lauantai 30. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 29112019 - VI




29112019
...
  • 1

  • Uusi EU-komissio joutuu tekemään arvovalintoja

    Ilkka Luoma 
    Arvovalinta on usein kulttuuri- ja perintötekijä, mitä olet oppinut/ omaksunut vanhemmiltasi/ kasvattajiltasi, yhteiskunnaltasi ja ympäriltäsi. Tässä kohdin "meille" on sälyttynyt EU' ssa vanhaa perintöä kolonialismina ja erityisesti oletuksena, että maapallollisesti meidän olo vähemmistössä oikeuttaisi meidän kaltaisen arvomaailman olevan malliksi koko muulle enemmistömaailmalle.

    Arvot ovat ihmisessä, koulutuksessa, sosiaalisuudessa ja opissa kunkin omasta ympäristöstä ja monissa maissa myös uskonnoista. Uskonnon osuutta ei ole syytä vähätellä, kun katsomme maailmallista tilaa.

    EU ei ole edes koko Eurooppa, vaan osa siitä - maantieteellisesti reilu puolet ja väestöllisesti yli kolmeneljäsosaa. Eurooppalainen arvomaailma ei ole vain EU' n arvotekijät, vaan Eurooppa jatkuu kauas Venäjän Uralille.

    Voimme puhua länsi-eurooppalaisesta arvomaailmasta, jota koetetaan ujuttaa houkuttein myös EU' hun viimeisinä tulleisiin slaavilaisiin yhteiskuntiin, joiden arvomaailma on erityyppinen kuin Länsi-Euroopassa, jossa kaikkein eniten historiallisesti vaikuttaa aiempi kolonialismi, jossa alusmaita alistettiin isäntien etujen alle.

    Arvomaailma ja arvovalinnat ovat myös henkilökohtaisia, jos tarkastelemme asiaa yhden meidän vahvimman arvon - yksilönvapauden näkökulmasta. EU koettaa ajaa omia arvovalintoja pääteeseinä, joiden hyväksyntä olisi maailmanlaajuista. Tämä on ehkä ideaalista, vaikka nuo tavoitteet ovat myös yhteisinhimillisiä.

    Arvovalinnat ovat myös filosofiaa, ja tältä osin meidän länsimaalainen arvomaailma on kovin nuori, vaikka kreikkalainen "demokratiaorjuus" on jo yli 2000 vuotta vanhaa. Siltikin maailmalla on paljon vanhempia kulttuureja, jopa jatkuvina -sanotaan, että kiinalaisten yhteiskuntamalli (pidemmässä juoksussa) on yksi maailman vanhimmista yhä käynnissä olevista korkeakulttuureista.

    Lopuksi voisimme kysyä hyvin teoreettisesti: Miten on evoluution arvovalinta, joka kuitenkin ylläpitää ja säätää kaikkea elollisuutta, jo yli miljardin vuoden ajan?
  • 2

  • Autoyhtiö Daimler aikoo karsia vähintään 10 000 työpaikkaa

    Ilkka Luoma 
    Olemme olleet jo vuosikausia maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa - niin edullisempien tovereiden kohdalla kuin kohta robottienkin! Ongelma on suuri, suurempi kuin osaamme ajatellakaan. Kaikki työ on lopulta robotoitavissa. Mitä meidän käsille jää kuin kuluttaminen ja rahan painaminen ... ?
  • 3 - 2

  • Kylmyyden ja pimeyden kesyttämät suomalaiset ovat Euroopan tyytyväisintä kansaa – filosofin mielestä saamme kiittää onnestamme valtiota

    Ilkka Luoma 
    2 - Onnellisuuteen liittyy vahvasti luottamus elämään - työ vapauttaa turhalta tekemättömyyden vapaa-ajalta

    Tekemättömyys ei ole onnea, onni on kokemus tarpeellisuudesta, mitä voi muille tuoda ja suoda. Tarvitsemme osallistumista, työtä, hyväksyntää ja mukanaoloa – se on onnea, joka ei maksa mitään.

    Meille huudetaan kasvuhokemaa kaikista tuuteista
    [ Muutammeko kasvuhokeman toimeliaisuudeksi ]

    … sen uskotaan tuovan onnea, koska ’lisää, enemmän ja nyt heti’ koetaan täyttymykseksi, jossa ei tarvitse pysähtyä miettimään onnellisuuden kaikkia arvotekijöitä.
    Onni on pelastus ja helpotus

    Onneen pitäisi olla jokaisella oikeus, sehän ei maksa mitään. Onneton on usein yksinäinen, koska hän ei halua oloansa julki tuoda – häpeänä tai vajaana jostain sellaisesta, mikä meille kaikille lähtökohtaisesti on oikeutena annettu. Kerrotaan rakkauden olevan onnen korkein sija.

    Onni lähtee luottamuksesta

    Luottamus syntyy koetuista teoista. Teot eivät ole usein vastanneet puheita, joihin luotimme. Luottamuskato kyynistää, ja kyynisyys etäännyttää onnesta. Etääntynyt onni on kuitenkin helpompi tavoittaa kuin kadotettu onni. Onni syntyy tunteesta ja parhaiten tunnetta saa luottamuksesta, välittämisestä ja osallistumisesta johonkin yhteiseen.

    Kansakunta on nyt tärkeän yhteisen asian edessä, on mahdollisuus tehdä valinta
    Se ainoa valinta, jolla voimme todellisuudessa vaikuttaa. Yhteishenki lähtee sekin luottamuksesta johonkin sellaiseen, joka luo itsenäistä tahtoa ja tekoa omien asioidemme kuntoon saattamiseksi. On aika ottaa ohjat käsiin ja valita itsenäiseen elämään mahdollistava tie.

    Tie on nyt auki – me voimme vaikuttaa, juuri me itse, huomiseen, jossa omien sisäisten asioidemme hoito on pääasia, omalla tavalla, omin välinein ja keinoin.

    Tavoitelkaamme jatkuvan kasvuhokeman sijasta kestävää tyytyväisyyttä, toimeliaisuutta, ”oloa ja eloa vähempään”, mutta henkisesti väkevämpään huomista. Kansakunta on juuri niin eheä, kuin on sen omaehtoinen itsenäisyys päättää omista asioista. e ORIG
  • 3 - 1

  • Kylmyyden ja pimeyden kesyttämät suomalaiset ovat Euroopan tyytyväisintä kansaa – filosofin mielestä saamme kiittää onnestamme valtiota

    Ilkka Luoma 
    Kel' Onni on - sen kätkekööt

    1 - Media on puskenut lukijoiden silmille paljon hätää, epäonnea, voimattomuutta ja yksinäisyyttä. Kaikkiin tapahtumiin on aina syynsä – elämme syyn ja seurauksen lakien alla, jatkuvasti. Mikään tapahtuma ei ole selittämätön, kunhan tutkimme kaikki näkökulmat.

    ’Kel onni on – se onnen kätkekööt’ – vanhan sanonnan myötä kateellinen ei pidä toisen onnesta, varsinkaan, jos omalla kohdalla onnen kantama ei ole siivittänyt elämää. Olemme ihmisiä, joille kateus on moottori ja onni sen voiteluaine.

    Onni on ilmaista, kunhan sen vain oivaltaa

    Rahalla saa ja hevosella pääsee. Viimeinen vuosikymmen on mennyt materiaalisen onnen etsinnässä – on pitänyt saada lisää, enemmän ja nopeammin. Olemme riittämättömyyden noidankehässä, joka kadotti sellaisia arvoja joista voisi myös muodostua onnellisuutta.

    Kansa on omansa, ja se valitsee näköisensä valtapiirin, jonka luovuuteen 4] ja osaamiseen äänestäjä luottaa, tai ainakin toivoo luottavansa. Nykyisen kaltainen puoluepolitiikka on menettänyt arvostuksensa 5]. Paljon on puheita mahtunut maailmaan, mutta teot eivät ole luotsanneet kansakuntaa – vaan eteen on tömähtänyt alamäkeä, työttömyyttä, yksinäisyyttä, hoitamattomuutta ja avuttomuutta.

    Poliittinen järjestelmä on kansakunnan edunvalvoja, tai ainakin pitäisi olla

    Tänään koemme poliittisen pyrkyryyden ahdinkoa 6]. Taloutemme ja elämämme onnettomia lukuja ei nyt kannata enää toistella, siksi paljon nuorisotyöttömyyttä 7], ajelehtimista ja syrjäytymistä on kasvoillemme viskautunut. Aivan kuin onni ei olisi myötä, tai sitten se on kasautunut heille, jotka sen kätkeä osaavat.

    Onnellisuus on voimavara, jonka myötä jaksaa kapeikoista ja ahdingoista seuraavalle pysäkille, jossa pieni onninen voisi hapettaa hengähdystään. Hengähdystauolla pitäisi ladata akkuja, mutta miten lataat kun virtaa ei ole. Onni on virtaa elämälle. Luottamus jaksaa ladata odotusta onnen osalta. > ORIG
  • 5

  • HS-gallup kertoo dramaattisesta muutoksesta: perussuomalaisia kannattaa jopa 100 000 ihmistä, jotka eivät viimeksi äänestäneet lainkaan

    Ilkka Luoma 
    Harva viitsii vaaleissa kirjoittaa ehdokasnumeroa äänestyslipukkseeseen - ihan huvin vuoksi, ollen ainakaan itselleen epärehellinen. Jos muutoinkaan moni viitsii mennä edes uurnille. Pitäisikö kansalaisille jakaa äänestyksen palkkioksi kymppi kouraan - verottomana ja käteisellä heti vaaliuurnilla? Miten eduskunnan kokoonpano muuttuisi, olisiko persuille noin kannustein tulossa jo 30 prosentin kannatus?

    Nykyään suurin puolue on Nukkuvien puolue - rekisteröimätön sellainen, josta nyt ilmeisimmin virtaa kannatusta gallupien kautta juuri Perussuomalaisille. Syy on selvä - PS puhuu yksinkertaista kieltä ja se hyväilee arkikansan mieltä.

    Eikä rehellinen perussuomalainen reviiripuolustuskaan ole rasismia, vaan evoluution vuosimiljoonainen järjestelmä, jossa yhteenkuuluvuusryhmät hakevat turvaa toisistaan - näin saattaa olla nyt käynyt, kun gallupit huutavat persuille jopa 23 prosentin kannatusta. Nuo luvuthan olivat takavuosien peruskauraa demareille, mutta ei enää - mikä piiputtaa vasurikoneessa?

    On myös toinen tekijä, joka saattaa kohtaantua gallupeissa. Se on 'varoittava sormi' kansalaisten taholta. Tosin galluppien otanta on useimmiten 1000-3000, ja tuon pitäisi olla edustava otos kansakunnastamme. Oletetaan että on, ja noille otannoille sattuu ehkä yhä useammin nyt 'pystyyn nousseita sormia' - omilleen: Keskustalle, demareille ja muille. "Hei - on aika terästäytyä, ja ottakaa huomioon, että joka vaalista meillä täällä syvän kansan keskuudessa ovat ne äänet".

    Emme tiedä miten yleistä tällainen varoittelu on, jossa annetaan gallupkannatus sellaiselle, jota ei kuitenkaan vaaleissa äänestetä. Yllättäen joissain mielipideluotauksissa on osuttu hämmästyttävän lähelle todellista vaalitilannetta.

    Jää nähtäväksi, mutta persut ovat rehellisiä isänmaan kavereita, jotka näkevät Suomen suomalaisille - aikanaan sinivalkoinen ääni - edesmennyt kenraali Adolf Ehrnrooth olisi varmasti saanut paljon ääniä eduskuntavaaleista.

    Saako kansalainen "muuntaa omaa totuutta" gallupeissa?
  • 6

  • Kuluttamisen vähentäminen keventää mieltä ja ympäristökuormitusta

    Ilkka Luoma 
    Läntinen markkinatalous perustuu kuluttamiseen ja sen manipulointiin markkinoinnin osa-alueella - mainonnalla. Mainokset ovat yhä enemmän alitajuisuutta johonkin ylevään, kunnialliseen ja hyveelliseen.

    Nyt käynnistyi Black Friday, joka suorastaan huutaa kasvuhokemaa, johon yhtyvät "yllättäen" myös poliitikot, talousviisaat ja suuri osa kuluttajista - sillä onhan hienoa elää näyttö- ja vertailutaloudessa, jossa oma kykyisyys esiintyy/ esittäytyy ostospäätöksinä, joita näyttää "naapurille"!

    Tämä on niin sanottu autoteollisuuden hevosvoimakilpailu tuplapakoputkin - siis näyttävyyttä, kykyisyyttä ja machomaisuutta, kuitenkin niin, että kauppa käy, banjot soi ja tuotantolinjat huutavat täyttä käyttöastetta!

    Japanista on rantautunut "konmaritus", tosin sekin on jo julkaissut oman verkkokauppansa, josta voi ostaa "konmarittamalla" - itselleen hyvää oloa, olla mukana jossain virrassa.

    Virrassa olo on turvallisuutta, kuulun tällöin johonkin joukkoon - siis ryhmähenkisyyttä - mikä taas lähestyy kaiken kattavaa reviiriajattelua - jota taas meille rakas mainonta kovaa kyytiä ajaa muotivirtauksina - lapsilla se esiintyy massiivisena disney-ilmiönä.

    Siis kulutus on kaiken "hyvinvoinnin" edelläkävijä - näinkö, kun tuloksena on EU' stakin julistettu ilmastohätätila, tai oikeastaan älyllisesti kerrottuna: Biosfäärillisen ympäristön hätätila. Kuluttaa voi kestävästi, ja niinpä tuotantolinjojen kauhuksi second hand nostaa päätään kirppareina, ja henkilökohtaisina "x-kierrättää" some-alustoina - jopa kunnittain.

    Kirppari on trendipaikka *, eikä enää hävetä pukea toisen käyttämää hupparia, T-paitaa tai muutakaan ei aivan henkilökohtaista tekstiiliä.

    Second hand kehittyy huimaa vauhtia. Se avaa mahdollisuuden kulutuspuolitukseen, sillä käytetyn markkinan kasvaessa - pienentää se vääjäämättä yhä enemmän robotoituvia massaliukuhihnoja, joissa Kiina on vahva edelläkävijä.

    Kenellä tällä Telluksellamme on oikeus kuluttaa ja kuinka paljon -kysyy biosfääri elättäen meidät kaikki!
    ---  ORIG --- 
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti