torstai 7. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 06112019 - V
06112019
...
 • 1

 • 11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  Ilkka Luoma 
  Tämä jos mikä nostaa ilmasto- ja ympäristöongelmien ahdistusta. Onkin syytä. Kysymys kuuluu tänne meille kulutushokeman valtioihin - lähinnä läntisiä markkinatalousmaita, jotka ovat saaneet kuluttaa, kuluttaa enemmän ja vaatia parempaa materiaalista elintasoa jo yli 100 vuotta.

  Miten olisi - voisitko Sinä vähentää kulutustasi puolella, jos olisi pakko? Kun katsomme eri valtioiden per asukas laskettua ilmasto- ja ympäristöhaittajalanjälkeä, niin ei jää kahta sanaa minne peukalomme osoittavat, kun etusormemme ojentuvat Kiinaan, Intiaan ja muihin "pahoihin valtioihin", joita uutisoidaan tiuhaan.

  ...
  [2018] IPCC julkisti tylyn, uhkaavan kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta, joka on ryöstäytynyt käsistämme, oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

  Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

  Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.


  HS: Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä
  LINK ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005854489.html -

  Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset? Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten 0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten? Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Vakavia kysymyksiä - entä meidän suomalaisten osuus per capita ajattelussa ja sekin viimeiseltä sadalta vuodelta?

  Kysyin itseltäni: mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?
 • 2

 • Tähtivaeltajan yli 40 vuotta kestänyt matka jatkuu: Voyager 2 lähetti uutta tietoa aurinkokunnan äärimmäiseltä laidalta

  Ilkka Luoma 
  Nyt ihmisen tekemä mittalaite on matkannut pidemmälle kuin koskaan. Tuota laitteistoa ei saada takaisin, eikä sitä voida saavuttaa millään fyysisella laitteella - vain radiopurske voi sen saavuttaa. Onkin kiintoisaa, miksi sen ydinparisto on jaksanut toimia näin kauan, kun saamme vieläkin dataa miten avaruus harventuu!

  Avaruus tai mahtipontisemmin universumi tihentyy ja harventuu - ei ole mitään muuta kuin nuo vajaat 100 luontaista alkuainetta - atomeina, jotka itsessään ovat lähes täydellistä tilavuudellista tyhjyyttä. Avaruus on siin vain tihentymiä (esimerkkinä Maapallo) ja harventumia (esimerkkinä tuo HS-jutussa mainittu helipaussin jälkeinen avaruus).

  Silti tuo Voyager II on edelleen Linnuradan sisällä ja varsinainen harventuminen alkaa vasta, kun Voyager jättää Linnunradan, siis galaksimme taakseen, jolloin lähinnä universumin yleisintä alkuainetta - vetyä esiintyy enää vain muutama atomi per mittakuutio ...

  Voyager on mitä moninaisimpien vetovoimatekijöiden vallassa - erkaantumatta niistä koskaan, "siis ei koskaan" - edes miljardin vuoden kuluttua. Koko universum on vetovoimatekijöiden ristisiitoksissa, sillä vetovoimat ulottuvat loputtomiin "pallollisen" universumin sisällä.

  Voyagerit ovat silloinkin jäljellä, kun Maapallo höyrystyy, kun Aurinkomme räjähtää. Voimme olettaa valistuneesti, ettei Voyager törmää mihinkään, koska avaruus on lähes tyhjä - se todennäköisyys, että se törmäisi eli joutuisi jonkin voimakkaan vetovoiman piirin - on lähes olematon.

  Mutta! Voyagerien matkat päättyvät sillä kohdin, kun koko universumi kuroutuu takaisin "madonreikaansä", missä se BigBangina alkoikin noin 13 miljardia vuotta sitten.

  Niinpä Voyagerien atomit ja niiden pienimmätkin osaset syöksyvät alun mittaamattomaan Mustaan aukkoon, kuten myös ne atomien perusosaset, joista me joskus muodostuimme. Näin voimme sanoa, että se henki, joka asui noissa stringien - säikeiden maailmassa astuu uuteen syntyvään universumiin, kun jossain se uusi BigBang poksahtaa! [fik.]
 • 3

 • Kun taloudet eivät menekään ennusteiden mukaan kohti taantumaa, selitys saattaa löytyä kuluttajista

  Ilkka Luoma 
  Kuluttajaportaan astuminen kasvuhokematuennan tielle, synnyttää se lisää lämpenemistä, päästöjä sekä ongelmia biomassallisiin kiertoihin, joiden kaikkia vaikuttimia me emme edes tunne.

  On kohtalokasta uskoa, että juuri kulutusta lisäämällä edistämme elämänlaatuamme, ehkä se lisää materiaalista elintasoa ja sen myötä henkistä mannaa näyttö- ja vertailutaloutena, joka taas lyö rajusti biosfäärillisen monimuotoisuuden korville.

  Lännen markkinatalousmaissa on suuri - oikeastaan suurin kulutuksellinen ympäristöjälki - per kuluttaja laskennalla. Tässähän on kysymys siitä, että onko kiinalaisilla ja intialaisella sama oikeus kuluttaa kuin suomalaisella ja amerikkalaisella.

  Jos nuo 2800 miljoonaa kiinalaista ja intialaista kuluttaisivat kuten amerikkalainen - tarvitsisimme noin 2-3 maapalloa lisää. Tätä operaatiota eivät edes kiinalaiset osaa tehdä - vaikka Tallinna-tunneilta osattaisiin tehdä 10 kappaletta.

  Lännessä on vihdoin opittava kulutusvähennykseen - per asukas. Se taas lyö tuotantokoneistoa korville, se lyö työllisyyden korville ja lopulta kasvuhokeman korville, kun bkt ei enää nousekaan, vaan vähenee.

  Tuo vähentymä edesauttaa ympäristön toipumista, jos vielä siihen lisätään hyötysuhteiden parannus, materiaalien kierrätys ekologisesti kuin myös energiankäytön vähentyminen ja siirtyminen suoraan Auringon tuottamaan energiaan - varastoitumisjärjestelmineen.

  Jos piirrämme aikakäyrästölle yhden keskimääräisen ihmisen kulutusmäärän, -jäljen ja materiaalien käyttömäärät kuin biomassojen käytön - siis per ihminen viimeiseltä 100 000 vuodelta, niin graafin näkemisen jälkeen valtaa kaikkien äitien hämmästys - kuinka paljon nuo käyrät kohoavat eksponentiaalisesti viimeisen 150 vuoden aikana! On aika herätä juuri tuohon henkilökohtaisen kulutuksen aitoon havainnointiin!

  Samalla voisimme katsoa miten tuo kuluttajakohtainen aikagraafi elää eri maiden asukkaiden osalta ja huomata vimein missä sen vastuun tulisi asua, ja siis missä tulisi toimia ja nopeasti!
 • 4

 • Yhdysvaltain EU-lähettiläs muutti todistustaan ja kertoi Trumpin hallinnon painostaneen Ukrainaa sotilasavun jäädyttämisellä

  Ilkka Luoma 
  On kaikkien edun mukaista, että Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi määrää pyydetyt tutkimukset, koskien isä ja poika Baidenia. Vain tutkimus tuo selvyyden mitä todella on tapahtunut.

  Jos Bidenit tietävät olevansa syyttömiä esitettyihin vehkeilyihin, ei heillä ole pelkoa - vaan tuolloin tutkimus ja asiapohjainen loppuperustelu vapauttavat heidät epäilyksistä ja samalla Joe Biden valitaan nykyisen presidentti Donald Trumpin tilalle.

  Trump epäilee neuvoantajineen, että Bidenit ja ehkä juuri poika Hunter Biden on jotenkin sekaantunut ukrainalaiseen korruptioon, ja ehkä jopa vehkeillyt paljon puhutussa ja Venäjän suuntaan väitetyssä US-presidentinvaalien sekaantumisessa. Jos tutkimus tuo esille ukrainalaiset teot luomassa Kremlin sormenjälkiä vaalihakkerointiin - on se raskauttava tekijä ja Trump menee toiselle kaudelle.

  Tässäkin tuo tutkimusvaade on perusteltua, jo siksi, että se on selvittämässä miten ja kuka/ ketkä ovatkaan luoneet mahdollisesti amerikkalaisina laittomia toimia US-vaalijärjestelmiin. Nythän syytesormi osoittaa Kremliin ja Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Olisiko aika saada vankat todisteet esille?

  Ehkä todisteita on vaikea Kremliin osoittaa, jos tuo Trumpin haaveilema todiste Ukrainasta tuo esille sekaantujaksi jonkun amerikkalaisen, jolla oli suuri motivaatio olla estämässä Trumpin menestys ja olla auttamassa Hillary Clintonin menestystä. Olisiko Bideneillä ollut siihen motiivit?

  Ehkä juoni oli niinkin monimutkainen, että Trumpille viritettiin ansa ja miina, johon hän on nyt astunut - luullen aidosti, että Bideneillä on savuava ase kädessä - vaikka todellisuudessa se oli vain juoni, johon Trumpin toivottiin tarttuvan.

  Nyt jo etukäteen media esittää epäilyksiä (ilman mitään todisteita!) - liki syytteitä Kremlin, Kiinan ja Iranin suuntaan - tulevaan US-vaaliin sekaantumisen osalta. Ikäänkuin muistuksena, että aiempikin selvitys on kesken. Hakeeko media tässä auttajan roolia, että Trump saadaan pois toiselta kaudelta? - LINK - 
 • 5

 • Ilmastoahdistuksesta järjestetään jo yliopistokurssi Helsingissä: ”Ympäristöongelmilla on mielenterveydellisiä vaikutuksia”

  Ilkka Luoma 
  Yleensäkin ahdistus pohjautuu epätietoisuudesta, kyvyttömyyden tunteesta, mutta erityisesti luottamuksen puutteesta. Tänään päättäjäkoneistoon ei luoteta liittyen ympäristöongelmien hoitokyvyn osaamiseen, päämäärähakuisuuteen kuin ei myöskään tietämykseen, mitä pitäisi tehdä. Päättäjät ovat neuvottomia, vieläkin vastakkainasettelunhaluisia kuin näköalattomia mitä huominen tuo tämän päivän toimenpitein.

  Jokainen ihminen tietää, miten kapealla lämpötilavyöhykkeellä asumme - (-40 ... +50 astetta C) ... vähänkään kouluja käynyt tietää avaruudellisesti tuon lämpötila-alueen olevan -273 ... miljoonia asteita plussaa - näin ollen elämme harvinaisen kapeassa raossa, joka on aloittanut nyt kiihtyvän (?) ryömisen lämpimämmäksi (väitetään ja osoitetaan).

  Ahdistus syntyy, kun ei "tehdä mitään todellista". Emme halua vähentää kulutustamme, edes sen verran, että meillä olisi oikeus osoitella sormilla väestörikkaita maita, joiden absoluuttiset päästökuormat ovat suurimpia, mutta per asukas mittauksena hyvinkin pieniä.

  Me täällä Suomessa ainakin voisimme opiskella mitä merkitsee kumuloituva päästökuorma; sehän on laskenta esimerkiksi miten olemme onnistuneet päästelemään viimeiset 100-150 vuotta! Monet ympäristömyrkyt, päästöt ja hiilidioksidi keräytyvät ja kumuloituvat - kertautuvat.

  Ahdistus on siis epäluottamusta päätöskoneistoihin. Tämä tulee nostamaan suoran kansalaisvaateen - suoran kansalaisdemokratian lisääntymistä. Kansa ja kuluttajat ottavat suoraan vastuuta omastaan ja kun se kumuloituu koko kansaa koskevaksi - syntyy tulosta, mutta erityisesti luottamusta ja yrittämisen halua. Luottamus lisäännyttää.

  Ajankohtaan sopiva Talvisota (tulee täyteen 80 vuotta sen syttymisestä) oli esimerkki, kun kansa luotti itseensä ja C.G.E. Mannerheimiin. Oli luottamus johtojärjestelmään, joka kulminoitui yhteen johtajaan, mutta erityisesti omiin kylän miehiin, jotka olivat rintarinnan torjumassa uhkaa, joka sittemmin myös "voitettiin"!

  Luotatko nyt itseesi muutoksen tekijänä?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti