lauantai 19. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 18102019 - III ... kerrankin hymyileva kommentoija ... 

...
 • 1

 • Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  Ilkka Luoma 
  US on tosi- ja aitoharjoituttanut omaa armeijaansa niin maalla, merellä kuin ilmassa jo vuosikymmenien ajan - todellisissa sodissa. Erityisesti alkaen 2001, kun USAF aloitti raskaat ilmapommitukset Afganistaniin -

  Afganistanin sota on kestänyt jo kauemmin kuin kuuluisa tv-sota Vietnam. Seuraavana vuorossa oli Irak v. 2003, jonne US hyökkäsi miehityksen kera - sodan tämänkin kestäessä yli 10 vuotta. Näin US Army ja USAF ovat saaneet runsaasti taistelukokemusta todellisista tilanteista, joskin alamittaisilta vastustajilta.

  Syyria oli Venäjän armeijalle "lottovoitto" - näin se pääsi myös harjoituttamaan tosiolosuhteisiin omaa armeijaansa. Syyrian arvoa nosti se, että Venäjä kutsuttiin sinne laillisesti Syyrian hallinnon kutsumana, US tuli omin lupineen, ilman mitään YK-mandaattia.

  Nyt Venäjä pääsi myös harjoituttamaan omaa armeijaansa, olihan se jäänyt sotilastekniikoissa ja -taktiikoissa pahasti jälkeen siitä toisesta ydinasesuurvallasta - USA' sta.

  Venäjällä on vähän sotilastukikohtia - Syyria on liki ainoa valtio missä Venäjällä on ulkomailla tukikohta. USA' lla niitä on kymmenissä valtioissa ympäri maailman. Venäjä on nyt laittamassa puntteja tasan Lähi-idässä, mutta vain toistaiseksi Syyriassa olevana asemoitumisena.

  Syyrian kriisin osalta Venäjä on taitavasti diplomatiaa pelaamalla ottanut niskaotteen alueen rauhoittamiskehityksestä. US on jäänyt kakkosviulun soittajaksi. Nyt Venäjän presidentti soittaa ykkösviulua, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee Kremlissä. Arvaamme, että peliä pelataan tuon viiden päivän tulitauon - jäädyttämisen jälkeisiin tapahtumiin. Suuri yllätys voi olla se, että kurdeille hahmotellaan omaa valtioaihiota.

  Historiaa tuntevat tietävät Sykes & Picot sopimuksen, jossa Syyrian ja Turkin aluetta piirreltiin kolonialistien, Englannin ja Ranskan osalta väärin ja mitään kysymättä alueen asukkailta ja heimoilta. Ehkä nyt Syyria taipuu Kremlin tiekartan mukaisiin karttapiirroskorjauksiin, joista syntyy rauhan eväät.
 • 2

 • Yhdysvaltain erityis­edustaja: Turkki on luvannut, ettei ole Syyriassa pitkään – vara­presidentti Pencen mukaan kurdi­joukot ovat vetäytymässä

  Ilkka Luoma 
  Kuitenkin kaikki saattoi olla etukäteen suunniteltua - US ja Venäjä yhdessä ja näin USA' n omat Venäjää vihollisena pitävät sotahaukat saivat siipeensä. Ja Trump palsamia haavoihinsa, olivathan nuo sotateollisuuden lobbarit koettaneet noitavainota vuosikausia Trumppia viralta - mitä yllättävimmin ja paljolti todisteettomin väittein.

  Nyt Erdogan matkustaa Venäjälle - ja pyyntö oli tullut jo ennen US-varapresidentti Mike Pencen äkkivierailua Turkkiin suostuttelemaan Erdogania jäädytykseen tai tulitaukoon; miten vain. Suunnitelma on kuitenkin hieno ja pieniä kahakoita tulee lä ilmentymään, mutta Kremlin tiekartta näyttää etenevän, kuten Pekingin tiekartta Korean niemimaalla.

  Näinkö ovelasti Trump saa USA' n lähentymään Venäjää, alkuperäisten vaalilupauksiensa mukaisesti, kuten se, että omat sotilaat tuodaan kotiin rakentamaan mahtavaa Amerikkaa!

  Aika näyttää miten ja milloin maailman suurin maaton kansakunta - kurdit - saavat omansa ja Turkki rauhan kurdien kanssa jatkuvasti päällä olevasta rauhattomuudesta. Oma Kurdistan varmasti rauhoittaisi myös Turkin noin 15 miljoonaa kurdia ja osa saattaa muuttaa Syyriasta alkuunsa lohkaistulle alueelle.

  Syyrian johtaja Bashar al- Assad voi vain taipua, sillä Venäjä pitää tahtipuikkoa hallussaan. Lopulta tässä huolellisessa suunnitelmassa piirretään alueen rajoja uudelleen. Yli 100 vuotta sitten Sykes ja Picot sopimus piirteli karttaharjoituksiaan omin käsin - kysymättä alueen asukkailta ja heimoilta mitään. On aika tuottaa uusi korjaussarja tuohon vanhojen kolonialistien väärin piirrettyyn epäonnistuneeseen karttaharjoitukseen.
 • 3

 • Yhdysvaltain erityis­edustaja: Turkki on luvannut, ettei ole Syyriassa pitkään – vara­presidentti Pencen mukaan kurdi­joukot ovat vetäytymässä

  Ilkka Luoma 
  Vaikuttaa syvällisemmältä suunnitelmalta kuin ykskantaan heti ajattelisi. Nyt jo puhutaan Kremlin tiekartasta rauhaan ja tulevaan Kurdistanian valtion aihioon! On jo täysin selvää, että Venäjällä on rooli tässä monisäikeisessä tapahtumaketjussa, jossa trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" -uusnormaalipolitiikka kantaa yhtä toiminnallista osaa ja Kremlin sukkulointi toista. Ehkä jopa yhteisesti sopien, peräti jo etukäteen suunniteltuna?

  Yhteinen suunnitelmallisuus kahdelta ainoalta ydinasesuurvallalta ei olisi yllätys, sillä jo US-presidentinvaaleista Donald Trump halusi parempia suhteita Venäjän kanssa, jo sen valtavien raaka-ainevarantojen vuoksi. Liike-elämä ei pyöri ilman materiaaleja ja energiaa - Venäjällä riittää molempia - ehkä eniten maailmassa. "Loistavana liikemiehenä" Trump on tuon oivaltanut.

  Syyria oli erinomainen alusta rakentaa ehkä Trumpin vävyn Jared Kushnerin koostama yllättävä suunnitelma, jossa niin US ja Venäjä lähentyvät ja bonuksena kurdit saavat oman esiaihiovaltionsa sekä entisen US-presidentti Barack Obaman aloittama Syyriaan ilman mitään YK-mandaattia US-sekaantuminen päättymään.

  Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan aloitti herkkänä pienestäkin vinkistä hyökkäyksen, tosin senkin ilman mitään YK-mandaattia, mutta yhteisymmärryksessä US' n ja Venäjän kanssa.

  Ja pian seurasi säällisten torujen ja uhkailujen jälkeen yllättävä tulitauko tai jäädytys, eli Erdogan sai alkuperäisen tahtonsa läpi [!] - ilman omien sotilaiden enempiä menetyksiä - viiden päivän vetäytyminen ja turvallisuusvyöhykkeen muodostuminen alkuperäissuunnitelman mukaisesti! Siihen oli helppo suostua.

  Joko US astui kakkosviulun soittajana poliittiselle näyttämölle, kun tiesi Erdoganin matkustavan Kremliin hakemaan neuvoja toiselle vaiheelle, jossa kurdeille luodaan esiaihio omasta valtiosta - irralleen Turkista. On muistettava, että Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on kädelliset suhteet niin Turkkiin, Syyriaan kuin Iraniin.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti