sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 13102019 - V

...
 • 1

 • Laatokasta ja Saimaasta on luotava maailmanlaajuisesti houkutteleva ”kaksoisjärvien matkakohde”, linjaa Jani Halme, jonka HS:n lukijat valitsivat Saimaan linnanherraksi

  Ilkka Luoma 
  Ei niinkään juuri nyt tarvita "linnanherraa", vaan suunnitelma, johon suuri joukko päättäjiä, pääomaa (maan sisältä ja/tai ulkoa) ja innovaattoreita sitoutuvat. Kun esimerkiksi Savonlinna - "Saimaan Keskipiste" -ajatus saa laajaa kannatusta, voidaan tuon yleissuunnitelman toteuttajaksi valita sopiva alueen kehittämisestä todellisen vastuun ja toteuttajan roolin ottava linnanherra - so. johtaja.

  Ensimmäinen vaihe on sisäistää Saimaa kokonaisuutena, ja huomata Savonlinna sen Keskipisteeksi. Aikanaan vielä 1960- ja -70-luvuilla kesäsunnuntaisin kaikki Saimaan valkokylkiset laivat kokoontuivat juuri Savonlinnaan. Syy oli selvä - Savonlinna oli jo silloin Saimaan laivaliikenteen solmukohta, kuten se on nytkin - tosin nuo valkokylkiset onnistuttiin saamaan laajassa mitassa konkurssiin.

  Saimaa on alueena ainutlaatuinen. Suomalainen Lappi-maisema ja -tuntuma löydetään, jopa Kiinasta, mutta vielä ilman vaativien ja ostovoimaisten matkailijoiden haluamia palveluita. Ei niitä vielä Saimaallakaan ole kuin siteeksi alun markkinoinnille - puhtaudesta, tyhjyydestä ja rauhasta olla ja nauttia sellaisesta, mitä ruuhkainen maailma ei enää sisällään pidä.

  Edes kiinalaiset eivät pysty kaivamaan Saimaan kokoista sisävesialuetta - satoine järvineen ja lampineen, vaikka tekevätkin jo maailman pisimpiä tunneleita. Saimaa on kertakaikkinen vetonaula Suomesta kunhan sen oikein oivallamme.

  Kun Saimaa saadaan sellaiseen kuntoon, että se houkuttelee harvoja, mutta vaateliaita matkailijoita kokemusretkilleen - on aika systematisoida yhteistoiminta Lähi-Venäjälle, Karjalaan ja Laatokalle. Kiinalaisia kiinnostaa Suomesta käydä Venäjällä, eikä tuo avattava Parikkalan uusi kansainvälinen rajanylitys sitä ainakaan heikennä.

  Eikä vain kesä. Saimaan alueen elinkeinoelämä, asukkaat ja pitkäjänteinen yrittäminen tarvitsevat muutakin. Nuo kaksi uutta aluetta olisivat Savonlinnaan perustettavat Kiinan kulttuurin ja kielen tutkimuskeskus sekä mekaanisen puunjalostuksen kehitys- ja innovaatiokeskus.
 • 2

 • Britannia on pahimmassa kriisissä sitten toisen maailmansodan – mitä Winston Churchill nyt tekisi?

  Ilkka Luoma 
  Winston Churchill tekisi sen, mitä kansa enemmistönä tahtoo. Tahto oli jo Winstonin omana toden aikana itsenäisyys ja sen säilyttäminen eli omahtoisen päätöskyvyn ylläpitäminen.

  Sitten Churchill toden aikananaan lupasi "verta, kyyneleitä ja hikeä". Lupaus täyttyi. Itsenäisyys säilyi, mutta imperiumi meni, ja lopulta katosi.

  Nyt ei ole imperiumia, eikä itsenäisyyttä. Itsenäisyyskaipuu kykynä tehdä omia ratkaisuja tuli esille kansanäänestyksessä 52 prosentin voimalla. Siis itsenäisyys. Winston lupaisi "kyyneleitä ja erityisesti hikeä", jotta itsenäisyys saavutetaan takaisin.

  Näin Winston Churchill lupaisi, ja kääntyisi Yhdysvaltain puoleen, kuten vuonna 1940 teki.
 • 3

 • Puolustusvoimien tutkimusjohtaja pitää tekoälyä sotatilanteessa ihmistä turvallisempana: ”Kaikkea ampuvaa terminaattoria ei tule”

  Ilkka Luoma 
  Lopulta sodankäynti on sitä, että pyritään särkemään toiselta, joka häviää, jotta se voittaja pääsee rakentamaan särkemänsä, mutta voittajan tahdolla.

  Sitten keksittiin neutronipommi, joka särkee vähemmän, mutta tappaa enemmän. Näin ei voittajan tarvitse rakentaa niin paljon särkemäänsä.

  Kyse on siis aina oman tahdon toteuttamisesta. Ihmiset ovat lisääntyneen tietonsa myötä yhä erimielisempiä, siispä omaa tahtoa täytyy vahvistaa yhä tehokkaammilla tappamisen ja särkemisen sotavälineillä.

  Mainostettu inhimillisyys tuotti tappamisen sijalle käsitteen - eliminoiminen, siis toimintakyvyttömäksi tekemisen.

  Määrätietoiset johtajat hallitsevat parviälyn, se tarkoittaa joukkojen tahdon oivaltamisen manipuloiden sitä siten, että johtajan tahto nousee uusnormaaliksi yleistahdoksi.
 • 4

 • ”Peppu on in”, sanoo vartaloa muokkaavilla alusvaatteilla miljardinsa tehnyt Sara Blakely

  Ilkka Luoma 
  Tärkeintä ei ole se, mitä on - vaan se, miltä se näyttää. Verranto politiikan genrestä, jolla äänestäjä saadaan luulemaan sen olevan, vaikka se ei olisikaan. Luontokin harhauttaa, jotta se saavuttaisi tavoitteen.
 • 5

 • Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  Ilkka Luoma 
  Kokoomus - Elina Lepomäki vs. Sanna Marin - SDP

  -tuloerokeskustelu

  [2017] Huomisen toivot – nuorta voimaa. Kansanedustajia molemmat, suurista puolueista, joita meillä ei todellisuudessa ole. Elina ja Sanna keskustelivat tuloeroista *, mukana oli myös Vasemmiston Paavo Arhinmäki. Vasemmistopuolueet ja oikeisto ottivat yhteen. Menestyjien ja osin menestymättömien kamppailu elintilasta ja auringonpaisteesta – reviireistä tässäkin kysymys.

  ~ https://areena.yle.fi/1-4241325 -

  Sanna edustaa inhimillisyyttä, tuloerojen kaventamista ja myös heikkojen puolustamista – hyvin koulutettuna ja hyvää palkkaa edustajatyöstään nauttien, samaa edustajapalkkaa nauttii myös Elina, edelleen hyvin koulutettuna – molemmat selviytyjinä, joko oveluudella, yrittämisellä, pyrkyryydellä tai aidolla vaikutteella kansalaisten suuntaan – nousten eduskuntaan edustamiensa edunvalvontaryhmien äänten kannattelijoina.

  Sanna Marin edustaa sosiaalidemokratiaa perinteellisestä toverikaupungista Tampereelta, jossa käytiin kovat sisällissotataistelut 1918, joita on joskus luokkataisteluiksikin kutsuttu. Sanna julkituo inhimillisyyttä ja nousevaa uutta sosiaalidemokratiaa, toivottavasti jopa kansanliikkeenä. Sosiaalidemokratia hakee kannatusta myös heiltä, joille maailma ei aina hymyile, tai edes tarjoa lähtökohtia menestyä.

  Elina Lepomäki
  on Kokoomuksen äänenkannattaja. Kokoomusta ”haukutaan” menestyjien reviiripiiriksi, joiden tulee valvoa lisääntyvää omaisuutta ja tulojen kasvua – siis puhumme kasvutalouden kannattajista. En vain ole koskaan kuullut kenenkään muunkaan kertoneen kuinka kauan kasvua voi jatkua – haluamallamme tavalla, siis ostovoimalisäyksinä. Kokoomus on ikään kuin evoluution ”vahvemman lain” rautaisen säännöstön ilmentymä.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti