lauantai 26. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 25102019 - VII


Kommentoija aivan itse - omalla pirullisella ilmeellään - tässä juuri


*
25102019

...
 • 1

 • HS-analyysi: Nokia voi pian joutua vaihtamaan johtajiaan

  Ilkka Luoma 
  Nokia on suuri, mutta maailmallisesti pieni - varsinkin verrattuna kiinalaiseen Huaweihin, joka on verkkolaitteistojen osalta maailman suurin tietoliikennetoimittaja. Kiinalaisella yhtiöllä on eräs kiistaton etu kaikkiin muihin nähden - sillä on maailman suurin kotimarkkinakysyntä ja -potentiaali.

  Eikä tässä vielä kaikki - Huaweilla on maailman suurin valmistuvien ylempien insinöörien rekrytointipotentiaali - joka vuosi valmistuu Kiinassa 340 000 insinööriä ja se ei varmasti ainakaan heikennä Huawein kykyä osallistua yhä monimutkaisimpiin tuotekehityshankkeisiin ---

  Kiina on myös mobiliteetin osalta maailman suurin markkina, jossa älykkäillä taskulaitteilla hoidellaan paljon enemmän asioita arjessa kuin meillä lännessä. Kiinassa ei ole kansan osalta ennakkoluuloja ja he ovat hypänneet viimeisen 30 vuoden aikana parin teknologisen kehitysvaiheen yli. Huaweilla on myös vahvat kotimaiset kirittäjät - muilla ei ole. Kiinassa on myös ZTE, sekä parikymmentä älylaitteiden valmistajaa ja kohta kymmenen mikrosirujen suunnittelijaa.

  US trumppistisena uusnormaalina - "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikalla koettaa padota kiinalaisvyöryä, mutta siihen ikeeseen Nokia sotkeutui herkemmin ja nyt osake pörssissä droppasi ja tuli ilmi, että tuotekehitys laahaa, eikä pärjää Huaweille.

  Nokialla on yksi tehokas keino - oikeastaan kaksi: 1. Liittoutua Huawein kanssa, jonka tosin EU ja US kieltävät. Tässä on muuten huomattavaa se, että Huawei teki ennen Microsoftia saadun tiedon mukaan ostotarjouksen koko Nokiasta - siihen ei tartuttu. Olisiko pitänyt? Nyt olisi komea yhtiö nimeltä: Nokia-Huawei.

  Se toinen Nokian mahdollisuus on liittoutua ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Se kauppana saatetaan hyväksyä ainakin USA' ssa, ehkä EU' ssakin - olisihan se kovempaa kilpailua Huaweita vastaan. Kiinasta kyllä tuulee huhu, että ZTE on lopulta samassa omistusringissä kuin Huawei ... ?

  Lopuksi:
  Kiinalaiset edustavat ihmispopulaationa Maapallostamme suhdeluvulla 1,4/7,9.!
 • 2

 • Kansalaisaloite läpi: eduskunta alkaa pohtia, pitäisikö kannabista saada käyttää ilman rangaistusta

  Ilkka Luoma 
  Cannabis sativa - hampusta kierteeseen

  Cannabis sativa eli hamppu on luonnossa kasvava bioaines, josta saa käsiteltynä kicksejä. USA:n Coloradon osavaltio muuttuu amerikkalaiseksi lääketieteen koekentäksi, sillä osavaltio vapautti ”ruohon” eli marihuanan myynnin ja käytön. Näin mahdollistuu laillinen mielikuvien boosterointi eli vahvistaminen.

  Bolivian presidentti Evo Morales piti sykähdyttävän puheen Helsingin yliopiston juhlasalissa – eräänä pienaiheena oli kokapensaiden lehdet. Evo kertoi, ettei ole bolivialaisten syy, että Yhdysvalloissa käytetään vakavin seurauksin kokaiinia.

  Morales kertoi kansansa pureksineen kokan lehtiä vuosituhannet – siitä sai energiaa ja jaksamista muun muassa epäinhimillisissä oloissa; espanjalaisten hopeakaivoksissa työskenteleville alkuperäintiaaniorjille – kun Espanjan kuningas halusi tilkitä vuotavaa valtiontaloutta ryöstämällään hopealla ja inkojen kullalla.

  Läntisen miehen laboratoriot hoksasivat tuhatkertaistaa kokalehtien voiman – oli saatava enemmän kicksejä, olihan kasvunhokema tälläkin saralla pop – lisää hallusinaatioita, lisää voiman ja autuuden tunnetta, syntyi kokaiini – niin kutsuttu kova huume. Oli siis saatava enemmän ja nopeammin (niin sanottu - ”lisää hevosvoimia autoon” -efekti).

  Hollannin Amsterdamissa on ollut jo pidempään laillisia kannabisbaareja, jonne suomalaisetkin hallusinaatiomatkailijat ovat mielenkohotustrippejään suunnanneet. Kicksit maistuvat myös suomalaisille. Kevytkicksit pelkästä tupakasta tai alkoholista eivät enää riittäneet.

  Miksi ihminen haluaa boosteroida mielikuvia – psykedeellisten harhojen maailmaa?

  Eikö kotoinen huikka eli alkoholihuume riitä? Miksi ei puhdas onnen tunne aikaansaa riittävää tyydykettä – miksi pitää saada enemmän ja useammin?

  Moni kuolee tupakasta johtuvaan keuhkosyöpään, moni heittää viimeisen kicksin nurkkaan, kun kuolema korjaa maksakirroosipotilaan autuaammille onnenmaille kokemaan oletettuja paratiisin kicksejä [rafl.]

  Liika on aina liikaa - sanotaan, tässäkin!
 • 3

 • Puoluelehdistön kuihtuminen kaventaa sananvapauden kirjoa

  Ilkka Luoma 
  Puoluemedia on rajoittunutta - tietoisesti rajoitettua informaatiota, jolla on selvä tarkoitus ja päämäärä. Sen on tarkoitus tuottaa soveltuvaa tietoa, infoa ja manipulaatiota ajetun ideologian eduksi ja hyödyksi.

  Puoluemedia on luotu tuottamaan yhteenkuuluvuuden henkeä ryhmälle, jonne kyseinen media leviää - yleensä jäsenrekisterin mukaisesti tai sitten samankaltaisuuslevinneisyytenä, jossa saman suuntaiset haluavat edesauttaa omaansa - vahvistaa joukkuehenkeä.

  Puolue rajaa hienostuneesti sananvapautta - vapaaehtoisesti, tai sitten voi erota yhteenkuuluvuusryhmästä, jos sen ideologia ja informatiivinen päämäärä ei miellytä. Jäsenyys ei ole pakollista ja tältä osin vallitsee kokoontumisvapaus, jossa luontaisesti sananvapaus rajautuu yhteenkuuluvuuden ilmentymänä. Puolue on aina segmentoitunutta ajatusmaailmaa - tavoiteasetantansa mukaisesti.
  ...

  Yllättävä verranto? Näinä päivinä alkoi Hovioikeudessa eräänlainen ideologiaoikeudenkäynti, jossa suunnattu ja tarkootushakuinen mediainformaatio, sananvapaus ja Käräjoikeudesta langetettu rangaistus arvioidaan toisessa oikeusasteessa uudelleen.

  Kyseessä oli kahden rajoittuneen ideologian yhteentörmäys, jossa toimittaja kirjoitti toisen rajoittuneen yhteenkuuluvuusryhmän vastaisesti rajoittunutta eikä täysin todisteellista tietoutta väitteinä ja "tutkittuna journalismina".>
 • 4

 • Norjan öljyrahaston arvo ylitti 10 000 miljardia kruunua: ”Kuin olisimme löytäneet öljyä vielä toisenkin kerran”

  Ilkka Luoma 
  Saamme jonkinasteisen käsityksen tuosta jättimäisestä kansallisvarallisuudesta - tasearvona, siis arvioarvona, joka on noteerattu jossain - lähinnä pörsseissä ... kun vertaamme sitä US-liittovaltion ulkoiseen velkaan - jota on muun muassa Kiinalle suunnilleen saman verran kuin Norjalla on tätä kansallisvarallisuutta eli noin reilu 1000 miljardia USD.

  Voimme myöskin verrata tuota vajaan 1000 miljardin euron norjalaisomaisuutta Kiinan valuuttavarantoon, joka on noin kolme kertaa suurempi kuin norjalaisten öljyrahastot. Kiinan valuuttavaranto on pienentynyt huipuistaan, mutta ollen edelleen noin 3000 miljardia USD.
 • 5

 • Norjan öljyrahaston arvo ylitti 10 000 miljardia kruunua: ”Kuin olisimme löytäneet öljyä vielä toisenkin kerran”

  Ilkka Luoma 
  Hajauttaminen on päivän sana. Jokainen pörssipeluri muistaa eilisen Nokian 23 prosentin kertakaikkisen syöksyn. Mutta, se oli oiva paikka tankkaajille, kun Nokiaa sai halvalla - tai sitten sisäpiiri osasi kertoa paljon vieläkin vakavammista ongelmista.

  Osakkeet tai mikä tahansa omaisuus on aina taseessa ja realisaatio tapahtuu myydessä, jonka myötä saadaan ostovoimaista käteisrahaa (tässä emme tarkastele konkreettista vaihdantataloutta!), sijoitettavaksi muualle tai sitten ostaa jotain muuta - rantaa, metsää, peltoa - siis maata, josta voi synnyttää reaalisuutta vaikkapa ravintona.

  Norja on varmasti hyvin tehokkaasti hajauttanut salkkunsa, joka ei kuitenkaan ole muuta kuin taseomaisuutta, siis jonka todellinen reaaliarvo muodostuu vain realisaatiossa - myytäessä. Tosin osakkeille saa myös osinkoja, vuosittain joskus mukavalla prosentilla, senhän voi edelleen sijoittaa tai jakaa kansalle tai kansan eduksi johonkin yleishyödylliseen.

  Jokainen kuitenkin muistaa - tietää Saksan suuren superinflaation, jolloin ruisleipä maksoi aamulla kottikärryllisen rahaa ja illalla jo kaksi. Samoin jokainen tietää, että Saharassa janoon kuoleva ei tee osakepaperilla mitään - ei edes timantilla tai kultaharkolla - vain vesi olisi tarpeen, mutta jos ei - niin ei edes kilolla kultaa henki pelastu.

  Osakesalkku on aina niin arvokas, mitä sillä saa varmasti elintärkeää - eli ravintoa, vettä ja hengitettävää ilmaa. Näin yksinkertaista se lopulta on. Osakkeet ovat aina spekulaatioiden kourissa - kts. Nokia eilen!

  Osakesalkku ja sen arvo perustuu järjestäytyneeseen yhteiskuntaan, jossa on kysyntää ja tarjontaa sekä niiden välillä tasapainoa hallitusti. Liika tarjonta romahduttaa ja liika niukkuus vie monilta saavuttamattomiin. Mitä Sinä tarvitset "viimeisellä portilla" - millaisia osakkeita?
 • 6

 • Tunnettu maamerkki ja Australian aboriginaalien pyhä paikka sulkeutuu turisteilta lauantaina

  Ilkka Luoma 
  Ihminen on utelias, niinpä se matkustelee. Ihminen haluaa näyttää ja vertailla, siksi se matkailee. Mitä enemmän ostovoimaa - ylimääräisenä normielämän jälkeen, sen enemmän matkustelemme.

  Kiinalaiset ovat hyvä esimerkki ja Suomen Lappi kiittää, kohta Saimaa - Savonlinna Keskipisteenaan?

  Entä Australian aboriginaalit, jotka saivat olla "saarellaan" rauhassa vuosituhannet, kunnes valkoinen eurooppalainen tuli ja siirsi vaikeimpia vankejaan omaan "territorioonsa" - juuri vallattuun Australiaan - pois Lontoon kaduilta. Valloituksen aikana ei alkuperäisiltä mitään kysytty, vaan alistettiin systemaattisesti valkoisen ylivaltaan.

  Nyt huono-omatunto ja päättäjien alkuperäenemmistö päätti, että jotain pyhää pitää palauttaa aboriginaalien riitteihin ja tapoihin. Entä meidän saamelaiset ja Inarinjärven pyhät paikat?

  Miksi valkoinen eurooppalainen loi oman etunsa ylivallan - pahimmillaan länsi-eurooppalaisten kolonialismina - puhumattakaan Belgian kuninkaan Leopold II' n toimista mustassa Afrikassa.

  Ja sitten se kysymys - fiktiivisesti: "Mihin matkustaisit, kun olisit ainoa ihminen Maan päällä. Toisaalta kaikki laitteet, systeemit - lentokoneet, ravintolat, hotellit ja museot yms. toimivat, mutta olet ainoa ihminen Maan päällä. Minne siis matkustelisit yhden vuoden aikana?
 • 7

 • Näin Suomesta tuli intohimoisesti lihaan suhtautuva kansa: ”Pelko on, että koko se elämänmuoto katoaa”

  Ilkka Luoma 
  Olisi kiintoisaa tietää kuinka paljon syömme lihaa makkaroiden yhteydessä - uskoisin sen olevan suuri määrä, samoin kuin sika-nautajauhelihan. Nuo siivittävät ruokakulttuuriamme, kuten enenevässä määrin broiler-tuotteet.

  Vaikka lihankulutuksemme on noussut vuodesta toiseen - olemme paljon jäljessä yhdysvaltalaisista, jotka mättävät lihaa noin 125 kiloa per nenä - vuodessa! Samaan aikaan intialaiset käyttävät lihatuotteita noin 5-7 kiloa! Intiassa emme juurikaan näe ylipainoisia ihmisiä. EU' n keskiarvo on sekin suurempi kuin meillä Suomessa.

  Kiina on noussut maailman suurimmaksi, myös taloutena (bkt/PPP - IMF 2014/-15). Samoin lihankulutus on noussut huimasti. Vielä noin 30 vuotta sitten kiinalainen söi lihaa noin 10 kiloa vuodessa, nyt se on jo lähellä 55 kiloa - kehitys on ollut valtavaa. Kiina on maailman suurin lihamarkkina ja ylipainoisuus jäytää jo joitain ihmisryhmiä.

  Suomessa ylipaino on kasvava ongelma. Voisimmekin tutkia millaista lihaa syömme ja miten rasvaprosentti seurailee kulutusryhmiä ja miten noihin projisoituvat ylipaino-ongelmat. Se näkyy selvästi, että siipikarjan syönti on lisääntynyt jo ohi naudanlihan. Entä lihanjäljittelijät, miten käy "mifujen ja tifujen"?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti