keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 15102019 - V15102019

...
 • 1

 • Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  Ilkka Luoma 
  Kamppi Helsingin keskustassa on oiva esimerkki kulutusjuhla-alttarista. Kaikki on keskittynyttä yhden katon alle. Metrolla pääsee kellariin (Pasilassa lähijunalla) ja koti voi olla katolla. Välissä ovat kaupat kassakoneineen ja maksupäätteineen, jossa kukin voi ottaa osaa kansantalouteen ja tulonjakoon ja -tasaukseen kukkaronsa nyörien mukaisesti.

  Kun katsoo Helsingissä Kampin asuntoja, tulee vääjäämättä mieleen hunajakennot. Asunnot ovat kuin lokeroita seinissä. Hunajapurkit ovat kauniisti geometriassa - milloin saamme kuusikulmaiset asumukset? Asuntomme ovat kaupungeissa myös tehokkaasti arkkitehdin kynän jäljiltä teholuvuissaan, jossa tilavuuteen ja maapinta-alaan nähden saadaan maksimaalinen asuinpinta-ala.

  Ovatko hunajakennot ihmisarvoista asumista? Ovat tai eivät, ... [mehiläisetkin asuvat ja voivat ilmeisen hyvin - ainakin ilman ihmistä] - - niin mieli ja ilo osallistumisesta ja hyväksytyksi tulemisesta antavat anteeksi "huonojakin" oloja.

  Ihmiskunta on kuin hengittävä palje - välillä tiivistyy ja sitten taas laajenee. Se tarkoittaisi keskittymisestä hajautumiseen. Vai olemmeko valinneet vuosimiljoonaisten muurahaispopulaatioiden tavan elää keoissaan - ja tarkkoine elinpiireineen eli reviireineen?
 • 2

 • EU tuomitsee Turkin sotatoimet – Ministeri Haavisto: Kaikki EU-maat sitoutuivat asevientikieltoon

  Ilkka Luoma 
  Valitettavasti tässä Lähi-idän nelikentässä EU on kaukaisen sivuviulun soittaja - ääni väreilee, mutta ei juurikaan kuulu. EU on mahtitalous, mutta ulkopolitiikassa untuvikko ja kokematon, vaikka perinteitä erityisesti entisinä kolonialisteina on runsain mitoin - tähänkin Turkki - Syyria - Iran - kurdit keskinäisongelmaan saakka.

  Aikanaa noin 100 vuotta sitten ranskalaiset ja englantilaiset piirtelivät karttaharjoituksiaan aikana, jolloin Osmanien valtakunta hajosi I Maailmansodan lopun seurauksina. Herrat Sykes ja Picot tekivät salaiset karttaharjoitukset kolonialismin yllyttämänä, eivätkä kuunnelleet paikallista tietämystä mistä rajalinjojen olisi pitänyt kulkea. Nyt on aika korjata nuo länsi-eurooppalaisten tekemät rajanvetovirheet.

  Nyt EU' lla ei ole juurikaan roolia moniulotteisessa konfliktissa ja sodassa, kuin vain maksajan rooli, ettei Turkki avaa rajoja 3,6 miljoonalle pakolaiselle, jotka ovat tulleet paljolti Turkista riippumatta - juuri Turkkiin, kun sattuu tuossa Syyrian vieressä olemaan.

  Syyrian kriisi ja sisällissota äityivät voimallisesti, kun US CIA aloitti Syyrian laittomien kapinallisten aseistamisoperaation jo vuonna 2013. Seuraavana vuonna oli vuorossa USAF-rynnäkköpommitukset - ilman mitään YK-mandaattia, samalla kaavalla kuin aikanaan vuonna 2003 Irakissa, kun US hyökkäsi Saddam Husseinin valtakuntaan. Samalla syntyi nykyinen ISIS-terrorijärjestö, kun Saddam saatiin hirtettyä. Irak vaipui sekasortoon.

  EU' lla on ollut vain sivurooleja, ja mahdollisuus harjoittaa omien jäsenmaidensa ilmavoimia - taistelulentoharjoituksina Irakiin, Libyaan ja Syyriaan. Nyt Syyria on nousemassa kaaoksesta, ja US on vetämässä sota- ja taisteluvoimansa pois Syyriasta, tehden tilaa laillisesti kutsutuille sotavoimayhtymille.

  Herää toki kysymys, millä mandaatilla Nato-valtio Turkki hyökkäsi Syyriaan - ehkä Kremlin tiekartan (!), jonka päämääränä on saada vihdoin kurdeille oma kansallisvaltio ja Turkille "rauha häiritsevistä kurdeista" - näinkö se menee?
 • 3

 • Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  Ilkka Luoma 
  Kiintoisaa on tietää miten hyvin US-presidentti Donald Trump oivaltaa Kremlistä käsin ohjailtua tilannekehitystä. Tieto Trumpilla voi olla niinkin läheinen, että esimerkiksi vävynsä Jared Kushnerin opastamana Donald on mukana tuossa puhutussa Kremlin tiekartassa, joka määrittää nyt uudelleen alueen rajoja.

  Osmanian valtakunnan hävittyä osuutensa I Maailmansodassa piirreltiin alueen rajoja englantilaisten ja ranskalaisten Sykes ja Picot suunnitelman mukaisesti - kysymättä alueen asukkailta, hallinnoilta ja heimoilta mitään! Onkin tullut aika korjata tuo sata vuotta kestänyt vääryys, jonka nuo aiemmat kolonialistit teettivät.

  Nyt Trump tuo omaa rauhanomaista osuuttaan mukaan uusnormaalillaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" - politiikalla. Nyt Trump siirtyi jo pakotteisiin antaakseen Turkin presidentille luunapin pysyttäytyä kaidalla tiellä ja muistaa, ettei tuota 30 kilometrin levyistä suojavyöhykettä ylitetä.

  Vastaavasti Kremlin suunnitelman mukaan Syyrian lailliset asevoimat tulevat näytin vuoksi tuon suojavyöhykkeen rajoille - ehkä näytösluontoisesti pari kahakkaa, kun kansa haluaa leipää ja sirkushuveja. Syyria joutuu luovuttamaan sille aikanaan jo kuulumattomia maa-alueita pois - erityisesti alueet, joista syntyy Kurdistanian esivaihe.

  Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on nyt kaikki komentosauvat käsissään. On suhteet Turkkiin, presidentti Erdoganiin, Syyrian presidentti Bashar al-Assadiin ja vielä Iraniinkin - nuo neljä saattoivat sopia epäsuorasti miten Kremlin tiekartta etenee?

  Nyt Trump joko oivalsi, että on tippumassa junasta, eikä saakaan Nobelin rauhanpalkintoa, tai sitten hän on osa tuota suunnitelmaa! Rauhan Nobeleita on ennenkin jaettu kummallisin syin.

  Kun suojavyöhyke toimii - ryhtyvät nuo sopijakumppanit yhdessä nujertamaan ISIS-terrorijärjestöä, joka onkin sitten niiden lopullinen loppu (?) Tai sitten ei, sillä tässä ei uskalla puuttua uskontojen käsikirjoituksiin, siksi monimutkaisia ja kullekin osapuolelle tärkeitä ne ovat!
 • 4

 • Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  Ilkka Luoma 
  Oleg Antonov oli lentokonesuunnittelija [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Oleg_Konstantinovit%C5%A1_Antonov - ], joka vaikutti alussaan ja aikanaan Moskovassa. Neuvostoliittolaisen kaavan mukaan oli idea hajauttaa tuotantoa, tuotekehitystä ja kokoonpanoa erityispiirtein soveltuviin sosialistiseen neuvostotasavaltoihin. Niin tässäkin.

  Moskova halusi kehitystä myös Ukrainan sosialistiseen neuvostotasavaltaan - samoin Kremlistä ehkä mahtipontisuuttaan tai katumustaan osoittaen ajallansa neuvostovaltion johtaja Nikita Hrustshev lahjoitti suoraan Moskovan valtapiiriin kuuluvan Krimin niemimaan Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallelle; ei siis Ukrainalle, jota ei ollut edes olemassa.

  Antonov on venäläislähtöinen lentokoneiden suunnittelu-, tuotanto- ja kokoonpanotehdas. Suurin osa konemalleista oli Neuvostoliiton aikana kehitettyjä - kuten maailma suurin lentokone Antonov An-225. Kiovalaisperäistä on vähän suunnittelultaan. HS-artikkelissa kuvattu rakennetestaus on eri asia kuin uuden konemallin suunnittelutoiminta. Testaus on hyvin tärkeä osa-alue itse tuotekehitykselle!
 • 5

 • Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  Ilkka Luoma 
  Martti Pelho: Kansainvälisen oikeuden mukaan oikeusvarmuus ja Espanjankin ratifioimissa kansalaisoikeussopimuksissa turvatut syytettyjen perusoikeudet eivät toteudu oikeudenkäytössä Espanjassa kun syytetyillä ei ole kansallista oikeussuojakeinoa hakea valittamalla muutosta Espanjan korkeimman oikeuden linnatuomioihin.

  Näin lopullinen oikeudellinen tulkinta näistä poliittista luonnetta olevista “kiihotus- ja kapinarikoksista”, joita Euroopan vuoden 2002 rikosoikeudellinen luovutussopimus ei edes tunne, siirtyy tuomittujen asianajajien hakemuksista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi.

  Kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulevan ratkaisun voidaan olettaa olevan syytetyille myönteinen, niin Espanjan korkein oikeus joutuu purkamaa nämä Katalonian poliittisille johtajille nyt julistamansaa linnatuomionsa laittomina.

  Kataloniahan on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi parlamenttinsa päätöksellä 27.10.2017 – Suomenniemen suurruhtinaskunnan ja Kosovon maakunnan tavoin (6.12.1917 ja 22.2.2008).

  Katalonian valtion itsenäisyysjulistuksen 2-vuotisjuhlat pidetään reilun viikon päästä.

  Suomen eduskunta ei ole toistaiseksi ratkaissut sille 27.10.2017 jätettyä hakemusta Katalonian valtiollisen itsenäisyyden tunnustamiseksi.

  Martti Pelho
  suuhygienisti
  Kuopion KOn lautamies virkarikosjutuissa 1993-97
  Havanna
  KUUBA
  Suomenniemen suuriruhtinaskunnan itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917 tunnusti toisaalta ensimmäisenä entisen omistajan vallankumous jatkaja Neuvosto-Venäjä jo 4.1.1918 🙂

  Kosovon itsenäisyyttä taas entinen ja laillinen omistaja Serbia ei ole tunnustanut - luvattomat USAF-pommitukset olivat tehneet tuon Serbian tunnustuksen tarpeettomaksi.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti