sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 17122019 - IV


      17122019

...
 • 1

 • Suomen Pankki varoittaa: Talouskasvu hidastuu alle prosenttiin ensi vuonna

  Ilkka Luoma 
  Entistä useampia aivan tavallisia kansalaisia kiinnostaa yhä tiiviimmin tietää yksinkertaiseen kysymykseen [kuinka kauan voidaan kasvaa - taloudellisesta/ kulutuksellisesti] vastaus? Tässä olisi nyt se kysymys. Kuka tai ketkä voisivat antaa siihen tyhjentävän vastauksen?

  Se kuitenkin tiedetään, että Maapallo on rajallinen varanto - siis kaikkea on vain tietty määrä, niin raaka-aineina kuin varastoituneina energialähtökohtina. tosin Auringosta voidaan saada ihmisnäkökulmaisesti "loputtomasti " energiaa, mutta erityisesti biosfääri on hyvin rajallinen - ollen herkässä kiertoliikkeessä, osin meille tuntemattomin "ohjein, kaavoin ja määrityksin". Evoluution hommia?

  Sekin tiedetään, että ihminen on omassa kasvuhokemassaan kuluttanut suhteettoman osuuden biologista ympäristöään - omaan (sekin kierrossa) kokonaisbiomassaansa nähden.

  Johtuuko tämä luontomme väsyminen juuri tästä liikakulutuksesta - kun ihminen vaatii yhä enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. Kuka osaisi mallintaa pelin, jossa voisimme skenarioida ja parametroida eri versioin mitä tapahtuu jos kulutamme 'näin ja näin' määrin? Tuon "excelöinnin" voisi valtio kustantaa - se opettaisi paljon.

  Siis: Kuinka kauan me voimme kasvaa - muualtakin kuin vyötäröstämme?
 • 2

 • Oppositio syytti hallitusta vastuun pakoilemisesta ja ulkoministeri Haavistoa tietojen pimittämisestä – ”Eikö teitä hävetä”, kysyi pääministeri Marin al-Hol-keskustelussa

  Ilkka Luoma 
  Nyt ollaan tehty puhdasta oppositiopolitiikkaa, jonka suoremmin PM Sanna Marin sanoi:

  "Eikö teitä hävetä?" -tarkoittaen kokoomusta, joka paljolti julisti turhaa vastakarvapolitiikkaa -eikä lainkaan yhteistyötä niinkin vakavassa asiassa kuin lapset ja äidinrakkaus, joka on ylläpitänyt ihmiskuntaa juuri laspuuden osalta jo vuosituhannet.

  Raha- sekä näyttö- ja vertailutalouspuolue katsoi perussuomalaisia kompaten vain oppositioasetelmaa. Äänestäjät seuraavista vaaleista muistavat nämä perussuomalaisten ja kokoomuksen ulostulot - vaikka siellä oli hyveenä "turvallisuus" ... mikä ei täysin toteudu missään olosuhteissa. Nyt tehtiin "myrsky vesilasiin" ---

  Oli ilo nähdä se sanallinen varmuus PM Marinin sanankäytöstä "Eikö teitä yhtään hävetä?" - tosiasiahan oli se, että tässä hallitus on nuoresta iästään huolimatta hoitanut juuri tämän asian aivan mallikkaasti. Voisiko oppositio olla joskus rakentava - ei hajottava, ainakin siten, ettei sieltä tule mitään vaihtoehtotodellisuutta - ratkaisuajatuksena.

  Onko Kokoomus liittynyt reviiripuolustajiin - ollen aiempi kasvuhokemapuolue?
 • 3

 • Pääministeri Sanna Marin kannattaa Tampereen Ilvestä, ja se on Suomen kannalta hyvä merkki

  Ilkka Luoma 
  PM Sanna Marinilta ilokseni mainio ulostulo Tampereen Ilveksen tukemisena, johon on yllättäviä perusteita. Ilves on yksi eniten Suomen Mestaruuksia haalinut jääkiekkojoukkue. Ilves on vahva juniorien kasvattiseura - moni NHL-tähti on saanut juurensa juuri Ilveksestä. Ilves on se pehmeämpi tamperelainen - ei tapparan heiluttajana, mutta terävin ilveksen kynsin, jotka ovat tulossa esille - monien Ilves-fanien iloksi.

  Sanna uskaltaa tukea nyt vuosikausien altavastaajaa - joukkuetta, joka on aina menettänyt hyvät jniorinsa - tehokkaan koulimisen jälkeen rahakentille. Nyt näyttää olevan suuri muutos käynnissä, kuten Sanna on itsekkin tuomassa suomalaiseen valtarakenteeseen - uutena NNV' nä - Nuorten Naisten Voimana.

  Ehkä Ilves ja PM Sanna kulkevat käsikädessä kohti uutta toivoa paremmasta huomisesta. Ilveksen Suomen mestaruutta onkin jo odotettu pitkään. Ehkä tämä Marinin paljastus sympatioista Ilvestä kohtaan antaa itse joukkueelle voimaa ja virtaa?

  Suomi on jääkiekkohullua kansaa - me suorastaan riehaannumme, kun MM paukahtaa Toreille - mörköineen. Ilves ei ole mörkö, vaan se perinteellinen tamperelainen, kuten punaisuus, mitä Tampere oli kauan sitten Sisällissodan "viimeisinä rintamina".

  Tampere on Suomen jääkiekkokaupunki - sitä ei ole Helsinki, ei Turku, eikä vielä pitkään aikaan Oulu, josta leviää myös jääkiekon uutta tuulta - Kärppänä. Onkin kiva päästä katsomaan Ilves - Kärpät peliä Hakametsään - suomalaiseen jääkiekkopyhättöön.

  Sanna on nyt tuonut tamperelaisen mentaliteetin Helsinkiin - "nysse tuli". Sanavalmis Sanna voi muuttaa nyt Suomea ja erityisesti kansakuntamme luottamusta valtiokoneiston huipulle - tuo luottamus voi tuoda lisää kantasuomalaisia, eli siis lisää myös junioreita Tampereen Ilvekselle - kasvatukseen - Suomelle menestykseksi. Suomi janoaa menestymistä.

  Me janoamme myös luottamusta poliittiseen koneistoon - ehkä Sanna, josta tulee SDP' n puheenjohtaja, voisi avata uuden aikakauden, kuten nyt luottamuksen arvoinen Ilves itselleen.
 • 4

 • HS-analyysi: Presidentti otti poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa al-Holiin ja vaikutti todennäköisesti samalla hallituksen päätökseen – mitä Niinistö haluaa sanoa?

  Ilkka Luoma 
  Presidentillä on oikeus ottaa kantaa - vähintäänkin inhimillisesti ja "siviilinä" (jos nyt presidentti voi virassaan olla siviili) - lisälauseella, ettei ole liikkeellä presidentillisesti - sekaantuen sisäpolitiikkaan - osin juttu on kuitenkin myös ulkopolitiikkaa!

  Emme tiedä kuinka voimallisesti äidit on manipuloitu, agitoitu tai sitten he ovat vilpittömästi sitä mieltä, että meillä täällä Suomessa yhteiskuntamalli on kertakaikkiaan väärä - siis pitää jotain tehdä. Onko se näin?

  Tiedämme vain, että jo Suomessakin on tapahtunut puukotus kohtalokkaasti - terroristisena tekona ... syynä lienee ollut suomalaisten osallistuminen Irakin (luulolla, että Syyriassa) puolella oloon - ISIS' tä vastaan - välikädellisesti).

  Väärässä siinä mielessä, että evoluutio, joka ylläpitää koko biologista elämää Maapallollamme - jo satojen miljoonien vuosien ajan - on aina turvaamassa jälkikasvun kykyisyyden myöhemmin jatkaa sukua - juuri äidin ja isän kautta, varsinkin äidin, jolle sälyttyy vielä meilläkin "päävastuu kasvatuksesta ja huolehtimisesta", ainakin pieniä lapsia kohtaan. Tätä evoluution määritystä vastaan on vaikea olla!

  Evoluutio ottaa riskejä, ja tuohon riskiin tässä liittyy juuri ehkä äidin tahto tehdä jotain sellaista, mikä ei liity inhimilliseen elämään, eikä ainakaan meidän suomalaiseen yhteiskuntamalliin. Tuon riskin voi välttää riittävällä säilytyksellä siten, ettei äiti aseta itseään ja toisia vaaraan - millään tavoin. Suomessa on oikeuslaitos, joka toimii keskimäärin hyvin.

  Mutta, lopulta meidän on otettava huomioon äidinrakkaus lastaan kohtaan. Äiti haluaa "aina" huolehtia lapsensa - evoluution käskyyvalta tässä on erityisen vahva.

  Olisi vaikea nähdä, että äiti uhraa - edes manipuloituna - lapsensa tulevaisuuden "uhraamalla itsensä" jonkin sellaisen edestä, jolla ei ole tekemistä evoluution jatkuvuuden kanssa.

  Äidinrakkaus on väkevimpiä tunnetiloja, joka näkyy jo eläinkunnasta. Äitiä ja omaa fyysistä pientä lasta ei voida erottaa - pelkän epäilyn edessä.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti