perjantai 25. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 24102019 - VIArvuuttaja

*
...
 • 1

 • Lentoyhtiö Norwegian sai velkataakkaansa helpotusta Kiinasta – Osakekurssi rajussa nousussa

  Ilkka Luoma 
  Kiinasta Air China olisi ollut kiinnostunut ostamaan osuuden - merkittävän osuuden Finnairista - ei onnistunut vielä. Verrantona voimme pohtia toisen kiinalaisen - Huawein aikoinaan 2008 halua ostaa koko Nokia, siis jo ennen Microsoftia ... eipä jossitella enempää. Huawei on nyt tosin tarkkaavainen, kun Nokia droppasi pörssissä. Huawei kestää trumppistisen kiristelyn. Nokia ei saata edes välillisesti sitä kestää?

  Se ei ole jossittelua, että Finnair saa suuren osan voitostaan Kiinan lennoista, jotka junailtiin jo pääjohtaja Keijo Suilan aikana. Nuo Siperian ylilennot on ollut Finnairille lottovoitto. Osa lennoista on ollut Air China -vuoroja. Finairilla ja Helsinki-Vantaalle on ollut uskomaton etuoikeus ...

  Nyt kiinalaiset menettelevät oivasti. Tuetaan norjalaisia lentokoneostoissa ja näin saadaan "jalka oven väliin" - ei olisi ihme jos Air China ilmaantuu ostajakandidaatiksi. Kun Finnair ei toistaiseksi onnistunut, voivat norjalaiset viedä potin.

  Air China on kasvamassa maailman suurimmaksi lentoyhtiöksi. Finnair olisi ollut meitä suomalaisia ajatellen hieno erikoisuus kiinalaisten lentolaivastossa - omanansa, tytäryhtiönä - sinivalkoisin värein. Finnair on yksin liian pieni, kun pudotuspeli alkaa.

  Mikäli Norwegian lipsahtaa kiinalaisten taskuun, on se merkkitapaus Norjalle ja avaa uusia näkökulmia aina Koillisväylään saakka. Finnair voisi laittaa nyt viimeistään ulkoisen konsultin asialle rakentelemaan uutta lähestymistä - Suomen ja Finnairin eduksi.

  Norjalaiset olivat herkempiä ajattelemaan tulevaa huomista ja kiihtyvää lentokilpailua. Kiina on kohta maailman suurin lentomatkustajien maa - riippumatta käytävästä keskustelusta lentoliikenteen päästöistä.
 • 2

 • Tallinna-tunnelin rahoitus etenee, vakuuttaa kiinalaisrahaston nokkamies: ”Raha löytää tiensä kuin virtaava vesi”

  Ilkka Luoma 
  Tallinnan ratatunneli ei ole yksin kiinnostava kohde, sillä Tallinnan ja Helsingin yhteinenkään volyymi ei riitä kiinalaisille. Niinpä tuohon Tallinna-hankkeeseen liittyy muutakin.

  Tuo muu on Jäämerenrata aina Petsamon Liinahamariin saakka. Siihen taas sisältyy mahdollisuus Suomelle vuokrata rata- ja satamapohja Venäjältä (vrt. Saimaankanavan vuokrasopimus), sillä Liinahamariin saataisiin kiinalaisella rahalla sotilaspoliittisesti puolueettomaan maahan Koillisväylän Silkkitien läntisin pohjoinen satama purkamaan lastia Kiinasta ...

  Eikä tässäkään vielä kaikki, vaan tuohon Koillisväylään lasketaan Aasian datakaapeli, joka jatkaa matkaansa Liinahamarista Jäämerenrataa pitkin Rovaniemelle ja siitä eteenpäin soveltuvaa reittiä pitkin Helsinkiin ja välille - Jyväskylään - rakennetaan kiinalainen datakeskus AliBaballe.

  Sen sijaan AliBaban Pohjois-Euroopan keskusvarasto nousisi Venäjän Karjalaan ja samalla rakennetaan Liinahamarin radasta pistoraide Murmanskin rataan ja sitä myöten Leningrad oblastiin ja ... kauemmaksikin Venäjälle.

  Jäämerenradan varteen voidaan rakentaa kiinalaisella rahalla Pyhätunturille suuri kiinalais-suomalainen lomailukeskus yhteiskouluineen. Pyhällä on runsaasti venäläisomistuksessa olevaa maata ja uutta kouluakaan Pelkosenniemen kunta ei ole rakentamisen osalta päättänyt.

  Kiina lähettää mielellään lapsiaan ja nuoriaan suomalaisiin kouluihin - ja Pelkosenniemelle voidaan suunnitella juuri tähän tarkoitukseen kansainvälinen koulu. Näin Pelkosenniemen tulevaisuus on taattu! ;-)
 • 3

 • Vuosi 1968 oli käännekohta, jolloin kaikkein suomalaisin Suomi alkoi kadota – ”Monet kaipaavat ihan aidosti siihen aikaan”, professori sanoo

  Ilkka Luoma 
  Tuolloin 1960-luvun lopulla ja -70-luvun alkupuolella oli intellektuaalia olla erilainen. Maallistuneet kokoomuslaiset keksivät 'Viva Soltshenitsyn' - sekin oli komeaa, kun huomattiin, ettei Suomessa uskalleta julkaista. Olimme aidosti jo tuolloin idän ja lännen vedenjakajalla.

  Perustuslaillisetkin vähän myöhemmin näkivät päivänvalon - se oli Isänmaallista paloa - äärioikealta. Monet kokoomusnuoret ihailivat salaa "Jori C' tä" - jolla oli rohkeutta kapinoida Kekkosta vastaan - kuten teki Veikko Vennamokin, kun oli ajamassa pettureita linnaan.

  Suomi oli tuolloin 1968 aidosti suomalainen - sitkeä, työteliäs ja TV-ihmeen kokenut. Mustavalkoisena nähtiin Lännen tie ja Lahjomattomat - naiset seurasivat Peyton Placea, kuten tänään Salkkareita.

  Kävin kansakoulua ja siirryin Keskikouluun tai oppikouluun, miten sitä tuolloin kutsuttiin. Ei ollut tietoa peruskoulusta. "Paremmat" menivät oppikouluun, vaikka viisautta opiskella jaettiin oppivelvollisuutena vielä Kansalaiskoulussakin, aina kahdeksanteen luokkaan saakka.

  Oppikoulu oli luulo paremmasta, joka korvattiin valtavalla kouluuudistuksella kohta - tytöt tulivat poikalyseoihin - mm. Savonlinnassa, jossa Keskikoulussa oli enimmillään 45 oppilasta luokalla. Takapulpettien pojat taittelivat lennokkeja, kun opettaja ei ehtinut kaikkia hätyyttelemään.

  Kyllä 1968 oli muutos vuosi, kuten oli vielä seuraavat 4-6 vuotta, jolloin politiikka tuli nuorille tutuksi - oli kouluneuvostovaalit ja tuolloin nuoria kiinnosti mitä tuo politiikka oikein tarkoittaa - 'Ole Porvari' -oli suosittu rintanappi. Vasureilla oli omansa - sirppiä ja vasaraa.

  Nykyään kaipaisi nuorillekin poliittista ympäristöherätystä, sillä vastuu siirtyy nyt kuulujoille, sillä 1950-luvun vauvat eivät enää kohta aktiivisesti vaikuta uhkautuvaan ympäristökaaokseen vaipuvaan Maapalloomme. Olisi aika ryhtyä aktiiviseksi, kuten olivat nuoret alkaen tuosta 1968 ... Muistaakseni Woodstock oli sitten vuonna 1969! e
 • 4

 • Vuosi 1968 oli käännekohta, jolloin kaikkein suomalaisin Suomi alkoi kadota – ”Monet kaipaavat ihan aidosti siihen aikaan”, professori sanoo

  Ilkka Luoma 
  Oli maantieteellinen tasku ja nyt armon vuonna 2019 peilautuu idän ja lännen vedenjakajuus, joka kiihtyy ja viihtyy Turusta Parikkalaan. Paljon on muuttunut ja joitain asioita ei muuta mikään ja se on sitkeä Venäjän epäluuluisuusdilemma - ei oikein tiedetä miksi "vihataan" ja kuitenkin hyväksytään tosiasiat tosiasioina. Tosiasiaa todistaa väkevän voimakkaasti kansakuntamme jykevä ja enemistöinen natovastaisuus. Sekin on tosiasia, ettei suomalainen pelkää Venäjää.

  Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuimmaksi presidentiksemme kansalaisarvioitu Urho Kekkonen - UKK loi meille maineen, nosteen ja täyden itsenäisyyspuolueettomuuden vuonna 1975, kun Urkin ETYK-nuija kopsahti Finlandia talolla pöytään - juhlakokouksen päätteeksi. Tänään täyttä itsenäisyyttä ei ole jäljellä - siitä aimoannokset luovutettiin EU-Brysseliin.

  1968 Neuvostoliitto "valtasi" tankeillaan Tsekkoslovakian Prahan; tsekit olivat liukumassa liiaksi läntisen maailman hapatukseen - piti ojentaa. Unkarilaisia ojennettiin 1956. Meitä suomalaisia ojennettiin helmi-maaliskuussa 1940 ja seuraavaksi kesällä 1944. Siihen jäivät meitä kohden itäiset ojentelut.

  Saimme erityisaseman - marsalkka C.G.E. Mannerheim armahdettiin Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalinin mahtikäskyllä ja YYA-luotiin nostamaan teollisuutemme iskuun ja kauppamme kiintoisaan itätasapainoon, josta huippuvuosina vuolimme "kultaa" ja työtä kansalle - se oli Kekkosen meininkiä. Kysyttiin laulussakin "kuinka käy Kekkosen rock'n roll" - se kävi ja kukkui.

  1968 Pariisikin lainehti, se tarttui meihin ja vähän myöhemmin alkoi nuorten ja lastenkin osalta Teiniliitto, jossa viimeeksi vasemmistolaiset, jopa stalinistit olivat vallankahvoissa - se oli kultturellia. Kulttuuri peittosi rahan ahneuden ja oli hienoa olla piireissä. Kommunistit olivat piirejä, ikäänkuin nuoret olisivat häivähdyksen omaisesti haistaneet jotain ylevämpää kuin mitä näyttö- ja vertailutalous oli alkavana kulutushokemana. >
 • 5

 • Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  Ilkka Luoma 
  Massiivinen kuluttajatuotteiden ja tässä -juomien ja elintarvikkeiden jakelu tarvitsee halpaa, hygienistä ja sarjatuotannolle suotuisaa pakkausmateriaalia ja prosessin menetelmää.

  Muovia on helppoa käsitellä, sitä tehdään "loputtomasta" öljystä, muovin kierrätyksestä ja materiaaliyhdistelmistä, joista syntyy kertakäyttöisyyttä eli helposti pois heitettävää jätettä.

  Me kuluttajat olemme avainasemassa. Vaadimme halpaa hintaa, vaivattomuutta ja luottamusta olettamaamme puhtauteen eli ravintoturvallisuuteen - nythän noiden kolmen osalta on tuosta juuri kysymys. Onko kolajuomat ravintoa, jätän viisaampien harkittaviksi.

  Suomen Kotkassa on alkanut puuraaka-ainepohjaisten pakkausten valmistus - alkaen muovipikarit hiljalleen korvaaville puuainesmukeilla. Se, miten ekologista on operoida kasvavan puun eli lopulta metsän kimpussa, saadaksemme noita vaatimuksiamme puhtaudesta, helppoudesta kuin turvallisuudesta - on sekin asiantuntijoiden kiertobiomassakysymys.

  Pitääkö metsää kaataa selluloosaksi ja vaikkapa puuaineskertakäyttöisyydeksi, on sekin asiantuntijakysymys. Se taas on meidän kaikkien kysymys, mitä me ostamme, mitä me vaadimme ja miten me reagoimme minkäkinlaisiin uutisointeihin.

  Jokainen muovinen juomapullo tulee olla kierrätyshinnoiteltu, kuten Suomessa - kun asetamme kokis-pullon pantiksi yhden euron, niin johan roskiin laitto laantuu. Nyt jo panttien keräilijät ovat ainakin Suomessa liikkeellä - jo aamuvarhain, silloin on parhaat markkinat.

  Voimme sanoa ei kertakäyttökulttuurille. Voimme kuluttaa vähemmän. Puolitetaan kokiksen juominen ja maksetan tuosta "herkusta" kaksinkertainen hinta, kun siihen on ympätty ympäristöjälkihinnoittelu ja pantillisuus.

  Nestle voi myös "paremmissa ravintoaineissaan" harrastaa sellaista pakkauskulttuuria, jonka ympäristöjälki on pienempi ja pantillisuus voidaan ulottaa kaikkiin pakkauksiin! Ja vähintään jokaiseen pakkaukseen liitetään erillinen hintaan sisältyvä kierrätysmaksu, joka näkyy selvästi pakkauksen kyljessä!
 • 6

 • Perussuomalaiset yhä suurin puolue, keskustan puheenjohtajavaihdos ei näy kannatuksessa

  Ilkka Luoma 
  Tutkimukset kielivät, että Suomessa on vakaasti viidesosa kansasta reviiripuolustajia. Siis isänmaa, suomalaisuus ja omista huolehtiminen. Tuntuuko tuo kolminaisuus pahalta? Ei tunnu. Mikäli perussuomalaiset saavat lisää yhteiskunnallista asiantuntijuutta ja ympäristöosaamista - voi kannatus vakiintua jopa neljäsosaan.

  Tuon ps-kannatuksen noustessa mahdollisesti neljäsosaan, jää vasemmistoliikkeelle vain yksi mahdollisuus: demareiden ja Vasemmiston on yhdistettävä voimansa, jolloin toveripiiri kasvaa suunnilleen samaan eli neljännekseen.

  Pitääkseen valtiolaivan peräsimen hallussaan, on toveripiiriin ohjelmallisesti integroiduttava DeGrönan eli Vihreiden kanssa, jolloin vihertynyt kaveruus yltäisi jo jopa lähemmäksi puolta koko kansakunnasta, kuitenkin noin 40' sen prosenttiin.

  Entä pääoma eli porvaririntama? Kokoomus reivaa linjaansa lähemmäksi ihmistä ja kestävää kehitystä ja muodostaa ohjelmaunionin Keskustan uusvoimien kanssa, ja näin saattaisi asettua kolmannekseen kansastamme.

  Vaa' an kieleen pääsisivät sitten pienpuolueet, eli pienvähemmistöjen ohjelmaliikkeet, joiden liikkuminen kahden valtablokin välissä olisi kiinni valtapyyteiden tuulensuunnista. Harry Harkimo saisi edelleen harrastaa yksinpurjehdusta Kokoomuksen apupuolueena.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti