perjantai 24. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 22042020 - I...

HS

Koronakriisi on vasta kärjistymässä Suomen vientiteollisuudessa: luottamuksen romahdus enteilee pahaa

...Ilkka Luoma 

Maailmalliset kriisit ovat myrkkyä globalisaatiolle, joka edellyttää vapaata liikkuvuutta - niin rahan kuin tavaroidenkin (Suomen osalta erityisesti komponenttien molemmin suuntaista liikettä rajojen yli kohdemaihin) osalta. Nyt logistiikka on kitkautunut, kulutus vähentynyt ja liike paikasta a paikkaan b - ja usein takaisin rajoittunut.

Valtiot ovat suurimmaksi osaksi osa yhteisiä verkostoja, joissa riippuvuudet ovat suuret. Toisaalta globalisaatio kehitti huippuunsa JOT-periaatteen (juuri oikea toimitus -oikean aikaan) - näin saatiin tuotantokustannukset sellaisiksi, että kuponginleikkajat ja jopa loppukäyttäjät ovat tyytyväisiä.


Ei tarvitse kuin jokaisen katsoa kotinsa tavaravalikoimaan - kuluttajanäkökulmasta

Hyllyt, komerot, kellarit, vintit ja nyt uutuutena vuokratut varastot ovat "täynnä kiinalaista kulutustavaraa" - se tuli mahdolliseksi, kun maailman suurin liukuhihna puski kodit täyteen kulutushyödykkeitä - kaikelle keksittiin käyttötarve, ainakin alun hetkelle.


Nyt Kiina on myös tuotantotarvikkeiden ja -komponenttien massiivinen valmistaja - maailman suurin


Kiina on myös maailman suurin keskiverto tuotantohyödykkeiden kokonaisvalmistaja!

Innovaatiot ja ideat eivät tule loppumaan, siitä pitää huolen Kiinasta joka vuosi valmistuvat noin 340.000 ylempää insinööriä. Nyt jo tehtaillaan eniten patentteja - kotimaisina ja kohta kansainvälisinä.

Mutta!

Nyt Korona järjesti "yllätyksen", joka ei voinut olla yllätys taloustieteilijöille, joiden piti ymmärtää logistiikan herkkyys kriiseissä. Ehkä kulutustapahtumien romahdus, osin jopa 70 prosentin luokkaa - saattoi olla äkkiyllätys kasvuhoennan piiriin kuuluville talousviisaille, jotka odottivat ja ehkä vieläkin odottavat kulutuspiikkiä, kun Korona vetäytyy hengähtämään ja muuntumaan seuraavaa kierrosta varten.

Ehkä Korona poistuu loppuun kuluneena ja tilalle tulee entistä ehompia versioita evoluution tuotekehityksestä. Virukset ovat erinomaisia lisääntyjiä - lajeittain, ja tuotekehitys jyllää sielläkin.
..
TIEDE [00|25]
...
           Ilkka Luoma

      22042020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti