perjantai 7. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 06022020 - III


      06022020

...
  • 1

  • Hengityssuojaimet ja käsidesi katoavat kaupoista: Suomen kiinalaiset lähettävät tavarat taisteluun koronavirusta vastaan

    Ilkka Luoma 
    Kiina on kulttuurina yksi maailman vanhimmista ja ehkä vanhin jatkuvasti toimivana korkeakulttuurina, tosin nykyinen malli täyttää 100 vuotta vuonna 2049. Kiina on maailman suurin valtio - ollut populaatioltaan sitä "aina". Kiinassa on 1398 miljoonaa kansalaista ja 750 menehtynyttä Corona-potilasta vastaa suhteellisesti meille Suomeen - kolmea kuollutta.

    Corona iskee kohtalokkaasti iäkkäämpään ihmisryhmään, joilla on heikentynyt vastustuskyky eikä tupakointikaan edistä selviytymistä Coronan hyökkäyksestä. Terve aktiivinen ihminen selviää huomattavasti helpommin Corona-viruksesta.

    Ulkokiinalaisia on maailmalla miljoonia, Suomessakin noin muutama tuhat. Kiina valtiona on nyt mobilisoitunut tehokkaasti alun jähmeyden jälkeen - sairaalakin saatiin kuntoon hyvin lyhyessä ajassa - sen ollen liki markkinatehoste kiinalaiselle tehokkuudelle ja kyvylle operoitua, kun käsky käy.

    Ulkokiinalaiset ovat nyt mobilisoituneet Suomessakin. Rahaa kerätään ja tuotteita toimitetaan -ja tämähän käy hyvin suomalaisille kauppiaille ja valmistajille. Ulkokiinalaiset ovat yksi osa maailmanlaajuista mobilisaatiota.

    Toinen on yhteistoimintaverkosto, joita Kiinalla on myös Suomessa - nämä kumppanit toimivat nyt täysillä ja kahlaavat suomalaista markkinaa siltä osin, mitä toimeksiantoja Kiinasta tulee - siellä olevien tämän tyyppiseen toimintaan erikoistuneilta toimijoilta - organisaatioilta, joilla on nyt "erikoisvaltuutus" toimiinsa Kiinan Keskushallinnolta.

    Tuo erikoisvaltuutus nopeuttaa toiminnan ohituskaistalle. Luottamus tässä kohdin on ollut avain päästä ketjuun mukaan. Suomalaisilla on hyvä maine Kiinassa ja nyt, kun osaa toimia tehokkaasti ja sanansa pitäen - on huominen normaali kaupankäynti Kiinaan huomattavasti suoraviivaisempaa.

    Ulkokiinalaiset ja Suomessa olevat kiinalaisryhmät ovat nyt kantamassa yhteistä vastuuta, kun itse kotimaassa Keskushallinto jakaa käskyjä alaspäin - nopeasti ja tehokkaasti, joskin riskillä, että kaikki eivät ole niitä juuri oikeita päätöksiä.
  • 2

  • Yksityinen osaomistus toimii Tanskan vesilaitoksilla

    Ilkka Luoma 
    Noin 10 vuotta siten oli eräs suomalainen mahdollisuusyhtiö "elämänsä paikassa". Olimme Kiinassa Anhuin maakunnan pääkaupungissä Hefei City' ssä - tapaamisella oli kaupungin ylin johto. Aiheena oli jäteveden puhdistus - oli "keksitty" uusi menetelmä - muun muassa peretikkahapolla ... alustavat kokeet olivat lupaavia ja kaupungin johto oli innostunut ---

    Suomalaisille tarjottiin mahdollisuutta neuvotella kunnallisen vesilaitoksen "haltuunottoa" teknologisesti ja monopolissa toimien. Se tarkoitti sitä, että suomalais-kiinalainen yhtiö saisi vesiliiketoiminnan - puhtaasta vedestä jätevesien puhdistamiseen - yksityisen liiketoimimahdollisuuden piiriin.

    Oli vain yksi merkittävä tekijä - kaupunki edelleen määräisi hinnan kuluttajille, erityisesti kotitalouksille - yrityskäyttäjien suhteen olisi ehkä mahdollisuus neuvotella kuutiohinnasta erillisesti - yksityistoiminnallisemmin.

    Kiinalaisten vihje oli kirkas kuin puhdas vesi. Jos luotatte puhdistusmenetelmiinne, voitte saada kiintoisan mahdollisuuden tehdä liiketointa, ei vain myyden kemikalioita, vaan ottaen vastuun itse toiminnasta. Jos menetelmänne on hyvä - saatte kehitettyä tuotantokuutiohinnan sellaiseksi, että saatte liiketoimintavoittoa. Voimme neuvotella heti alussa tuolle kuutiolle hinnan, joka on korkeampi kuin nykyinen kuutiohinta.

    Suomalaiset eivät oivaltaneet annettua mahdollisuutta. Neuvotteluissa oli mukana myös Kiinan Keskushallinnon edustaja, ja näin idea sai rohkaisua Pekingistä.

    Idea oli yksinkertainen. Vastuullisesti voitollinen liiketoiminta, jossa tuloksena kiinalaiset saisivat puhtaampaa käyttövettä ja joet, jonne jätevesi laskettiin - saisivat puhdistettua mikrobivapaata kiertovettä ... siis win-win -tilanne.

    Merkittävää oli se, että tapaamisessa oli mukana kaikki tarvittavan toiminnan kiinalaiset osapuolet - kiinalaiset olivat ajatelleet asian pitkälle, mutta suomalaiset eivät oivaltaneet avattua mahdollisuutta. Anhuin maakunta olisi ollut pioneeripaikka ja vesinäköala Keskushallinnolle.
  • 3

  • Koronavirus hiljensi Suomun rinteet ja laivat Kemissä – Yllätys­pysähdyksen vaikutus Lapin matkailuun voi ulottua pitkälle

    Ilkka Luoma 
    Suomeen tulevista vieraistamme venäläiset ovat lukumääräisesti suurin ryhmä. Kiinalaiset eivät ole kärkikaartissa lukumääräisesti, mutta rahan käytössä he ovat ykkösiä.

    Voidaan sanoa, että kiinalaisilla rahaa palaa, joidenkin selvitysten mukaan kaikkinensa per matkapäivä määrä olisi yli 1000 euroa. Niin tai näin, kiinalaiset jättävät lukumääräänsä nähden per capita eniten rahaa Suomeen. Arvokasta tai ei - sen päättäkööt kukin yrittäjä itse.

    On selvää, että lentojen loppuessa määrä-ajaksi ei kiinalaisia tule. Nuo rahat jäävät saamatta. Jotain peruutusmaksuista kertyy, mutta päivittäinen herätekäyttö jää kokonaan pois. Se kykenevätkö jotkin muut kansallisuudet täyttämään tuon kiinalaisvajeen - jää nähtäväksi - todennäköisesti ei.

    Nyt olisikin tärkeää saada kiinalaiset pidemmän päälle investoimaan omiin kansalaisiinsa juuri Suomessa - kiinalaisen rahan rahoittaessa esimerkiksi Lapin matkailukohteita omillensa. Tuo investointi olisi viisasta myös itse Kiinalle. Miksi?

    Siksi, että kiinalaisten uteliaisuus on nyt herännyt - 145 miljoonaa passia on jaettu ja into nähdä "mualimaa" on suuri. Nyt nuo uteliaat kiinalaiset käyttävät tuota maailman suurinta likividiä valuuttavarantoa (yli 3000 mrd USD) - se on pienentynyt huippuluvuistaan jo lähes 1000 miljardia USD - osan tuosta määrästä ovat kiinalaiset matkailijat vieneet takaisin länteen, mistä tuo Kiinan ulkomaankaupan ylijäämä on muodostunut.

    Olisi kiinalaisitain viisasta investoida esimerkisi suomalaiseen matkailuun ,jolloin saadaan kalastettua osa tuosta Kiinasta lähteneestä rahavirrasta omaan takaisinvirtaukseen. Mitkä olisivatkaan ne aluekohteet Suomessa - helppo sanoa, että Lappi, mutta yllätykseksi tulee Saimaan alue, sillä sellaista sisävesialuetta ei Kiinassa ole. Sen sijaan Kiinalla on oma Lappinsa - Heilongjiangin maakunta Pohjois-Kiinassa, Venäjän Siperian vieressä. "Saimaata" Kiinalla ei ole!

    Nyt Corona tekee loven. Kun Corona poistuu, palaavat kiinalaiset. Corona vaipuu alas muutamassa kuukaudessa.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti