perjantai 3. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 31032020 - II      31032020

...
 • 1

 • Tutkijat HS:lle: Presidentti Niinistö ei ylittänyt toimivaltaansa, mutta hänen esittämänsä ”nyrkki” olisi merkittävä vallankäyttäjä

  Ilkka Luoma 
  'Ylitti tai alitti' -ei niinkään suurta merkitystä. Sillä sen sijaan on merkitystä, että PM Sanna Marin laittoi rajat kirkkaiksi, nyt myös kansakunnallemme.

  Nyt tiedämme missä kukin menee. PM Marin hallituksineen hoitaa roolinsa mukaisesti sisä- , sosiaali- ja talouspolitiikan - päällimmäisinä tässä Koronaviruksen kohdin ja presidentti Sauli Niinistö hoitaa suvereenisti ulkopolitiikan - EU' n ulkopuolelle, mutta toimii tärkeänä neuvonantajana EU-ulkovaltakysymyksissä - niin ja Salelle kohdistuu Suomen Puolustusvoimat.

  Työnjako ja sen selvyys on tärkeä asia, kun se on kohdilleen asetettu!

  PM Marin teki kohteliaan ystävällisesti selväksi missä mennään - antaen näin arvostuksen Suomen kansan omalle valinnalle - ylivoimaisen äänisaaliin saaneelle Sauli Niinistölle. Sanna on taas valiintunut demareiden sisältä - ja sillä de facto mandaatilla, mikä on luotu vaaleista suurimmalle puolueelle.

  Nyt on tärkeää tehdä mietittyjä ratkaisuja ja toteuttaa ne aktiivisen informaation ohella täsmällisesti kertoen mitä mikäkin merkitsee.

  Tässä Sannan ajatus saada työrauha - on ensiarvoinen tekijä

  Nyt tarvitaan koko eduskunnan työskentelyä, siksi merkittävistä Koronan jälkeistoimista on lopulta kysymys. Poikkeustila ajaa oppositiota ja hallitusta yhteen - nyt kannetaan vastuuta koko eduskunnan rintamalta.

  Jossain pohdittiin, että aiempi kokoomuslainen, presidentti Niinistö olisi halunut tukea vanhaa oppilinjaansa - Kokoomusta. Tämä ei liene todellista, sillä Sauli on irtautunut kansakuntansa enemmistön myötä myös Kokoomuksen nato-halu-kytkennöistä.

  Niinistöllä on kokemusta 1990 talouskriisistä, mutta ollen itse sylttytehtailla, eivät ehkä kaikki opitut ideat ole edes käyttökelpoisia, siksi raakaa oli valtaa pitävän meno - muun muassa yrittäjiä kohtaan. Moni on elänyt ahdingossa kymmeniä vuosia, eikä tuolloiset hallitukset liene täysin syyttömiäkään.

  Presidentin ajatuksia on kuitenkin syytä kuunnella, sillä hänet valittiin "kansakunnan isäksi" heti ensimmäiseltä kierrokselta - vuonna 2018.
 • 2

 • Rahan jakaminen suoraan kansalaisille on tehoton laman torjuntakeino

  Ilkka Luoma 
  Tulonjako yhteiskunnallisin toimin on eräänlaista helikopterirahaa - turvarahaa, kun menee huonosti, eikä voida omin voimin selvitä talouden ja elämisen kaikista velvoitteista. Tuo sosiaalinen helikopterointi on harkinnaista, suuntaavaa ja laskelmoivaa - sen myötä miten poliittiset ilmapiirit harventuvat ja sakeentuvat.

  Sosiaalinen raha on budjettirahaa, joko valtion ja/tai kuntien lähinnä kerätyistä verovaroista. Tunnetusti tänään kovinkaan moni kunta ei kykene pelkillä veroilla kattamaan kulujaan, tarvitaan liiketoimintaa ja velanottoa.

  Kuntien ja valtion velka kasvaa koko ajan - herääkin kysymys; aiotaanko "koskaan" kaikkia velkoja maksaa? Siis yhteiskunnallisen ajan matkassa on aina pohjavelka, joka elää sen mukaan, mikä on velanottajan luotto ja kattavuuskyky.

  US' ssa laitettiin "helikopterit" liikkeelle - 2 000 USD per henkilö, tietyin rajoituksin. Sanotaan, että tuo raha otetaan budjetista, jolloin sillä on taseessa vastintili. Sekin tiedetään, että US-liittovaltio
  velkaantuu jatkuvasti lisää, ja mistähän tuo lisävelka otetaan?

  US-liittovaltiovelka otetaan osin FED' stä, jolla on US-dollarin hallinta ja omistus. Näin FED voi painaa ja laskea USD-shekkejä ja USD-bittejä pankkiverkkoon - jaettavaksi valtion velkaantumisen myötä kuluttajille - helikopterirahana.

  Siis sosiaalinen raha on lopulta kopteroitua rahaa valituille kuluttajille. Niin olisi myös varsinaisesti kopteroitu raha, vaikkapa euromaiden osalta, jolloin EKP puskee hallinnassaan olevia euroja lisää suoraan kuluttajille - oman pankkiverkostonsa kautta.

  Suomessa kopterijakaja olisi Suomen Pankki (SP) ja se operoisi eurot suomalaiseen pankkimaailmaan - jaettavaksi kansalaisille. Millainen olisi sitten EKP taseiden vastintili tuolle katteettomalle kopterirahalle - en tiedä, mutta SP' n pääjohtaja Olli Rehn voisi sen selventää.

  Se onkin sitten eri asia miten tuon kopterirahan arvon käy, kun on tosi kyseessä, ja sillä pitäisi hankkia yhä niukempaa välttämättömyyttä - vettä, ravintoa ja lämpöä.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti