tiistai 28. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 26042020 - V



      26042020

...
  • 1 - 2

  • Terrafame ostaa Metsähallitukselta Talvivaaran kaivoksen pilaamia alueita: Miljoonien eurojen vahingon­korvaus­vaade raukesi

    Ilkka Luoma 
    2 - Ja vielä vuodelta 2015 - Otetaan ikävä sulfaatti pois ja saadaan jopa valmistettua puhdasta rikkihappoa, jota voidaan käyttää itse kaivoksen rikastustoiminnassa – eikä rikkihappoa tarvitse enää ostaa niin paljon, rahalla.

    Purkuputkiveden käsittely tuottaa itse prosessissa sen lämmön, jota tarvitaan puhdistusprosessin optimituloksen saavuttamiseksi – ja lopulta vesi, joka tosiaan puhdistuu, voidaan raudattomasti siirtää takaisin itse kaivoksen bioliuotusprosessiin.

    On syytä epäillä, että metallien talteenottolaitokselta tuleva metalli- ja sulfaattipitoinen vesi, joka osittain johdetaan takaisin raffinaattialtaan kautta kasaliuotukseen, saattaa ”tukkia” bioliuotuksen ja ehkä tuonkin vuoksi malmikasojen tuotantoprosessi on hyötysuhteeltaan Talvivaarassa noin 50 prosenttia – 80 % sijasta.

    Asiantuntijat väittävät, että purkuputken veden syväpuhdistus ratkaisee lähijärvien saastumisen lisäestymisen, purkuputken takaisinkääntö malmiokasoille parantaa tuolla puhdistetulla vedellä malmiokasan hyötysuhdetta.

    Lähijärvet ovat jo saastuneet ja päällä lepää nyt velvoite puhdistaa nuo jäljet, jotka pohjautuvat Talvivaaran jätevesiin ja niiden hiljalleen purkautumiseen mökkiläisten rannoille.

    Järvistä tulee pumpata puhdistusmenetelmän läpi nuo vedet näin puhdistaa järvet luontaiseen tilaansa. Järvien raskasmetalli- ja sulfaattipitoisuudet ovat nyt liian korkealla ja kalakannat ovat säikkyneet ja kaikonneet.

    Kuka tai ketkä takaavat, että tuo puhdistusprosessi purkuputken vedelle otetaan käyttöön – ja kenen kustannuksella, sillä se puhdistus on pakollinen toimi vähintäänkin elävää tasapainoluontoa kohtaan!

    Nyt on käsillä maineenkohotus – koko suomalaiselle kaivosteollisuudelle.


    Talvivaara on ryvettynyt niin konkreettisesti kuin siinä olleiden toimijoidenkin osalta. Silmiä on ummistettu, luotettu ”parhaaseen saatuun tietoon”, lisäksi ongelmia on kierretty ja laistettu. Asioita on pyöritelty pöydiltä toisille siirrellen kiusallista asiaa vastuusta vastuuttomuuteen? e [BLOG]
  • 1 - 1

  • Terrafame ostaa Metsähallitukselta Talvivaaran kaivoksen pilaamia alueita: Miljoonien eurojen vahingon­korvaus­vaade raukesi

    Ilkka Luoma 
    1 - Besserwisseröintiä ... vuodelta 2015 --- Talvivaarassa on käytössä bioliuotuspohjainen tuotantoprosessi, jossa bakteerit tekevät työn – mielellään miellyttävässä tasalämmössä. Huomionarvoista on, että tuotantotavoitteista on saavutettu vain noin 50 %.

    Kasaliuotus ei ole toiminut odotetusti ja siihen on varmasti olemassa useita eri teorioita ja teknologioita, joilla tuotantotavoitteeseen voidaan päästä. Tämä on keskeisin osa, joka valtion olisi ehdottomasti laitettava ehdoksi osana sopimusta. Valtio ei tarvitse tuotantomittakaavaista pilotointia vaan takeen siitä, että uuden omistajan mukaantulo ratkaisee myös tuotanto-ongelman.

    Bakteerien kyllästämät malmikivikasat muhivat tuottaen epätasapainoisen vesikierron. Vettä on kyllä riittämiin valuma-alueiden puitteissa ja lähijärvistäkin voidaan tarvittaessa pumpata lisää.

    Ongelma on toisaalla – prosessista vapautuu paljon puhuttua ”puhdistettua” vettä, joka ei sitä todellisuudessa ole. Keräilyaltaisiin virtaa paljon ruskeaa vettä – osan kääntyessä takaisin ”kasoille”, edelleen turhan suurina nikkelipitoisuuksina – vaikka tuo nikkeli juuri piti saada talteen ja myyntiin tuomaan tulorahoitusta.

    Kaivoksen tuotannollinen hyötysuhde on kehno

    Kuuluisa purkuputki veisi harmillisen raskasmetalliveden lähijärvien kautta Sotkamoon saakka ja sieltä hiljalleen painuen Oulujoen vesijärjestelmän myötä kajaanilaisten ja oululaisten juomaveden raakavedeksi.

    Kaivoksen hyötysuhdetta on parannettavissa ”suljetun järjestelmän” avulla, jossa korvaavaa uusiovettä tarvitaan vähemmän ja ikävä purkuputkikin voidaan kääntää takaisin malmiokasoille – käsittelyn jälkeen, ja tuo käsittelymenetelmä on jo kokonaisuutena paperilla, joka on asiantuntijoiden mukaan todistettu toimivaksi?

    Uusi jäteveden käsittelyjärjestelmä pelastaa mökkiläiset ja matkailuelinkeinon

    Mikäli purkuputken vesi puhdistetaan, tuo se tietyllä menetelmällä myös itse kaivokselle hyötysuhteen nousun – saadaan luonnolle haitalliset raskasmetallit talteen > [1] [BLOG]
  • 3

  • Kuolleista yli 90 prosentilla on muitakin sairauksia, yleisimpiä sydänsairaudet ja diabetes – THL:n ylilääkärin mukaan tiedot tarkentuvat lähiviikkoina

    Ilkka Luoma 
    Nykyinen PM Sanna Marinin NNV-hallitus on vasemmistoinhimillisenä ja naisenemmistöisenä johtajistona valinnut linjakseen - vielä - 'Elämä ensin' uran. Tosin nyt jo kuuluu kentältä vaateita liike-elämän, kulkemisen ja ryhmäytymisen avaamista, jottei maallinen talous aivan pohjamutiin romahda.

    'Elämä ensin' merkitsee kaikkien sairastuneiden hoitamista kaikin keinoin terveiksi, vaikka monien lääkärien sanattomissa ajatuksissa huomattaisiin tietty epätoivo, jo joka tapauksessa. On kyse äärimmäisestä vaikeudesta puhua evoluution ohjaaman eläinkunnan laeista, joissa 'vahva syö heikon'.

    Ihminen onnistui tuotekehittämään itselleen huomioitsemisen filosofian, sillä vahvakin hoksasi, että muutamassa hetkessä tilanteet voivat vaihtua - ja hän onkin täyden avun tarpeessa.

    Syntyi inhimillinen huolehtiminen, joka yhteiskuntamallina meillä Suomessa on maailman huippua. Ruotsista jo kuuluu : "Sinä et juuri nyt saa tätä hoitoa", vaikka sairaalan yksi peti olisi tyhjä, sillä se odottaa "vieläkin tarpeellisemmin" avun tarvitsijan tuloa!

    Korona viruksena välillisesti tappaa helpommin heikon, on täysin luonnonlakien mukaista. Luonnossa ei ole lääkäreitä, vain oma keho, ja sen kyky, tai sitten laumaeläimillä joukkopuolustus. Siltikin muussa eläinkunnassa ei juuri heikkoja näy. Onko tämä julmaa? Ei ole - eläinkunnassa. Se pitää populaation voimakkaana ja tehokkaasti lisääntymiskykyisenä.

    Entä ihminen, joka on meillä Suomessa ainakin oppinut huolehtimaan. Joissain olosuhteissa on ylitetty hoitohenkilökunnan rahkeet ja vanhuksia on menehtynyt poikkeavan paljon. Hoitohenkilökunta ei ole näissä tilanteissa ehtinyt, tai sitten ... -on parempi etten arvioi, koska ei ole vankkaa todistusaineistoa käytettävissä.

    Elämä on evoluution mukaan tarkoitettu kaikille syntyneille -lähtökohtaisesti. Elämä on aina yhtä arvokasta, tai julmemmin sanottuna, kun tiedetään ihmisten poikkeavia käyttäytymismalleja - arvotonta. "Elämä on" -tämä markkinapuffi kertoo asiaytimen. "Elämä on - aina aikansa".
  • 4

  • Taloustutkimus ehdottaa rekkoja juniin ilmastosyistä, sama tehty jo Ruotsissa

    Ilkka Luoma 
    Logistiikka (kuljetustoimi) on hieno nimitys tarpeelle saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä - on siis kysymys tehokkuudesta aikayksiikköön nähden.

    Nyt jo tunnetusti tuo ajatusmalli on vääjäämättömästi viemässä Maapallomme biosfäärillistä kehitystä sellaiseen kierteisyyteen, jossa lopulta biologinen ravinnonsaanto muun muassa ihmiskunnalle rajoituu niin suuresti, että ruoka on jossain ajan vaiheessa harvojen herkkua!

    Yle esitti pysäyttävän dokumentin - kuvattuna paljolti avaruudesta [~ https://areena.yle.fi/1-50107957 -] - tuo dokumentti kertoo selkein sävelin, että valittu "enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä" toimintamalli on kestämätön tie koettaa korjata tehtyjä ilmiselviä ihmislähtöisiä virheitä.

    Kasvuhokeman sijasta on nyt erinomainen aika vähentämiseen

    Logistiikka huolehtii tavaravirroista. Virran paksuus määräytyy kulutustarpeiden koosta - Tampere kuluttaa enemmän kuin Kuhmo. Rautatie on paljolti sähköistetty.

    Tuon vähentämisen kaveriksi voidaan Suomi sähköistää rautapyörille kokonaan ja pohtia onko joitain kulutus- ja tuotantopisteitä vielä ilman raiteita. Suomihan olisi hyvä pitää järkevästi "kokonaan asutettuna".

    Rautatie saa sähkönsä paljolti ydinvoimasta ja optimointi tekoälyisesti voi sijoittaa junia jopa minuuttien välein raiteille, joiden maata peittävä pinta on murto-osa maanteistä. Eipä unohdeta vähentämistä, ja ehkä sen rinnalle kasvavaa omavaraisuutta - ravinnon osalta jopa lähialuetuotannollisesti.

    Juna on "piiiitkä rekka-auto", jossa ei ole kääntyviä etupyöriä, se ei siis taivu joka savuun. Junan pysähdyspaikoilta tulisi olla lähijakelu, jonka toimijoiksi voisi syntyä sähköistetyt jakeluautot - standardikontein, kuten jo nyt - ehkä pienempään päähän lisästandardi?

    Tällä vähentämisellä ja junailulla on suuri työllisyysvaikutus; vähentävästi, muuttavasti ja hajauttavasti. Pisimmät junat lähtevät satamista ja suurista tuotantolaitoksista. Silti suuruuden ekonomia on elonsa illassa. Meidän pitää tulla toimeen vähemmällä.
  • 5

  • Koronaviruskriisillä on monet kasvot ja pitkät jäljet

    Ilkka Luoma 
    On erikoistilanne pysäyttää suuri osa yhteiskunnallista liikkuvuutta, kuluttajien ostostapahtumia - siis rahankäytön kahlehtimista ja asettaa rajoja tapaamisille. Näin yhteiskunnan pyörä jarruuntuu. Tuo jarrutus oli "hätäjarrutuksenomainen", ja se tehtiin päätöshetkien "parhailla tiedoilla"?

    Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Emme voi tietää, vain arvailla mitä päätöksistä seuraa. Eletään kuitenkin syyn ja seurauksen lakien alaisuudessa. Me emme tunne kaikkia muuttujia. PM Sanna Marinin hallitus on osoittanut asiantuntija-arvostavaa menettelytapaa päätöksissään - siirtäen talousajattelun toiselle sijalle.

    Poliittiseen johtajuuteen kuuluu asiantuntijoiden kuuntelu, siitä analyysin teko - yhteiskuntapoliittisesti sekä laajan parlamentaarisen hyväksynnän saanto eduskunnalta. Näin Marin on toiminut NNV-hallituksessaan (Nuorten Naisten Voima).

    Korona järjesti yhteiskuntakehityksen käännepisteen. Tätä Marinin hallituksessa pohditaan intensiivisesti? Voimme katsoa meitä elättävän ja ympäröivän biosfäärin kutistumista - ihmistoimin pakkotaivutettuna.

    Koronan seurannaisvaikutukset ovat paljolti arvauksien varassa; sen me kuitenkin tiedämme, että kulutteisen vähentämisen aika on koittanut - keskiarvollisesti. Kasvua ei voida enää hokea.

    Ympäristöhuomioinnin ohelle olisi katsottava meidän inhimillisen Elämän muutosprosessoitumista tässä karanteenien, rajoitteiden ja pidäkkeiden maailmassa.

    Meidät - erityisesti yli 70-vuotiaiden osalta karsinoitiin koteihin. Karsinointi jättää varmasti jäljen - samoin kuin olemme jättäneet jo haittajäljen ympäristöömme - hengästyttäen sen.

    On hämmästyttävää kuinka tehokkaasti nykyhetken parhaalla tiedolla (THL?) PM Marinin hallitus on asiansa hoitanut. Onko valittu 'Elämä edellä' linja juuri se oikea - pidemmässä juoksussa, on jo sitten myöhemmän analyysin arvoinen.

    Nyt luodaan muutoinkin hienoa aineistoa uusille yhteiskunnan kehitysideoille - esimerkiksi etätyöskentelyn kehittämisenä, joka tukee ainakin osin hajautuvaa asutusta > [2] [45|139] TIEDE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti