lauantai 19. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 19102019 - XI


Kommentoija - Ilkka Luoma - photo by IJL

*
19102019

...
  • 1

  • Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä

    Ilkka Luoma 
    Lyhyesti todettuna välillinen eli parlamentaarinen demokratia jyrää kerta toisensa jälkeen suoran kansalaisdemokratian. Jo muinaiset ateenalaiset kääntyilevät haudoissaan, jotka osasivat jo reilu pari tuhatta vuotta sitten huutaa äänestyksiään, reaaliajassa torilla - tosin huuto-oikeus oli vain harvoilla, ehkä silloin ajateltuna tarpeellisilla.

    Läntinen Brexit-vastainen media julistaa sankkojen massojen kerääntyvän Lontoon kaduille vaatimaan uutta Brexit-kansanäänestystä - tässä kohdin on hyvä muistaa, että Brexittiä kannatti yli puolitoista miljoona brittikansalaista enemmän kuin pysymistä EU' ssa.

    Kuinka monta kertaa pitää kansaa äänestyttää, että saadaan vähemmistölle mieluinen lopputulos? Pidetäänkö tässä brittiläistä enemmistöosuudellista kansaa pilkkanaan?
  • 2

  • Kiinan tuoreimmat talousluvut huolestuttavat: talous kasvoi hitaimmalla tahdilla 30 vuoteen

    Ilkka Luoma 
    Kasvuhokemallinen länsibusiness ei saata täysin ymmärtää, ettei loputonta kasvua ole - rajallisesta ei nyhdetä ikuisuuksiin. Samoin korkeilla nousuprosenteilla ei juhlita pitkään, vaan kasvuprosentti laskee tasaisesti.

    On täysin selvää, että tässä vaiheessa bkt/PPP - IMF 2014/-15 julkistettujen tilastojen mukaan Kiina maailman suurimpana ja merkittävimpänä taloutena laskettelee kaksinumeroisuudesta yhteen numeroon, jopa vain 4-6 prosenttiin, eikä sekään ole välttämättömyys.

    Kiina on maailman suurin viejä. Syy tuohon on kirkkaan selvä - Kiina on maailmantehdas ja sen liukuhihnat, kohta ollen pisimmälle robotisoidut, puskevat koko ihmiskunnalle leluja, vaatteita ja muuta kulutustavaraa - ja yhä nopeammin myös investointihyödykkeitä. Kohta odotamme kiinalaisten sähköautobuumia.

    Eikä Kiinasta joka vuosi valmistuvat 340 000 ylempää insinööriä ainakaan heikennä yhä suurempia määriä patentteja - niin kotona, kuin kohta maailmanlaajuisestikin. Kiinan ongelmat ovat muualla kuin läntisen hokeman vallassa olevassa kasvussa. Liian vähän naisia aviovaimoiksi, ympäristöhaasteet sekä raaka-aineiden saanto - nämä ovat kiinalaisten suurimmat ongelmat.

    Noita ongelmia ratkotaan reformeilla. Viimeisin kasvureformi - "Menkää ja rikastukaa" -Deng Xiaoping - päättyi 40 vuoden kohdilla - siitä julkistettiin kultainen muistomitalli, joista ainakin yksi on "ajautunut" Suomeen.

    Nyt alkoi vähemmällä metelillä uusi suurreformi, joka on ytimekkäästi: "Vihertyvä Kiina", jossa Kiina korjaa kaikki ne ympäristöongelmat, joita syntyi suurin määrin viimeisen 40 vuoden aikana.

    Nuo ympäristökorjaukset ovat valmiina viimeistään vuonna 2049, jolloin nykymallinen Kiina täyttää 100 vuotta. Tämä tarkoittaa jättiläismäistä sisämarkkinakysyntää, ja se pitää kiinalaiset töissä ja leivän syrjässä kiinni. Ehkä suomalaisetkin pääsevät tuohon ympäristöharppaukseen?

    Kiinassa on muutoinkin lähes neitseellinen sisämarkkina, ja se kannattelee Kiinaa seuraavat vuosikymmenet. Kiina on velaton maa ulospäin.
  • 3

  • Järjestäkää työllisyystöitä yli 50-vuotiaille työttömille

    Ilkka Luoma 
    Tarvitsemme koko maan kattavan työmobilisaation - eikä vain yli 50-vuotiaille, vaan erityisesti ajelehtiville nuorille. Voisimme yhdistää nämä ikäryhmät samaan työmobilisaatioon. Kokemus auttaisi nuoruuden heräävää intoa. Mobilisaation tulisi olla yhteiskuntahyödyllinen, motivoiva ja sellainen, joka ymmärretään tarpeelliseksi.

    Mikä tämä voisi olla? Yksinkertaista kuin piuhan veto, sillä kyse olisi koko maan kattavasta putkituksesta, johdotuksesta - niin vesihuoltona, datayhteyksinä kuin sähköenergian siirtoina, ja kaikki maa alle piiloon kriisiajoilta kuin kasvavilta sääilmiöiltä. Valtio ottaa tässä vastuun rahoituksesta, sillä se saa edullista lainaa!

    Puhutaan 22-35 miljardin investoinnista huomiseen. Siis kaikki järkevät putket, johdot kuin kaapelit maan poveen - koko Suomen mitassa. Uudet vesijohdot, uudet jätevesiputket, uudet valokaapelit ja uudet sähkönsiirtokaapelit.

    Maa jaettaisiin piireihin ja työllistäminen tapahtuisi alueittain, alkaen esisuunnittelusta ja päätyen viimeiseen lapion heilautukseen. Tähän työmobilisaatioon tarvittaisiin yhteensä noin 40-60 000 henkilötyövuotta per vuosi - neljäksi vuodeksi.

    Tuntuuko liian massiiviselta, sitähän se ei ole - onnistuttiinhan me aikanaan sijoittamaan 400 000 Karjalan evakkoa. Nyt tarvitaan tälle mobilisaatiolle todellinen johtaja - kansallinen esimerkki suurella toteutusvallalla, joka osaa luoda ositettuja projekteja, mutta erityisesti osaa valita vastuullisia tekijöitä, sekä jonka motivaatiokyky tulisi olla poikkeuksellisen suuri ja uskottava.

    Normaalistihan nuo vesijohdot, viemärit, data- yms. sähkökaapelit kuuluisivat kunnallisille vesiyhtiöille, sähköyhtiöille ja tietoliikennelinkkien omistajille. Nyt kun valtio ottaisi tässä kokonaisvastuun, niin alueittain ja yhtiöittäin jokainen asianomaisen vastuualueen yhtiön luovuttaa omistustaan valtiolle sen verran, että se vastaa valtion tekemää sijoitusta! Näin valtio saisi omistustien yhteiskuntatärkeisiin infraratkaisuihin, joita ei enää ulkomaille myydä.
  • 4

  • ”Vapausmarssi” aikoo pysäyttää Katalonian: Barcelonassa suljettu turistikohteita ja teitä – suora lähetys käynnissä

    Ilkka Luoma 
    Näinköhän Espanjan Madrid keskushallintona sai oman "hongkonginsa"?
  • 5

  • EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät, USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

    Ilkka Luoma 
    US-trumppistinen uusnormaali "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka koettelee nyt hyvää kaveria - EU-Eurooppaa, me suomalaiset siinä mukana. EU' ssa mukana olo tuo myös huonoja puolia, kuten tämä.

    HS-ote jutusta: " ... WTO on jo vuosina 2010 ja 2011 linjannut, että sekä eurooppalainen Airbus että amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia ... ", ... usein juuri US syyttää näistä valtiotukiaisista Kiinaa - syystä tai toisesta. Kiina sen sijaan käy kauppaa - ja mielellään myös EU' n kanssa, jota Kiina yhteiskunnallisena kehityshautomona seuraa suurella mielenkiinnolla.

    US on eräs maailman suurimmista tuojista. Tällä tuojan ominaisuudella on kaksi merkittävää seurausta - se kasvattaa yhä suuremmaksi US' n jättiläismäistä kauppavajetta - erityisesti Kiinan kanssa.

    Kun US ei monin osin jaksa eikä osaa kilpailla maailmanmarkkinoilla, jää se viennissä alakynteen - taas toisaalta amerikkalaiset ostavat mielellään hinta-laatu suhteellisesti muiden tekemää tavaraa kuin omaansa, jos sitä nyt sattuisi edes olemaan.

    Ostajan rooli tuo US' lle myös kiristämisen mahdollisuuden. Mehän muistamme, että ostava asiakas on "aina oikeassa" ja siihen ollaan tiukassa riippuvuussuhteessa. US kiristys on helppoa: "Emme osta teiltä, jos et tee niin kuin me sanomme ... (Suomessa se vanha pappi saarnasi: "Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon").

    Trumppistinen talous- ja tullipolitiikka on hyödynnössuhteessa tuohon valtavaan ostajan rooliin. Se antaa mahdollisuuden nostaa tulleja, sillä vastapainoksi toisinpäin US-vienti on niin pientä, ettei kiristetty valtio tai tässä EU saa vastin hyötyä - vastatulleillaan.

    Mikäli US-presidentti Donald Trump jatkaa uhkailuaan, kiristystään ja pakottamistaan; se saattaa menettää pitkäaikaisia ystävyyssuhteita, ja tässäkin EU voi kääntyä enemmän itään - Venäjää kohden, joka on maailman suurin raaka-ainelähde ja Kiinaan, joka taas on jo maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15)
  • 6

  • Yli puoli miljoonaa osallistui ”vapausmarssille” Barcelonassa, satoja loukkaantunut

    Ilkka Luoma 
    Katalonian ja katalaanien väkivahva rynnistys kaduille kertoo tapahtuneesta oikeuskäsittelyn koetusta vääryydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta suhteessa kaivattuun itsenäisyyteen ja lopulta reviiripuolustukseen.

    Katalaanit omaavat oman kielen ja oman talouden pitkälti omaehtoisena, mutta todellisuudessa riippuvaisen muusta Espanjasta. Toisaalta Espanjan hallinto Madridista ei halua laskea "kultamunaansa" ja FC Barcelonaa irti omastaan - täytyyhän Real Madridilla olla kirittäjä - myös jalkapallossa ;-) ...

    Itsenäisyysliikkeillä on vahva identiteetti, voimakas yhteenkuuluvuuden henki jota kutsutaan yhteiseksi ja omanäköalalliseksi reviiriajatteluksi. Reviirit ovat evoluution "keksimä keino" ylläpitää monimuotoisuutta ja tässä kohdin reviirillinen Katalonia tuntee itsensä riittävän vahvaksi muodostamaan oman ja itsenäisen reviirin.

    Reviiriajattelu on voimistuva ilmiö EU-Euroopassa ja muuallakin - Kanadassa, Espanjan Baskimaassa ja Iso-Britannian Skotlannissa. Näillä kaikilla on oma selitteensä reviirilliseen toimintamalliin, jossa haetaan eriytymistä "emomaastaan" - paljolti historiallisin, kielellisin ja kulttuurillisin syin.

    Kiinan Hongkong ei ole reviristinen koetus, se on osa kamppailua omaleimautumisen puolustautumisena. Hongkongin historia on osa kiinalaisuutta, ja siksi sitä ei voi verrata nyt Katalonian tapahtumiin, vain mielenosoitustensa osalta, jotka ovat levinneet mellakoinniksi ja hulinoinniksi, jossa tuhotaan yksityis- ja yhteiskuntaomistusta.

    Katalonia on EU' lle koetinkivi, sillä se levitessään uhkaa useampia EU-jäsenvaltioita. Katalaaneilla on oma pitkä historiansa.
  • 7

  • Ranska, Italia ja Saksa valmistautuvat estämään Facebookin libra-valuutan pääsyn Eurooppaan

    Ilkka Luoma 
    Ennen oltiin kultakannassa. Jostain niukkuus- ym. syistä kulta on havaittu hätätilaverrannoksi käytettyyn rahaan ja muuhunkin vaihtovälineeseen. On haettu turvaa, luotettavuutta ja jotain sellaista, josta paistaisi vakaus myös kriisiaikoina. Paperirahaahan on ollut helppo painaa - yli äyräiden ja nykyään bittirahan työntö pankkiverkkoon on vieläkin vaivattomampaa.

    HS-ote: " ... ”Sen sijaan, että libran arvo perustuisi kultavarantoon, sen arvon takeena on joukko arvoltaan vain vähän heilahtelevia omaisuuseriä, kuten pankkitalletuksia ja lyhytaikaisia valtiolainoja vakaista ja luotettavista keskuspankeista”, ... "
    ...

    [2014] Takaisin kultakantaan – setelit ja bittiraha vääristävät reaalitaloutta!

    Maailmassa eletään vielä paljolti US-dollarin vaihdannassa, luottamuksessa ja ostovoimavirroissa. USA:n liittovaltion jatkuva velkaantuminen lisäävät epäluottamusta US-dollariin, erityisesti idässä – omassa valuuuttakriisissään painivalla Venäjällä ja maailman suurimmaksi taloudeksi kohonneessa Kiinassa.

    [ … toistaiseksi hädän hetkellä setelirahana arvoa antaa USD, seuraavaksi on jo kohonnut EKP:n euro, vaikka sitä painetaaan setelikoneet punaisina – sen kummemmin sitomista mihinkään kiinteämpään – meneillään on setelirahoitus, johon Brysseliin paennut Jyrki Katainen de facto salkuttomana komissaarina edelleen ottaa osaa niin kutsutulla 300 miljardin euron sijoitus- ja elvytyspaketilla … ]

    USA luopui dollarinsa kultasidonnaisuudesta edesmenneen presidentti Richard Nixonin aikana. Moderni kasvuhokematalous oli tullut jarrunsa eteen – piti vapauttaa setelit sidoksista, jotta niitä voidaan FED´inkin toimesta painaa riittäviä määriä, että kansalaisten ja maailman kulutus lähtee reippaaseen kasvuun. Uskottiin luottamuksen paperisilppuun pitävän.

    Kauan aikaa sitten ei ollut seteleitä, niillä ei ollut konkreettista arvoa; ei niitä voinut syödä. Oravannahkoista sai sentään turkin pakkasta vastaan. Plootutkin kasvoivat niin suuriksi, että niitä piti kuljetella hevoskärryillä.
  • 8

  • Brexit-sopimuksen läpimeno voi olla parista äänestä kiinni: Britti­parlamentti kokoontuu ”super­lauantaina” viikonloppu­istuntoon ensimmäistä kertaa sitten Falklandin sodan

    Ilkka Luoma 
    Brittikansa ilmaisi selvän oman tahtonsa kansanäänestyksestä - 52 prosenttia äänestäneistä valitsi Brexitin - eron EU' sta. Tämän asian vahvisti arvovallallaan myös kuningatar Elisabeth II ilmaisten: "Minun hallitukseni vie Iso-Britannian pois EU' sta - ystävällisesti ja yhteistyöhalullisesti" (osapuilleen kirjoitettuna), näin kuningatar puhui, kun avasi parlamentti-istuntokauden tässä päivä muutama sitten. Merkittävää oli se, että alahuoneen "mölyapinat" olivat kerrankin hiljaa - kunnioituksen paistaessa hartaissa kansanedustajista - teennäisesti (?)

    Miksi kansakunnan äänestäjien valitsemat kansanedustajat haraavat äänestäjiensä enemmistötahtoa vastaan - tämä jouduttaisiin kysymään, jos tänään brittialahuone ei hyväksy Englannin PM Boris Johnsonin neuvottelemaa ratkaisua. Tässä olisi huomioitava se, että EU sanoi Brysselistä pontevana kuukausi muutama sitten, ettei entisen Englannin PM Theresa May' n neuvottelemaa pakettia enää aukaista. Se aukaistiin, mikä kertoi sen, että Englannin ero EU' sta on haudanvakava asia brysselisteille, ja EU pelkää kovaa Brexittiä ...
  • 9

  • Reuters: Boeingin lentäjät viestittelivät MCAS-järjestelmän ongelmista jo vuonna 2016

    Ilkka Luoma 
    "Kovaa peliä Laredossa". Maailmassa on tässä vaiheessa kaksi ensilinjan suihkumatkustajakonevalmistajaa - molemmat ovat "laittomien" valtiotukiaissyytöstäen alla olevia jättiyrityksiä, niin Boeing Yhdysvalloista ja Airbus EU-Euroopasta. Sekin tiedetään, että nykyisellä menolla maailmallinen suihkumatkustajakoneiden tarve on yli 10 000 konetta seuraavan 15-20 vuoden aikana, tästä Kiinan osuus lienee jopa puolet (?)

    Erityisesti tuossa Boeing 737 MAX kokoluokassa on odotettavissa kova ja liike-elämällisesti raaka kilpailu, josta saa esimakua tämän HS-jutun luettuaan. Juuri tuossa keskiluokan koneluokassa kilpailu on erityisen kovaa, jo siksikin, että Kiinan oma C919 suihkumatkustajakone tulee markkinakelpoiseksi tässä noin 3-5 vuoden kuluessa. Se lienee varmaa, että hinta-laatusuhde on kohdillaan ja se ottanee ainakin omista markkinoista reippaan osuuden - kovassa kilpailutilanteessa.

    Boeing saattaa menettää epäkelpojen kilpailukeinojensa myötä ainakin osan Kiinan (ehkä muidenkin) tilauksistaan, sillä maine ja luotettavuus lentokoneteollisuudessa ovat ensiarvoisia, jopa yli hintavertailun! Lentokone ja sen toimitus on kokonaisuus, jossa luotettavuuden tulee jatkua myös ostotilanteen jälkeen!

    Sekin tiedetään, että uusien raaka-aineiden, ohjelmistokehityksen ja polttoainahyötysuhdetavoittelun myötä tuotekehitys on yhä monimutkaisempaa, tarkempaa ja ohjelmien osalta testausherkempää. Tämä vaatii paljon tuotekehitysresursseja, ja tässä Kiinasta joka vuosi valmistuvat ylemmät 340 000 insinööriä eivät ainakaan heikennä kiinalaislentokoneiden kilpailukykyä - tuotekehityksen laadussa ja luotettavuudessa.
  • 10

  • Talouspakotteiden uhka sai Turkin keskeyttämään iskut

    Ilkka Luoma 
    Kuulostaako mielenkiintoiselta ja mahdolliselta?

    Vaihe 1: Ensin US-presidentti Donald Trump kertoo Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille, että vetää US-soturit pois Syyriasta (vaaliluapauksensa mukaisesti). Erdogan ymmärsi rivien välistä "hyökkäysluvan" Syyriaan - luodakseen "turvavyöhykkeen" turkkilaisten ja kurdisoturien väliin - YK-jäsenvaltio Syyrian alueelle.

    Vaihe 2: US neuvottelee Turkin kanssa jäädytetyt varmistimet turkkilaisaseisiin - kurditaistelijoiden katsellessa vierestä ja osallistumatta neuvotteluun. Varmistimet olivat herkässä ja luodit satavat ja pommit lentävät - edelleen, mutta maailmallisesti saatiin rauhantahdon leima, vieläpä siten, että Turkki sai tarjouksen USA' sta, josta ei voinut kieltäytyä - "varmistimet päällä" kurditaistelijat vetäytyvät turvavyöhykkeeltä ja näin turkkilaiset säästävät sotilaitaan!

    Vaihe 3: Erdogan lentää Moskovaan, Kremliin hakemaan lisätukea, neuvoja Kremlin tiekartasta sekä varmistusta suhdekolmiolle - Venäjä, Turkki ja Iran sekä mikä olisi seuraava siirto. Se olisi saadun vahvistamattoman tiedon mukaan yllätysten yllätys - kurdeille rakennetaan oma esiaihiollinen valtio - Syyrian alueelle. Syyrian presidentti Bashar al-Assad joutuu taipumaan, sillä Venäjällä on tiukka näppiote Syyriaan ja al-Assad näin saa pitää asemansa.

    Nyt tämän kolmivaiheen myötä ainakin osa yli 100 vuotta sitten eurooppalaisten kolonialistien piirtämistä Sykes ja Picot sopimuksen karttaharjoituksista saa ensimmäisen korjaussarjansa, joka vie alueen asukkaita ja heimoja lähemmäksi tarvetta. Tuo 100 vuotias karttaharjoitus oli ranskalais-englantilainen siirtomaaisännällinen jäänne.

    Loppulause: Nato-sotilasjohtaja US konfliktoitui Syyriaan ilman mitään YK-mandaattia, eikä sitä kutsuttu Syyrian laillisen hallinnon toimesta - samoin Nato-valtio Turkki hyökkäsi Syyriaan ilman mitään YK-valtuutusta, eikä sitäkään kutsuttu Syyriasta. Venäjä kutsuttiin Syyrian toimesta maahan - auttamaan sen laillista hallintoa kukistamaan kapinointi.
  • 11

  • Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

    Ilkka Luoma 
    Ruotsi on kaksi kertaa suurempi kansantalous, sillä ei ole sotahistoriavelkaa - eikä se ole sotinut viimeiseen 200 vuoteen. Ruotsilla on oma valuutta, jota voi "säädellä tietyissä rajoissa"! Entä itse velka?

    Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

    USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen budjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 120 prosenttia valtiomme budjetista – siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle. USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä. EKP:kin säätelee omaa euroa alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta.

    Rahalla pääsee, mutta sillä ei elä!

    Saksalaiset muistavat, kun aamulla ruisleipä maksoi puoli kottikärryllistä seteleitä – tosin iltapäivällä se maksoi jo koko kottikärryllisen. Rahalla ei saa mitään, jos se menettää arvonsa. Jos maailmassa olisi yksi valuutta, eikä sitä painettaisi jatkuvasti katteetta lisää, ei meillä olisi valuuttapeliä, jolla monet tänään rikastuvat ”ansiotta” - tekemättä mitään elonkierron järjestelmien ylläpitämiseksi.

    Ennen raha sidottiin johonkin konkreettisesti arvokkaaseen – kultaan

    Kun menee huonosti – ostetaan kultaa, vaikka sen ravintoarvo on nolla. Valtiot, joilla on oma valuutta, kuten Kiinalla – voivat ”pelata” rahan arvolla, meillä sitä kutsuttiin D-devalvaatiovitamiiniksi. Kiinalla on oma valuutta, joka suurella todennäköisyydellä vain vahvenee ja siihen luotetaan – kohta enemmän kuin US dollariin. Kiina ei voi laskea omaa valuuttaa heittelehtimään, sillä nykytilassa Kiinan oma sisäinen järjestelmä ei kestäisi ulkomaantuonnin loppumista (Kiinalla on jättiläismäinen sisäinen, nk. maakuntavelka).

    Omavaraisuus

    Maa tai valtio, jonka ei tarvitse tuoda mitään – ei myöskään tarvitse viedä. Ja jos tällä valtiolla on oma raha, voi se operoida omassa maassaan mielensä mukaan – nostaa palkkoja, nostaa hintoja tai ylläpitää ”kasvuhuutamatonta” taloustilaa.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti