torstai 14. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 13112019 - VIII13112019

...
 • 1

 • ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  Ilkka Luoma 
  Heureka! Nyt on ymmärretty jotain. Voihan tuhannet talikynttilät, miksi ei tätä neronleimausta ole aiemmin hoksattu? Työntekoa vaikka vastikkeena noista sosiaalituista. Tekemistä järjellisenäkin varmasti olisi löytynyt ja löytyy! Niin, olisiko siinä käynyt niin, että samaa olisi voitu vaatia suomalaisiltakin. Entä hinta, mikä olisi ollut irakilaisen tekemän tunnin arvo ja mikä suomalaisen? Kiperä juttu ...
 • 2

 • Nouseva merenpinta uhkaa rikkoa Yhdysvaltojen kasaaman ydinjätehaudan Tyynellämerellä

  Ilkka Luoma 
  Toinen varmasti tunnettu vastaava paikka on Grönlannissa, jossa "ikuiseen jäähän" kätketty ydinjätehauta reaktoreineen tullee esille, kun ikuinen jää sulaa päältä pois.

  Eipä ihme, että US-presidentti Donald Trump oli niin innoissaan ostamassa koko saarta. Näinkö Trump olisi kantanut aiempien puolesta vastuuta - ehei, tuskin tiesi koko ydinsaastekasaumasta mitään?
 • 3

 • Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  Ilkka Luoma 
  Yksineläjät ovat suuri ryhmä kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ajavat nuoret ihmiset yksiöihin; perhesuhdetta ei voida jo taloudellisten syiden vuoksi rakentaa. Maaseudulla yksinäisyys vaivaa vanhoja poikia emännän puutteessa, tilaa ollen koko talon verran.

  Ihminen on sosiaalinen eläin, joka keskimäärin hakeutuu parisuhteeseen jatkaakseen omia geenejään uusiksi sukupolviksi kumppaninsa kanssa. Kaipuu yhteiseloon on päällimmäinen, mutta sisään kätkeytynyt piirre. Osa ihmisistä haluaa asua yksin, mutta ovat aktiivisia ryhmätoimijoita. Kaikki eivät halua katsoa toisen sukkia likapyykkikorissa.

  Perheellinen yhteishenki katoaa jo nuoressa vaiheessa,


  ... kun vanhemmat painavat töitä ja harrasteita, korkeintaan lapsi/ lapset viedään omiin harrasteisiin. Nuori oppii suurissa ryhmissä olemaan yksin kaivaten kuitenkin ryhmän tukea ja hyväksyntää. Jos ryhmäkuria esim. koulussa ei noudateta (markkinaesiintyminen ja -kelpoisuus mm. pukeutumisessa ja mielipiteissä) saattaa heikompi nuori heti elon alkuvaiheessa ajautua sivuraiteelle, jolloin ihminen ihmisten ympäröimänä erakoituu.

  Vahva henkilö tekee itsestään selviytyjän ja ryhmäsääntöjen muodostajan sekä valvojan. Vahvoja ihmisiä on aina vähemmän kuin mukautujia. Hiljaisempi vaipuu ja luovuttaa. Yksinolija on näin syntynyt.

  Yksineläjissä on myös aktiivisia ryhmätoimijoita niin työssä kuin vapaa-ajan toiminnoissa

  Yksinasuville työyhteisö on kaikki kaikessa, koska sieltä ammennetaan yhteisöllisyys, joka on luontainen piirre ihmisissä jo vähintäänkin pariutumisviettinsä vuoksi. Työpaikkaromanssit ovat työyhteisöjen arkea. Tämän vuoksi on hyvin dramaattista erityisesti nuorille, jos he putoavat pois työyhteisöistä (tai eivät edes pääse sinne), tällöin katkeaa yksinasuvan nuoren viimeinenkin side yhteisöllisyyteen. Viimeiseksi oljenkorreksi jää harrasteet, ja ilman työtä niihin ei ole varaa.
 • 4 - 2

 • Köyhien puolestapuhuja takertui valtaan ja menetti lopulta asemansa Boliviassa

  Ilkka Luoma 
  2 - [2006] Bolivia voi esimerkillään sytyttää maailmanlaajuisesti alkuperäiskansojen nousuaallon, siksi tunnettua on valkoisen rodun historiallinen kolonnialismi ja markkinatalouden ryöstökauppa.

  Suomen oma alkuperäiskansa, saamelaiset, seurannevat tarkkaan, mitä Inkojen jälkeläinen sytyttää omassa maassaan. Bolivia on öljyn, litiumin, maakaasun ja kullan tuottaja, onkin odotettavissa näiden raaka-aineiden maailmalle myyntiä, onhan kulta nyt hinnaltansa ylempänä kuin koskaan yli 25 vuoteen. Kultarahalle lienee runsaasti käyttöä, kun ilman kravattia esiintyvä presidentti lunastaa lupauksiaan maanmiehiltänsä. Alkuperäiskansoja ovat Boliviassa aymarat ja mm. quechuat, heitä on 60% 9,2 miljoonasta, vähemmistön ollessa mm. espanjalaisten jälkeläisiä.

  Merkittävin asia lienee kohta laajasti keskusteluun kirpoavat uudet Amerikan löytäjät; maallikkohistorioitsija Gavin Menzies esittää hurjan, jopa todisteellisen, väitteen kiinalaisista, jotka Ming-keisarinsa Zhu Di´n lähettämien dzonkkilaivastojen myötä löysivät Amerikat (ja koko maailman) jo 1421-1423, siis huomattavasti aikaisemmin kuin meidän oppima Kolumbus. Muinoiset Inkat ottivat ilmeisesti uteliaina vastaan nämä ilman sotimishaluja tulleet kiinalaiset. Kiinalaiset mieluummin lahjoivat ja ostivat ymmärrystä; he eivät tarvinneet miekkaa eivätkä uskontoa. Näinkö Inka-kuningas otti ystävällisesti vastaan myös espanjalaiset vuonna 1525, luottaen heihin kuten esi-isänsä kiinalaisiin?

  Espanjalaiset ja valkoinen mies tekivät tehtävänsä ja itsenäisyys koitti Boliviassa vasta Simon Bolivarin myötä 1825. Aika näyttää millainen historianlehti nyt kääntyy. Maailmalla on nousemassa alkuperäiskansojen esiinmarssi vaatien heille kuuluvia historiallisia oikeuksia kuten juutalaiset ja palestiinalaiset Pyhään maahan. Voisi arvata Evo Moralesin kiinnittävän huomiota kansansa itsetuntoon, osallistuvuuteen, työntekoon ja yhteiseen järjestelmään, jossa mahdollisimman monet kokevat yhteenkuuluvuutta ja hyödylliseksi tuntemista. e
 • 4 - 1

 • Köyhien puolestapuhuja takertui valtaan ja menetti lopulta asemansa Boliviassa

  Ilkka Luoma 
  Sen minkä valkoinen tuhosi - lupasi alkuperäintiaani korjata!

  1 - [2006] Bolivia, tuo vähän tiedetty Etelä-Amerikan sisämaavaltio sai uuden presidentin 53,4% äänimäärällä. Che Guevara paidassa esiintyvä Evo Morales edustaa Bolivian enemmistökansoja, Inkojen jälkeläisiä. Valkoinen mies espanjalaisena tuli, ryösti, raiskasi ja tuhosi pitkälle kehittyneen omaperäisen Inka-valtion, jossa jumalana oli Inka, joka sai voimansa auringosta ja uskollisuuden lähteensä Äiti maasta Pachamama´sta. Uusi presidentti on luvannut tehdä historiaa ja palauttaa alkuperäiskansan sille kuuluvaan arvoonsa.

  Suomi saa myös uuden presidentin sunnuntaina, ehkä samansuuruisella äänimäärällä. Suomen uusi presidentti ei voi luvata lähimainkaan sitä mitä Evo Morales lupaa: tuoda kansallista tuntoa ja uutta oikeasti parempaa elämää vuosisatoja ahdingossa eläneelle alkuperäiskansalle. Inkat olivat valtansa huipulla 1450, jolloin heillä oli yksi tuolloisen maailman kehittyneimmistä yhteiskunnista, kunnes espanjalaiset valloittajat, qonquistadorit valloittivat ja varastivat kullan sekä tappoivat Inka-hallitsijan petoksella. Valloitukseen tarvittiin petosta, epärehellisyyttä ja uskon mukanaan tuomaa varmuutta "oikeassa" olemisesta. Espanjalaisten miekat heiluivat ristin tahdissa.

  Uusi presidentti on aidosti vasemmistolainen, joka on tullut coca-pensasviljelijöiden keskuudesta. Tunnetusti USA käy loputonta sotaansa pelastaakseen nuorukaisensa huumeiden kirosta. Inkat käyttivät coca-pensaan lehtiä piristyäkseen ja kestääkseen Andien vuoriston kovia olosuhteita, mm. turruttaen nälän tunnetta. Inkat pitivät cocaa pyhänä kasvina ja olivat pureskelleet sen lehtiä satoja vuosia. Huumeongelma räjähti käsiin länsimaissa vapauden ja kukkaisaikojen 1960-luvulla, jolloin Vietnamin sota riehui ja vapaarakkaus oli sallittua.

  Miksi Bolivian tapahtumat voivat vaikuttaa maailmanlaajuisesti? Etelä-Amerikka on kääntymässä vasemmistolaiseksi. Amerikkalainen kapitalismi ei ole nyt monissa Etelä-Amerikan maissa suosiossa.>2
 • 6 - 2

 • Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidan­aiheen palkka­vaikutuksista ovat kaukana toisistaan

  Ilkka Luoma 
  2 - Oletko valmis maksamaan kotiin kannetusta kirjeestä, paketista tai muusta palvelusta enemmän - paljon enemmän. Entä alalle hiipivä kilpailu ja työntekijöiden tulo (työperäinen maahanmuutto) halvemmista toverimaista?

  Mistä sitten nuo verot tuonne yhteiskuntapussiin? Puhutaan robottiverosta ja perintökaaren radikaalista muutoksesta, jossa perintö meneekin aina suoraan valtiolle - tulontasaukseen. Millä perusteella? Sillä, että kaikki tänne tulevat alastomina ja lähtevät myös. Jokainen aloittaa nollasta ja vain yhdellä todellisella perinnöllä - yhdisteltyllä rakennekaavalla vanhempiensa geeneistä ja myöhemmästä isän ja äidin kasvatuksesta.

  Robottivero on yksinkertaisin aihe, sillä kaikki robotit tulevat yhteiskunnan omistukseen, ja jokainen niiden käyttäjä maksaa tuotantohyötymaksua valtiolle, kun saa 24/7 suunnittelemiaan tuotteita markkinoinnin myötä kulutuskäyttöön - yksityisenä ja/ tai osuustoiminnallisena liiketoimena. Tuohon tuotantohyötymaksuun sisältyy myös ympäristöhaittavero, jolla korjataan asianomaisen tuotteen haitallinen ympäristöjälki.

  Entä Posti, kun kirjeet sähköistyvät pilvipalveluihin ja kappaletavarakin kohta lentää droneilla vastaanottajille. Postilainen voisi olla "yleishenkilö Jantunen", jolle monialakoulutuksen myötä luonnistuisi monia muitakin tehtäviä - ajeleehan postityttö ja -poika talolta talolle ja ovelta ovelle. Tämä avaa aivan uusia mahdollisuuksia postilaiselle - ja jos tehtäviä tulee lisää - on palkkakin aivan toisenlainen.

  Nyt kansallinen ideariihi pohtimaan postilaisen tehtäväkuvaa - tähän uuteen aikaan, jossa me suomalaiset olemme kaikki maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa. Valtio maksakoot parhaasta ideakorista miljoonan euron verottoman palkkion ja voittajalle työnkuva toteuttamaan yhtenä tuo palkittu idea.
  e
 • 6 - 1

 • Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidan­aiheen palkka­vaikutuksista ovat kaukana toisistaan

  Ilkka Luoma 
  1 - Palkat alenevat, ja siihen on kaksi pääsyytä. Ensimmäinen on maailmanlaajuinen työn uudelleen jaon taistelu. Suomikin aloitti ulkoistukset kokonaisten valmistuslinjojen siirtoina - tässä Kiinaan ja yhtiö oli Salcomp Oy, joka valmisti latureita esimerkiksi kännyköihin.

  Kiinassa on ahkera toveri, ei lakkoile, ei ole ammatillista toveripiiriä ja ennen kaikkea tuntikustannukset kaikkinensa olivat hyvin kilpailukykyiset. Nyt Kiinassa palkat nousevat ja onkin vallalla jo osin "hanhiparven lento"* - vieläkin edullisempiin toverimaihin ... Laos, Bangladesh, Vietnam, Pakistan ja Intia - esimerkkeinä.

  Toinen pääsyy on automaation ja digitalisaation myötä tapahtuva robotisaatio, jossa robotti lakkoilemattomana 24/7 ( miinus huolto- ja ylläpitokatkot) takoo työtä lähes 100-varmasti mitä suurimmalla hyötysuhteella - riippuen ohjelmien algoritmien tehokkuudesta ja alkuparametrien asetannasta. Informaatiologistiikka kehittyy huimaa vauhtia 5G' n ja tulevan 6G' n myötä.
  ...

  Nyt jokainen voi miettiä, onko oma työ lipsahtamassa "hanhiparven lentona" halpismaihin ja onko oma työ robotoitavissa. Lohdukkeena tässä voisi sanoa, että nyt määrittämättömässä aikajänteessä kaikki työ on automatisoitavissa roboteille; jopa sodat voidaan parviälyistää kauas avaruuteen ja meille ihmisille jää vain "jalkapallopelin seuraaminen" taskuälylaitteillamme!
  ...

  Posti on surullinen esimerkki, miten inhimillinen ihminen ahdetaan sellaiseen palkkakehitysputkeen, johon on synkronoitava yhteiskuntatukea yhteisistä tulontasausverokertymistä. Entä Postin sisällä olevat ansainnat - voisiko joku olla 10- tai 100 -kertaa "arvokkaampi kuin joku toinen? Miten määrittelemme uuden ajan yhteen hiileen puhaltamisen?
  >
 • 8

 • BBC: Hillary Clinton harkitsee sittenkin osallistumista vuoden 2020 presidentinvaaleihin

  Ilkka Luoma 
  Amerikkalaisen vaalidemokratian mukaisesti Hillary Clinton hävisi edelliset presidentinvaalit suurimmalla yhteisäänimäärällä. Nyt istuva presidentti Donald Trump voitti toiseksi suurimmalla äänisaaliilla. Valitsijamiehet ratkaisevat, ja vaalilaki on suoraa kansalaisvoimaa hyljeksivä.

  Ehkä nyt äänimäärät kääntyvät toisin päin ja osallistuessaan Clinton osaa paremmin osavaltiokohtaisen vaalimatematiikan. Onko Clinton sitten Trumpin jälkien korjaaja - onkin jo toinen kysymys. Mitkä nuo jäljet ovat?

  Ehkä amerikkalaiset haluavat kuitenkin Trumpin viedä ensimmäiset vaalilupauksensa loppuun ja perille saakka. Trump uusinee lupauksensa ja kehuu ensimmäisensä saavutuksia, mitkä ne muuten ovat? Trumppia edesauttaa yllättäen jatkuva "noitavaino"!

  Trump on b-luokan liikemies, kuten edesmenneen Ronald Reaganin sanottiin olevan b-luokan näyttelijä, silti eräs suosituimmista US-presidenteistä! Amerikkalaiset kaipaavat hollywood-tyyppistä draamaa, kunniaa, voimaa ja koiria.

  Suomessa siirryttiin ajat sitten suoraan kansanvaaliin presidenttien valinnan osalta.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti