perjantai 28. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 25022020 - X



      25022020

...
 • 1

 • Digitaalinen teknologia heikentää demokratiaa, uskoo kyselyssä puolet asiantuntijoista: ”Seuraavat 5–7 vuotta eivät ole kivaa aikaa”

  Ilkka Luoma 
  Digitaalisuus ykkösiä ja nollia. Suurin tekijä tänään on Bigdata - valtavat tietojärjestelmät, joissa maailman tehokkaimmat tietokoneet murskaavat algoritmeja ja järjestelevät biljoonia tietoalkoita tekoälyllisesti todennäköisyyksiin mitä Sinä, Me, He ja Minä teemme - kuten sadat miljoonat muutkin.

  Sanotaan, että tieto on valtaa ja lukeminen kannattaa aina - silloin voisi ymmärtää enemmän mitä tekee ja tekemättä jättää. Kulkumme tässä nykymaailmassa tiputtelee tietobittejä jatkuvana norona maailman verkkoihin - klikkailemme sellaista mikä avaa portteja ja saat juuri niitä mainoksia kuin haavailet ja availet.

  Tämä siis vilpitöntä markkinointia, kun kulutuksen ja kaiken muunkin pitää kasvaa -ainakin informaatiovirrat taskustasi lisääntyvät koko ajan. Nettiyhteyskin on auki koko ajan ja kulkusi piirtyy maailman karttoihin - väliäkö sillä?

  Suurempi ongelma on algoritmit, jotka tekevät ratkaisuehdotuksia ulko- ja turvallisuuspoliittisesti - kaikilla maailman valtioilla on jo jonkinasteiset vakoiluohjelmat, sekaantumisohjelmat, ujutusohjelmat ja peilausohjelmat.

  Samoin media on valjastanut jo bittirobotiikan ajamaan tarkoitushakuisuutta - on meneilläänn informaatiosota lännen ja idän välillä. Molemmat nokittavat - puhutaan West Trolling Manipulation - ja East Trolling Propaganda ilmiöistä. Tieto on siis valtaa.

  Demokratia on enemmistöperiaatteellista harvainvaltaa - toki vähemmistösuojauksin, mutta suuret päätökset tehdään välillisesti - eikä suoraa kansalaisdemokratiaa ole missään. Tietomäärien kasvaessa kilpaa kansalaismedian myötä voi myös suorademokratia kehittyä ratkaisuksi, onhan jatkuvan äänestämisen/ vaikuttamisen laitteet jo taskuissamme.

  Entä vaikuttaminen? Tiedolla vaikutetaan, samoin manipulaatiolla, jota harrastavat kaikki - kukin tarkoitushakuisuuksiensa mukaisesti. Länsi käy sotaa omin välinein, ja itä nousee omaan enemmistöasemaansa, ellei tuhon aseet lopeta tätä ihmismielistä ajatuskulkua.

  Olisi osattava erottaa, tieto, informaatio ja data.
 • 2

 • Kiinan painostus Ruotsin mediaa kohtaan yltyy: viestimille lähetetty painostus­kirjeitä ja toimittajia musta­maalattu

  Ilkka Luoma 
  Juuritekijä tässä on hyvin yksinkertainen: Kiina ei puutu itsenäisten omiin sisäisiin asioihin, eikä näin myöskään halua, että sen omiin sisäisiin asioihin sekaannutaan. Kiina ja kiinalaisuus on eräs vanhimmista yhtäjaksoisista korkeakulttuureista - heille on tyypillistä olla puuttumatta muiden itsenäisten omiin asioihin, vain sellaisiin, joista on kytkyä heidän omiinsa.

  Lännenmies taas on hyvin hanakasti sekaantumassa ja opettamassa omia hyviä tapojaan - aina "ristin ja miekan" tieltä lukien - kolonialismiin ja sen jälkihehkuihin.

  Ruotsalaiset kunnostautuivat murhatun aiemman tunnetun Olof Palmen aikana - sekaantumalla US' n Vietnamin sotaan - sen vankkana vastustajana - ruotsalaisia pidettiin jopa maailman omatuntona. Vietnam-vastaisuus ajoi USA' n ja Ruotsin hakauksiin, joka sittemmin on laantunut, kun US sai ruotsalaiset omaan lokeroonsa - Venäjän uhakuvien luojaksi - sukellusveneineen.

  Tässä kohdin meidän ja ruotsalaisten ero on kuin yöllä ja päivällä. Me osaamme nähdä maailmaa täältä idän ja lännen vedenjakajalta. Osaamme ymmärtää mitä merkitsee suurvaltapuolueettomuus - osaamme nähdä samalle viivalle - toden tullen, niin Kiinan, Yhdysvallat kuin Venäjän. Meillä presidentti osaa diplomatian ja katseen kaikkiin ilmansuuntiin.
 • 3

 • Afrikan kehitystä ei ohjailla sanelemalla

  Ilkka Luoma 
  "Minun Afrikkani!"

  Nykyisen EU' n merkittävimmät jäsenvaltiot ovat aiempia eurooppalaisia kolonialisteja. Englanti tosin erosi EU' sta, mutta kuitenkin - ja Ranska, Belgia, Hollanti, Espanja ja Portugali -vähäisemmin Italia ja Saksa. Nämä valtio ryöstivät satoja vuosia alusmaitaan - erityisesti Afrikasta. Ranska, Englanti, Portugali - Belgian kuningas Lepold II oli ehkä kaikkein väkivaltaisin mustia kohtaan, mita eurooppalainen kolonialismi osaisi kertoa.

  Afrikan valtioiden joukkoitsenäistyminen tapahtui vasta 1960-luvun alkuvuosina. Jäljelle jäivät kieli, tavat ja monin osin eurooppalaiset omistukset - emme voi unohtaa valkoista Rhodesiaa ja abartheidin runtelemaa Etelä-Afrikkaa. Namibian itsenäistyminenkin oli eräänlainen voitto kolonialismista.

  Afrikka on vahva raaka-aineaitta, jota on sumeilematta niistetty kolonialismina. Valkoinen eurooppalainen katsoi, että sillä oli oikeuksia, joita ei todellakaan ollut. Ylivalta kumpusi aseista, systemaattisesta kaupasta ja tervatuista purjealuksista. Afrikkalainen bambukeihäs ei vetänyt vertoja eurooppalaisten systeemisotaisuudelle ja uskolle omasta oikeassa olemisesta.

  Nyt EU koettaa löytää uudelleeen Afrikan; tasa-arvoisemmin, huomaavaisemmin ja siten, että maksetaan maailmanmarkkinahintaa lähtömaihin tuotteista ja raaka-aineista, mitä EU-Eurooppakin tarvitsee. Siinäpä Jutta Urpilaiselle tehtävä. Jutalla on Afrikassa vastassa suuri kauppamies, joka ei sekaannu afrikkalaisten omiin sisäisiin asioihin.

  Kiina on oivaltanut uuden tavan tuottaa hyötyä itselleen, mutta myös näille afrikkalaisille kumppanivaltioilleen. Kiina tekee kauppaa ja on jättänyt aseet kotiin. Kiina rahoittaa ja näin sitoo aivan länsitavoin "pankkina" asiakkaita itseensä.

  Kiina edustaa maailmastamme osuutta 1,4/7,8 - ja kohta afrikkalaisia on yhtä paljon eli puolitoista miljardia - lähinnä nuorta väkeä. Syntyyvyys on huima. Nyt tuo syntyvyys purkautuu entisistä alusmaista isäntämaihin - EU' hun - Libyan kautta, jonka järjestys katosi 2011.
 • 4 - 2

 • Ydinvoimalan rakentaminen Pohjanlahden rannalle on vastuutonta

  Ilkka Luoma 
  2 - Oletko tutkinut kotitalouttasi

  … laske huviksesi kuinka monta sähköpistoketta taloudestasi, kesähuvilaltasi ja laskettelukeskuksen hiihtomökiltäsi löytyy. Laske käytössäsi olevien liikkumavälineiden moottoreiden sylinterimäärä. Laske taloudestasi jätteidenkeruuseen menevien pussukoiden määrä on … Laske ulkomaanmatkailuun käyttämiesi kilometrien määrä – laske myös autosi/ autojesi ajokilometrimäärät. Sitten pohdi mitä nuo edellä mainitut luvut olivat 20, 40, 80 ja 160 vuotta sitten. Jäitkö väkisinkin miettimään?

  Kasvua ja sen hokemaa ei ole loputtomiin

  Kasvu ja toimeliaisuus ovat eri asioita. Kulutuksen puolittumiseen tulee pakkoasetelma – erityisesti läntisissä markkinatalouksissa ja Kiinassa se on kohta pysäytettävä – sillä se lähestyy kiihtyvästi meidän per capita kulutustamme – ollen vielä kaukana.

  Gaia ei kestä energiankäytön lisääntymistä, pallomme ”kitka” kasvaa ja se kuumenee, eikä biomassaakaan voi loputtomiin polttaa energiaksi. Ilmakehään, meriin ja maaperään keräytyy (vajautuu?) liiaksi sellaista, johon biomassallinen evoluutio ei ole ehtinyt varautua – tulee biomassojen eli eliöläjien ahdistus ja joukkosukupuutto.

  Meidän on vihdoin oivallettava, että energialla on jokin meille toistaiseksi tuntematon jakaantumisen yhtälö per biomassakilo ja biomassoilla on vastaavasti jokin tasapainotilaan pyrkimisen dynamiikka, joka jakaa hiilielämän resursseja siten miten evoluutio kilpailutekijänä ja vähennyselementtinä ohjaa.

  Oletko valmis puolittamaan kulutuksesi aloittamalla palkastasi, … - pienentämällä sitä? e
 • 4 - 1

 • Ydinvoimalan rakentaminen Pohjanlahden rannalle on vastuutonta

  Ilkka Luoma 
  1 - Ydinenergiasta pakotettuun energiatasapainoon?

  Miksi meidän on niin vaikeaa vähentää energiankulutustamme?

  Miksi meidän on saatava lisää, enemmän ja useammin. Mikä on meidän energiankäyttö ihmisinä yhtä biomassakiloa kohden. Helppo veikata enemmän kuin millään muulla eliölajilla. Syömmekö muiden mahdollisuuksia – vai onko sama millaista biomassaa kuolonhetkellä biokiertoon kiertyy?

  Mikä on meidän ihmisten välinen energiankäyttö ja materioiden muuntelu –

  … helppo tämäkin arvata; markkinataloudet kuluttavat enemmän kuin kehitysmaiden ihmiset. Näin palaamme jälleen tuohon markkinamekanistiseen kulutushoettuun 4] näyttö- ja vertailutalouteen.

  Tässäkin herää kysymys ihmisoikeudellisesta kyvystä saada käyttöönsä kansoittain suhteellisesti maapallomme energia- ja raaka-ainevaroja. Materiamuuntelu on ylikansallinen oikeus ja vastuu, käytön jälkeisestä ”palautuksesta” kiertoon, josta saadaan ja jossa menetetään energiaa.

  Energia ei lopu – energian ja materian häviämättömyyden laki

  Rajallisesti energia voi loppua, varsinkin sellainen, jota on osattu käsitellä. Ihminen ei osaa käsitellä aineen syvimpiä ja loputtomimpia energialähteitä – eikä luonto anna sinne pääsyä. Siellä on lukitus, joka estää maailmojen luhistumisen, sillä energia ja materia ovat yhtä –

  … tosin tietämättömyytemme huippuna on scifimäinen pelko maailmojen paosta eli kuroutumisesta takaisin lähtökuoppiinsa – joista meille raottavana tietolähteenä ovat mustat aukot – joiden energiavirta äärettömän kapealla reunalla on hidastuen mittaamaton.


  Tänään käytämme energiaa enemmän kuin koskaan

  Ihminen on käyttänyt käyttämästään energiasta 99 prosenttia viimeisten 250 vuoden aikana. Energia on meille apuväline – me olemme ainoa eliölaji, joka käyttää apuvälineitä säännöllisesti, tietoisesti ja edistääkseen elämänsä helppoutta ja kiihdyttääkseen kulutusta. Me olemme dynaamisesti kasvuhuutoisia. Muu eliökunta on staattisesti tasapainoon pakottuva.>
 • 6 - 2

 • Olen vastuullinen seksiä ostava nainen, älkää tehkö minusta rikollista

  Ilkka Luoma 
  2 - Tasa-arvon ideaalinen maailma

  Tasa-arvoon vetoajat mieltävät seksin kaupallisen operoinnin kohdistavan alemmuudenkäsitettä lähinnä naissukupuoleen. Tasa-arvokeskustelussa unohtuu se toinen puoli, joka ei saa tarpeilleen huomiota ja tyydykettä. Kaikilla ei ole edes luontaisia mahdollisuuksia normaaliin pariläheisyyteen, kuitenkin sen tarpeen ollessa mielissä ja huokosissa.

  Moni mm. saksalainen mies saa laillisesti, ilman väkivaltaa, ilman huumekytköksiä keskimäärin terveyttään vaarantamatta tyydykkeen tarpeilleen käymällä tarkasti valvotuissa bordelleissa. Olisi mielenkiintoista tietää Saksan ja muidenkin bordellilaitoksen hyväksyvien maiden raiskaus- ja väkivaltarikosten tilastot, kuin myös ne ongelmat, jotka ovat liittyneet laillisesti ostetun seksin ympärille.

  Miksi yrittää kielloilla kieltää se historian vanhin tarve, kun se ei lailla ja poliiseilla kuitenkaan esty, vaan siirtyy sisätiloihin ja salaseuroihin. Poliisit, joilla on yhteiskunnassamme valvontavastuu, tietävät seksikaupan ongelmat ja ennenkaikkea liitännäisrikokset sen ympäriltä, he myös tietävät "kielletyn rakkauden" estämisen mahdottomuuden.

  Jos himoitusta asiasta tehdään yhteiskunnallinen tabu, tekee se siitä myös entistä halutumman ja nostaa hintoja. Hinnan nosto ja laittomuuden olemus kytkee siihen ne haitallisemmat muodot. Väkivalta, ryöstöt, todellinen ihmiskauppa, laiton ihmisvälitys muista maista, huumeet ja muut ilmiöt, kuten houkute normaaleille perheäideille saapua rahoittamaan pojan ja tyttären opiskelua, ovat seurausta korkeista hintalapuista. e
 • 6 - 1

 • Olen vastuullinen seksiä ostava nainen, älkää tehkö minusta rikollista

  Ilkka Luoma 
  1 - Seksin ostoa kielletään tasa-arvoon vedoten

  Aika-ajoin julkisuuteen pulpahtaa hyveellisiä kirjoituksia seksikaupan totaalisesta kieltämisestä

  Kielloilla ja moralistamisella viitataan tasa-arvokeskusteluun miesten ja naisten välillä. Kielletty ja piiloon työnnetty seksikauppa synnyttää suuremman paheen liittännäisrikollisuudesta huumeineen ja väkivallan tekoineen.

  Ostettu seksi fyysisyyteen päättyvänä kontaktimuotona on alitajuntainen tarve tyydyttää normaalia miehen ja naisen välistä läheisyyttä. Seksi ja siihen liittyvä positiivinen nautinto normaalina tapahtumana ei ole mahdollista tasapuolisesti kaikille, erityisesti miehille. On myös naisia, joilla voi olla vaikeuksia saada sallittua rakkauden läheisyyttä ilman "ostettua seksiä".

  Monissa maissa seksin saatavuus on ratkaistu tiukasti yhteiskuntavalvottuna liiketoimena,

  ... jota seurataan ja tutkitaan niin sosiaalisesti kuin lääketieteellisesti. Suomi on ratkaissut asiaa moraalisella keskustelulla ja kielloilla katukaupasta. Kaduilla ei haluta nähdä kauppatavaraa eikä siihen liittyviä kauppamenetelmiä hurskaana uskona, että seksin osto ja myynti siitä vähenee.

  Luonto tikanpojan puuhun ajaa kuten routa porsaan kotiin

  Geenistössämme muhii ikiaikainen nautintaoikeus lisääntymisestä ja se on tehty mukavaksi, jotta suku jatkuisi vieden itsekkäitä geenejä tulevaisuuteen. Ihmisestä tuli jatkuvakiimainen luonnostansa vastoin joidenkin eläinlajien kautisuudelle. >
 • 8

 • Asumistuki valuu liian usein sijoittajien taskuihin

  Ilkka Luoma 
  EKP ajoi korot nolliin, jopa Suomen valtio kuittaa nyt miinusmerkkisiä lainoja - siis saadaan 100 ja maksetaan 98,8 - hyvä vai huono? Miksi korot ovat nollassa, vaikka EKP tavoittelee inflaatioksi vajaata kahta prosenttia - siis tuolla määrällä saisi "katteellisesti" lisätä ostovoimaa euro-alueelle. Mutta, kun inflaatio ei nouse - täytyy tehdä jotain, että eurokansalaiset alkavat kuluttamaan, jotta liki kaikkien kasvuhokema toteutuisi.

  Hyvillä luottotiedoilla saa nyt velkaa ostaa asuntoja - esimerkiksi Helsingistä, jossa asuntojen hinnat ovat toistaiseksi nousseet ja vuokrat ovat mukavasti ylhäällä - reilun asumistuen vuoksi. Siis nyt voi ostaa sijoitusasunnon, jota vastaan voi kirkkaasti nostaa velkaa tuon rajoitteen ylärajaan 70-80 prosenttia.

  Vuokrakysyntä on pääkaupunkiseudulla hyvä ja vuokrat mukavan kokoiset - siis vuokralla maksetaan niin asuntosijoittajan lainan lyhennykset, olemattomat korot ja jopa yhtiövastike. Siis taseellinen omaisuus kasvaa - tekemättä oikeastaan mitään, kunhan vuokralainen maksaa vuokransa säntillisesti.

  Tätä omaisuuden keskittymistä ruokitaan asumistukijärjestelmällä, jolloin yhteiskunta maksaa asuntosijoittajan omaisuuden kartuttamistien. Oikein vai väärin? Luottokelpoinen voi näin hoidettuaan omat asiat hyvin - tehdä itselleen omaisuushissin - ainakin niin kauan kuin asuntojen hintakehitys on positiivinen ja vuokrat riittävän kokoiset, jotta tuo "kaikkien kulujen" peitto onnistuu - ja se on varmaa, että asumistukijärjestelmä tukee tätä kehitystä.

  Entä, kun korot nousevat ja asuntojen hinnat - jopa - romahtavat. Moni muistaa Helsingissäkin vuoden 1989, kun asunto maksoi 2,4 miljoonaa markkaa, sitten tapahtui jotain yllättävää - pankkikriisi, valuuttaluotot - tuo samainen asunto maksoi vuonna 1994 1,2 miljoonaa markkaa. Mutta lohdukkeeksi se, että sitten taas vuonna 2008 siitä saatiinkin 550.000 euroa!

  Entä, jos poistamme koko asumistukijärjestelmän - mitä tapahtuu? Korvaammeko sen verottomana työnä aina 2.500 €/kk asti?
 • 9 - 2

 • Suomalaiset heittävät valtavan määrän ruokaa roskiin vuosittain – tuoreen tutkimuksen mukaan hävikkiä saataisiin pienemmäksi laskemalla leivän hintaa

  Ilkka Luoma 
  2 - Ruokajonossa kiilsi myös hammaskulta ja kansainvälinen puheensorina peitti Seurakunnan papin aloitussaarnan. Sielunruokaa nautti pieni ryhmä ihmisistä. Pappi toivotti inhimillisesti hyvää kesää kaikille saamatta vastausta kuin muutamalta. Uskoisin kaikkien tienneen, että kyseisen ruokajonon oli mahdollistanut Seurakunta ja ne monet vapaaehtoiset, jotka halusivat lähimmilleen aidosti hyvää. Vapaaehtoisten auttajien joukossa oli havaittavaa huolta, että joku tai jotkut tekevät systemaattista hamstraamista.

  Ruokajonossa oli runsaasti "hyvinsyöneitä", sekä joukko hiljaisia, joiden silmistä kuulsi hätä ja yksinäisyys. Yksinäisyys ja työtä vailla oleminen ovat suurimpia ihmisten vitsauksia. Toinen merkittävä ahdinko on olla ilman yhteisöllisyyttä ja tarpeellisuuden tunnetta. Ruokajono toi ainakin muutamille yhteenkuuluvuutta ja osallistumista, mutta edelleen joukossa oli liian hiljaisia, joiden ainut turva on oma itsensä.

  Valtiovalta säätäköön pikaisesti lait ja säädökset, jotka sallivat systemaattisen valmistajien, jakelijoiden ja kauppojen käyttökelpoisen "ylijäämäruoan" kuljettamisen näihin ruoan jakelupisteisiin, sillä ruoka on liian arvokasta kipattavaksi kaatopaikoille. Eduskuntamme säätäkööt myös pikaisesti rahalähteet, joilla maksetaan tehokas logistiikka siirtämään liikenevät ruokatavarat näihin jakelupisteisiin.

  Lopuksi ruokajonossa olijoille organisoidaan kunkin kyvyn ja osaamisen puitteissa ruoan saamisen vastikkeeksi yhteiskuntatyötä, siis osallistumista yhteisöllisyyteen ja hyväksytyksi tulemiseen. Jokaisella on oikeus olla osa tätä yhteiskuntaa, sillä yksikään luonnon järjestämä syntymä ei ole tarkoitukseton. Sitä paitsi ruokajonossakin on äänivaltaa. e
 • 9 - 1

 • Suomalaiset heittävät valtavan määrän ruokaa roskiin vuosittain – tuoreen tutkimuksen mukaan hävikkiä saataisiin pienemmäksi laskemalla leivän hintaa

  Ilkka Luoma 
  1 - Suomessa ei tarvitse nähdä nälkää. Seurakunnat ja muut yhteishyvälliset vapaaehtoiset jakavat ilmaista ruokaa sitä tarvitseville. Kävin tutustumassa ja tapaamassa ihmisiä, joista yleensä vaietaan. Ruokajonossa seisoo vilkkaan puhelias eri kieliä puhuva keskimäärin keski-ikäinen tai yli oleva ihmisjoukko.

  Mukana on myös vähemmistönä hiljainen ja selvästi ahdistuneempi ihmisryhmä, joka ei enää jaksa pitää niin vahvasti puoliaan kuin esim. vieraita kieliä puhuva ryhmä, tosin myös tyytyväiset suomalaiset ovat joskus hiljaisenpuoleisia. Näyttää siltä, että ruokajonossakin tapahtuu eriytymistä selviytyjiin ja hiljaisiin oloonsa tyytyviin.

  Ihmiset ovat osa luontoa katsomatta koulutukseen, sosiaaliluokkaan, ikään tai palkkaryhmään. Jokaisella ihmisella on oma tarinansa, joka on juuri se tärkein tarina kullekin. Loukkuun putoajat eivät jaksaneet taistella, käyttää kyynärpäitään tai alistuivat useasti vahvemman epäoikeudenmukaiseen tahtoon. Jotkut meistä valitsivat polun, joka vei syrjään valtavirrasta myös sairauden tai myös itse aiheutetun syyn vuoksi.

  Syntyi vähemmistö, jolle ei ole tehtäviä. Yhteiskunnan suurin velvollisuus on aina vahtia työtilanteiden syntymistä kaikille haluaville. Haluttomallekin kannattaa ainakin yrittää järjestää, koska sekin jo itsessään työllistää. Ihmisillä on ikimuistoinen oikeus työhön kuten lappalaisilla maahansa. >
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti