lauantai 25. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 24042020 - II      24042020
...
 • 1

 • Vapaavuoren mukaan valtio ei kuuntele riittävästi kuntia – pormestarin kritiikistä voi löytyä syy koronakriisin johtamisongelmiin

  Ilkka Luoma 
  On valistuneesti oletettavissa, että tässä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kokoomuslaisena toimii oppositiopuolue Kokoomuksen puhetorvena hallituksen suuntaan - pääkaupunkimme äänenpainoin. Helsinki on tärkeä painopiste Suomessa, mutta vain reilu 10 prosentin osuudella koko maamme väestöstä.

  Mutta - nyt tässä vaiheessa, käsillä oleva Koronavirus kohtelee kaltoin juuri helsinkiläisiä - ollanhan täällä eniten kuin "sillit purkissa" tilanteessa; muu Suomi Uudenmaan ulkopuolella elää paljon harvemmassa, ja se näkyy Covus-sairaus- ja kuolintilastoissa.

  Valtioneuvosto on poliittinen elin, joka myötäilee vaalien tuloksia, mutta kantaen laajaa kansallista vastuuta koko Suomen eduksi. Suomalainen hyöty on koko maamme pinta-alan mittainen - eletäänhän me oppositionkin näkökulmasta demokratiassa, jossa myös vähemmistöillä on sanansa sanottavana - vähemmistösuojasta!

  Hallituksen ja ministereiden on aina kuunneltava eri alojen asantuntijoita

  Poliitikot eivät ole "yleishenkilö-jantusia", jotka eivät voi olla asiantuntijoita joka "nuotiolla". Sen sijaan valtioneuvoston (=hallituksen), ministereiden tulee täyttää eduskunnan enemmistöluottamus ja yllättäen lupaukset äänestäjilleen.

  Tässä Koronan ja sen seurannaisten kohdin pelaa kuitenkin force majeure, jolloin vaalilupauksia tulee voida siirtää, muuntaa ja valikoida sen myötä mitä kansakunnan yleinen etu kriisissä vaatii!

  Ministeri ja erityisesti pääministeri ovat poliittisia johtajia, joilla on kansankunnan valtakirja - enemmistöperiaatteella eduskunnasta (meillä on harvemmin vähemmistöhallituksia). Määrätietoinen poliitikko osaa kuunnella, kuten tekee ansiokkaasti PM Sanna Marin (Sdp).

  Sanna toteuttaa erinomaisesti - ainakin toistaiseksi - tarkan kuuntelijan periaatetta, sen jälkeen analysoiden ja yhdessä johtajuudellaan tehden päätöksiä koko hallituksen kanssa, yhdessä [!] - hakien jopa oppositiota mukaan. Aika harvinaista politiikkaa siihen nähden, mihin olemme perinteellisten poliitikkojen kanssa tottuneet.
 • 2

 • Kansanmurhasyytöksestä ei kannata provosoitua

  Ilkka Luoma 
  Tiedetty, mutta salattu saattaa nyt tulla tiedetyksi. Toisinpäin on tutkittu venäläisten toimia yllinkyllin; ne tiedetään ja raakuus, murhat, julmuus kuin väkivalta ovat kuten muissakin vastaavissa muiden sota-ajan leireissä - olivat ne sitten keskitys-, vanki- tai muilla nimityksillä varustettuja piikkilankaleirejä.

  Miksi Venäjä haluaa nyt näin tehdä aiheesta aivan virallisen tutkimuksen? Tuoksuuko tässä 'potut pottuina' -periaate? Suomestakin käsin on syyttävää sormea ojenneltu itää kohden jo sellaisia määriä, että nyt "imperiumin vastaisku" oli näin odotettavissa.

  Entä jos olisimme olleet diplomaattisesti puolueettomia, emmekä aina lähteneet lännen tarkoitushakuisuuksien kelkkaan löytämään keinolla jos toisella useimmiten täyttä todistetta vailla olevia tapauksia Venäjästä - mediankin riepoteltavaksi. Olisiko näin 1300 kilometrin rajalla oltava tasa-arvoisesti näkökulmaisempi - hyväksyen tosiasiat, että olemme idän ja lännen vedenjakajalla.

  Tuohon historiaamme nähden olisi fiksua keskittyä sellaiseen rinnaneloon idän kanssa, jossa kaupallisuus, laatu ja luotettavuus edellä olisi johtolause. Miksi on pitänyt olla mukana mitä säkenöivimmissä usein nimeämättömistä arvelulähteistä ujutetuissa väitteissä - voimallisesti tukien paljon puhuttua 'West trolling manipulation' -ilmiötä.

  'West trolling on kehitetty vastaamaan idän East trolling propaganda' -ilmiöön

  Haluttiin saattaa potut pottuina periaate käytäntöön. Olisiko ollut viisaampaa pidättäytyä puhtaisiin todisteellisiin tapahtumiin ja niiden kaikkinaiseen selvittämiseen?

  Ehkä nyt Venäjä haluaa ottaa yhden tapauksen tarkkaan syyniin ja tuottaa oman näkemyksensä - omin todistein, joita on varmasti ollut arkistoissa kasapäin - valmiina.

  Tätä Venäjän esittämää tapauksen esilletuloa ei olisi tapahtunut, jos olisimme hallinneet puolueettoman valtion näköalat kaikkiin ilmansuuntiin - joka olisi samalla tuonut meille tuikitärkeää kaupallista etuisuutta - jopa hienotunteisesti hyväksyttyä ohituskaistaa kaupalle.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti