tiistai 21. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20042020 - IV


      20042020

...
  • 1

  • Suuret linjat ratkaisevat

    Ilkka Luoma 
    Suomessakin saattaisi eräs energialinjaus olla vähentäminen!

    Vähentäminen näkökulmastamme ja tottumuksistamme on vaikeaa. Ihmisen on vaikea luopua sellaisesta, mihin me katsomme olevan ansaitsevuutta - eli on vallalla idea, jossa ansaituista eduista ei luovuta!

    Eräs energialinjaus on ydinvoima, joka tuotantomenetelmänä on voimallisen kehityksen alla, juuri nyt - nyt uudelleen. Saatamme saada moderneinta fissioydinvoimatekniikkaa juuri venäläisten toimesta Oulun seutuville? Ydinvoima on ratkaisu väliajaksi, kunnes löydämme fuusion voiman, joka tuo "loputtomuuden" (?) Vai heräämmekö lopulta kaikkinaisesti ymmärtämään, ettei loputonta kasvua ole rajallisuudesta?
    ..

    Biologian käyttö energiaksi on liki ympäristörikos, ei ehkä meille, mutta juuri kokonaisvaltaiselle biosfäärille, jossa vallitsee vuosisatamiljoonainen biomassojen luontainen kierto, jota tosin me ihmiset olemme sotkemassa - omin itsekkäin lajikohtaisin vaatimuksin.

    Emme oikein ymmärrä, että olemme osa tätä kierrossa olevaa biomassaa, omalla suhteellisuudellamme. Nyt jälkemme jättö on megalomaanista luokkaa - tuhoten jotain sellaista, mikä pitää meidät hengissä!
    ..

    Ydinoima on yllättäen osa luontoa, jota ihmisen oma utelias kekseliäisyys on kehittänyt teknologisena menetelmänä tuottamaan lähinnä sähköä ja yhä enemmän lämpöä tarpeisiimme. Ovatko tarpeemme sitten suhteettomat muuhun luontotarpeeseen nähden? Kyllä, kun osaamme katsoa ympärillemme jättämää haittajälkeä.

    Aurinko elättää meidät kaikki

    Jos se sattuisi sammumaan niin pakastuisimme "ikuisiksi ajoiksi". Jos taas ruotsalaiset ja saksalaiset sammuttavat ydinmiilunsa, voisi tulla niukkuus vastaan, sillä ruotsalaiset kuin saksalaisetkaan eivät halua varmaankaan esimerkiksi polttaa metsiään lämmöksi ja sähköksi.

    Luontobiologian polttaminen energiaksi on biosfäärillinen "ympäristörikos" - evoluution näkökulmasta.

    Tosin ihmiset luovat itsekkäästi lainsäädännön vain itseään varten - lopulta.
  • 2

  • Ex-komentaja Lindberg ei ole saanut karenssi­sopimuksesta lainkaan korvauksia valtiolta, kertoo puolustus­ministeriö – Selvitys valmistumassa jo ensi viikolla

    Ilkka Luoma 
    Valtio ja tässä Puolustusvoimat takaa erityisen hienot eläke-edut lentäjille ja aivan ansioista. Muun muassa varhainen eläkeikä, en tiedä mikä oli Jarmo Lindbergin eläköitymisen virkistymisvuosi, mutta oli se mikä tahansa, niin Jarmolla on varmasti keskiarvoa huomattavasti parempi eläke, joka rallattaa vielä vuosikymmenet.

    Tänään eläkeläisiä kannustetaan tietyin toimialoin jatkamaan työtään - yhteiskunnan eduksi ja omaksi mielenvirkeydeksi, niin kunkin halutessa. Olisiko Lindbergin konsultaatio ollut yhteiskunnallemme eduksi - jääkööt lukijoiden harteille antaa mielipiteensä.

    Se oli kuitenkin jopa, anteeksi ilmaisu - härskiä, että konsultoituminen tiedolla, jossa Jarmo oli ylivertainen muihin 'konsulentteihin' nähden. Härskiys syntyi tiedosta Lindbergin palvelusvuosilta, mikä oli huomionarvoista ja ei ehkä yhteiskunnalle hyödyllistä? Lindberg tiesi virkakaudeltaan HX-hankkeen kaikkien tarjokkaiden buudjetuaaliset tarjoukset - "hintoineen".

    Oliko konsultiksi hakeutuminen itsellistä, vai niin, että amerikkalainen Lockheed Martinin taholta tehtiin lähestyminen - ehkä näin? Tuo lähestyminen pieneksi plussaksi Jarmolle. Sekin tiedetään, että suurissa hankkeissa amerikkalaiset ovat suoraviivaisia - rahakkaine tarjouksineen. Se ehkä herätti Jarmon kuvittelemaan miljonääriyttä? Tämä vain arvauksena ...
  • 3

  • Suomalaistutkijat havaitsivat Roundupin vaikuttavan lintujen kehitykseen – onko kritisoitu rikkaruohomyrkky luultuakin vaarallisempaa?

    Ilkka Luoma 
    On hämmästyttävää, että me kahlitsemme, vahingoitamme ja tuhoamme kokonaisvaltaista Elämää omin keksinnöin, tässä juuri noilla tuhansilla erilaisilla kemiallisilla yhdisteillä. Olemme kehittäneet kemikalioita nostamaan luontaista biosfäärillistä kasvua - lajeittain, jotka ovat meille ihmisille hyödyllisiä - millä lailla lopulta hyödyllistä?

    Ihmisen oman itsekkään hyödyllisyyden tavoittelu saattaa kimmota lopulta meidän omaan nilkkaan

    On totta, että kohtalokkaasti ilmaistuna "kasvinsuojeluaineet ja -tuotteet" ovat nostaneet esimerkiksi meille tarpeellisten ravintokasvien tuotantoa - ja näin se on tukenut ihmispopulaation osin hallitsematonta kasvua - mittoihin, jonka mittakepin päässä saattaa muhia jo valmiina katastrofi, jossa luonto lyö evoluution "ohjastamana" takaisin?

    Biosfääri, johon koetamme omin kemikaliokeksinnöin tuottamaan ohjauksellisuutta, saattaa se toimenamme olla lyhytnäköistä ja kohtalokasta. Asioilla ja tapahtumaketjuilla on taipumus kumuloitua. Niin tässäkin, jossa haitallisuusasteet vaihtelevat kemikaliokeskittymissä ja tuottavat triggeröitymistä eli liipaisua haittamomentille tuottamaan jopa päinvastaisuutta aiemman pyrkimyksen sijasta!

    Meitä elättävä biosfääri on ollut luontaisessa evoluution ohjastamassa kehityspolussaan - lähinnä harmoniana ja hallitussa kilpailutilanteessa, jossa evoluution "sopivan hidas toiminnallinen kellotaajuus" on antanut kaikille eliölajeille riittävän reagointiajan pysymään "menossa mukana".

    Nyt meidän oma utteliaisuuden vimma on nostattanut ihmisyyden kellotaajuuden mittoihin, joka on ylittänyt luontaisen biologian kehityskellotaajuuden "sekasorron" kierteeseen. On vain odotus, ja oletushetki jossain "edessä", jossa luonto-ohjaus suorittaa korjausliikkeen.

    Tuota ihmisyyden kellotaajuutta on boosteroinut halumme nostaa maallista kukkeuttamme ja ihmiselon helppoutta ja näin on tuotettu valtavat määrät muun muassa kemikalioita - tuomaan juuri meille lisää, nopeammin ja "turvallisemmin"!

    Entä luontoharmonia?
  • 4

  • Jätevesien mukana ympäristöön päätyy satoja kiloja särkylääkkeitä, hormoneja ja antibiootteja

    Ilkka Luoma 
    Kornisti todettuna voimme mitata "elintasomme korkeuden" jätevesistämme - noista otsikon lääkejäämistä, mutta myös huumejäämistä kuin niistä kymmenistä kemikalioista, joita puskemme luonnolliseen vesikiertoon. Yritämme puhdistaa käyttövesiemme virtaa takaisin luontoon - elättämään vetenä koko biosfääriä!

    On tunnettua, että maailmalla, lähinnä kehitysmaissa menehtyy 3400 lasta joka päivä saastuneen jäteveden mikrobeihin - ja vuosikausien ajan. Tuo lapsien kuolonvirta on suurempi kuin nyt meitä jäytävän Koronaviruksen aikaansaama Covid-taudin niittämistahti.

    Kemikaalit on elintasokysymys

    Jos kukin meistä katsoo omaa kotitalouttaan - huomaa hän kymmeniä erilaisia kemikaaliyhdisteitä meitä ihmisiä syyllä tai toisella hyötyä tuovissa nesteissä ja aineksissa. Millaisista hyödyistä puhumme, jos osaisimme asettaa "hyödyn" rinnalle noiden kemikalioiden aikaansaamat haitat?

    Jätevesi syntyy virraksi, kun ainakin Suomessa liki joka "savussa" on oma rööri juoksuttaa kaikkea "poisheitettävää" - puhtaan käyttökelpoisen juomaveden kuljettamana. Aikamoinen dilemma, jos palaamme miettimään noita 3400 viatonta lasta, jotka joutuvat joka päivä aikuisten välinpitämättömyyden uhreiksi.

    Millaista vastuuta tämän päivän ja historiankin näkökulmasta meille voisi sälyttyä noiden lähinnä entisten eurooppalaisten kolonioiden suunnalta?

    Jätevesicoctailia voidaan tutkia todella tarkasti

    Jokaisessa kunnassa tai kuntayhtymässä on oma jätevedenpuhdistamo, joka toimii hyvin, tyydyttävästi tai vain välttävästi. Vielä 1970-luvulla moni kaupunki laski jätöksensä suoraan vesistöön - muun muassa joissain Itä-Suomen kaupungeissa oli uintikielto yleisillä uimarannoilla. Tältä osin moni vesistö on puhdistunut.

    Suurin yksittäinen jätös on meidän oma uloste - kiinteänä ja virtaavana

    Periaatteessa terveen ihmisen jätös on biologiaa ja lähtökohtaisesti kierrätettävää. Nyt kuitenkin tuon "puhteen ravinteen" sotkee kaikki se muu kemikaliosekamelska mitä puskemme kotoa lähteviin rööreihin.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti