Saksalta lupaa Suomen nujertamiseen, mutta Hitler ei siihen suostunut – Tärkeä vaihe historiassa vaikutti Suomen ratkaisuihin

    Ilkka Luoma 
    Hei alkuun pieni huomautus selitteettömästä osasta Molotov-Rippentrop sopimuksen salaisen lisäosan yksityiskohdasta - Suomi oli lueteltu Baltian maaksi, ei erilliseksi osaksi Baltian maista.

    Tähän yllättävään virheeseen ei ole tuotettu selitettä, että miksi näin. On vain arveluja, kuten edelleen tiettyjä piirejä miellyttävä arvelu, että Stalin ja Neuvostoliitto olisivat halunneet etupiirijaon mukaisesti alistaa Suomen hallintaansa - viedä siis itsenäisyyden.

    Suomen valloittamiseen ei ole mitään todisteita - on vain todiste hahmottamaan asiaa - vuodelta 1917, jolloin Stalin lupasi ennen itsenäisyysjulistustamme meille itsenäisyyden Tampereella demareiden kokouksessa. Lisäksi toinen aihetodiste, jossa Stalin oli yhtenä allekirjoittajana, kun Suomelle sorvattin Pietarista ensimmäinen itsenäisyystunnustus.

    Olemme tältäkin osin paljolti nykyisen Venäjän ja Kremlin salaisten arkistojen varassa - puhutaan Stalinin papereista, ns. K-arkistosta, joka on ollut suljettu liki kaikilta. Olisi ollut kiintoisaa tietää mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin kirjoitti Suomen 100-vuotisonnittelukirjeeseen - presidentillemme. Ymmärtääkseni tuo kirje (liitteineen!?) salattiin kansaltamme presidentin kanslian toimesta. Miksi, jos näin?

    Suomi sai pitää "oikean kätensä" (joka olisi tänään tosi kiintoisa Koillisväylän "päätepisteen" osalta) Talvisodan jälkeen - se jopa annettiin, koska Kreml halusi Suomelle nikkeliä hyvän tahdon eleenä - ehkä ei näin, vaan Kreml tiesi tuon sotametallin olevan Saksan kolmannelle valtakunnalle ensisijaista ja hyvin tärkeää - oliko Saksasta viestitetty Neuvostoliitton, että antakaa Kolosjoen nikkelin pysyä Suomen puolella.

    Stalinilta jäi kana kynimättä Suomen kanssa, Suomi oli liian vahva kuritettavaksi enemmälti, tai sitten on lähes uskomaton mahdollisuus, että tällä Talvisodan hyökkäyksellään Stalin halusi viestittää Neuvostoliiton heikkoutta eli aikaistaa Saksan Adolf Hitlerin hyökkäystä, jonka tiesi tulevan - oli lukenut Taisteluni kirjan.
  • 12

  • Ukrainan presidentti Zelenskyi myöntymässä kompromissiin Itä-Ukrainasta: On valmis hyväksymään vaalit separatistialueilla

    Ilkka Luoma 
    Uusi riittävän kansansuosion saanut untuvikkopoliitikko ja presidentti Volodymyr Zelenskyi oivalsi nopeasti miten itäisen Ukrainan (Donpassin alueen) etnisyysjakauma merkitsee - siellä on osin jopa enemmistö venäläisiä ja venäläismielisiä - kuten muuten Krmilläkin, joka ei enää tule neuvottelujen piiriin - se on osa Venäjää.

    Donpass taas hakee kokonaisuutena suurelle venäläismieliselle vähemmistölle kielioikeutta, mikä oli myös Minskin sopimuksessa määritetty yhdeksi kiovalaisten lupausteoksi, jota ei ole tehty - lainsäädännöllisesti.

    Zelenskyi osaa nyt pelin, hän antaa oikeuden kansanäänestykselle, jossa itä-ukrainalaiset saavat itse päättää omista asioistaan - halunnevat suurempaa autonomiaa ja helpompia kauppamahdollisuuksia Venäjän kanssa, mikä lienee alueen merkittävin kauppakumppani (?).

    Krim sai oman kansanäänestyksensä, jota US ja länsi ei ole hyväksynyt. Krimiläiset halusivat jo 1990-luvulla osaksi Venäjää [Yle - Arkisto], mutta se estettiin. Tässä kohdin on hyvä myös perehtyä Ukrainan ja Krimin pitkään historiaan sekä historialliseen ominaisuuteen nimeltä Kiovan-Venäjä.

    Zelenskyi saattaa tuolla päätöksellään kuitata lopulta vieläkin suuremman kansansuosion, sillä se päättää sisällissodan, johon ovat sekaantuneet niin itä kuin länsi. Zelenskyi oivaltaa myös slaavilaisuuden ja yhteyden Venäjään, silti kiovalaisilla on oikeus kurkkia länteen ja omaksua sieltä niitä hyviä piirteitä, joita tarvitaan Ukrainan talouden nostamiseen.

    Ukraina on muun muassa erinomainen ravintoaitta, ja voi olla vielä merkittävä EU- alueen ruokatuottaja - erityisesti eteläisiin EU-valtioihin, joihin saattaa iskea ilmastonmuutoksen myötä aroutuminen jopa kuivuminen aavikoiksi - osaltansa.

    Ehkä Zelenskyi hoksaa myös edesauttaa US-presidentti Donald Trumpin pyyntöä selvittää mahdolliset ukrainalaisyhteydet US-presidentinvaaleihin, joista Trump valiintui toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Nyt sormet väitteiden ja syytteiden myötä kohdistuvat Venäjään ja Kremliin.
  • 13

  • Pohjois-Korea laukaisi ammuksen Japaninmereen päivä sen jälkeen, kun se ilmoitti palaavansa neuvottelupöytään Yhdysvaltojen kanssa

    Ilkka Luoma 
    Aiemmin läntinen media mielellään uutisoi korelaisten lähes USA' han yltävistä ydinohjuksista, sitten vain ballistisista ohjuksista, jotka putoilivat Japanin mereen - sen kansainvälisille vesialueille ja nyt "ammuksista" - kun ei sitäkään vähää todistetta, mitä on todellisuudessa ammuttu.

    Korealaisilla on yhtäläinen oikeus sotaharjoitella niin etelässä kuin pohjoisessa. Ehkä pohjoisen korealaiset harjoittelevat modernisti vain "ammuksilla"!

    Kaiken takana tässä ongelmavyyhdissä ovat amerikkalaiset noin 30 000 sotilaan vahvuiset taistelujoukot eteläisessä Koreassa. Nämä hiertävät yksinvaltiaan ajatuskaavioita - ja siitä miten hän luopuisi enemmän tai vähemmän todellisuudessa toimivista ydinaseistaan.

    Voisi arvata, että Kiina ja Peking tietävät näiden Kim Jong-unin ydinaseiden todellisen kokonaistoimivuuden - pelkkä ohjus ei riitä, siinä oleva ydinkärkikin pitäisi räjähtää, jos sillä aitoa uhkaa haluaa luoda. Millaista uhkaa luovat nuo US-sotilaat Etelä-Koreassa, entä US' n omat ydinaseet?

    Tuo uhka ollaan valmiina purkamaan, jos amerikkalaiset sota- ja taistelujoukot poistuvat eteläisestä Koreasta. Korealaiset muistavat erityisen hyvin ketkä jakoivat heidät kahtia jo vuonna 1945 - kysymättä itse korealaisilta mitään. Nuo jakajat olivat II Maailmansodan todelliset voittajavaltiot - USA ja Neuvostoliitto.

    Käytiin myös Korean sota, jossa ulkoisia sotavoimia johti etelästä juuri Yhdysvallat ja tämänkin miljoonat korealaiset muistavat, onkin helppo arvata, miksi nuo amerikkalaisjoukot hermostuttavat Kim Jong-unia, pohjoisen Korean itsevaltiasta - diktaattori hän ei ole, sillä hän on hyvin riippuvainen lähipiiristään ja Kiinan Kesksuhallinnosta. Kiinasta on määritetty ystävällinen ehdotus Korean rauhansopimuksen tiestä - Pekingin tiekartasta, jonka jo US-presidentti Donald Trump hyvin tuntee.

    Saa nähdä tekeekö Trump nyt kohta yhden vaalilupauksensa lunastuksen - ja tuo amerikkalaiset sotavoimat pois Korean niemimaalta - rakentamaan suurta uutta Amerikkaa!
  • 14

  • Postin toimitusjohtaja Malinen eroaa: ”Mitään työntöä Postista pois ei ollut”

    Ilkka Luoma 
    Lopulta rehti pelimies, joka sovitti sallitun ylittävän ahneuden erollaan. Teoissa kuin ei ahneudessakaan ollut tiettävästi mitään laitonta. Joskus vain suhteellisuudentaju hämärtyy ja katoaa. Menestystä uudesti syntyneelle Heikille!
  • 15

  • HS Hongkongissa: Poliisi ampui mielenosoittajaa rintaan, mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisemmiksi

    Ilkka Luoma 
    Noin seitsemän miljoonan kaupungissa yksi prosentti on 70.000 - ja näin paljoa ei tänään laittomissa mielenosoituksissa/ mellakoissa ole ihmisiä näkynyt. ---

    Havaittua Kiinan kansanarmeijan liikkuvuuden lisääntymistä Hongkongissa kutsutaan varautumiseksi - kaikkiin tilanteisiin. Kiinan Keskushallinto on ollut suopea ja antanut laillisten mielenosoitusten jatkua - ovat tosin tarkasti laskeneet noiden mielensä ilmaisijoiden ja erityisesti laittomien mellakoitsijoiden määrän ja suhteuttavat nuo luvut HK' n kokonaisasukasmäärään - huomaten laittoman mellakointiliikehdinnän olevan pieni vähemmistö HK' ssa.

    Kiina on ilmaissut, että mellakoiden rikkoessa liiaksi HK' n rauhaa, vakautta ja kaupallisuutta so. tavallisten ihmisten toimeentuloa - puuttuu se riittävin toimin palauttaakseen sisäisen rauhan ja vakauden, jonka rikkomista lietsotaan länsimaista - julkisesti ja salaisesti.

    Kiina Keskushallinto on varoittanut painokkaasti ulkovaltoja olemaan puuttumatta Kiina sisäisiin asioihin. Pekingillä on palautussopimuksen mukaan velvollisuus turvata HK' n ulkoinen ja sisäinen turvallisuus ja nyt tuo turvallisuus on uhkaamassa enemmistö hongkongilaisia.

    Kiina palauttaa vakauden HK' hon, ja lakien rikkojat saatetaan oikeusistuimien eteen ja saavat todistetun rikoksen tilanteessa asianmukaisen rangaistuksen. Kiina katsoo 70-V Juhlansa myötä tilannetta "sormiensa läpi" - antaen mellakoitsijoile vielä mahdollisuuden vetäytyä - heidän samatta lain mukaista maksimirangaistusta.

...


Ilkka Luoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti