lauantai 1. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 01022020 - VI


     01022020

...
 • 1

 • HS-analyysi: Risteilylaivan matkustajat eristettiin tartunta­epäilyn takia, ja se toimi muistutuksena Suomen valtion massiivisesta riski­keskittymästä

  Ilkka Luoma 
  Länsimaissa on vallalla hokema, jossa Kiinaa ja kiinalaisia yhtiöitä syyllistetään valtio-ohjauksesta/ -tuesta, joka on suomeksi Kiinan keskushallinnon toimenpiteitä - lähinnä omistajina - omalla teollisuudelle ja tuotannolle - kilpailutilanteessa ulkomaalaisia toimijoita kohtaan - erityisesti vientitoiminnassa.

  Kiinalaiset eivät '
  uhkaa, kiristä tai pakota' - tämä trumppistinen kauppatapa on yhdysvaltalaislähtöistä. Miksi, tuohon kysymykseen kukin lukija voi antaa mieleisensä vastauksen.

  Mieliin tulee heti ensimmäiseksi kiinalainen Huawei, verkko- ja päätelaitetoimittaja langattomuuden yhdistävään maailmaan. Huaweita vastaan ei ole osoitettu todisteita, jotka tukisivat lähinnä noita amaerikkalaisia väitteitä - Kiinan valtion tuesta ja vakoilusta.

  Finnvera on valtion riski- ja verovaroin toimiva takaaja (liiketoimintamahdollistaja), jotta erityisesti suuret pääomiltaan etupainotteiset kaupat ulkomaille voidaan kilpailutilenteessa saada ja voittaa. Tuo takaustoiminta on suoraa valtion puuttumista liiketoimiin - mahdollistajana, koska lähinnä yksityisen puolen pääomat eivät riitä tuottamaan / maksamaan etupainotteisia maksuja - muun muassa alihankkijoille.

  Eikö tämä finnveramainen toiminta ole juuri sitä valtion "sekaantumista" liike-elämään, siis juuri sitä toimintaa, mistä Kiinaa syyllistettään - tänään niin muodikkaasti. Samaan aikaan EU' ssa tuetaan lentokonevalmistaja Airbus' in liiketoimintaa - jopa EU' sta - mutta erityisesti Airbus' iin liittyvistä jäsenvaltioista - samoin tehdään USA' ssa, kun liittovaltio/ osavaltio haluaa tukea omaa Boeing-lentokoneliiketoimintaa.

  Eikö tässä nyt maistu meille itsellemme hapan marja; syyllistämme muita, ja itse teemme samaa. Vanha pappihan sanoi muinoin: "Älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon" - näinkö se menee?
 • 2 - 2

 • Palestiinalaishallinto ilmoitti katkaisevansa kaikki suhteet Israeliin ja Yhdysvaltoihin

  Ilkka Luoma 
  2 - Vahvemman lauluja lauletaan, niin tässäkin. Israel saa ratkaisevan tuen USA' sta ja yllättäen Venäjältä. Kiina ei taas ole ottanut kantaa oman perusperiaatteensa mukaisesti - ollen sekaantumatta toisten omiin sisäisiin asioihin. Tarjonnevat rahaa jälleenrakentamiseen ja yhteiskuntainfrastruktuurin kehittämiseen.

  Kaiken tämän monimutkaisen "rauhantien" todellinen takaus on Israelin de facto ydinaseistus. Tämän vuoksi sillä halutaan olevan aseellinen ja tuhovoimallisin status, siksi Iranille ei suoda omaa ydinasetta - onko tässä jokin korkeampi äly, on epäselvää.

  Se tiedetään, että Israel hyökkäilee jo ennakkoon - varmuuden vuoksi vierusvaltioihin - perustellen taisteluiskujaan ennakointeina tulevia uhkia vastaan. Oikeudenmukaista?

  Entä Gaza, jota demokraattisesti hallitseva Hamas on nimetty terroristiseksi järjestöksi

  Onko Hamas sitä todellisuudessa, vai onko se politiikkaa, jota US tukee ja EU vikisee. Se kuitenkin tiedetään, että yhdestä israelilaisesta uhrista kostetaan 5-8 kertaisella voimalla palestiinalaisia kohtaan. Onko oikeudenmukaista?

  Miksi toinen saa tehdä vastoin - eikä välittää YK-turvaneuvoston päätöslauselmista ja toisen taas velvoitetaan noudattavan niitä - oikeudenmukaistako? Alueella vallitsee vahvemman laki, mutta pahin skenaario on marttyyrius, jolloin epätoivoisetkaan teot eivät heikennä määrätietoisuutta. Uskonnoilla on vahva vaikute tekoihin, varsinkin jos usko on vahva ja väkevä!
  e
 • 2 - 1

 • Palestiinalaishallinto ilmoitti katkaisevansa kaikki suhteet Israeliin ja Yhdysvaltoihin

  Ilkka Luoma 
  1 - Asioiden tältä osin laaja ymmärrys voisi alkaa - kaikin näkökulmin - jo Picot ja Sykes sopimuksesta** - yli 100 vuoden takaa, jonka kirjailivat alueella vaikuttaneet kolonialistit pitkän Osmaanivallan kaaduttua I Maailmansodassa. Alueen rajoja piirreltiin kaikkien muiden myötä, paitsi alueella asuvien "alkuperäasukkaiden" kanssa. Sykes ja Picot olivat Ranskasta ja Englannista.

  Lähemmin Palestiina ja alkava Israel pohjaantuivat Balfour-julistuksesta**, joka antoi tietä juutalaisvaltion kehitykselle. Israel sai runsaasti maahanmuuttoa - alueella asuvien palestiinalaisten sekaan. Kun katsoo aluee karttakehitystä - ei jää epäselvää keneltä on viety, viedään ja tullaan viemään.

  Hiukan sama jos nyt meille Suomeen muiden kannustamina ja tukemina alkaisi muuttamaan "luvatun maan lupauksena" paljon ja systemaattisesti saamelaiskansan sukuisia - pohjoisen kansoja, alkuperäkansoina - vetoamalla saamelaisten paikalla oloon jo ennen ruotsalaisia, "hämäläisiä ja savolaisia" ...

  Nyt kuitenkin Palestiinan aihio pilkotaan ja erotetaan virtaavasta vedestä - antamalla lohdukkeeksi liki autiomaata Negevistä. Nyt tehty rauhansuunnitelma on pitkälti vain israelilaisjohteinen, jonka perustaa valettiin amerikkalaisten väkevällä tuella - niin aiemmissa sodissa (erityisesti 1973) kuin trumppismin "tunnustuksissa" Jerusalemiin ja Syyrian Golanin kukkuloihin. Nyt palestiinalaiset ahdetaan pilkotuille alueille - perustelulla, ettei yhtenäinen tuleva Palestiinan valtio kykenisi uhkaamaan yhtenäiseksi kuroutuvaa Israelia. 
  >
 • 4 - 2

 • Euroalueen talouskasvu liki pysähtyi viime vuoden lopussa: Saksalainen Commerzbank varoittaa ”taantuman aaveesta”

  Ilkka Luoma 
  2 - Saksa menetti maailman suurimman vientivaltion tittelin Kiinalle jo jokunen vuosi sitten ja Kiinan suurimmaksi kauppakumppaniksi on noussut EU - kokonaisuutena. Kiinalaisten arvostus kohdistuu suurelta osin Saksaan, juuri teknologisen osaamisen ja luotettavuuden vuoksi.

  Saksa hakee nyt uutta linjaa, kun Englannin Brexit-ero on nyt totta ja Union Jack on laskettu EU-lipputangosta alas, muistuttamaan jäljelle jääviä EU-valtioita brittien alkaneesta uusitsenäisyydestä päättää omista asioistaan itse.

  Kasvuhokema ei ole kestävää kehitystä, se on jäänne kaikesta siitä kun mikään ei riittänyt - piti saada lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä. Tuon kasvuahneuden hinta on nyt projisoitunut meitä kaikkia elättävään biosfääriin ja sitä ohjaavaan ilmastoon.

  Olisiko nyt vähentämisen aika? Miten saisimme herätettyä uusideologian hallitusta niukkuudesta ja jakamisesta oikeudenmukaisemmin - kaikille kuluttajille. Tuo lienee utopiaa, sillä olemme halukkaasti ja vähintään alitajunnassa näyttö- ja vertailutalouden ilmentymiä, kun on osoitettava kykyä olla - niin mitä?!

  Pää tulee vetävän käteen - aika vähenee korjausliikkeille. Ehkä nuo korjausliikkeet tulevat pakollisiksi, eikä niitä voida enää tällä tämän hetken ja tähän liittyen epäonnistuneella demokratialla hallita. Mutta kuka nuo päätökset sitten tekee. Kasvuhokema on nyt saattohoidossa.
  e
 • 4 - 1

 • Euroalueen talouskasvu liki pysähtyi viime vuoden lopussa: Saksalainen Commerzbank varoittaa ”taantuman aaveesta”

  Ilkka Luoma 
  1 - Tänään elämme kasvuhokeman aikakautta. Herää kysymys kuinka kauan voidaan kasvaa, kun rajallisuus on lähtökohtamme. Maapallo on suljettu systeemi - tosin se toinen pääsääntö elämälle - energia - tulee suurimmalta osaltaan Auringosta - siis pallomme ulkopuolelta.

  Muu on materioiden/ raaka-aineiden käyttöä, ja niiden kierrätystä. Muu eliökunta kuin ihminen pyörittää tätä materiakäytön rotaatiota tiedostamattaan lähes täydellä 100 prosentilla! Me ihmiset emme - vaan loimme kasvuhokemallisesta talousjargoniastamme ongelman - suurongelman ympäristöllemme ja ilmastollemme. Tietoisesti. Vahingoksi itsellemme.

  Miksi huudamme kasvua? Huudamme hienostuneesti hiukan vajaan kahden prosentin inflaatiota (EKP - Euroopan keskuspankki), jolla lisätään "hallitusti" ostovoimaa - siis rahaa kulutukseen -katteetta; olettaen, että energiaa ja raaka-aineita riittää jatkuvaan "hallittuun kasvuun" ... Mitä se on?

  Saksa on ollut EU-Euroopan talousveturi, joka halajaa uudelleen Venäjän markkinoille; siellähän odottaa 140 miljoonaa uinuvaa kuluttajaa - potentiaalina. Venäjä on oleellinen osa eurooppalaisten turvallisuusjärjestelmää, kuten myös taloudellinen mahdollisuus, sillä Venäjä on maailman suurin raaka-aineiden lähde, kohta ehkä myös ravintoaitta*
  >
 • 6

 • Elina Talvensaari muutti kuolleen naisen asuntoon: Jäämistöstä paljastui tarina naisesta, joka kuoli täydellisessä yksinäisyydessä

  Ilkka Luoma 
  1 - Saa kuolla rauhassa, kunhan laskut maksupalvelussa

  Uutisointi Helsingin Kannelmäestä, josta löydettiin 79-vuotias nainen sohvalta - oli ollut siinä kenenkään häiritsemättä jo 2,5 vuotta!

  [ ... remonttimies ikkunaa mitatessaan asunnon ulkopuolelta huomaa rauhallisen rouvan sohvalla pitkällään maanantaina, tiistaina, torstaina ja vielä seuraavan viikon keskiviikkona - samassa asennossa, kun ikkunan pokia irroitettiin raameistaan ... ]

  Suomi on hyvä maa ja täällä saa olla rauhassa, jos haluaa - kuolleenakin 2,5 vuotta, kenenkään häiritsemättä. Laskut maksupalveluun, lehtiähän ei nykyään tarvitse enää tilata - ne voi lukea netistä, tai sitten näkö on jo mennyt niin huonoksi, ettei painettua sanaa näe lukea. Kun on vielä huomannut liimata lapun ulko-oveen: Ei ilmaisjakelulehtiä eikä mainoksia, kiitos - niin ei täyty eteisen lattiakaan.

  Mitä viestii yhteiskunnastamme pitkän matkan muumioituneiden vanhuksien löytyminen -
  muustakin kuin kuivasta sisäilmasta? Ei ole sukulaisia, ei ole kaipaavia ystäviä, ei ole ketään. Ehkä ei ole haluttukkaan tai sitten olisi, mutta kontaktointi katosi kiireiden vilinään ja soittokaan ei tavoittanut niitä kaukaisia sukulaisia, kun suuria perintöjäkään ei ollut tiedossa.

  Rappukäytävässä viereisen oven takana on usein riitelevä avio-/avopari, parkuvat isää ja äitiä etsivät lapset, haukkuva koira tai haudan hiljaisuus. Selostehan on se, etten ollut koko ovea huomannut, enkä nimeä, koska nimen kantajaa ei koskaan vastaan tullut. Kaupungeissa saa elää ja kuolla rauhassa, jos laskut ovat maksupalvelussa ja pienikin eläke tilille kilahtaa. >

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti