keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 13042020 - II



     13042020

...
  • 1

  • Ruokaa mätänee valtavat määrät pelloille, kun korona­virus­epidemia sotkee tuotanto­ketjuja Yhdys­valloissa

    Ilkka Luoma 
    Kalifornia elää meksikolaisten, usein laittomien siirtolaisten myötä - alipalkaten heitä sellaisiin hommiin, jotka ovat välttämättömiä, mutta noiden töiden palkka ei riitä "aito-amerikkalaisille". Sama ongelma lienee Suomessa, siksi on suunnitteilla erikoisluvalla erikoislento Ukrainasta - heille kelpaavat Suomessa noista töistä maksettava palkkataso. Entä suomalaiset työttömät?

    US syö enemmän kuin tienaa

    US-liittovaltio velkaantuu vuosi vuodelta ja Yhdysvaltojen ulkomaankaupan kauppatase on vuositolkulla miinuksilla - reippaasti. US on suuri ostaja, mutta huomattavasti vähemmän viejä.

    Tuo velkaantuminen ja ulkomaankaupan vaje luonnistuu US-dollarin maailmanlaajuisuudella ja siihen kohdistuvien luottamusten ollessa edelleen sangen korkealla tasolla. Entä, jos US-liittovaltion suurimmat velkojat alkavat myymään jvk-papereitaan - esimerkiksi Kiinalla niitä on hallussa noin 1100 mrd USD' lla.

    Ruoka on tunnetusti välttämätöntä - edes insinöörit eivät kykene ratkaisemaan tuota biologisen ravinnon korvaamista jollain keinotekoisuudella. Muutoinhan ihminen on ollut superkekseliäs tekoaineiden suunnittelussa ja reipasotteinen niiden tarvekohteita keksittäessä.

    Tuo keinoainedilemma vähentää Elämälle välttämätöntä biosfäärin biodiversiteettiä - elämän monimuotoisuutta; nythän jo kannustetaan arkikansalaisia rakentamaan pörriäisille pesiä kotipihoihinsa!

    Ravinto kiertää biologiana, myös USA' ssa, joka käyttää Kaliforniassa valtavat määrät niukkenevaa makeaa vettä viherkasvuviljelmillään, joita hoitavat ja keräilyä toteuttavat - meksikolaiset.

    Kuivuus riivaa monia sellaisia valtioita, jotka ovat olleet ravinnon nettoviejiä ja omavaraisuuden mahdollistajia - monien kasvi- ja ravintolajien osalta. Kalifornia kuivuu - tulee vääjäämättä mieleen US' n Keski-lännen katastrofi, kuivuuden ja ryöstöviljelyn vuoksi. Entä EU' n eteläiset jäsenvaltiot, jotka saattavat kuivua, aroutua jopa aavikoitua. Mihin nuo miljoonat EU-kansalaiset suuntaavat ... "tyhjään pohjoiseen"?
  • 2

  • Onko ihmiskunta valmis uuteen yhteistyön vaiheeseen myös ilmastoasioissa?

    Ilkka Luoma 
    Eikä vain ilmastomuutoksen osalta, vaan koko ympäristön näkökulmasta, sillä ilmasto on "vain" yksi osa sellaista kiertoliikettä, joka mahdollistaa Elämän pallollamme. Tunnetusti meitä ihmisiäkin pitää hengissä biosfääri ravinnekiertoineen. Ihmisetkin ovat osa biologista kiertoa.

    Ihmiskunta on osannut innoissaan, kekseliäisyydessään ja Elämää helpottaakseen - kasvuhoennalla tuhonnut paljon Elämän edellytyksiä - muun muassa kaventanut Elämän monimuotoisuutta.

    Nyt Korona Covid-tauteineen niittää satoaan eli aiheuttaa kuolemaa ja erityisesti monien harmiksi vähentää kulutustaloutta, koska ihmisjohtajat ovat päättäneet rajoittaa, kaventaa ja supistaa mahdollisuuksiamme - markkinatalouden näkökulmasta tärkeää kysyntää, jonka tulisi monien mielestä kasvaa. Kuinka kauan se voi kasvaa?

    Korona ojensi kornisti kätensä, ja kitki muun muassa liikkeestämme pois jopa kolmanneksen! Se kuulemma näkyy ja tuntuu esimerkiksi ilmanalan kirkastumisena - niin Kiinassa kuin Pohjois-Italiassa. Tästä voisi vetää selkeän ymmmärrettäviä johtopäätöksiä, jopa talousihmistenkin oivaltaa ne.

    Ihmiset ovat pääsääntöisesti sosiaalisia, ryhmähenkisiä ja kaipaavat tunnustusta, hyväksytyksi tuloa kuin itsensä tarpeelliseksi tuntemista. Kaikki nuo ovat jossain määrin toteutumassa tässä Korona-kriisissä, joka on ollut lukujen valossa hämmästyttävän säyseä - rinnastettuna siihen miten taloussynkkyyttä maalataan.

    Tiedämme, että joka päivä kuolee kehitysmaissa 3400 lasta saastuneen veden mikrobeihin - tämä ei aiheuta sydämen tykytyksiä läntisissä rikkaiden maiden medioissa. Ovathan nuo kehitysmaat niin kaukana. Väristyksiä voisi tuntua entisistä isäntämaista - sillä nuo kehitysmaat ovat paljolti eurooppalaisten entisiä alusmaita - kolonioita!

    Ehkä nyt "hädän hetkellä" voisimme täältä laatumedioiden valtioista nähdä historiallista vastuunkantoa - maailmallisesti, ympäristöllisesti - jo senkin takia, että tuo ympäristöongelma on paljolti kehittyneiden valtioiden kumulatiivisesti tuottamaa.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti