maanantai 9. joulukuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 08122019 - IX



   08122019

...
  • 1

  • Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

    Ilkka Luoma 
    Onnittelut Sannalle!

    Kansa sai haluamansa. Nyt on aidosti räväkän uudistumisen mahdollisuus. Vielä hitusen PM Antti Rinne hymyilee arvoituksellisesti, eikä nuorempi Antti vaikuta edes harmistuneelta.

    Nyt demarit voivat luoda nahkansa oikeasti. Marinin myötä kansakuntamme astuu vahvasti sosiaalisen inhimillisyyden suuntaan. Kaikki ei lähde talouden loppuviimeeksi mahdottomasta kasvuhokemasta.

    Tyytyväinen mieli ei halua enempää kuin mikä on kohtuullista. Sanna Marin on vasemmistodemari ja erinomainen aisapari presidentti Sauli Niinistölle.

    Sannan takana oli voimakas epävirallinen kansanliike, heiltä miljoonalta, joilta oli mennyt usko perinteelliseen puoluepolitikointiin. Voimme sanoa, että kyllä kansa tiesi.

    Nyt Sannan taakse toivotaan uuden aallon neuvontajaryhmää tuottamaan uudelle pääministerille oikeaa ja totuudellista tietoa päätöksien tueksi.

    Sanna on nyt suuren tehtävän edessä!
  • 2

  • Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

    Ilkka Luoma 
    Menin Puistokadun kansakouluun Savonlinnassa 1964, se oli lähin asuinosoitteeseen nähden ja sillä siisti. Kun neljä vuotta oli kulunut, oli aika tehdä valinta oppikoulusta, mahdollisuuksia oli kaksi - siis poikalyseoon, ja sekin sillä siisti. Viidennen oppikouluvuoden jälkeen oppivelvollisuus pakollisena oli suoritettu.

    Vanhempien lapsieni osalta peruskoulu valiintui jälleen läheisyysperiaatteella, ja sillä siisti - lukioon sitten ponnisteltiin ... eliittilukion maineessa olevaan Helsingin Ressun lukioon molemmat vanhemmat mukulani suunnistivat - matkaa alkoi kertyä, mutta järvenpääläisiin ja helsinkiläisiin peruskouluihin oli ehkä se lähin matka - asuin osoitteesta. Valinnat olivat helppoja - kaupunki ilmoitti sen.

    Nyt valikoidaan kouluja, ja isät ja äidit sitten kuskaavat, tai bussit, lähijunat ja metro kuljettavat. Valintoja voi tehdä mieltymysten mukaan, ja "ei ainakaan tuonne haluta, siellä on sellaista ainesta, ettei meidän kersat sinne lähde orientoitumaan aivan väärille urille!"

    Mikäli kaupunki/ kunta ei puutu kouluvalintoihin kuten ennen vanhaan, on vaarana että eriarvoistuminen alkaa jo peruskoulun ala-asteelta - itse asiassa Helsingissä jo päiväkotitilanne on monin osin surkea; lapsia hajotetaan eri paikkoihin, kun nollasta on vaikea lohkaista paikkaa.

    Muuttovoittokaupungit kärvistelevät päiväkotien, terveysasemien ja koulujen jatkuvassa uusrakentamisessa ja vanhojen homekorjauksissa - kun väkeä tulee, niin maan sisältä kuin Helsingissä juuri ulkomaita myöten ja tämä eriarvoistaa ja erilaistaa koulujamme, joissa useissa porisee monikultturellinen henki ja tuo kun ei ole lapsien vika!

    Hienossa demokratiassamme jokaiselle tulisi löytyä tasa-arvoisesti sellaiset hoivan, hoidon, opastuksen ja opetuksen eväät, että maassamme voisi tulla toimeen omalla myöhemmällä työllä, vieläpä siten, että verojakin kertyisi, koska tulontasaus tulee maksamaan entistä enemmän.

    Nykyaika vaatii koulutusta, ja se voisi alkaa jo 6-vuotiaana ja kestää aina 18-ikävuoteen asti.
  • 3

  • Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

    Ilkka Luoma 
    Sanna Marinin myötä kansakuntamme hiljaiset saavat esimiehensä, anteeksi -naisensa. Nuorta uudistajan voimaa, joka herättää aatteen ahdingosta demariliikkeen.

    Muutkin kuin hiljaiset. Kun julkistuu laajemmalle Sannan sosiaalisuus, ympäristövastuu ja huoli lapsistamme kuin myös ikääntyvästä Suomesta - tulee Sannan taakse uusia demarilaisia - kansa liikkeeseen, jossa kohtaavat järjestys, tasa-arvo ja tekemisen riemu, jossa kukin voisi taitojensa mukaan olla mukana ja tärkeä -kukin tavallallansa.

    On aika kokea luottamusta, kansakunnan taholta, eikä vain poliitikkojen kesken!

    Sannan taakse on saatava pätevät neuvonantajat - Erkki Tuomiojan johdolla.
  • 4

  • Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

    Ilkka Luoma 
    Hauska sketsimäinen kirjoitusasu Jari Tervolta - politiikan jargoniasta, sanomatta oikeastaan mitään, median sopuloitumista ovien taakse - jääden usein ilman saalista, vaikka kuinka sitä kärttäisi - kansa haluaa tietää, vaikka Veikko V. sanoi jo aikanaan, että "kyllä kansa tietää".

    Jari saattoi huomata, mutta ärhäkkänä maskuliinina jätti sanomatta, että meneillään on nuorten naisten voimannäyttö. Kun demareiden sosiaaliherkkä tasapuolistaja Sanna Marin kuittaa pääministeriyden, on "vallankumous" valmis - nuoret naiset johtavat puolueita: Sanna tosin odottaa kesään 2020 ja antaa kohteliaasti tilaa hänet pääministeriyteen ajaneelle Antti Rinteelle.

    Katri Kulmuni otti Keskustan, Li Anderson johtaa Vasemmistoa, Maria Ohisalo De Gröönaa ja on vain ajan kysymys, jolloin Elina Lepomäki saa Kokoomuksen haltuunsa. Laura Huhtasaari odottaa kiltisti Jussi Halla-ahon hoksausta, ettei persupolitiikka vie lopulliseen maaliin vain maahanmuuttokriittisyydellä eli reviiripuolustuksella - vaikka se onkin Perussuomalaisten perusteesi - kirjaamattomana.

    On menossa ikäpolvenvaihdos. On tullut aika, jossa SDP' n on osattava katsoa muuttuvaa maailmaa silmiin. Sanna osaa sen, nuori äiti. Marinien perheessä on pari vuotias lapsi, ja se edellyttää vastuunkantoa vanhemmilta. Tuon vastuunkannon Sanna halunnee tuoda hallitukseen ja maahamme, jossa ikäpyräamidi on keikahtamassa nurin.

    Voisin arvata, että Sanna, Katri, Maria ja Li osaavat nähdä huomisen, ja myös ylihuomisen - siksi kuumaksi elo on nousemassa, kun tasa-arvo on karkaamassa tuloeroina ja nuorista liian moni ei tiedä aamulla mitä iltapäivällä tekisi.

    Nuorten naisten voima näkee oikeassa mitassa ympäristön meitä ja lapsiamme elättävänä ainoana lähtökohtana, joka takaa lisääntymismahdollisuuden, jos vielä hoksaamme kasvuhokemamme olevan liikaa ja mahdoton parametri evoluution meille tuntemattomassa kaavastossa".

    Voidaanko nyt sanoa, että kyllä demari tietää?
  • 5

  • Veden   loppu

    Ilkka Luoma 
    Veden loppu on myös biosfäärillisen elämän loppu, me sisältyen siihen. Vesi on "ikuinen ja sama luonnonvara"; se ei lisäänny - vaan kiertää jatkuvana virtana alas ja ylös. Tuo liike ylläpitää kaltaistamme elämää.

    Veden määrä on siis liki vakio, tosin sitä on hämmästyttävän paljon maan alla - toistaiseksi meille tavoittamattomissa - jopa kuulemma Saharan alla - "matalan valtameren verran". Toisaalta makeaa juoksevaa käyttökelpoista vettä on vain muutama prosentti koko vesimäärästä - suurin osa on meille suoraan juotavaksi kelpaamatonta suolaista vettä.

    Makeasta käyttökelpoisesta vedestä Venäjän Baikal-järvi pitää sisällään hurjat 20 prosenttia - siis koko maailman varannosta. Suurin osa makeasta vedestä on sulavissa jäätiköissä. Venäjälle tuo Baikal on lottovoitto, sillä Kiina tarvitsee sen ja kohta se on jo pakollista. Siispä Venäjän ja Kiinan on lähestyttävä entisestään toisiaan, jottei synnyt vesisotaa, joka taas uhkaa Lähi-itää ja Israelia kuin palestiinalaisia ja arabeja.

    Suomi on järvien luvattu maa, pinta-alallisesti, mutta syväys on niin onneton, että vaikka tyhentäisi kaikki järvemme Baikaliin - sen pinta ei paljoa nousisi. Näin myös toisin päin. Pääkaupunki imee Päijännettä maailman pisintä tunnelia pitkin - sanotaan, ettei Päijänteen pinta juurikaan reagoi pääkaupunkiseudun kulutuksesta?

    Ongelma on veden saastuttaminen - maailmalla. Noin 3000 lasta kuoleen joka päivä ihmisliatun veden mikrobeihin - siis joka päivä, jo vuosien ajan. Vedenpuhdistus kestävällä tavalla ja veden käyttö järkevällä tuhlaamattomuudella ovat kuningasajatuksia ja -osaamista.

    Kiina ostaa suurella rahalla nyt vesiosaamista. Meille oli mahdollisuutemme noin 10 vuotta sitten. Suomalainen liikemiesosaaminen tyri sen - ei ymmärtänyt kiinalaista metodia miten markkina valloitetaan - tässä olisi riittänyt vain viiden prosentin markkinaosuus - maailman suurimmalta vesimarkkinalta, jossa vesiongelma on jo pinnanalaisesti katastrofin siemenessä - ellei jo oraalla - kuvuneella oraalla.
  • 6

  • Perinteisten puolueiden todellinen stressi­testi on alkamassa ja Rinteen seuraaja joutuu kovaan paikkaan

    Ilkka Luoma 
    Nuorten - ylihuomisen eläjien - on saatava jo nyt ratkaista huomista, jopa kauemmaksikin. Tämä edellyttää sellaisia johtajia, joille huominen paistaa vastuuna omaan ja lastensa otsaan.

    On aika nuorentaa reippaasti poliittista koneistoa - se on jo aloitettu. Li Andersson - Vasemmisto, Maria Ohisalo - De Gröna ja Katri Kulmuni - Keskusta. Tämä jos mikä asettaa perinteiset puolueet aivan uuden ajan eteen - haasteena hyväksyä maailmamme luotsaus sellaisille, jotka elävät vielä pitkään ja vieläkin pidemmälle ...

    ... veikkaisin, että äidinrakkaus ja -vastuu lastensa selviämisestä ylihuomisesta on väkevä tekijä tekemään muutoksia - oleellisia muutoksia - jo nyt!

    Nyt demarit valitsevat nuorten naisten voimaketjuun uuden palan - ketjuhan on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Nyt lenkkiin tulee vahva sosiaalisuuden, tasa-arvon ja yhteishengen lenkki - Sanna Marin. Tämän jälkeen ketju on eheä ja sen rasvaus on paljon helpompaa, koska nuo nuoret naiset osaavat jotain sellaista, mitä meile vanhemmille miehille ei ole luoja suonut. Tässä voi jokainen lukija arvella mitä se on! :-)

    Ketju vahvenee myöhemmin, kun Kokoomuksen Elina Lepomäki kuittaa laskussa olevan Petteri Orpon puheenjohtajanuijan. Tämän jälkeen jää Perussuomalaiset, jolla tälläkin on jo valmiina nuorta naisvoimaa - Laura Huhtasaari, joka odottaa hetkeä, jolloin aina viisas Jussi Halla-aho hoksaa, että persutkin ansaitsevat äijäenergiana uuden naisjohtajan - ja tämähän olisi jo vallankumous sinänsä.

    Puoluepolitiikan on aika uudistua - Forssan hengestäkin on jo kulunut yli 100 vuotta. Demarikenttä antanee Sannalle vahvan mandaatin, ellei sittenkin nuormiesvoima aja ylitse - puolueapparaattimasinoituna. Kerrotaan tuon apparaatin aikanaan torpanneen ikiälykködemari Erkki Tuomiojan valiintumisen SDP-puheenjohtajaksi?
  • 7

  • HS-analyysi: Suomi linjaa ulko- ja turvallisuus­politiikkaansa epä­vakaana aikana – ”Ei koskaan voi tietää, mikä yhteistyö pettää”

    Ilkka Luoma 
    Presidentti Sauli Niinistö antoi selkeän vastauksen amerikkalaiselle aviisille kysymykseen Natosta. Niinistö osapuilleen: "Olen suomalainen ja suomalaiset eivät halua liittyä Natoon". Näin tasavaltamme ulkopolitiikan de facto "ylipäättäjä" pani pisteen Natolle - tukeutuen kansaansa, joka komppaa presidenttiään erinomaisen laajasti.

    Meillä on (turvallisuus)uhkia, ne ovat kohta sisäisiä oman maamme tilanteen johdosta. Osin näiden syiden vuoksi meillä tapahtuu tänään suuri muutos ja pääministeriksi tulee henkilö, joka kantaa vastuuta ympäristöstä ja tasa-arvosta.

    Suuri uhka meille on hälyttävästi laskeva syntyvyys kantaväestön osalta. Nyt vaaditaan luottamusta ja uskoa päättäjiin - yksi sellainen tekijä on lopettaa jatkuva idän uhalla lietsominen, kun todistettavasti se ei ole meitä kohdannut käytännössä vuoden 1945 jälkeen.

    Uhkamanipulaation on loputtava ja ehkä tämä uusi hallitus uusin voimin - nuorten naisten voimin lopettaa tuon uhanlietsonnan.

    Ympäristönmuutos on suuri uhka. Siihen on pakko puuttua. Jatkuva liki pakkomielteinen kasvuhokema on poistettava poliittisesta jargoniasta ja korvattava se asiakohdalla, jossa kysytään mitä me oikeasti tarvitsemme ja kuinka paljon. Meidän henkilökohtainen ympäristöjälki on liian suuri - tämä on fakta.

    Ei niin paljon pahaa, etteikö hyvää. Meillä on latautunut suuri mahdollisuus, sekin pohjoisesta ja liittyy Jatkosodan päätteeksi luovutettuun "oikeaan käteemme". Tuo asia on maailmallisesti koskettava. Tuo tasapainokätemme on parhammillaan puolueeton alue, ja erottaa Nato-valtio Norjan Venäjästä. Miten?

    Taspainokäsi vuokrataan ensin Suomelle ja näin Norja poistuu Venäjän rajanaapurustosta. Kun Venäjä saa lisää sotilaspoliittisesti puolueetonta rajaa - rauhoittaa se konfliktoitumisuhkaa pohjoisessa.

    Miksi me haluaisimme vuokrata "meille kuuluvan käden", siksi, että sinne lasketaan ratapohja ja sille rata - Jäämeren radan jatke Liinahamariin, jonne rakentuu kiinalaisrahalla suursatama Koillisväylän päätteeksi! e [10:10]
  • 8

  • Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

    Ilkka Luoma 
    Vaikka media voimallisesti koettaa torpata brittienemmistön valitsemaa Brexittiä - sen ensimmäisessä kansanäänestyksessä, lienee brittiäänestäjän mieli edelleen Brexitissä eli itsenäisyystavoittelussa, jossa halutaan itse päättää juuri briteille tärkeissä asioissa - koskien vaikkapa joidenkin mielestä hallitsematonta maahanmuuttoa.

    Yli 60 miljoonaan brittikansa osaa tulla toimeen omillaan, erityisesti USA' n tukemana ja Euroopan toiseksi vahvimpana sotilasvoimana heti Venäjän jälkeen. Britit tietävät, että heidän ostovoimansa on siksi suuri, ettei EU-Bryssel "heitä jätä", vaikka eroavatkin. Kyllä markkinatalouden kilpailutekijät osaavat huomioida noin 60 miljoonan britin ostovoiman.

    Sotilaallisesti Englanti ei tarvitse EU' ta - vain kaupan myötä voi alussa tulla ikävä EU' ta, mutta aika tekee tehtävänsä ja britit muotoilevat aivan uusia itselleen paremmin sopivia kauppasopimuksia muihin maihin - vaikkapa maailman suurimpaan Kiinaan, yhteen merkittävimmäistä maailman raaka-ainelähteistä Venäjään ja US onkin jo presidenttinsä Donald Trumpin sanoin toivottanut brittien hyvästijättöä EU' lle.

    Englantilaisten Brexit-kanta ei ole juurikaan muuttunut, ja vihjailut, että äänestetään uusiksi, kun kansa ei ensimmäisessä äänestyksessä osannut ohjatusti ajatella omaa etuaan, saa ylpeät ja itselliset enghlantilaiset sanomaan edelleen kyllä Brexitille.

    Brexit takautuu valitsemalla mediassa usein parjattu Boris Johnson voittajaksi ja jatkopääministeriksi ja ero EU' sta on siten sillä selvä, ja mediakin saa alkaa etsimään uusia tarkoitushakuisia yksipuolisia uutiskohteita ja -aiheita.
  • 9

  • Keväällä 2021 Suomessa järjestetään sota­harjoitus, josta varmasti puhutaan

    Ilkka Luoma 
    U.O.Levi: Lisääkö NATO jäsenyys itsenäisyyttä ja itsenäistä puolustuspolitiikkaa? Onko Suomi NATO jäsenenä liittoutumaton? USA hävittäjiä ostamalla maksamme ylimääräistä USAn määräämien rangaistustullien kautta, eli siis pönkittäisimme USA valtiontaloutta maksamalla ylimääräistä tullimaksua.
    "Olen suomalainen", kertoili presidentti Sauli Niinistö US' ssa, häneltä oli kysytty Suomen liittymisestä NATOon. Niinistö kertoi, että suomalaiset eivät halua Natoa. Mielipidetiedusteluissa lähes aina suomalaiset yli 50 prosentin voimalla ilmaisevat: Kiitos ei Natoa!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti