torstai 21. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 20112019 - IV



20112019

...
  • 1 - 1

  • Metsien käytöstä pitää saada kokonaisnäkemys

    Ilkka Luoma 
    1 - Maailman nopeimmin vihertyvät valtiot ovat yllättäen Kiina ja Intia (US Nasan tutkimus* ~ https://yle.fi/uutiset/3-10668517 - ). Nuo kaksi valtiota edustavat ihmiskunnastammme 2,8/7,8 osuutta, ja näin ovat se merkittävin tekijä, kun tehdään muutoksia. Ympäristöllinen kulutus- ja haittajälki per capita ovat Kiinassa ja Intiassa vähäiset meihin länsimaihin nähden - puhumattakaan ympäristöhaittojen kumuloituvuudesta.

    Metsä on Suomen tuki -niin seisoin havuina Punkaharjulla - nykyisessä Savonlinnassa, josta on kotoisin myös Metsäliiton Äänekosken jättisellukeittämön siunaaja - vuorineuvos Kari Jordan - elämäntyönään. Keittämöä kutsutaan hienosti biotuotetehtaaksi, joka hakkauttaa kasvavaa metsäämme selluksi - puoliraaka-aineeksi, joka rahdataan paljolti juuri Kiinaan - maailman suurimpaan talouteen (IMF - bkt/PPP - 2014/-15).

    Kiina tarvitsee maailman suurimpana vientivaltiona miljardeja pahvilaatikoita, jotka voivat saada sieltä tuomionsa - ympäristöhaittana. Kiina ei hakkaa omia metsiä selluksi - ei hakkaa juuri lainkaan, vaan kasvattaa hiilinieluja sellaisella vauhdilla, että tuo 'vihertyvin valtio' -titteli kohdistui sinne.
    >
  • 2

  • On olemassa tehokkaampiakin keinoja auttaa pienituloista eläkeläistä kuin Rinteen ehdotus

    Ilkka Luoma 
    Tehokkain inhimillinen tapa on tasaistaa nykyisiä eläkkeitä. Tänään on satoja tuhansia eläkeläisiä ,joille syntyy kansaneläkettä vain noin 800 euroa + saavat erilaisia lisiä - muun muassa asumistukena. Alimissa eläkerymissä on esimerkiksi kotiäidit, jotka osaltansa kasvattivat uuden sukupolven maksamaan eläkkeitä heille, jotka niitä nostavat jo pankkitililtään.

    Toisaalta on pieni joukko eläkeläisiä, jotka saavat aivan liian suuren määrän ostovoimaa - vaikka selitteenä on heidän etukäteen maksamansa eläkemaksut aktiivikaudeltaan. Nyt emme keskustele tässä mitä ja miten kukin on oikeudenmukaisesti saanut, saamassa mitäkin palkkaa.

    Tänne synnytään alastomina ja käytännössä myös lähdetään - kiertoon, jonne ei saa mitään mukaansa - ei edes sosiaaliturvatunnusta, sekin deletoidaan - ja kaikki muu on vain lainaa edellisiltä - lopulta biosfääriltä, joka elättää meidät kaikki.

    On aivan uuden ajattelutavan muutoksen aika. Ihmisyys on tasa-arvoista, niin me vakuuttelemme toisillemme, ainakin juhlapuheissa ja poliitikoiden tahoilta - ennen vaaleja.

    Joku voisi laskea sen eläketason, josta aloitetaan "laipioimaan" ostovoimaa sinne alhaisten eläkkeiden saajille. Mikä olisikaan se oikea ja tasa-arvoinen eläke, jos jossain ajanhetkessä ympäristöllisen järjen avautuessa siirtyisimme tasaeläkkeisiin.

    Olisiko niin, että esimerkiksi yli 3000 euron eläkeläiset luopuisivat ylittävän osan osalta alimpien eläkkeiden hyväksi. Kuka laskisi excelöiden miten tuo rakenne toimisi, jotta saadaan lisää alimmille ja se otettaisiin heiltä, joille sitä kertyy eniten.

    Ajatus on radikaali - sitä varmaan moititaan sosialisoinniksi, jopa kommunismiksi. Sitähän se filosofisesti on, mutta lienee se oikeudenmukaisin tapa, jos katsomme itse ympäristöllistä meitä lopulta kaikkinensa elättävää luontoa, joka lopulta sosialisoi biosfäärilliseen kiertoon minun ja sinun tomumajat, kun aika koittaa!
  • 1 - 2

  • Metsien käytöstä pitää saada kokonaisnäkemys

    Ilkka Luoma 
    2 - Metsä on biosfäärin huipputuote, monikirjo ja elämän yksi merkittävistä mahdollistajista - ollen kiertotalouden huipputuotekehityksen tulos - satojen miljoonien vuosien kehityksenä.

    Nyt hakkaamme sitä selluksi, vaikka 'kohtuuhakkuu' (mitä se on?) voisi kohdistua mekaanisen puunjalostuksen puolelle - rakennuksiksi ja rakenteiksi, joille syntyy paljon käyttöikää - hiiltä sitovina puumassoina (emer.prof. Eeri Paloheimo).

    Metsä on luontainen ja biomassallinen superfood - itselleen ja ihmisille, jos vain osaisimme hoksata sen kaikki ympäristölliset ominaisuudet. Nyt ihmishoksaus kaatoi Englannin, Kreikan, Libanonin ja muinoin Kiinankin metsiä puulaivoksi. Nyt ajattelemattomasti selluloosaksi - puolijalosteeksi, joka rikkoo suvereenia biosfäärillistä kiertotaloutta.

    Metsä on osa elämää - sen väkevänä osana. Olisikin nyt viisasta laskea kuinka paljon tasapainoinen biosfääri tarvitsee täysin luontaista metsää - lahoineen!

    Ja aivan ensimäiseksi joku voisi laskea metsien biomassaosuuden biosfäärillisestä kokonaisuudesta -viimeiseltä 1000 vuodelta, yllätys voi olla hämmästyttävä. Metsien kuutiotilavuus on varmasti vähentynyt erityisesti viimeisen 300 vuoden aikana - aikana jolloin ihminen hoksasi olevansa luomakunnan kruunu, ja että tälle kuuluu kaikki se mitä ympäriltä löytyy - omaksi hyödykseen, unohtaen, että evoluutio loi tasapainon ja biodiversiteetin, jota se rakensi hartaasti - sitäkin - miljardi vuotta.
    e
  • 4

  • Postin työriita on pahasti solmussa

    Ilkka Luoma 
    Posti on vain jäävuoren huippu. Niin sanottu halpa työ, tai jopa tuottamaton ja korvattavissa oleva työ kohtaa loppunsa, ellei sitten palkkoja lasketa - näin mielellään maalaillaan EK' n tulevaisuuskammioissa. Työt robotoituvat, tehtävät digitalisoituvat ja liike siirtyy monin osin verkkoihin - bittivirroiksi.

    Tekoäly loistaa - se voittaa shakissa jo ihmisenkin - suvereenisti. Kellotaajuudet ja muistikoot kasvavat - tuoden lisää tehoa, jotta voidaan huutaa entistä enemmän kasvuhokemaa. Nyt Kusti polkee ja pakkaaja-pekka ovat ahtaalla, jos 20-30 prosentin palkka-ale iskee kulutuslompakkoon.

    Työ, vapaa-aika ja eläköityminen lomittuvat - robottivero tai kulutusvero voisivat tasata inhimillistä ostovoimaa - mutta mille tasolle? Tämä on se kaikkien kasvuhokemakysymysten äiti.

    Nythän täällä meilläkin kulutuksellinen ympäristöjälkemme on huima, verrattuna suurimpaan osaan maailman jaloista. Kulutusta on siis vähennettävä, meilläkin. Gambiassa ja Nepalissa sitä ei voi enää paljoakaan vähentää.

    Kaikki työ on lopulta robotoitavissa - mekin olemme evoluution robotteja - ja vain yhdellä päätehtävällä, lisääntymisellä ja siihen liittyvällä kasvatus-/perehdytysvelvollisuudella saattaa uusi uljas polvi jälleen lisääntymisen tielle.

    Nyt ollaan ajamassa vähäväkistä kansanryhmää kakkos- ja kolmosluokan kansalaisiksi. Mihin jäi inhimillinen ajattelu, se ideologia, joka hoksasi jo kauan sitten, että olemme yhteiskunta, jossa yhteenkuuluvuus, hyväksytyksi tuleminen ja tarpeelliseksi tuntemisen euforia saivat siivet?

    Nyt on toverien aika. Käykää täyteen taisteluun paikastanne auringossa, sillä sen säteet ovat elättäneet kaikki eliöt reilu miljardin vuoden ajan - katsomatta kulutusiloitteluun. Nyt on aika yhdistää joukkovoima, ja sillä oikealla tavalla - saaden suuren kansan hyväksyntä ja tuki. Nyt postilaiset ovat esijuoksijoita, monien muiden eteen, jotka kohtaavat robotiikan, halvemman toverin ja tekoälyn kuin digitalisaation.

    Lakko ei ole keino, mutta yhteinen henki on!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti