perjantai 28. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20022020 - II


     20022020

...
  • 1 - 2

  • Entisen suurlähettilään kirja auttaa ymmärtämään, miten hidasta ja työlästä välien hoito Kiinaan on ollut Suomelle

    Ilkka Luoma 
    2 - Kun aikaisempi Suomen pääministeri Jyrki Katainen vieraili Kiinassa - oli puolijulkisuudessa kuva, jossa Katainen kättelee Kiinan aiemman korkean diplomaatin Li Guangyun kanssa - emme tarkoin tiedä, mitä tämä Suomen ystävä kaikkiaan edelleen tänään Kiinassa Keskushallinnon lukuun vielä tekee. Herra Li' n Suomessa olon aikana Suomen vienti Kiinaan kahdeksankertaistui ---

    Sanotaan, että kiinalaisilla on norsun muisti - he muistavat hyvät asiat pitkään ja pahat vieläkin pidempään. Ruotsi lienee nyt eräs esimerkki miten suhteita hoidetaan Kiinaan! Suomessa on suurempi Kiinan suurlähetystön kaupallinen osasto kuin Tukholmassa - kerrotaan. Niin tai näin, meiltä on osattu hoitaa suurien maiden suhteita - täältä idän ja lännen vedenjakajalta - Kiinan osalta välissä ollen vain yksi valtio, joka onkin pisin rajanaapurimme - Venäjä.

    Parhaimmillaan meillä on ollut kaupallisia tapauksia, joissa suomalaista osaamista on lanattu jopa kaupallisissa operaatioissa, joissa Kiina on operoinut jotain Venäjän kanssa tai jopa toisinpäinkin. Tänään Moskovan ja Pekingin välissä leijuu mystinen Liinahamari, joka on kiihdyke tai jarru Tallinna-tunnelille!?

    Meillä suomalaisilla on jokaiselle noin 250 kiinalaista toveria, kaveria tai muutoin ostajapotentiaalia. Pahvilaatikoita ja takapuolipahmoa on mennyt kiitettävästi - siis välituotesellua, mutta kuinka kauan - onko alamäki jo alkanut?

    Mitä meidän pitäisi viedä Kiinaan - mitä meiltä odotetaan? Meillä on ajassa juuri nyt eräs "tuote" - se on emer. prof. Eero Paloheimon Ekocity - se oli etuajassa 10 vuotta sitten, mutta nyt se on in. Kuka koppaa pallon? VTT, joka oli myös mukana vuonna 2008? e
  • 1 - 1

  • Entisen suurlähettilään kirja auttaa ymmärtämään, miten hidasta ja työlästä välien hoito Kiinaan on ollut Suomelle

    Ilkka Luoma 
    1 - Kiina on eräs maailman vanhimmista yhtäjaksoisista korkeakulttuureista ja on noussut aiemman johtohahmonsa Deng Xiaopingin ohjeella: "Menkää ja rikastukaa" maailman suurimmaksi taloudeksi (IMF - bkt/ppp- 2014/-15) - tuo Dengin mystinen rkastumiskehote on nyt noussut pohdintakeskiöön kiinalaisissa uuskungfutselaisuuden piireissä - Mitähän rikastrumista Deng tarkoitti? Aikanaan Dengin tytär Deng Nan kävi yksityisesti Suomessa - Kesälahden Puruvedellä - hän ihastui Saimaaseen ja oivalsi jo 1980-luvulla Savonlinnan Saimaan Keskipisteeksi (?)

    ... nykyinen johtohahmo Xi Jinping oivalsi myös jotain jä käynnisti kaikessa hiljaisuudessa vieläkin merkittävämmän suurreformin- "Vihertyvä Kiina", jossa tämä vuosituhantinen korkeakulttuuri nykyisyydessään täyttää sata vuotta vuonna 2049 - tuohon mennessä "Vihertyvä Kiina" on korjannut kaikki ne ympäristöongelmat, jotka syntyivät, kun Kiina nousi maailman suurimmaksi taloudeksi - noin 40 vuodessa.

    1950-luvulla, kun Kiina osti käytettyjä paperikoneita - suomalaiset myivät myös ne käytettyinä - ei uusiomaalattuina "uusina", vaan rehellisesti, kuten oli sanonutkin. 1960-luvulla Suomi neuvoi pyynnöstä Kiinaa kuinka metsiä hoidetaan - tänään Kiina vihertyy eniten maailmassa - Intian ohella (US/Nasa).

    Emme tyrkytä, mutta pyydettäessä osaamme olla toimittaja, jos aihe kuuluu osaamiskategorioihimme. Tätä ominaisuutta arvostetaan Kiinassa - emme myöskään sekaannu ulkoisten omiin sisäisiin asioihin.

    Kun Tasavaltamme presidentti Sauli Niinistö aika alkutaipaleillaan matkusti pyydettynä Kiinaan, oli hän uuden vastavalitun Kiinan presidentti Xi Jinpingin ensimmäinen läntisen maan valtiojohtaja - meillä asiaa ei ehkä huomattu, mutta Kiinassa piireissä se noteerattiin korkealla. >
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti