sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 24122019 - IV


      24122019


...
 • 1

 • Bloomberg: Yhdysvalloissa rikottiin kaikkien aikojen ostosennätys

  Ilkka Luoma 
  Elämme kasvu- ja kulutushokemassa. Pitää saada lisää, enemmän ja suuremmissa erissä. Markkinatalous perustuu kulutukseen ja sen tyydyttämiseen. Ihminen on vilpittömästi ahne kuluttamaan ja samalla osoittamaan näyttö- ja vertailutaloutena omaa kykyisyyttään muille - ostaa enemmän, näyttävämmin ja useammin.

  Olemme kulutusorientoituneita, olemme ostohimokkaita - on kivaa astella kaupasta toiseen jättiostoskeskuksissa. Nyt, "eikä tässä vielä kaikki" -ilmiöön on saatu verkkokauppa - jolloin kotisohvilta katsoessamme loputtomia Hollywood-filmejä ostelemme hiiri- ja viippaussormet kipeinä verkkokaupoista kaikkea mitä tarvitaan ja mitä ei tarvita. On kivaa ostaa - ei tarvitse tuolloin ajatella elämän syviä totuuksia eikä kantaa huolta ympäristöstä, joka lopulta elättää meidät kaikki.

  Rikomme ennätyksiä, ja kiinalaiset maailman suurimpana vientivaltiona hierovat käsiään - kun tavara liikkuu ja ihminen käy pyydykseen. Kiina on kasvanut meidän loputtoman kysynnän ja ostoshimokkuuden myötä maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15). Erityisesti USA on velkaantunut Kiinalle "korviaan myöten" - yli 1000 mrd USD.

  Joulu on antamisen juhlaa - näin saamme myös itse. Kaikki perustuu vuorovaikutukseen ja haluun saada huomiota - lahjat ovat huomioitsemista, ja siksi niitä halutaan nyt poikkeavan paljon ostaa. Haluamme osoittaa maallistunutta huomaavaisuutta - ja moni lahja on ostettu vain ostamisen vuoksi - totta, mutta surullista.

  Ostamisen vuoksi, niin. On myös vilpittömyyttä, joka rakentaa inhimillisyyden siltaa, minä oikeasti välitän Sinusta. Halusin nähdä vaivaa juuri Sinun vuoksesi - toivoisin sydämestäni, että tämä pieni lahja olisi mieleinen ja sinulle jopa rakas. Joulu on myös antamisen aitoa iloa.

  Paras lahja on osallistumista, kuuntelun taitoa ja läsnäoloa. olla läheisten kanssa, vaikka vähän vähemmillä lahjoilla. Mutta maailmamme on markinataloutta, jota sävytetään mainostoimistoista brändäämällä Joulu osaksi kulutusjuhlaa!
 • 2 - 3

 • Liian harva pyrkii Lähi-idässä kohti rauhaa

  Ilkka Luoma 
  3 - [2006] Venäjä näkee tasapainoittajan aseman uutena ratkaisijana valtariidassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin ymmärsi kutsua Hamasin vierailulle Moskovaan ja järjestää rahoitusta Palestiinan hallinnon ylläpitämiseksi. Venäjän asema on mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Israelissa on suuri Venäjältä/entisestä Neuvostoliitosta tullut juutalaisvähemmistö. Israelissa on ollut havaittavissa jännitteitä uusmaahanmuuttajien ja aiemmin alueelle tulleiden välillä.

  Israelilla ei ole mitään etuoikeutta muurien pystykseen, kuin ei myöskään valloitettuihin alueisiin. Palestiinalla ei ole myöskään mitään etuoikeuksia, vaan yhteistoiminta säätää rinnakkaiselon, jossa toivottavasti taloudelliset aktiviteetit estävät myöhemmät väkivaltaiset välienselvittelyt.

  Molemmat osapuolet kansalaisina pelkäävät vallitsevaa jännitettä. Israel ylläpitää alueen vahvinta asevoimaa "itsetodisteluna" vastineeksi sotaiselle retoriikalle, mihin arabimaat useasti ilmaisuissaan pyrkivät. Länsimaalainen tulkinta ei aina ymmärrä retoriikan luonnetta.
  Myötämielisyys, valloitettujen alueiden luovutus takaavat parhaiten rauhan alueelle, sillä palestiinalaiset ovat yhtä väsyneitä jatkuvaan sotaan, murhiin ja väkivaltaan. Ihmiset haluavat rauhassa elää arkielmäänsä; syödä, jatkaa sukua ja harjoittaa uskontoansa sekä tyypillisä tapojaan.

  Israelin taloudellisesti vahvempana ajattelisi ymmärtävän vastaantulon ja näin parhaiten takaavan itselleen normalisoituvan yhteiskuntaelämän. Israelin sotahaukat eivät halua tasapainoa. Pitääkseen valtaansa yllä, haukat haluavatkin lietsoa väkivaltaa ja pelon ilmapiiriä. Toisen puolen samankaltaiset äärinekset helposti ryhtyvät samaan; kierre on valmis. Israel ei voi kostaa muinoin juutalaisten kohtaamia kärsimyksiä. Mikään inhimillinen kristillisyys ei kehota vastaamaan pahaan pahalla.
  e [ORIG 21.902 lukijakommenttia - TIEDE/Keskustelu]
 • 2 - 2

 • Liian harva pyrkii Lähi-idässä kohti rauhaa

  Ilkka Luoma 
  2 - [2006] Israelin yksipuolisesti rakentama muuri eristää myös sen itsensä. Muuri on ajattelujäänne turvasta, ymmärtämättä, että lopullinen rauha tulee rinnakkain- ja sisäkkäinelosta, jossa kumpikin tunnustaa toisensa. Ihmisinä, muurin molemmin puolin, kummallakin on samanlainen nahka ja ruoansulatus kuin myös toiveet hyvästä elämästä.

  Molemmin puolin peruskansalaiset ovat väsyneitä loputtomaan kahinointiin. Ääriainekset rapauttavat tavallisen kansan orastavat toiveet uteliaisuudesta kokea toisen erilainen maailmankatsomus.

  Hamas kykenee turvaamaan järjestyksen Palestiinassa. Hamas ei ole asettanut kyseenalaiseksi Mahmud Abbasin presidenttiyttä. Israelin uudella pääministerillä Ehud Olmertilla pitää olla kyky hillitä omia äärijuutalaisia aineksia. Äärijuutalaiset eivät ole sen enempää Jumalan valitsemia kuin palestiinalaisetkaan.

  Jumala on luvannut maan kaikkien ihmisten asuttavaksi. Noin 3000 vuotta sitten Egyptin suuret faaraot hallitsivat nykyisiä palestiinalaisten ja israelilaisten alueita. Nykyiseltä Turkin alueelta tulleet heettiläiset olivat egyptiläisten vakiovastustajia päätettäessä kaupallisista eduista ja rajankulusta.
  >
 • 2 - 1

 • Liian harva pyrkii Lähi-idässä kohti rauhaa

  Ilkka Luoma 
  Eräs Lähi-idän väkivaltaisuuksien juurisyy juontuu täältä - jo tuhansien vuosien takaa

  [2006] Israel ja USA pääosissa ovat onnistuneet lyhytnäköisessä politiikassaan asettamaan vastakkain palestiinalaiset. Rahan valta on suuri. Nälän koittaessa ollaan valmiit taisteluun vaikka maamiehiä vastaan. EU säesti parlamentarismin ylimpänä ystävänä rahahanojen sulkemista demokraattisesti valitulle Palestiinan Hamas-johteiselle hallitukselle.

  Hamas ei ole tunnustanut Israelia, ...vielä. Saavuttaessaan laillisissa vaaleissa enemmistön palestiinalaishallintoon, ei Israelin tunnustus ollut päällimmäisiä asioita. Voittajan täytyy aina purkaa ylimääräinen tunnekuohu ennen kuin palataan arkeen. Hamas on kuitenkin koko vallassoloaikansa välttänyt ja estänyt omat iskut israelilaisia kohtaan. Hamas opettelee hovikelpoiseksi.

  Israel ja USA:n
  George W. Bushin hallinto päällimmäisinä näkivät aikansa tulleen ja vaikeuttavat kaikin keinoin demokraattisesti Palestiinan kansan valitseman hallituksen toimintaedellytyksiä. USA uhraa omia, pahasti vajeellisen liittovaltion, varoja Irakiin pontimena demokraattisesti valittava uusi Irak, jossa kansa vapailla vaaleilla valitsee hallintonsa. Palestiina teki näin ja USA osoittaa suurta kaksinaamaisuutta näiden kahden eri maan asioissa.

  USA:n edut ja valvottavat etupiirit ovatkin hyvin erilaiset. USA pelaa aina Israelin päätyyn ja Irakissa politiikkaa ohjaa energia. Palestiinalla ei ole mitään, ainoastaan kansallistunteensa, jota nyt murennetaan Hamasin ja Fatahin vastakkainasettelulla.
  >
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti