sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 30112019 - VI30112019

...
 • 1

 • Kahdeksankymmentä vuotta sitten koitti Suomen historian pahin päivä

  Ilkka Luoma 
  1 [2] - 80 vuotta sitten tosi tuli eteen - suurvalta hyökkäsi, Mainilan provokaatiolaukausten ja epäonnistuneiden aluevaihtoneuvottelujen päätteeksi. Hallituksemme ennen Talvisotaa ei koskaan oivaltanut tai ymmärtänyt erikoista diplomatiaohitusta - Neuvostoliiton yksinvaltiasjohtaja Josif Stalinin erikoislähettiläs Boris Jartsevin (Rybkin) roolia, jo vuodesta 1938 lukien!

  Suomalainen sotilas kävi yksissä tuumin pelastamaan maatansa. Sisällissodan haavat ja traumat haudattiin juoksuhautoihin, joihin menehtyi noin 25.000 suomalaista, jotka eivät palanneet enää kotiin, jota he sankarillisesti puolustivat, kun heidän valitsemat poliitikot eivät olleet osanneet viedä neuvotteluja onnistuneeseen loppuun saakka.

  C.G.E. Mannerheim
  osasi jopa kertoa aivan neuvottelujen loppuvaiheeseen, että jatkakaa neuvotteluja - Stalin on valmis tyytymään Hangon sijasta johonkin ulkosaareen - Mannerheim tieten arvioi. Marskia ei kuunneltu, kuten ei J.K. Paasikiveä eikä Rudolf Waldenia, jotka kaikki osasivat venäjää ja ymmärsivät Stalin ajatusmaailmaa.

  Arkikansa pelasti Suomen maineen. Me voitimme itse sodan kansan antamin uhrauksin. Talvisodan päätöstä voidaan kutsua hyvällä omalla tunnolla voitoksi, siihen nähden millaisen neuvottelutappion ennen Talvisotaa maamme johto tuotti! Kaikki kunnia ja vilpittömin arvostus veteraaneille, lotille ja menehtyneille, jotka eivät saaneet palata kotiin turvaamaan perheitään ja kotejaan.
  > ... [2] ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/11/talvisodan-jermu-maksoi-hengellaan.html
 • 2

 • Ohisalo: Keskustelu Rinteen asemasta on lähtenyt liian kovalle laukalle – Kulmuni: Hallituksen pitää käydä sisäinen keskustelu

  Ilkka Luoma 
  Kovin kummallinen otsikon jatke medialta, jonka tulisi olla puolueeton, eri näkökulmia huomioiva ja asialinjalla - se, että " ... – sadat kokoomus­aktiivit vaativat Järvenpäässä pääministerin eroa ... " -HS-otsikko-ote -

  ... juuri kokoomuslaiset oppositiosta vaativat päähallituspuolueen eroa ei ole ihme, se on oikeastaan itsestään selvää puolueelta, joka ei pääse hallitsemaan Suomea valtioneuvostosta käsin.

  Tuo ilmoitus ei ole asiallista opposiopolitiikkaa - varsinkin sen jälkeen, kun mietitään millaista jälkeä päähallituspuolue Kokoomus sai aikaiseksi Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin aikana! Jyrki jopa pakeni EU-Brysseliin Kokoomuksen mandaattipaikalle, joka oli kaavailtu Stubbille!

  Annetaanhan PM Antti Rinteelle meriselityksen paikka ja sen jälkeen eduskunta kyllä päättää välikysymyksestä hallituksemme ja Rinteen kohtalon. Rinteen eduksi on sanottava se, että hän tekee avauksia, reippaitakin - sellaisia myös, jotka eivät johda jatkotoimenpiteisiin. Avauksia tarvitaan - elämme monin osin "kuilun partaalla".
 • 3

 • Talvisota määritteli nykyisen Suomen

  Ilkka Luoma 
  [1] 2 - Jos katsoo kiihkotta Talvisodan aaton rajaehdotuksia, ei voi kuin ajatella millainen maamme olisi molemmin puolin onnistuneiden neuvottelujen jälkeen - olisi "oikea käsi", olisi Sallan kaistale suurine uraanivaroineen, olisi suuri osa Karjalaa ja ja Vienan Karjalaa.

  Ei jossitella enempää, vaan toivotaan, että tänään osataan paremmin orastava "niinistömäinen" jatke Paasikiven-Kekkosen linjalle, joka rakensi Suomen talouden perusbetonin nykyisen materiaalisen elintason pohjaksi. Presidentti Sauli Niinistö on oivaltanut olomme idän ja lännen vedenjakajalla.

  Tämä "niinistömäinen" suomalaisuuden oivallus voi luoda meille täysosuman - ilman sodalla uhittelua - sillä tänään pohjoissa Jäämerellä Nato - lännen sotilasliittona on lisännyt voimakkaasti läsnäoloaan* - Venäjän aluevesien lähellä - sen ollen sama, jos Venäjä siirtäisi sotalaivojensa harjoittelua Kuuban vesille.

  Norja on Nato-maa ja kantaa huolta rajastaan Venäjän sekä tämän strategisesti tärkeän Kuolan niemimaan osalta.

  Meillä oli joskus "oikea käsivarsi", ja se erotti Norjan Neuvostoliitosta. Nyt Moskova ja Kreml arvostaa kansakuntamme kykyä vastustaa vähemmistöpoliitikkojen ujutusta Natoon - kansakuntamme ei halua Natoon, koska me olemme oivaltaneet asemamme maantieteellisen erikoisuuden.

  Meidän on tultava toimeen kaikkien ilmansuuntien kanssa, ja olla lietsomatta sodan uhkaa juuri idästä.

  Mikä pelastaisi norjalaisten huolen? Sen pelastaa Suomen väliintulo sotilaspoliittisesti puolueettomana valtiona - juuri Petsamon - "oikean käden" - vuokraamisena! Miksi sen vuokraisimme?

  Koillisväylä on nouseva kauppareitti Aasiasta ja Kiinasta Eurooppaan - sen olisi oltava puolueettomassa maassa, satamana Liinahamari - Suomen "hallinnassa", ja se voisi olla mahdollista nyt, jos osaamme tunnustaa tosiasiat, jotka ovat aina olleet viisauden alku. Uskoisin Kiinan olevan kannustamassa Venäjää vuokraamisen osalta - pidemmälle emme tässä aihetta ajattele.
  e [1. osa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/11/talvisota-jota-ei-pitanyt-olla.html - ]
 • 4

 • Miksi valtio on unohtanut sotaorvot?

  Ilkka Luoma 
  Herääminen tapahtuu siinä vaiheessa, kun osallisia on riittävän vähän - niin kävi sotaveteraaneillekin, varsinkin 1950- ja -60-luvuilla, jolloin he olivat miltei henkipattoja. Arvostus veteraanejamme kohtaan heräsi vasta paljon myöhemmin ... Ehkä viimeinen saa sitten lottovoiton!

  Mutta ...

  [2005] " ... Taisteluissa kuolleiden lapsille yhteiskunta voisi nyt osoittaa sen arvostuksen, mikä olisi kuulunut sotilaille, jotka jäivät palaamatta. Nyt on mahdollisuus yhdessä Sotaveteraanijärjestöjen kanssa miettiä paras huomionosoitus niille orvoille, jotka jäivät ilman oman isän huolenpitoa ja kasvatusta; isien antaessa sen kalleimpansa eli henkensä maansa puolesta. Uskoisin vielä elossa olevien sotaveteraanien lämpimästi kannattavan orpojen huolehdinnasta, sillä niin moni tarina elää vieläkin veteraanien mielissä niistä, jotka ratkaisukeskityksissä pelastivat toverinsa menehtyen itse. ... " -allekirjoittaneen blogista lainaus.
 • 5

 • Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kannattaa aikalisää Östersundomin suhteen – oikeus kumosi 100 000 asukkaan uuden kaupunginosan luontoarvojen takia

  Ilkka Luoma 
  Helsinki nielaisi suupalana suuren osan Sipoota

  [2006] Valtakunnallisen sanomalehden viikkotelevisioliite vapaan tiedonvälityksen periaatteella valitsi kirjoitustavaksi itsestään selvyyden Helsingin hamutessa elintilaa idästä, Sipoosta. Kirjoituksessa pidetään oikeutettuna hiukan ylimielisen humoristisesti Helsingin oiketukselle Sipoon vähäväkisiin merenrantamaihin saarineen. Ikäänkuin vallalla olisi malli suuremman automaattisesta yksinoikeudesta.

  Helsinki on himoinnut Sipoon suuria tontteja, rantoja ja saaria vedoten pullistuvaan kaupunkiinsa, siis lisääntyvään väestöön. Kasvu on nykyajan muotitermi. Suomalaisia syntyy vähän, maahanmuuttajia on vähän; vain maan sisäinen muuttovirta liikuttelee alueellisia väestömääriä. Suomessa asuu noin 17 ihmistä per neliökilometri, se on vähän se.

  On merkillistä, kuinka valtakunnalliseksi levinnyt sanomalehti televisioliitteessään koko Suomelle informoiden julistaa yksipuolista oikeutta vahvemmalle. Tämän informaation lukijoista on merkittävä osa "maaseutusuomesta", ja he asuvat mm. sellaisissa kunnissa, jotka saattavat myöhemmin joutua suuremman vierusnaapurinsa yksipuolisen mielivallan kohteeksi.

  Valtiovalta suunnittelee lakeja, joissa vapaaehtoisuus porkkanalla muuttuu pakoksi kepillä, jos heikko ei alistu vahvalle. Valtakunnan etu on kansalaiset ja heidän mielipiteensä. Mielipide on subjektiivinen niin virkamiehistössä, poliitikoissa kuin asukkaissakin. Asukas vain sattuu olemaan se perusyksikkö, joka maksaa myös päättäjien palkat. Sipoo adressi on jo nyt netissä kerännyt ilman mitään markkinointia yli 5.000 ääntä vahvana vastuksena Helsingin syleilylle. Sipoossa on 18.000 asukasta.

  [2019] Nyt Helsingin hovioikeus palautti peruspohdinnan kasvusta luontoarvojen kustannuksella.
 • 6

 • Ilmastonmuutos on ­yhä torjuttavissa

  Ilkka Luoma 
  HS-ote, oletamme tämän nyt oikeaksi: " ... IHMISKUNTA päästää ilmaan vuosittain noin 42 miljardia tonnia hiili­dioksidia ... ". Toisaalla täällä HS' ssa [ ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000006324354.html - ] mainittiin vuonna 1906 tuon vastaavan luvun olleen noin yhdeksan miljardia tonnia (oletetaan tämäkin oikeaksi tiedoksi)*

  Vuosittainen muutos on nykypäivään tällä aikavälillä lähes viisinkertaistunut eli käyrä miehekkäästi ylöspäin ja keiden tuottamana - tämä voisi olla se tärkeä kysymys, kun nyt ratkaistaan mitä teemme:

  Vähennämme kulutusta per capita, parannamme hyötysuhteita, tuotteistamme uusia nolla-päästöisiä tekniikoita, tuotteita ja tuotantovälineitä sekä lisäämme omaa lihasmoottorin käyttöä vaikkapa liikkumisessamme.

  Kaikki lähtee liikkeelle ihmisten henkilökohtaisesta kuluttamisesta. Ellei ole mitään kulutusta, ei ole myöskään mitään tuotantoa. Siis kulutusvähenemä - oletko Sinä valmis täällä lännessä puolittamaan oman kulutuksesi?

  Jos tutkimme per capita lukuja - niin vanhat perinteelliset markkinatalousmaat - Yhdysvaltain johdolla - ovat kärkisijoilla ja reilusti. Jos taas laskemme kumulatiivisia valtiokohtaisia lukuja, ovat siinäkin esimerkiksi tuolla 1906-2018 aikavälillä nämä samat lännen maat kärjessä.

  On myöskin totta, että Kiinassa ovat suurimmat absoluuttiset hiilidioksidin päästöt, mutta vasta viimeisen noin kahdeksan vuoden aikana. Tässäkin olisi muistettava, että Kiina edustaa maailmamme väkiluvusta osuutta 1,4/7,8.

  Eikä tässä vielä kaikki - vaan paljolti juuri lännen maat ovat innokkaita kiinalaistuotteiden ostajia, joko omilta Kiinassa olevilta tehtailta tai kiinalaisten tehtailta - siis kulutusjälkemme jää kiinalaisten harteille. Olisiko aika jyvittää tuo valmistuksellinen kulutusjälki sinne, missä sijaitsee lopputuotteiden kulutus ja käyttö?

  Miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset (yhteinen väestöosuus 2,8/7,8) kuluttaisivat per capita laskennalla kuten amerikkalaiset, norjalaiset ja suomalaiset - verrantona?

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti